Friday, October 5, 2012

~coin machine at jusco~

syiling kat dalam tabung sudah penuh...
maka, untuk mengosongkan balik tabung tu,
kena la tukar syiling tu kan...
xpun, bw g bank, simpan.

tp skrg ni aku sgt sibuk,
mmg x sempat nak g bank..
mr azam plak, kalau bab2 nak kena g bank ni,
mmg dia suruh aku je....

maka, tercetus la idea aku untuk guna syiling tu..
xyah simpan..
ish..ish..ish...sgt la x elok kan..
baik la simpan syiling tu...
tp xpela..lepas ni, bila tabung penuh balik, kita simpan plak erk....

then, teringat la yg kat jusco BTHO ni, ada mesin tukar syiling...
terus ajak mr azam g situ je...



sebelum pergi, asing kan dulu duit, then kira, senang sikit kan..mana tau kot2 tersalah ke apa ke...


nnti ikut je arahan kat mesin tu....1st kami masuk kan yg syiling 50sen..xde masalah...then masuk kan syiling 20sen, bermasalah plak...dia xnak detect...dah la syiling 20sen banyak. last2 staff jusco dtg bgtau, yg duit 20sen dia xleh nak detect, ada masalah sikit...erm.....

bila dah bnyk2 kali try, x boleh jugak, maka mr azam pun xnak dah tukar....

then nnti korang akan dpt 2 tiket mcm ni, satu untuk penukaran voucher, satu tu utk resit. then g kat customer service, ambik no giliran, then bg la voucher coin tu kat dia. so, dia akan bagi la voucher jusco. kita x dpt cash tau..dpt voucher. so, nnti dpt voucher jusco, bleh beli brg kat jusco..sama je kan..jusco pun mcm2 ada...

and kalau duit korang tukar tu x genap, cth mcm aku hari tu, dpt tukar duit syiling dlm rm140++ je..ada posen2 la..then masa nak tukar ke voucher jusco tu, staff jusco akan bgtau kita, brp rm kena tambah untuk genap kan amount. so, hari tu aku kena tmbah dalam rm5++ kot untuk cukup kan jadi rm150. maka lepas tu, dpt la voucher bernilai rm150.

so, mcm tu je la..x susah pun...
ok jugak kalau mcm ni kan...
biasa kalau korang bw g bank, diaorg akan caj rm3 kan...
kalau x silap aku la..
tp ni kat mesin ni, brp korang tukar, bnyk tu la korang dpt...
xde charges untuk sebarang penukaran....
oklah u all...happy friday....:)

3 comments:

mama tisya said...

tk smua jusco ada mesin ni...tu la byk gk duit syiling ni ..mls nk p bank..hehe

watyz said...

huhuhu... lama x g jusco ler.. pandai tol dorang ni biz kan... hehhehe

mama_umar_maryam said...

aku baru tauuu wehh..ish,mmg nk kene tuko ada syiling 1 bekas tu hah