Wednesday, May 9, 2012

~subway; halal ke tak?~

sapa suka mkn subway?heh3x...kami sekeluarga pun x dikecualikan, sgt suka mkn subway ni..mmg la pricey, but worth it la bagi aku.healthy pun healthy kan...

bln january baru2 ni aku terperasan, dlm rancangan 999 kalau x silap, yg jakim serbu subway mines. dan di dapati premis tu menggunakan sijil halal yang tidak sah.tp sbb masih yakin dgn subway, kami mkn jugak lagi...hah3x..

bln mac hari tu, mr azam terbc kat mn ntah, dia kata subway tidak halal sbb one of their menu tu menggunakan sumber yang tidak halal. menu chicken teriyaki kalau x silap. % sumber yg x halal tu di letakkan dlm menu tu sgt la sikit, but still la kan...

dan baru2 ni, masa lalu kat subway tbs, nmpak banner ni...



korang nmpak x, logo halal di tutup. mungkin sbb masih dalam proses penyiasatan oleh jakim kot. dan bila aku tgk facebook subaway malaysia, hanya subway klcc je yg halal.


pada aku, isu halal kat malaysia ni masih lemah. dgn ramly product la and mcm2 lagi la. pada aku, kalau rasa was was, x payah mkn. kita kena yakin je la benda tu halal. susah jugak kalau difikir kan sbb benda ni akan jadi darah daging kita kan.

so, tepuk dada, tnya hati..:)

3 comments:

rATu kEBaYA said...

mmg teringin nak makan subway.. tapi dah pernah terbaca artikel mcm ana baca tu.. terpaksa stop sampai betul2 dapat sijil halal.. ermmm.. tgk dari facebook tu mcm tak lama je lagikan..

intz said...

ada iklan kt tv kan subway n logo halal. aku tk ingat kt tv3 ke astro iklan tu...

maya amir said...

setujuuuu..msia mmg lemah bab2 penguatkuasaan... kite tak taulah ape silapnye, kat mana rompongnye.. patut mende2 mcm ni yang kene amek berat,tu isu kedai mamak, halal ke tak? ramai jek kite tgk serbu mamak..yg betul2 mamak ok lah, yg sebenarnye indian tapi ngaku mamak how? isu haramkan sambutan ibu tu kenapa pula ye?..abis tu, new year celebration, merdeka ape sume camne? sambut jugak kan? haisshh! *panjang benor aku bebel ni..heheh*