Wednesday, April 18, 2012

~my breastfeeding journey-masih-tidak-lagi-berakhir~

aqil raziq dah 2 thn setengah dah...masih lagi breastfeed tp dah campur la...tp campur pun, dia x bnyk minum FM. dia masih kata susu mama lagi sedap. susu pun dah x banyak actually. xpe la..x kisah sangat sbb dah complete kan menyusukan sepenuh nya dgn breastfeed kan dia selama 2 tahun. i'm proud of it. even ramai mommies kat luar sana mampu lakukan nya,malah lagi lebih dr tu smpai anak umur 3-4 thn, tp bila kita sendiri berjaya lakukan nya, rs sangat2 proud la.

alhamdulillah, bersyukur.


kenkdg rs mcm xde susu je. tp dia x kisah. asal kan mulut dia melekat kat b****t mama, itu pun sudah cukup. kadang2 dia picit b****t tu bagi keluar susu. kesian plak rasa nya. tp nak buat mcm mn....FM mmg kurang la dia minum. sehari dlm 6oz je dia minum. sekali bancuh. mkn pun mkn la jugak tp x banyak sgt la. biasa2 je. mungkin kena cari makanan yg betul2 kena dgn selera dia...bila tgh mcm ni mmg x smpai hati langsung nak weaning..hati masih x kuat la....





kenkdg rasa rindu nak ada susu banyak mcm dulu2, rasa mcm nak bagi dan bagi lagi aqil minum susu mama. tp masa beredar kan, aqil dah besar dah, mama kena realize yg susu dah semakin berkurang and satu hari nnti akan stop terus.xpe la..

serius, rasa breastfeeding ni adalah satu moment yang terindah dalam hidup ni. rasa mcm arggghhhh...i love to breastfeed my baby.....soooooo muuuuuccccchhhhhhh...:)..

sometimes aku rs aku ni mcm terlalu obsess dgn breastfeeding ni sedang kan pada hakikat nya aku x suka sgt utk obsess terhadap sesuatu perkara. sbb aku rs bila kita dah terlampau obsess ni, kita asyik mcm nak kata perkara tu je la yg terbaik, semua yg baik2 je kita nmpak. iye..mmg x di nafikan breastfeeding tu mmg bagus but kita xnak la kdg2 statement kita tu akan buat mommies2 yg x breastfeed anak dia terasa kan. kenkdg kita xtahu masalah org.....but percaya lah...semua ibu mampu menyusukan anak mereka. insyaallah.

and kenkdg rasa bersyukur even aku ni not la pakar dalam breastfeeding ni tp kadang2 rasa bangga bila org tgk kita breastfeed anak kita and org lain jadi semangat utk breastfeed anak diaorg juga. bukan la nak berbangga tp ada la bbrp org kawan & saudara mara yg dah kawin atau pun x kawin lagi jd semangat nak breastfeed anak diaorg bila tgk aku breastfeed kan anak2 aku.

pada aku, utk berjaya dalam breastfeed anak bagi ibu2 yang bekerjaya bukan la satu perkara yang mudah. kita perlu banyak belajar, banyak bertanya. ego kena rendah kan sikit, bertanya pada pakar2, pada kawan2 yg dah ada pengalaman atau pun pada yang sama2 tgh breastfeed kan anak. tp jgn la tanya pada tmpt yg salah plak. kalau salah tmpt, faham2 je la jawapan nya...dan yang penting, semangat kena kuat, sokongan suami kena padu. awal2 kena psiko suami utk sokong kita breastfeed  anak kita. betul x intan?heh3x....

and..bercakap pasal breastfeeding ni, korang mesti kenal irin putri azmi kan. dia pun meyusukan anak dia youuuu.....and now, dia dah documentary kan kisah breastfeeding ni. x sabar plak aku nak tgk...heh3x...good job irin..congrats...:)..more info, click here...




6 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kagummmmmm ..kagum ;-)

mama_umar_maryam said...

samelahh..rinduu sgt nk bf/pam nih..tdkan ana,aku bwk msk sorg offcemate aku,lect cine,kesian die xde tmpt nk pam,die byk tnye aku mcm2 ttg bf, last2 aku bwk die masuk surau opis,xperkan..blhjekan non muslim masuk bilik yg dibahsuai jd surau? aku kesian dgn die weh,xkan nk pam kt surau, die pon byk kali tnye aku,blh ke masuk,blh ke,aku kater masjid pon u blh masuk,tp kene pki sopanlah...hrp2,blha bantu die sket..dpt smgt sket pon xper utk truskn bf die..huhu

maya amir said...

Uwaaa..baca entry ni teringat zaman bf kan airell..masa nk wean off mmg sgt sedihhhh sbb dh 2thn kn bf die..mcm2 pengalaman pump susu laa org kata, masa tu byk dok bertanya kt forum susu ibu tu lah..mmg kene cekal masa nk bf die tu..ramai org pandang rendah ape kite buatkan..tp kite ralat, zaman danial x bf lama sbb xde experience anak sulung kn..huhu

Ermayum said...

kalau nak ada susu byk balik tambah la geng lagi sorang hehehe

intz said...
This comment has been removed by the author.
intz said...

laki aku pun dh boleh jadi lactation counselor yg-belum-ada-tauliah, hihihi

ramai jugak kwan2 dia yg dia encourage suh bini2 diorg bf.
ada yg berjaya tau.. bangga aku..hihi

aku rs hnya yg melalui journey ni je yg tau betapa indahnya.. susah sng...ups and down...


bf ni tak la susah BUT...bukan mudah jugak...hihi

ko dpt tak aku whatsapp ko?