Monday, October 15, 2012

~resepi:choc chip muffin~

petang semalam buat choc chip muffin..
dah lama rasa nya x buat...
tgk bahan2 semua ada, so, teruskan je la....

sebelum buat, google cr resepi...
aku ni selalu mcm tu, tiap kali nak buat choc chip muffin,
mesti cr resepi yg baru..
padahal dah tau, turn out dia mesti sama je...
so, dpt la satu resepi ni....
rs mcm best je...terus salin resepi...
lupa plak ambik dr blog mana sbb online thru ipad je...
lepas salin, terus mula kan misi...
mintak halal la yea empunya resepi...


bersedia untuk di bakar...

ready to eat...:)

baru je keluar oven..makan panas2 sedap ni......

dua org ni apa lagi...terus excited la....aqil tu terus nyanyi lagu happy birthday...skrg ni manjang je nyanyi lagu happy birthday..mentang2 birthday dah nak dekat ye.....

ok...jom tgk resepi...

Bahan-bahannya:-


250gm tepung
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
150gm gula
100gm coklat cip
250ml susu segar
90ml minyak @ noleh di gantikan dgn mentega cair.
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam


Cara membuatnya:-


1. Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko. Masukkan kedalam bekas. Campurkan gula kedalam tepung.

2. Pecahkan telur kedalam bekas lain dan pukul sekejap hanya sekadar bercampur putih dan kunig telur

3. Masukkan susu cair kedalam tepung sedikit demi sedikit sambil digaul rata dengan. Masukkan telur, minyak, choc chip dan esen vanilla. Gaul rata.

4. Panaskan oven dengan kepanasan 160-170 c selama 10 minit terlebih dahulu.

5. Masukkan bancuhan kedalam cawan muffin 3/4 penuh.

6. Taburkan sedikit coklat chip diatasnya sebagai hiasan. Tp kalau xnak letak pun tak apa sebab coklat chip dalam adunan dah terlalu banyak. Aku letak choc rice sbb benda dah ada kan..tabur je laaa.....

7. Bakar selama 20 minit.

Nota;

1. Membuat muffin ni x mcm buat kek, kena pukul bagai...korang gaul rata dgn sudu pun boleh. Lagi elok la kalau gaul pakai senduk kayu...janji semua bahan sebati xde ketul2...

2. Refer kat bahan2 tu, kalau korang masuk kan mentega @ butter cair, x payah la nak masukkan garam lagi..unless korang guna unsalted butter. Ni bukan utk resepi ni saja...resepi lain2 pun yg ada suruh letak garam tu.

3. Suhu tu bergantung kepada oven masing2....tu aku ikut suhu oven aku. Oven setiap orang x sama tau.


ok..tu je kot...
rasa sedap...chocolaty(betul ke aku eja ni?) gile....
mungkin sbb banyak sgt choc chip tu kot...
tu pun aku dah kurang kan..tp still rasa banyak jugak....

ok kawan2, selamat mencuba yea...:)

7 comments:

mama tisya said...

dapnye..lama tk baking2 ni

Kesuma Angsana said...

tq share mmg sedap ni!

♥MAMASYAZA♥ said...

dah lama akak tak buat sesi membaking..hehehe, malas dah mula menjelma

mama_umar_maryam said...

mmg kuar2 oven plg sedap utk dimakan,suke tgk anak2 ko ana hargai btol muffin tu ;)

maya amir said...

ok noted..lps ni, nak buat choc muffin, dtg blog ana.. takyah google dah mana2.. sebab tuan tanah ckp sedap, so konpem mesti sedap ni..hehehe

Kasih Salina said...

sedapnya nana resepi choc muffin mung ni..nak juga rasa yg mung buat..

~ana~ said...

kak erryn-akak baking terus yg gempak2...segan saya..:)

KA-ur welcom...:)

mamasyaza-try la buat muffin ni...buat warm up dulu..hehehe..:)

zety-tu la..berebut2 nak mkn...

maya-segan i...mana tau kot2 tekak ana x sama dgn tekak maya..:)

CWSalina-nak rasa aku buat, meh la umah aku...hehehe