Thursday, May 3, 2012

~masak2-makan2~

cuti2 hari tu berkesempatan la sikit masak2 kan...tnya kids, apa yg diaorg nak mkn..as a mother, cuba la utk penuhi permintaan diaorg kan....

yang ni ikut tekak aku. teringin sgt nak mkn udang masak lemak nenas ni...ni gara2 tgk blog maya dan kak zarin la..terus terliur...:)..aqil suka hirup kuah...bnyk kali bertambah mkn nasi..alhamdulillah..... kuah mcm tercair sikit..tp xpela..harus diperbaiki lg utk akan dtg...:)


bahan2;-

5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
4 biji cili merah
3 biji cili padi (optional)
sedikit belacan
2 biji buah keras
sedikit hirisan nipis lengkuas

200 ml santan
200 ml air
1/2 biji nenas – potong potong
15 ekor udang – cuci dan toskan
1 keping asam gelugor
1 helai daun kunyit – hiris nipis
2 batang serai - diketuk
garam dan gula secukup rasa

cara2;-

tunbuk atau blend kering bawang merah, bawang putih, kunyit, buah keras, cili padi, cili merah dan belacan
then masukkan ke dalam periuk beserta dengan nenas dan serai
panaskan periuk dan biar nenas dan bahan tumbuk tadi sekejap di atas dapur
then masukkan santan, air, asam gelugor dan daun kunyit
kacau sekejap sekejap dan biarkan hingga mendidih
then masukkan udang, garam dan gula secukup rasa
biar hingga udang masak.

ni breakfast aku buat bila dah xtau nak masak apa. senang pun senang. buat on saturday, sunday monday ajmal mintak lagi..mmg fav. papa, ajmal dan aqil....pancake.


ni buat monday, ajmal nak bw bekal g school...dia suruh letak jem then gulung. apa2 je la nak oi...janji kamu kenyang...


ni plak, scones. tetiba teringin nak mkn. kebetulan ada kawan nak dtg, bg dia rs. dia mmg x pernah mkn lagi. even xde buttermilk, tp guna fresh milk dgn cuka je tp rs tetap sama....:)...sedap..puas hati mkn scones hasil air tangan sendiri...:)


muffin coklat tu plak, anakanda ajmal dan aqil request. buat la utk diaorg....resepi scones, kat sini.



ni 1st time beli cheese mcm ni. biasa beli mozarella cheese. ni kena grated sendiri.


beli pun sbb nak buat macaroni bakar. ambik resepi kat mn ntah. tp x sesedap lasagna. lasagna lg sedap la....


end up, agak mengecewakan sbb dia x melted. ke mmg mcm ni kalau beli cheese block erk...


ni plak buat spiral gorang sempena ada tetamu dtg berkunjung kat rumah. tp kurang sedap sbb x concentrate masak. asyik lemayan phone call dr kawan yg mencari jalan utk dtg rumah..alhamdulillah, finally, smpai jugak...


dan yg akhir sekali ni plak, buat jem nenas. kebetulan ada nenas lebih dr buat masak lemak udang tu. beli lg sebiji nenas, parut, then masak. moga2 plan nak jual biskut raya tahun ni menjadi la...:)


plan nak buat bannoffee pie, rainbow cake dan mcm2 lagi terus hilang ntah ke mana....fikir nak masak utk anak2 je...
ok kawan2, tu je tKt ni...kemengantukan....120am already.....

5 comments:

mama_umar_maryam said...

fuhhhh,lelah tgk masak,masak,masak,masak..hahahaha..ko kate aku tarap chef ana?ko lglah..scone tupon aku xtau mende ape,hahaha..
cheese tu kene sagat halus2 sket kot ana..

lieynanilaz said...

mama yang rajin....:)

Nana said...

mak aii...sedap seme nampak makanan tu
terer masak la ana ni

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah mmg betula2 berasap nie ana ..segala menu ko ada ... aku smpt masak mee goreng jer minggu nieh ;-)

watyz said...

ni marathon ke hape ni??? hahahha
giler kentang weh!!!
x ulur pon ke cni ckit... :P