Tuesday, April 10, 2012

~homeschooling; pegang gunting~

dah lama x buat xtvt homeschooling dgn kids kan...
bkn la xde langsung, ada jugak tp sbb x sempat nak ambik gmbr...
and kenkdg ajar benda yg simple2 je....
so, baru2 ni ajar la diaorg pegang gunting. hari tu ada beli gunting utk budak2 guna...aqil la yg excited bila tgk gunting tu..terus tunjuk kertas n cakap nak gunting kertas...
so, moh la kita belajar pegang gunting....










masing2 excited gunting kertas..smpai ternganga2 mulut....

ajmal tunjuk cara pegang gunting yg betul lepas di ajar oleh mama...asyik duk merungut kat mama kenapa x jadi gunting kertas. ye la...dah pegang gunting pun salah, mcm mn la nak gunting kertas dgn betul...

hah ni pun sama...dia ni lg la....aku xtau apa yg dia buat kat gunting dia, tetiba dia tunjuk gunting tu dah patah 2....patah ko....aku agak dia geram kot sbb x dpt2 nak gunting kertas, then dia tarik gunting tu....hu3x...apa lagi...lepas tu berebut la gunting abg...nasib baik ada lg satu gunting yg mama jumpa kat mn ntah...tp masing xnak sbb gunting tu color hitam..x lawa kata nya..hah3x..

ajmal skrg ni tgh 'menggila' dgn colouring books ultraman dia...hari tu ada belikan dia 5 biji buku colouring, celik mata je, colouring books dgn pencil color la yg dia cari dulu....n now dah pandai color..x comot2 la....

alhamdulillah..gembira dgn improvement anak even mungkin anak orang lain yg sebaya diaorg ni dah advance tp xpela..masing2 lain kan..even adik beradik yg keluar dr perut yg sama pun x sama development diaorg ni kan dgn anak org lain...apa2 pun BERSYUKUR LAH! belajar la untuk bersyukur dgn apa yg kita ada....ALHAMDULILLAH.....

6 comments:

maya amir said...

heheh...gmbr yg masing2 nganga mulut masa nak menggunting tu best..suke tgk, nmpk semangat gile nak menggunting ni..kekeke..

mama_umar_maryam said...

pandai dah pegang gunting!!! aku masih ragu2 nk kasik maryam gunting,hehehe

watyz said...

dh mcm kembo je gaya nye aku tgk kan bebudak 2 org ni... :)

suhailina abu bakar said...

da tuka link blog atas sbb yg xdpt dijlskn..ngeeee..

http://buyotkuasadua.blogspot.com/

aThidEaN said...

bgus kak..sbb sy dulu kan masa darjah 3 pun pegang gunting xbetul lagi.so homeschooling topic kali ni mmg bagus

Cik Ina Do Do Cheng said...

putihnya anak ana, ikut kulit Ana. Kat sekolah cikgu ada ajar guna gunting, nanti lama-lama pandailah dorang guna gunting.kita pantau je.