Tuesday, May 8, 2012

~masak2 dan makan2~

last saturday, teringin plak rasa nak 'mem' bake KEK PISANG AFNE yang menjadi pujaan blogger2 ex pcm tu. actually aku dah lama sgt ambik resepi ni. dr zaman dia letak kat pcm lg tp x pernah pun buat.....tp hr tu (bln puasa last year kot), afne hntr kek pisang panas2 masa nak dekat waktu berbuka, and bila berbuka tu terus ngap..mak aiiii...sedap nya..terus rasa nak buat jugak. tp x terbuat2 jugak. tgk last week aty dah buat kek ni, so, aku pun harus la cuba kan bila dah ramai org kata sedap....:)..(afne, tupperware bekas kek pisang tu ana x hntr lg, nnti ana hntr kat PY..heh3x..)

and finally, KEK PISANG AFNE...aku mmg panggil kek pisang afne je..even kat buku resepi aku pun, aku tulis kek pisang afne..heh3x....sbb dia pelopor kek pisang ni kan....btw, afne, thanks for the resepi...we like it....ajmal dan aqil makan banyak sangat..

letak slice pisang je kat atas sbb kalau aku letak chocolate rice, confirm ajmal dgn aqil duk kutip chocolate rice tu je....


ni plak buat lasagna. bekas pyrex xde, so, guna tin bakar kek je la...sebelum ni ada yg rendah sikit tp dah rosak, beli yg baru, yg tinggi je ada...terus rasa x lawa..xpe la, janji sedap kan. last week kan ada masak baked macaroni, tp cheese tu just slice kan besar2, then zety try suruh grate lebih halus. so, bila try grate lebih halus, mmg hasil nmpak lawa la...:)..

and ni plak, oreo cheese cake...buat ahad malam tu...saja buat nak bagi kwn2 rasa... and repeat jugak kek pisang. so, petang semalam, alhamdulillah, dapat jamu classmates, and lecturer also dgn my oreo cheese cake dan kek pisang. alhamdulillah, setakat ni xde orang sakit perut and lecturer sangat suka....

x sempat nak buat choc ganache, just letak je bluberry jem kat atas tu...

muka2 riang yg x sabar nak potong kek...

muka riang dpt mkn kek....:)

alhamdulillah....gembira dapat jamu kengkawan semua..

5 comments:

watyz said...

wa.. baking time! sedap kan kek pisang resepi afne tu. aty dh try. ni nak wat lagik x tau bile. kang pisang lecur gitu jek. hahahha

mama tisya said...

sedapnye...org puasa tgk gmbr makanan sure lprrrr

Farrah Hasna said...

bestnye oreo kek

Afne said...

ana, tak memasal nama afne lekat kt kek pisang tu ekekekkk

ni td tgk blog ana sama2 ngan haziq dia trs kata nk kek! nk kek! tau je lah afne bkn blh org mintak2 ni hahaha

ehh bekas tu takyah pulang lah. bekas apa pn afne tak igt hahaa

mama_umar_maryam said...

aku pon nk jd classmate ko ana!!! hahaha