Tuesday, October 9, 2012

~kisah potty train aqil raziq~

rasa nya terlalu banyak kisah perkembangan aqil raziq yg mama x tulis kat blog ni..
compare dgn ajmal irfan...ms ajmal irfan kecik2 dulu, rasa nya banyak jugak entry pasal perkembangan dia...

sorry aqil raziq, mama x berniat nak lupa kan aqil raziq..
jauh sekali utk beza2 kan...bukan...tp kenkdg mama terlupa..
bila teringat, masa plak x kena utk menulis blog...
sorry ye aqil raziq...
mama x pernah nak beza kan aqil raziq dgn ajmal irfan...
dua2 anak mama, dua2 mama sayang...sayang sepenuh hati mama sampai ruang utk sayang org lain kecik je tinggal...:)

lebih kurang 2 minggu lagi, aqil raziq akan genap 3 tahun...

time siang mmg dah lama dah diaper less...
tp yg x best aqil raziq ni suka tahan2 kencing sbb nak bermain...
bila di tnya nak g toilet ke x, jwpn dia mesti x...
tgk2 dah basah dah seluar sikit....
dia kencing sikit2 then br berlari2 ke toilet...
geram sungguh mama....
tp now dah jarang dah dia buat mcm tu...

then, mama asyik la tertanya2, kenapa aqil still pakai pampers time tido malam?
dulu rasanya ajmal irfan, baya ni dah diaper less time malam....
selepas di ingat kembali, baru la tau...
rupa2 nya dulu, tgh2 malam, mama dan papa akan gilir2 bangun utk bw ajmal irfan g toilet...
so, lama kelamaan mmg terus diaper less di malam hari...
maka nya, tugas mama bangun tgh malam pun bermula...
baru 2 minggu bermula nya...

2x kena bangun, around 12-130am and 4-5am...
bangun then angkat bw aqil raziq g toilet...
alhamdulillah, semua nya berjalan dgn lancar...
so far, ada sekali dua terbabas...
tp tu bukan salah aqil raziq...
tp salah mama...
mama dah kunci jam nak bangun, tp pegi mati kan jam n sambung tido..
mmg basah la lepas tu....



rasa nya timing aqil raziq kencing tgh malam lebih konsisten berbanding ajmal irfan kot..
aqil raziq, kalau kul 12-130am tu bangun, mmg dia akan kencing and bangun kan balik kul 4-5am pun sama...xde nya nak kencing di antara waktu gap tu
kalau mcm ajmal irfan dulu...gap antara kul 12-4 pagi tu pun kenkdg dia kencing jugak...huhuhu..

tp apa2 pun, mama x kisah...
x kisah kena bangun tgh malam utk bw korang g toilet...
itu la peranan seorang mama kan...
jaga anak2 dia...
cuba untuk jadi kan anak2 dia adalah di antara yg terbaik...

orang yg melalui semua ni je akan faham apa yg di lalui...
yg x melalui tu, sabar la..insyaallah masa anda akan tiba jua satu hari nanti...
insyaallah....

5 comments:

maya amir said...

mmg letih kdg2 tu nak train diaperless ni tapi kalau bukan kite yg train, sape lagik kan? takpe, aqil boleh..aqil boleh..caiyok..caiyok!:)

Kesuma Angsana said...

xpe ajar pelan2 ye

watyz said...

eh sama la ngan kite ana. pon masih potty train malam utk abg iman. po po plak atas lantai toilet sbb dia kata bowl tu besar sgt. hehehhe

nieda said...

Nieda pun tgh potty train humaira tp x berjaya sgt lagi..tgh menunggu hari ni susah gak nk concentrate potty train

AdanyaKauUntukku said...

akak pun baru nak mulakan this weekends..adoiii......

cam ne neiH..dah lah nak train dia cakap
ni potty train plak.......boleh ke??