Thursday, September 6, 2012

~kisah anak-anak~

dah lama x cite kisah anak2 kan..
dah 2 bulan lebih, aqil asyik 24 jam berkepit dgn aku..
ajmal plak, time pergi sekolah je xde...klau x, dgn mama je..
pergi sekolah balik sekolah pun nak mama je yg hantar ambik...
xpela...mama x kisah pun..dah ni mmg tugas mama kan....


now dah start remind kan diaorg, yg x lama lagi mama akan masuk school balik...
school holiday mama dah habis, nnti mama sibuk,
mama x dpt nak hantar dan ambik ajmal dari sekolah..
ajmal mmg la faham kan...yg aqil tu susah nak cakap la..
dia ni lain mcm sikit...

aqil..penglipur lara sungguh la dia ni...
puasa hari tu rasa letih sbb asyik bercakap dgn dia...
talk active sungguh la skrg ni...
ada je benda dia nak tnya, dia nak cite..
org cakap sepatah, dia jawab 10 patah...
org marah, dia buat muka selamba je mcm xde apa2...

kenkdg susah nak faham apa yg dia cakap sbb pelat sikit...
tp bnyk yg faham la dari x faham nya...

sejak 2-3 minggu ni, mmg betul2 berkepit dgn mama je la..
pantang mama xde depan mata, mmg melalak la cari mama...
mama mandi pun dia nak ikut...
tgh tgk cite cartoon kat bawah dgn abg pun, tp bila tgk mama naik atas,
terus je tinggal cite cartoon tu..even tu cite upin ipin...

masih lagi bf. susu mmg sikit sgt..tp dia nak jugak...
dia kata, susu mama sedap...padahal keluar ke idak ntah time dia hisap tu..
tiap kali dia hisap, selalu tnya dia, ada susu ke x...
kalau ada, dia hisap then dia tunjuk la...
klau xde, terus dia suruh pergi makan nasi cepat2 biar ada susu...
hahaha..lawak la aqil ni....

dia dgn abg nya dah start gentel kain lampin balik..
ni mungkin 1st time la bg dia, so, xde la teruk sgt habit menggentel kain lampin tu...
tp kalau ajmal, mmg kaw2 la dia menggentel kain lampin tu...
walau 10 helai kain lampin yg sama ada depan mata dia, dia boleh cam mana satu kain lampin dia..

ajmal skrg dah nampak mcm budak besar2 dah sgt....
makan pun kuat, minum susu pun kuat...
cara berfikir dah macam budak2 besar dah..
x macam budak umur 4 tahun pun..

since dia pergi sekolah ni, bnyk benda la dia dah belajar except ABC dan 123 tu...
doa2, selawat, bacaan dlm sembahyang pun dia boleh bc semua..
tp tu la..kat rumah dia ni liat sikit...
bila mama or papa tnya, dia buat mcm xtau apa2...
bila dia sembahyang, dia baca bacaan2 dlm sembahyang tu,
masa tu la baru tau yg dia dah tau baca semua2 tu...
kalau setakat nak suruh dia baca biasa2 mmg xde la...

rasa mcm puas sgt2 2 bulan ni sbb hari2 tgk perkembangan diaorg..
dulu masa kerja, mmg terhad la sikit spent masa dgn diaorg kan...
2 bln ni, mcm2 xtvt buat dgn diaorg berdua...
seronok sgt2 rasanya...

hopefully masa mama pergi school nanti, semua berjalan dgn lancar...
anak2 mama sentiasa sihat walafiat,
x buat perangai...
insyaallah....




5 comments:

Huda said...

hehehe..anak2 mmg gitu la kan..kadang husna ni yg dah paham cakap org pun dia saje buat2 x paham ape kita cakap :)

Kesuma Angsana said...

he he telatah anak2 kan!

Chekgu Azrine said...

manjanya dia..saba je mama erk

mama_umar_maryam said...

sedey plak aku bc hah..ko mmg kuat ana :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Comelnya anak....geram tgk!