Tuesday, June 12, 2012

~kisah aqil raziq~

pagi ahad baru ni, bangun2 tido, terperasan, badan aqil penuh dgn bintik2 merah. actually ptg sabtu tu, sekeliling mulut dia dah naik bintik2 merah, ingat kan sbb panas, so, naik la ruam biasa...tp rupa2 nya x, patut la sabtu malam tu, dia asyik merengek cakap gatal, xnak pakai baju, xnak pakai pampers...rupa2 nya naik gatal.

terus la pagi ahad tu jugak kami bergegas ke klinik alam damai. doctor kata HFMD..
and again?(aku berkata dlm hati), aku pandang mr azam, muka dia pun mcm dah pasrah dah..sedih tp x terluah dgn kata2...
tp aku ni mcm x sedap hati jugak, aku tnya doctor, kalau HFMD, kenapa celah peha dia, ada jugak, kat siku dia ada jugak. bkn ke kala HFMD tu, hanya di kwsn HFM sahaja? doctor said, it's common, sometimes boleh berjangkit ke bhgn lain jugak.doctor check dlm mulut n tekak, doctor kata condition dia very bad...sgt banyak ulcer...doctor pesan apa yg patut dan x patut kami buat....

maka, pasrah la kami suami isteri..terima je la...
balik tu terus la kemas rumah, mop rumah dgn clorox. sbb doctor kata, clorox better than dettol. then mr azam pun pergi kerja. abis mop bhgn bawah, nak mop bhgn atas x sempat. aqil asyik merengek, dia kata sakit...aduhai..sedih nya hati mama dengar...makin lama makin banyak naik bintik merah dan berair tu. mkn pun xnak. sapu ubat je la...


ni kat mulut dia. masa ni x teruk lg. baru balik dr klinik pagi tu...

ni kat siku, pun x teruk sgt jugak lagi....

kat bhgn lutut ni la ada yg besar sikit bintik dia sekali dgn air tuh...


ptg tu call mr azam, risau sgt dgn keadaan aqil, terus mr azam ambik time off, kami ke KPJ Kajang plak. masuk emergency, doctor kata it's not HFMD but measles atau dlm erti kata lain, campak. doctor kata it's common di kalangan kanak2, no need to worry but as a parent, kami sgt bimbang sbb dr semalam smpai(sabtu) la ke ptg ahad tu, dia kurang mkn dan minum air. doctor kata mmg xleh buat apa2, kalau warded, doctor akan drip air je sbb takut dia xnak mkn.tp doctor kata xpayah warded pun xpe, cuma kena isolate kan dia. sbb benda ni berjangkit. dan masa ni kami sgt2 risau sbb dia dgn ajmal sgt rapat. mcm mn la nak jauh kan diaorg. apa2 diaorg buat, mesti sama2...so, doctor just tahan ><2 jam utk drip kan air. doctor just masuk kan dlm 200ml sahaja. so, bermastautin la kami lebih kurang 3 jam di KPJ Kajang. huhuhu...sangat2 puas hati la dgn servis KPJ Kajang ni.


masa awal2 kena inject utk masuk kan jarum drip tu, meraung2..tp lepas tu umpan dgn upin ipin, terus ok

ralit sgt tgk upin ipin..but dlm ralit2 pun sometimes dia merengek suruh panggil nurse utk bukak balutan tu...

ni bila dah bosan sgt, dia nak berdiri, nak sentuh botol air la, nak sentuh semua medical equipment yg kat sekeliling dia...aduhai anak, mama mu dah cuak ni, bukan murah2 medical equipment tu semua...

abg plak yg layan upin ipin since abg dah kemengantukan. dia langsung x tdo sebelum tu.berselimut bagai sbb sgt sejuk..

hi semua...:)

sgt2 risau kalau berjangkit dgn ajmal. now, ajmal pun dah start demam2. hopefully la xde apa2. actually last week, aqil mmg demam, selsema, batuk yg agak teruk. so, ingat kan dah ok, tp tup tup, naik measles plak. ajmal plak, mmg berjangkit batuk dgn selsema dr aqil since last week jugak..huhuhu....

dlm keadaan skrg ni sgt sedih rasa. bila jadi mcm ni, mcm2 la perasaan dtg. cuma kena kuat semangat, kuat hati je utk menempuh dugaan semua ni.

apa2 pun terima je la semua ni kan, ni semua dugaan dari allah swt untuk melihat kita sebagai umat nya kuat atau tidak untuk menerima dugaan. insyaallah.


info mengenai measles di sini.

8 comments:

aThidEaN said...

bersabar ye kak.iLyaas pon pernah kena.mmg kesian.xlena malam dibuatnya. tp masa tu nasib dia nak breastfeed lg

watyz said...

moga cepat sembuh yer aqil..
ana.. sapukan bedak sejuk supaya x bape gatal...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahai .. mmg kena kuarantin nieh .. get well soon ;-)

Syida said...

ajmal tak leh main dgn aqil.
sama mcm riffa kene aritu, kne isolate je.

mama_umar_maryam said...

aduh ana..bintik2 kt mulut dgn ulcer tu yg buat bdk2 ni saket..aku mase bdk2 bi kene, istighfar x putus2..huhu

Huda said...

moga lekas sembuh aqil..

Afne said...

sorry ana, afne baru baca blog ana.
camne bdk2 tu dh sihat ke?

blogresipi.com said...

Alahai kesiannya sampai kena warded. Harp2 dh sembuh sekarang. Memang susah hari kalau anak sakit ni kan. huhu