Tuesday, October 2, 2012

~kena extra careful~

semalam pagi, cousin aku post ni kat fb dia...
bila dia tulis adik dia tu, makna nya, sepupu aku jugak la kan...
uwaaaaa.......



terkejut aku bila benda ni terjadi pada ahli keluarga sendiri...
x sangka..mesti tergamam wife dia ms ni, tetiba je kereta kena bw pergi..
dah la anak2 pun ada sekali dlm tu kan...
anak dia 2 org, dua-dua lelaki..sorang baya ajmal-4 thn, sorg 2 thn...

skrg ni bnyk dah terjadi kes mcm ni kan..
2 bln lepas, aku terbc kes yg org kena samun depan pagar rumah...
dia nak keluar bukak gate, tetiba dtg pencuri berparang...
smpai aku dah cuak nak keluar bukak tutup gate...
rs mcm time tu jugak nak tukar pintu pagar letrik...
berangan je la
tp pintu pagar letrik pun, pencuri boleh menyelip masuk time dia terbuka tu kan..
so, sama jugak la...

mr azam selalu pesan kalau dia nak keluar kejap ke bank, or isi minyak or ke mana2 je la yg memerlukan dia keluar sekejap dr kereta, dia akan pesan suruh kami dlm kereta lock kereta...
dulu masa awal2 aku buat endah x endah je..
tp bila bc mcm2 cite, aku mmg dah lock la skrg ni...
kalau keluar dgn anak2 je, mmg aku pandang dulu sekeliling sebelum keluar utk tutup gate...
ye la sbb kenkdg org follow kita, kita x sedar kan...

skrg ni mcm2 benda boleh jadi...
kalau nak kata kat kl x selamat, tgk la cousin aku ni pun,
dia duk kat manjung, kat sana pun boleh jadi..
senang cite, kat mana2 pun aku rs mmg dah x selamat skrg ni...
pandai2 kita la fikir kan cara utk protect kita dan keluarga kita...

semoga kita semua sentiasa berada dlm lindungan allah s.w.t selalu hendak nya..
amin....

p/s; kila, k.na ambik gmbr dr blog kila erk..malas nak prt sc...:)

5 comments:

mama_umar_maryam said...

Allahuakbar..alhamdulillah mak n anak2 slmt..

Afne said...

sama la ana, afne bila keluar dgn eddy klu sekejap pn dia nk keluar dr kereta mesti lock kereta. mcm2 blh jd. kdg2 isteri tertido sedar2 suami dh ketuk pintu kereta hahahaha

maybe perompak tu dh aim family cousin ana. hari2 dok perhati cuma isteri je yg bawa anak keluar, suaminya takde.

nieda said...

bahaya, nasib baik xde apa2..husband nida pun kalau dia kuar mana2, kiteorg dlm keta, mesti dia suh duduk tmpt driver dan lock..dah pernah berlaku walaupun lock penyangak ni sanggup pecah tingkap dan bawa lari keta walaupun kita ada kt dlm keta tu

maya amir said...

allahuakbar.. baru jek ckp psl penyamun2 ari tu..aduhaiiii... betul lah kdg2 kite dah abis berhati2 dah, tapi kene jugak.. org makin kejam.. tulah barang naik, harga sume naik, gaji tak naik, didikan agama tak cukup, org jadik desperate abis sume jadik kejam..huhu..

alhamdulillah..anak2nye selamat.. *menggigil jugak baca ni ana*

~ana~ said...

zety-cuak kan...alhamdulillah anak2 tu selamat...

afne-tu la..mungkin perompak tu dah aim kot...cuak dgr cite..nasib baik x buat tebusan..

nieda-kalau yg jenis sanggup pecah cermin keta tu, jenis yg nekad sungguh2 dah tu...

maya-yup..skrg ni manusia makin x berperikemanusiaan....sedih bila mengenangkan....