Wednesday, May 23, 2012

~masak dan jalan2 cari makan~

ok, jom jamu mata dgn gmbr mknan sikit...dah lama xde entry bergambar kat blog ni kan(melain kan gmbr nuffnang tu),
ni cite bile erk..minggu lepas kot...sekali sekala memasak, best jugak kan....sbb malas nak masak nasi, maka terjadilah,

ayam panggang lemon blackpepper...konon nak buat lemon rosemary..pastu buat la gravy blackpepper, tgk2 gravy tu bnyk plak, so, aku pun siram la sikit atas ayam tu...x nmpak mn ayam kan..sbb org kedai potong kecik2 terus ayam aku. x sempat nak kabo potong berapa, bila aku ambik, tgk2 terus potong kecik. huh..tp apa2 pun selamat masuk perut..alhamdulillah....

ni plak, sbb teringin sgt nak mkn mac n cheese.so, buat la sendiri...senang je resipi dia, butter cairkan pastu letak tepung gandum sikit, pastu letak fresh milk sikit, then grated cheese...oh pastu aku letak juga salt and black pepper..tp sikit je la kang nnti bnyk2 pedas n masin plak. then, letak la macaroni yg dah siap rebus tu...gaul kan..lebih kurang mcm tu la resepi dia kot. aku pun dah x ingat. tp simple je la resipi dia. rasa dia, mmg ala2 KR la...:)

then, ada org tu teringin nak makan nasi kandar fareed line clear. dah lama sungguh tgk kedai ni masuk JJCM tp x sampai2 jugak. finally sampai jugak kami. pergi nya hari ahad. cari punya cari, tgk2 xde...thanks intan sbb sudi tlg bg direction. ingat nak mkn yg tepi jalan tu, mesti best sikit kan, angin sepoi2 bahasa. tp cari2 x jumpa. mmg dah betul ikut direction, and intan kata, maybe tutup on sunday. then nak cari rest. dia sbb sebelum tu ada jugak baca yg diaorg ni dah bukak rest. tp x jumpa2 jugak. last2 on the way balik ke kl tu, kat area shop lot baru tu, nmpak la rest dia. mmg location betul2 corner lot, so, dari bukit rahman putra tu kalau nak balik ke kl, mmg nmpak la....kami ikut plus, rasa nya macam kalau ikut exit sungai buloh (hospital) lagi dekat kot sbb masa pergi tu kami exit sungai buloh(kuala selangor) tp bila balik ikut signboard, kuar kat sungai buloh (hospital). tp x kisah la kan ikut mana, asal sampai je...

aku ambik nasi kandar(warna kuning) pastu mr azam ambik nasi beriyani.

nasi kandar yg warna kuning. kelainan sikit la...biasa mkn nasi putih biasa je. tp nasi putih biasa pun ada. korang boleh pilih 3 jenis nasi, sama ada nasi putih, nasi kandar(kuning) or nasi beriyani.
komen, boleh la..sedap. cuma oily sgt kuah2 dia tu..mr azam said, campuran kuah kat nasi kandar yaseen lagi sedap kot. tp xtau la jugak kan sbb yg campurkan kuah kami masa ni, perempuan indonesia. mungkin kalau orang dia sendiri yg campur kuah, lagi sedap kot. apa2 pun, alhamdulillah kenyang......

7 comments:

Afne said...

kebetulan, smlm br google resepi rosemary lemon chicken. tp ntah bila nk buat hahahaaa

cik ina minat do do cheng said...

tangan sapa tu ana.comel. sedap plak ayam ngan macaroni tu.menyelerakan
: )

lieynanilaz said...

ayam lemon tu menggoda jiwa...:)

Queen said...

hadoii..berkerok2 perut nik melihat entry ini..droooling sunggoh

MamaLeeya said...

hehehe..ana.. nasik kandaq yang sedap lagi terangkat kena mamak jugak yg senduk segala macam nasik dan kuah...

MamaLeeya said...

hehehe..ana.. nasik kandaq yang sedap lagi terangkat kena mamak jugak yg senduk segala macam nasik dan kuah...

maya amir said...

masuk blog ana time tgh puasa..waduhhh...berbunyi2 terus perut..haha...

eh ana, yg status nuffnang tu dh bertukar, ana email nuffnang ye? then derang ckp apa? cmni, kite pn nk kene email nuffnang lah..