Thursday, November 1, 2012

~aidiladha 2012~

ok, ni cite pasal raya aidiladha plak....kalau kat trg, kitaorg panggil raya haji je...
so, ok, kita guna bahasa ganu je...

raya haji hari tu turn balik trg la kan...
dah raya puasa dah balik penanggggg...........
haruslah fair kan...:)

hari khamis tu, kitaorg 4 beranak keluar sana sini...
g bank, bayar bil settle kan semua sebelum balik kg..senang sikit kan...

bertolak pagi2 jumaat tu...
sbb nya menunggu cousin aku sorang ni habis kerja hari khamis tu...
dia baru dpt keje kat putrajaya, so, baru dpt keje xkan nak apply cuti bagai kan...
terpaksa la dia kerja jugak hari khamis tu...
aku mmg dah remind dia awal2, kalau dpt pelepasan kuar awal, terus sms aku, kita gerak terus..
tp memandangkan tiada sebarang pelepasan awal, maka nya pukul 5 la dia balik...
nak gerak ptg tu mmg x la kan..dah tau mesti jalan jam...
mmg ye pun..ptg khamis tu jam gak sikit kan kat karak...

baju raya mmg xde la..
pakai je baju raya puasa hari tu...
nak di jadikan cerita, aku bw balik sepasang je baju raya..
pakai baju tu masa raya pertama...
ptg raya tu g umah tailor tnya baju aku dah siap ke belum..
sbb aku ada tempah kebaya sehelai..ingat nak pakai raya ke-2 tu..
selamba je dia cakap x siap lg..
padahal dah 3 bln kot aku bg kat dia....
dah cakap nak pakai raya haji...
erm........
sudah nya, ptg tu aku basuh baju kurung raya pertama tu
pakai balik raya ke-2

ok, raya pertama tu x buat apa...
eh..buat..buat lemang...
raya sesama adik beradik dgn family makcik aku je...
makcik aku yg sorg ni (adik ma aku) dah mmg rapat sgt dgn kitaorg...
dah mcm mak aku jugak...anak2 dia dah mcm adik2 aku jugak....
yg cousin aku tunggu hari khamis tu, anak makcik aku ni la..
kalau cousin aku yg lain, mungkin aku x tunggu kot...hahaha...

memandangkan esok nya (sabtu) parents aku buat kenduri akikah dan korban utk my nephew,
maka x ramai lah kaum kerabat dtg beraya pd raya pertama tu...
sbb esok nya diaorg nak dtg kann...
so, raya pertama bergotong royong buat lemang dan rendang...
aku tukang mesin kelapa...tp mesin separuh je....dlm 6 biji kot sbb penat..hahaha...
lepas tu sapa ntah ganti...
sedap wei lemang tahun ni.....
terbayang2 lagi di mata kesedapan nya....:)
berebut2 dgn bad mkn bahagian kepala lemang yg lembik kat atas sekali tu...
owh nikmat nya...hahaha....

malam tu buat bbq.....
bakar sosej, ayam, pastu apa ntah lagi..aku duk kejap je kat tmpt bakar2 tu...
penat wei...apa aku buat ntah la smpai penat sgt...

raya ke-2 bermula la acara korban dan akikah...
ajmal dgn aqil bukan main bangun awal...
excited ko nak tgk lembu kena sembelih....
balik dr tmpt sembelih tu, x habis bercerita pasal lembu tu...

so, jiran2 yg dekat umah pun dtg la jugak tlg kan...
cousin2 aku, makcik pakcik aku pun dtg tlg....
aku salute la kat pakcik aku sorang ni...
kalau time kenduri umah aku, mesti diaorg semua 1 family bertungkus lumus kat bahagian dapur..
padahal, muda2 je lagi..lg muda dr aku...tp rajin kat dapur..
almaklumlah, semua perempuan kan...
pakcik aku dah mmg train diaorg utk masuk dapur dr kecik lg...

tghri tu, org dah start dtg....
ptg tu lepas asar, sessi cukur jambul baby...
alhamdulillah semua nya berjalan dgn lancar...

kalau aku raya haji kat trg ni, aku akan berpeluang jugak jumpa wife cousin aku...
mmg akan jumpa dia 2 thn sekali je..sbb tiap kali raya haji je dia akan balik trg..
turn aku plak kan gilir2, maka mmg 2 thn sekali la jumpa dia....

eh dr td bercerita...
 ni dah raya ke-2..pakai kan ajmal dgn aqil baju basahan je sbb aku tau kalau pakai baju cantik2 pun diaorg xkan ke mana...paling jauh pun sungai belakang umah dan kejar ayam di sekeliling umah...

 makan ayam goreng. aqil mkn paha ayam tu sampai 3 ketul..huhuhu

 kakak dini tumpang enteprem nampak.....hahaha

 mak dgn anak sama2 selebet...

 hah...ni la nephew baru aku...cucu baru ma dan ayah...baru je seminggu dilahirkan masa hari raya ke-2 tu. aqil dgn ajmal bkn main la...asyik la duk menempel je kat baby..nak cium la nak pegang la....haishhh.....sabar ok anak2.....:)

 aku-as-bob(cousin aku merangkap husband as)

 aku dan as...gojes sungguh si as ni...kulit muka licin je..berseri2, lawo....


proses nak tapau kan lauk kat jiran tetangga yg dtg menolong td sebagai tanda ucapan terima kasih sbb dtg menolong...

tu je la gambar yg ada....
gmbr mmg x banyak pun...
malas la nak ambik gmbr....
ntah..hp merata2 aku letak.....
ni harap ke ehsan kamera kila je...

ok..dah lambat nak g kelas...babai...


2 comments:

rATu kEBaYA said...

tak sambut sangaat pun raya haji tahun ni.. huhuhu.. dok kat rumah je..

AdanyaKauUntukku said...

hamboi...cam upin & ipin
suka makan ayammmm yeeeee