Wednesday, August 1, 2012

~off day~

hari isnin-30hb july, mr azam bagi cuti..
cuti dr memasak...hahahah...
dah kata nya skrg ni suri rumah kan, so, kerja2 rumah tu mmg dah jadi tugasan harian aku la...
ni gara2 sbb mr azam tgk bazar ramadhan kat tv3 hari ahad tu..
dia tunjuk bazar ramadhan putrajaya. terus la dia teringin nak pergi...
dan kebetulan plak, hari isnin tu ada plumber dtg baiki paip bocor kat dapur ni,
so, bila dia dah habis baiki tu, alang2 aku terus kemas dapur skit...
ala..tu pun aku turun bawah dah pukul 1, lepas plumber tu balik..
kemas2 dapur tgk2 dah pukul 3, rasa nya kalau mr azam x bg cuti, aku pun apply cuti memasak hari tu kot..
hahahaha...penat la weh kemas dapur...ntah apa2 la yg aku simpan kat dapur tu selama ni...sudah nya, tong sampah depan rumah penuh dgn 'isi' yg aku keluar kan dari dapur.

total kena bayar kat plumber rm450.
padahal dia buat kerja sekejap je..
brg2 yg dia g beli pun aku tgk x smpai rm150 kot....
tp mr azam kata sbb diaorg kena panjat bumbung bagai,
tu kena caj lebih....
waaaa....sedih nya aku....xde baju raya la aku tahun ni...huhuhu...
damn u plumber....sbb caj mahal2...hahaha...

eh ok, sambung cite pasal bazar ramadhan.
rasanya thn ni, since balik kl, ni kot bazar ramadhan pertama yg kitaorg jejak..
g ambik ajmal pukul 5, then terus ke putrajaya...gigih ko..
nasib baik jalan x jam....
pung pang pung pang..jalan sana jalan sini...
total pembelian rm23.
tu termasuk anak2 punya la...
pergi dgn anak2 biasa la...mintak itu la mintak ini la...
tp beli je la sbb makanan kan bukan mende yg x berfaedah pun...
mr azam frust sbb kambing golek dah habis...
harus repeat lg....

semalam plak, keluar jugak..dr tghri lagi...
bayar bil, then g ofis mr azam jap...pastu terus ke nsk kuchai lama..
top up barang dapur...
pung pang pung pang baru pukul 4...
terus ajak mr azam ke bazar ramadhan putrajaya lg.
ye la..semalam kempunan kambing sbb dtg lambat,
hari ni ada masa sementara nak tunggu ajmal balik, pergi je la...
alhamdulillah dapat...senyum lebar mr azam dpt mkn kambing...:)
beli kambing panggang, murtabak, roti john.
total belanja hari ni rm300...mmg sah aku xde baju raya tahun ni

adoi la..pening aku..duit mcm air skrg ni...
dulu masa aku kerja, mmg dah rasa duit macam air sungai yg mengalir...
skrg ni bila mr azam sorang je yg bekerja, dgn aku yg x dpt scholarship/study loan lg ni, mmg rasa duit tu mcm air terjun...

semalam aku masak sotong goreng kunyit, aku letak sayur mayur sikit kat dlm tu, senang kerja aku xyah goreng sayur, pastu udang sweet sour...siap...2 lauk sudah...masak banyak2 nnti x habis, bazir plak...
mr azam buat puding strawberry...beli jeli segera cap nona tu, then dia buat.
berebut ajmal dgn aqil makan....
aqil brp kali dok tnya, beli kat mana...
dia ni, kalau makanan sedap ke, makanan yg dia x pernah mkn kat umah ni sebelum ni ke, mula la tnya beli kat mana...
dia mcm x percaya je aku/mr azam yg buat...
dia xtau papa mama dia mastercisssss....hahahaha...

eh apasal aku menulis blog gaya mcm menulis diary plak erk...
tp xpe aku suka....:)
tp mcm x best pun ada sbb org tau plak gerak geri kita...
bajet artis plak...blah la weei.....:)

aku nak cite mende lain sbnar nya nih...
tp xpela..simpan dulu cite tu utk esok lusa ke...
tgk2 esok lusa cite lain plak
nak letak gmbr, tp xde gmbr best plak...
nnti la, post esok lusa, letak gmbr la....

ok korang, babai...mau tido...


7 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah mr azam buat pudding .. cayalah .. hubby aku kata bazaaar kt putrajaya mahaiii ye ker..

AzuraFazil DIN said...

wah syok kan .. siap dpt cuti dr masak lg..
kalau zr , walau kaki dh sakit tetap degil nak masak ... aduyai .. penangan bby dlm perut ler kut..

dh ler pose , trawih lg.. mmg sakit ler kaki.. tp ku gagah jgk .. sonok bile tgk anak dgn huby makn

maya amir said...

kiteorg kalau gi bazar mesti abis RM50..sebab tu tahun ni berazam tak gi bazar..tapi gi gak ari tu 2x..tapi sume juadah berjaya diabiskan.. lega! tak membazir.. tapi bacakan kambing golek, arghhhh tetibe nak plak..hehhe

watyz said...

haah la ana.. aku dh baca abiskan smpi part ko sebut diari tu baru aku pasan. hahaha.. siyes.. duit skrg mcm air. ingat bln pose jimat sbb x makan luar. tp bli lauk2 nak masak pon ble abis gak duit kan...

Huda said...

hehehe..panjang betul entry :)

aThidEaN said...

:)

mama_umar_maryam said...

akukan masak utk bukekan..gilelah,rase lg mcm byk banjer dari ari2 bese..hmm..xpe2 ana..sabar k..adenye tu rezeki raya lebih nnt :)