Friday, June 29, 2012

~aku yang semakin parah.....~

serius aku rs mcm apa je skrg ni...asyik duk la teringat nak tgk dan tgk cite nih.. huhuhuhu.... and ramai jugak kawan2 aku terjebak rupa2 nya... hahahahah.....




tp xpe la..terapi kan....
dr aku dok stress sorang2, ada jugak penghilang stress kan..kan...
ok korang, hari ni kul 9am ada exam paper pedagogi..
happy weekend u all...:)

Thursday, June 28, 2012

~dejavu di kinabalu~

hai semua....:)...sambil tangan melambai2 ala2 miss world naik stage...

aku pasti korang pun tgk cite ni kan...
aku ni dah lama x follow drama2 kat tv ni...
since start study hr tu la...
eh2 bukan2..rs nya sebulan 2 sebelum further study tu pun dah kurang kan follow cite2 melayu kat tv tu kot..
bkn apa, bila start nak tgk, mesti asyik terkejar2 buat satu2 perkara..

cth, kalu cite kat tv3 pukul 7 malam isnin-khamis tu,
time keje dulu, pukul 7 tu adalah waktu terkejar2 memasak utk dinner..
so, mmg xleh nak concentrate langsung nak masak sbb asyik duk teringat apa la yg akan jadi nnti...
kalau duk depan tv lak, mesti duk teringat, apa la yg akan jadi kat masakan aku kat dapur tu.
xkan pukul 8 br nak start masak kan? pukul brp nya nak makan?
mknan x sempat digest, mata dah ngantuk...huh..not good ok...
kalau yg pukul 1030malam tu, mmg aku dah mimpi ke mana2 dah tu...
jarang sgt la boleh stay smpai kul 1030 tu..tu dulu la..time keje..

eh panjang plak mukadimah nya....

maka oleh itu, aku mengurangkan la aktiviti menonton drama bersiri ni.
yg jumaat malam kul 9 tu kadang2 aku follow gak la...
ada la terlepas 1-2 episode...

mr azam kata, follow je la, kalau terlepas, tgk kat tonton @ malaymoviefull tu...
tp kenkdg malas tu dtg, ketinggalan la...tup2 bila ada kesempatan nak tgk next next episode nya terus rs ketinggalan...

eh..mukadimah lagi....
ok ok...masuk bab cite sbnar..:)

last week kan study week, so, ada satu hari tu, kebetulan abis masak awal..
so, tgk la cite DEJAVU DI KINABALU...
huhuhu..masa tu episode ke 3 ke 4 ntah..
tgk mcm best...
so, apa lagi...terus la aku khatam kan cite tu dr episode awal..
so, tiap2 hari la dok follow skrg ni...
waaaaaa.....

gmbr dr google..terima kasih en google...

tp xpela...sbb best kan..release tension jugak kan....
kak ermayum kata, ni mcm ada drama korea...tp aku xtau la sbb aku mmg x pernah follow cite korea melainkan winter sonata pastu ada la 1-2 cite yg dulu dok tayang kat tv3 pukul 7mlm masa 9-10thn lepas...

eh lg satu buat aku nak tgk cite ni, sbb dia berlakon kat ijn..
hehehehhe...boleh gitu....
tgk nama kawan2 keluar kat screen tiap kali abis cite...
wow..glamour u all.....
kak shida, nama mejar pun kuar kan..heheheh....
terubat rindu kat ijn...hahahahha....

korang follow x cite ni?mcm best kan..xmo bc sinopsis la...tgk je la hari2..seprais sikit kan.....kan...




Tuesday, June 26, 2012

~berdebar-debar....~

salam dan selamat pagi...:)
ceria2 kan diri sikit...
hari ni 1st paper..

moga di permudah kan segala urusan..
di lapangkan dada agar boleh jawab exam...


ada org kata, ambik master by coursework ni x mencabar..mcm ambik degree jugak..
yup..mmg pun...cuma lebih kurang mcm ambik degree sbb dia ada exam bagai kan...
tp paperwork yg melambak2 mmg xleh lawan la dgn degree...
eh..ke degree skrg ni pun bnyk paperwork erk?
xtau la plak sbb dah lama tinggal kan zaman degree kan...

bila dah tua ni, rasa nya alahai...susah nya nak menghafal...
bc berkali2 belum tentu melekat kat kepala otak..
nasihat aku, sapa2 nak belajar tu, sambung la belajar awal2...
nnti bila dah tua kematu mcm aku ni...
rohok wehhhhhhhh......

tp kalau ambik by research, xde mende pun kan...zety kan...:)
kalu tahu dulu ambik by research walau aku tahu mmg lg pening.
tp at least xyah menghafal utk exam...

apa2 pun, bila dah melangkah ke sini, harus la terus mara ke hadapan...
moga ada sinar kejayaan menanti di hadapan....amin...



Monday, June 25, 2012

~hidup ini....~


hidup ini memang umpama roda. sekejap kita di atas, sekelip mata juga kita boleh berada di bawah. i pray hard that i never regret with my decision. apa2 pun harus harus kuat melawan semua ini. semua ini hanya sementara. dugaan akan datang dan pergi. kita harus kuat utk melawan semua dugaan ini. insyaallah, everything will be ok...

Friday, June 22, 2012

~cakkkkkkk...:)...~

cak.....hahahha....long..long..long silence you...
ada yg rindu kat aku ke??????
wah...bajet glamour la ko nih ana...

hahahah...setelah hampir seminggu lebih x update blog, finally, muncul jugak aku pada hari ni...
hari jumaat yg penuh berkat ni..
bukan saja pilih hari ni untuk muncul kembali..kebetulan....
hari ni baru la rasa betul2 free...walau hakikat nya tidak...

seminggu aku bertapa menyiapkan assingment2, semua nya nak buat yg terbaik memandang kan ada paper yg xde final, so, mmg fokus pada project paper je la..
dan jugak assingment2 lain yg memerlukan markah yg tinggi agar kalu x dpt jawab final nnti tidak la takut sgt kan.......so, fokus pada assingment tu penting...chewaahhhh...:)

2 hari pertama tu aku rasa aku jenguk blog dgn facebook x smpai 10 minit kot...
bg aku, facebook dgn blog ni betul2 berhantu...
bila dah log in, aku boleh layan berjam2 bc blog org, tgk org update status....
huhuhu...
ada 2 hari tu aku x tdo malam, langsung tidak tido...aku rasa mmg pecah rekod la...
dah tua2 ni rasa bila x tdo malam, esok nya energy kurang sikit la...
not good..not good..

banyak mende nak cite, nak tulis, nak kongsi...
owh..semalam ada reader tnya pasal medela swing. nnti2 aku reply kat email terus yea. tunggu je la email aku...
so, tunggu la satu persatu entry aku...
bila next entry, aku sendiri x jamin sbb 26 ni aku dah start exam...
minggu ni actually study week..tp di awal2 minggu hari tu aku masih menyiapkan assingment...
now br la rasa lega sikit...sikit je la lega nya hilang..
as long as exam aku x habis lagi, kepala aku ni rasa mcm ada batu besar hok duduk kat atas..hahahah...

iklan jap....

tuan tanah pada 2 minggu lepas..gemok nya aku..waaaa.....nanges...

eh apasal gmbr x cantik?adakah sbb guna instagram?
i ada instagram you.....hahahahha...org lain dah lama ada ko br nak terhegeh2....


ok, dah merapu...nnti sambung balik...
happy weekend u all...:)

Tuesday, June 12, 2012

~kisah aqil raziq~

pagi ahad baru ni, bangun2 tido, terperasan, badan aqil penuh dgn bintik2 merah. actually ptg sabtu tu, sekeliling mulut dia dah naik bintik2 merah, ingat kan sbb panas, so, naik la ruam biasa...tp rupa2 nya x, patut la sabtu malam tu, dia asyik merengek cakap gatal, xnak pakai baju, xnak pakai pampers...rupa2 nya naik gatal.

terus la pagi ahad tu jugak kami bergegas ke klinik alam damai. doctor kata HFMD..
and again?(aku berkata dlm hati), aku pandang mr azam, muka dia pun mcm dah pasrah dah..sedih tp x terluah dgn kata2...
tp aku ni mcm x sedap hati jugak, aku tnya doctor, kalau HFMD, kenapa celah peha dia, ada jugak, kat siku dia ada jugak. bkn ke kala HFMD tu, hanya di kwsn HFM sahaja? doctor said, it's common, sometimes boleh berjangkit ke bhgn lain jugak.doctor check dlm mulut n tekak, doctor kata condition dia very bad...sgt banyak ulcer...doctor pesan apa yg patut dan x patut kami buat....

maka, pasrah la kami suami isteri..terima je la...
balik tu terus la kemas rumah, mop rumah dgn clorox. sbb doctor kata, clorox better than dettol. then mr azam pun pergi kerja. abis mop bhgn bawah, nak mop bhgn atas x sempat. aqil asyik merengek, dia kata sakit...aduhai..sedih nya hati mama dengar...makin lama makin banyak naik bintik merah dan berair tu. mkn pun xnak. sapu ubat je la...


ni kat mulut dia. masa ni x teruk lg. baru balik dr klinik pagi tu...

ni kat siku, pun x teruk sgt jugak lagi....

kat bhgn lutut ni la ada yg besar sikit bintik dia sekali dgn air tuh...


ptg tu call mr azam, risau sgt dgn keadaan aqil, terus mr azam ambik time off, kami ke KPJ Kajang plak. masuk emergency, doctor kata it's not HFMD but measles atau dlm erti kata lain, campak. doctor kata it's common di kalangan kanak2, no need to worry but as a parent, kami sgt bimbang sbb dr semalam smpai(sabtu) la ke ptg ahad tu, dia kurang mkn dan minum air. doctor kata mmg xleh buat apa2, kalau warded, doctor akan drip air je sbb takut dia xnak mkn.tp doctor kata xpayah warded pun xpe, cuma kena isolate kan dia. sbb benda ni berjangkit. dan masa ni kami sgt2 risau sbb dia dgn ajmal sgt rapat. mcm mn la nak jauh kan diaorg. apa2 diaorg buat, mesti sama2...so, doctor just tahan ><2 jam utk drip kan air. doctor just masuk kan dlm 200ml sahaja. so, bermastautin la kami lebih kurang 3 jam di KPJ Kajang. huhuhu...sangat2 puas hati la dgn servis KPJ Kajang ni.


masa awal2 kena inject utk masuk kan jarum drip tu, meraung2..tp lepas tu umpan dgn upin ipin, terus ok

ralit sgt tgk upin ipin..but dlm ralit2 pun sometimes dia merengek suruh panggil nurse utk bukak balutan tu...

ni bila dah bosan sgt, dia nak berdiri, nak sentuh botol air la, nak sentuh semua medical equipment yg kat sekeliling dia...aduhai anak, mama mu dah cuak ni, bukan murah2 medical equipment tu semua...

abg plak yg layan upin ipin since abg dah kemengantukan. dia langsung x tdo sebelum tu.berselimut bagai sbb sgt sejuk..

hi semua...:)

sgt2 risau kalau berjangkit dgn ajmal. now, ajmal pun dah start demam2. hopefully la xde apa2. actually last week, aqil mmg demam, selsema, batuk yg agak teruk. so, ingat kan dah ok, tp tup tup, naik measles plak. ajmal plak, mmg berjangkit batuk dgn selsema dr aqil since last week jugak..huhuhu....

dlm keadaan skrg ni sgt sedih rasa. bila jadi mcm ni, mcm2 la perasaan dtg. cuma kena kuat semangat, kuat hati je utk menempuh dugaan semua ni.

apa2 pun terima je la semua ni kan, ni semua dugaan dari allah swt untuk melihat kita sebagai umat nya kuat atau tidak untuk menerima dugaan. insyaallah.


info mengenai measles di sini.

Thursday, June 7, 2012

~penat~

minggu ni rasa sgt penat..makin hari makin penat...
faktor usia agak nya...
penat agak nya kot...bnyk benda nak fikir, bnyk benda nak buat...
sikit2 ngantuk...sikit2 ngantuk....
tu la kan..muda2 dulu xmo sambung belajar, ni dah tua br la gedik nak sambung...
kadang2 malam tu, paling lewat boleh stay smapai pukul 12-1 je...lepas tu mmg xleh la...
tp minggu ni, hampir setiap hari tdo awal, bgn pun awal tp lepas semayang subuh, tido balik...
masa yg dok kecoh buat assingment modul buku tu, hah, malam tu je boleh stay smpai pukul 130am
tp esok nya tu lepas kelas pagi tu, balik, terus tido...mata rs mcm dah susah sgt nak bukak...
mungkin jugak minggu ni dr hari isnin lagi aku puasa, sbb tu sedikit penat kot..
pastu boleh plak ptg semalam, aku g main tenis..
time puasa main tenis, ko mampu???
hahahaha..mmg carik nahas la..main x smpai 15 minit, terus pancit..x larat siut...

aku perlukan terapi ni...terapi minda..terapi stress....
org kata ubat terapi paling mujarab ialah shopping kan...
tp camna nak shopping kalau duit pun xdok....
huhuhu....

Wednesday, June 6, 2012

~kekalutan~

semalam..hari yang penuh kekalutan utk kami satu kelas...
patut nya hari ni kena hntr satu assingment...
mengikut perkiraan kami, assingment itu hanya la berbentuk report biasa,
isi kandungan pun dalam 20-30m/s sahaja....
mmg kitaorg x terfikir pun nak buat isi kandungan dalam banyak2 m/s memandang kan tajuk pun sekadar 1 topik modul pembelajaran..

tetiba, tengahari semalam, kitaorg di kejut kan dgn berita;

kena buat 80-100 m/s dan dlm bentuk buku...adoi la...
nak tambah m/s satu hal. masa tu, group aku dlm 30m/s je kot...
start pukul 2, dok edit2, buat cover, mmg mencabar la...
but as usual la kan, dlm dok buat2 tu, gelak ketawa mmg mengiringi la...
x boleh stress2 nnti effect kat hasil kerja kan....:)
lepas buat, terus berkejar ke kedai utk print.
print nak kena print laser jet and nak kena buat cover keras mcm cover buku tu....
kedai tutup pukul 10 malam, berkejar2 la kami...

finally, siap jugak kulit buku ni. sgt mencabar rs bila nak edit, buat-dlm-pdf-kedai-xnak-terima-pdf-format-edit-lagi-print-kali-pertama-salah-kali-kedua-salah-jugak-and-finally-alhamdulillah....abai kan muka aku yg makin tembam tu, pastu berminyak gile sbb dr pukul 2 dok buat kerja kan. pakai tudung tu main belasah je...huhuhu...

dan ini la hasil nya...mcm x percaya bila dah jadi bentuk buku ni..rasa ala2 penulis buku plak..hah3x...

pukul 10 malam br la sempat makan. dah la semalam puasa, berbuka pun minum 1 air kotak share2 je...huhuhu...tp xpe la...mmg pengalaman yg berharga la buat kami semua...nak kata salah kami x jugak, nak kata salah lecturer x jugak, ok senang cite xyah salah kan sapa2....lecturer bagitau A, kami faham B tp rupa2 nya C. yg C ni xleh nak confirm betul2 lg. kena dgr sendiri lecturer bgtau apa nnti..huhuhu....


Tuesday, June 5, 2012

~bersukan~

dah lama x pegang raket tennis..berhabuk2 dah raket tuh.. kesian plak aku tgk, hahahah... so, moh la kita..bagi raket tenis menjalan kan tugas nya..
nmpak x ibu jari kaki yg comel tu...gara2 x pakai stokin, melecet terus....sakit nya....tp lepas letak minyak gamat, terus ok....

xde la pandai sgt main pun...takat baling ke dinding pastu kejar bola pastu baling bola pastu kejar bola.... mmg la penat kan..berlari ke sana sini..sebab nya..kejar bola la..hahahah...
org main konsisten je baling tp aku ke mana2 ntah... hahahah....

ada sorang kwn aku nih, bila dgr aku cakap aku nak main tenis,
"eh..dah kawin pun ko masih nak terkinja2 melompat sana sini"...
erm..ntah la..kalau layan org yg minda tertutup ni mcm ni la kan...
ada ke statement yg kata org kawin dah xleh nak ber riadah bagai?
aku cakap la, kenapa plak, aku dah biasa ber riadah dgn husband and anak2 aku..
g jogging, g park...
hoh..pastu br la dia kata, "owh..dah biasa ke..kalau dah biasa ok la"..
tp masalah nya kalau x biasa pun, x boleh ke?
salah ke kita nak merapatkan hubungan kekeluargaan dgn aktiviti ber riadah?
masing2 ada cara masing2 utk buat aktiviti keluarga...terpulang la kan...
dah bnyk kali dah aku kena dgn dia ni... sering sgt pandang rendah kat aku...

eh..dah..dah...td kata nak cite pasal main tenis kan...
aku rs best plak, bila ntah ada masa lg nak main tenis lg...
satu ketenangan rasa bila ko pukul bola tu kuat2...
hilang segala stresss...:)

Monday, June 4, 2012

~iklan di facebook~

hi, salam monday u all....
nak tanya korang la, kalau kat account facebook korang, ada x iklan2 dok berlegar...
aku tgk dah brp minggu dah ada iklan2 ni, semalam sempat la tgk jap tp x sempat bc habis lg...
tgk mcm konsep nuffnang pun ada sbb ada cpc, cpm semua tuh..

kalau kat fb, lebih kurang mcm ni la gaya nya iklan tuh..



aku x sempat habis baca lg pasal benda ni, ada sapa2 yg mmg dah tau pasal benda ni?
boleh sharing2 x?nak jugak tahu....

Friday, June 1, 2012

~rest. arab @ bandar tun hussein onn~

baru2 ni jalan2 kat town park, btho. mr azam tetiba nmpak rest arab ni. saja je la try masuk, masuk2 terus ambik order...cissss..aku ingat nak tgk2 je dulu...

nama rest., BRADA. tp x best sbb waiter n waitress bkn org arab. indon ke local ntah...aku lupa. so, x nmpak sgt la ko duduk kat dlm rest. arab.

deco kat dlm pun biasa2 je la...



nasi mandy kalau x silap. nasi dia sikit sgt..jauh beza dgn al rawsha atau pun hadramawt...lamb pun bnyk tulang.... order jugak shawarma kebab. ok la jugak rasa nya....tp lupa plak ambik gmbr...

portion kecik la, ikut tekak org malaysia tp harga standard mcm rest2 arab lain....
sekadar merasa boleh la..utk repeat makan sini lg mungkin x kot...huhuhu...

mode tgh bersedih sbb x dpt balik kg, last minit notis, kelas xde. dr hr rabu lagi aku xde kelas...waste my time. kalau aku tau, awal2 aku dah cr tiket..ni tiket semua sold out...sedih wwoooooo.....ok...nak nangis jap...

happy weekend u alllllll....sapa2 yg balik kg, hati2 di jalan raya ye...