Monday, July 30, 2012

~dejavu di kinabalu minggu akhir~

Minggu ni minggu akhir kan.....
Ni aku tgh layan kat laptop episod yg last week...
Since jd 'suri rumah' ni,
Mmg x sempat langsung nak tgk cite ni...
Nak layan kat tonton pun x sempat....
Tutup mata sekejap buat2 x nmpak kat baju2 yg menimbun x berlipat lg,
Baju2 yg x berbasuh lg....
Cookies yg org order pun br dpt siap kan 4 balang...

Back to cite ni...
Aku mmg penyokong bazli..hehehe...
Tp kalau aku jadi nadira, aku xkan pilih dua2....
Hehehe....

X feel sgt tgk cite ni sbb aqil buat perangai...
Kejap nak susu mama, kejap nak bung air besar, kejap nak buang air kecik...
Huhuhu..mcm2 la dia ni.....
Dia bosan sbnar nya nih..abg g sekolah, dia xtau nak buat apa...
Kacau mama je ka keje nya....

Oklah korang yg bekerja tu, selamat bekerja yea....aku nak sambung tgk cite ni...dah episod 23 dah ni...



- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, July 29, 2012

~blur....blur...blur....~

Blur la hari ni..xtau nak masak apa. Cadang nak masak rendang daging, kari ayam, sup sayur, roti jala...

Tapi....tapi....ada tapi plak....

Rasa nak mkn seafood plak sbb semlm dah mkn ayam dan daging kan...

Tgk la apa jadi ptg ni...

Td ingat nak keluar awal, g pasar, tp dok golek2 atas katil, terus smpai saat ni aku x gerak2 lg dr katil ni....




- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, July 28, 2012

~ramadhan 7~

semalam aku rasa sungguh penat...ntah kenapa...
mungkin sbb bnyk keluar kot...pg g pasar, pastu g econsave...
tghri plak g hntr durian kat abg..
balik tu dah la panas terik...
thirsty nya tuhan je yg tau...
aqil yg x puasa tu pun boleh merengek nak air masak..
apatah lagi aku yg puasa ni kan..
dah la balik tu jln jammed...
mmg menduga keimanan aku sungguh la...

ptg semalam masak kari udang+nenas, siakap sweet sour, sayur goreng.
mr azam pesan xmo masak bnyk2 sbb dia dah x lalu nak makan banyak2...
untuk dessert plak, masak pengat durian sbb durian bw blk dr kg tu ada lg..
sekali tu tawar plak...
aku plak semalam berbuka minum teh o suam setengah jug.
mmg x lalu nak mkn dah....
mkn sikit je...

pg td, ada kari udang sikit, suap kan anak2 dgn kari udang tu je...
pening gak aku skrg ni bila fikir ajmal dgn aqil...
sian plak diaorg, since puasa ni, makan diaorg x menentu sgt waktu siang.
biasa pagi dlm pukul 9-10am tu aku dah suap kan nasi...
pukul 12 minum milo cicah dgn biskut...
pastu ptg tu minum susu je....
bila tnya nak mkn ke x, diaorg pun xmo mkn..
huhuhu....

ni aku baru habis menggulung popia utk frozen kan..
buat inti semalam lg tp penat, x sempat nak mengggulung semalam...
so, dpt la dlm 40 biji popia...
cukup la kot kan utk 3 minggu puasa ni kan...

ptg ni nak masak sup daging, ayamg goreng kunyit.
kat dlm ayam goreng kunyit tu letak la sayur siap2, so, xyah nak goreng sayur lg kan..
senang kerja aku...
dessert plak x sure lg nak buat apa...
rs nak buat badak berendam, x pun puteri mandi...

thn ni no version2 bergambr...
malas dah nak ambik gmbr bagai...
tp tgk la..kalau rajin, aku ambik jugak...
pastu kalau rajin upload, aku letak la...

oklah...mcm membebel plak...
ajmal dah mintak susu tu....
ntah bila diaorg nak tdo,
lepas sepah mainan kat bawah, sepah mainan kat atas plak...
tido nya x jugak.....huhuhu


Friday, July 27, 2012

~puasa tahun ini...~

alhamdulillah, puasa tahun ni dpt aku sambut dgn keluarga...
ngam2 cuti semester time puasa..
dpt sediakan juadah berbuka dgn tenang...
xperlu terkocoh2 mcm tahun2 lepas....
bersyukur dgn apa yg di lalui skrg ini....

sekejap je kan, hari ni dah masuk hari ke 7 kita berpuasa...
dah seminggu dah....
rasa mcm cepat sungguh masa berlalu...
apa2 pun alhamdulillah setakat ini di kurniakan kesihatan yg baik utk menjalani ibadah puasa...
semput, hidung berair(sinus) tu biasa la...
awal2 pagi hidung aku mmg sensitif sikit...
pastu kenkdg dgn plak semput...
mmg xleh nak buat apa la....

tahun ni berpuasa, aku rs penat sikit...
ye la..jadi suri rumah mmg dah penat pastu bf kan aqil lg.
even not fully bf dia tp dia mmg banyak mintak utk bf dr minum susu botol...
tp xpela..terima je la..
ntah bila nak stop kan...

project biskut raya x start lg nih...
insyaallah esok la start...
btw, thn ni aku ada ambik tempahan biskut raya...
heheheh...tp x bnyk pun buat...
dlm 3 jenis je...and jual pun kat kawan2 terdekat je...
segan la nak promote lebih2...
yela..kita ni bukan nya expert pun kan...
lepas la kot buat belanja raya..hehehe...

hari ni 1st time akan memasak untuk keluarga sendiri since puasa ni..
insyaallah...
and mr azam pun berbuka kat rumah hari ni....
tgh mikir2 nak masak apa ptg ni..
idea..idea....:)

oklahh....takat ni je la dulu...
nak kejut kan ajmal, mandi kan dia...
hntr dia pergi school....
bye bye...salam jumaat ye...
selamat berhujung minggu.....

Thursday, July 26, 2012

~caaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkk........:)~

salam ramadhan....
mcm apa je aku ni kan...konon cuti ni nak update blog tiap2 hari..tp ampes..
hangat2 tahi ayam je...hahahah...

actually baru balik dr kg....
rabu last week balik kg, semalam baru balik sini...
lama sungguh balik kali ni...dah mr azam yg plan semua,
aku hanya ikut je...dah kata suri rumah skrg ni kan...
ye la..dulu2 mana ada peluang nak balik2 lama mcm ni sbb annual leave aku brp belas hari je...
pastu nak kena bahagi2 la utk raya, utk hal2 kecemasan, utk balik kg...
mana nak dpt kan cuti seminggu terus...
apa2 pun alhamdulillah...
syukur dpt luang masa dgn family kat kg...
last sekali balik masa bln 2 hr tu sebelum berenti kerja...
ni dah bln 7..dah 5 bln la x balik...

duduk kat kg, line internet mmg slow..slow sgt2...
nak online pun x best...
tu yg senyap je...hari ahad dan isnin tu ada entry sbb ahad tu aku g umah che ngah..
lepak2 umah dia, sambil ajmal dgn aqil layan rabbit, aku update blog...:)

balik kg kali ni best sbb ajmal dgn aqil dan 'besar'
aqil dah boleh cakap mcm2...
mcm2 dia cakap dgn tok ma, tok ki,tok ngah, mok cik, auntie kila, pok bad, mok anis, mok ain, mok alya....
even diaorg pun kenkdg x faham dgn apa yg dia cakap...
tp aku rasa keletah dia tu...huhuhu...

cik, skrg ni dia asyik tgk video dia main buai dgn ajmal tu. pastu dia tnya, kat umah kita ada buai x. bila k.na kata xde, dia ajak balik kg, k.na kata, kg jauh...dia kata, dekat je...boleh jalan kaki...hahahah....

balik hari rabu, so sempat la 3 hari utk mkn makanan yg dah mmg lama x mkn...
hari rabu malam ma dgn ayah buat kenduri kesyukuran dan sembahyang hajat sikit sempena abg mie dpt g umrah...
alhamdulillah, rezeki anak, abg mie di hantar oleh syarikat utk buat umrah kat mekah....best nya dia....
khamis nya tu, g hntr dia g airport...ma sedih sgt aku tgk nak melepaskan anak dia g...
xpela ma, amie g mekah bukan g tmpt x elok pun...
heheheh....

perkara wajib beli selain keropok kalau balik trg-serunding. org pesan dan utk mkn sendiri jugak..sedap..mkn dgn nasi panas...

start puasa hari sabtu tu, masak lauk pauk dan kuih2 yg susah nak dpt kat kl..hahahah..
padahal mcm la xleh buat sendiri kan..tp air tangan ma tu yg penting...
even ma goreng telur ikan je pun tp sedappppp.....

abg, terliur dok?hahahah...

macam2 ada...shoot kat cendol..apa yg aku suka, cendol kat kg besor2 sbb home made kan...guna acuan zaman dulu kala tuh...sedap....:)

ada jugak menjengah ke bazar ramadhan kat kg...tgk org jual ayam dalam tempayan..mr azam beli..not bad la...

so far aku mmg x masak pun lg untuk berbuka...
semalam bertolak dr kg lepas subuh,
sampai2 je, punggah barang, terus ke rumah lama sbb penyewa kata lampu dgn paip rosak...
baiki lampu dekat 3 jam...fuh..penat gilos...dgn puasa nya lg, x cukup tdo nya lg...
end up x settle2 jugak sbb wiring bangunan yg problem...
balik2 tu, terus tdo...

ptg tu, PIL ajak berbuka puasa kat rumah diaorg...
alhamdulillah..rezeki jgn di tolak kan...:)
so, setakat ni x masak apa2 lg la....
ptg ni pun x masak lg sbb berbuka puasa kat luar lg...
tgk blog kawan2 dah mcm2 menu berbuka dan bersahur....
tunggu je la..enjin aku x start lg....

ok la korang, nak melipat baju jap ni..kemas hall dgn dapur tuh...
baju2 pun x unpack lg....penat, malas, semua ada....
eh eh...
tp update blog boleh plak...


Monday, July 23, 2012

~naik boat~

ni masa bila ntah...dah lupa dah...kalu x silap masa gap exam baru ni kot...
mr azam sebelum tu dah bw anak2 g mines sbb nak cr cover ipad,
then dia bw anak2 g jln2 tgk org naik boat tu...
anak2 pun ajak la naik tp mr azam kata tunggu mama ada...

since ms tu xde buat apa2, anak2 pun mintak tunai kan janji...
so, moh la kita ke mines....
tiket agak mahal ko...terkebil2 mata aku tgk harga tiket...
tp mr azam kata sbb dah janji dgn anak2, mmg dah xleh buat apa..
lgpun ms tu dah duk dekat kaunter tiket....
xkan nak bgtau anak2 x boleh naik kan....

kami ambik pakej south lake tour..ada 3 pakej, north lake tour, south lake tour then north & south lake tour.
yg south lake tour ni murah sikit la...utk 2 dewasa 2 kanak-kanak it cost rm78. x ingat plak aku details dia brp utk seorg dewasa. kanak2 umur 2 thn ke bawah free....


muka happy dpt naik boat.....

mama gemuk pun happy jugak...ye..ye...saya sudah gemuk..:)

gemuk SANGAT kan.....:)

hero2 kesayangan saya....

dpt landing2 atas boat since yg naik tu 2 family je....1 lg family arab.....

bg makan ikan...sebelum naik boat tu, ada org arab bagi makanan ikan kat aqil...so, xyah la beli....mknan ikan boleh beli kat kaunter or beli dgn driver boat tu...


suka dpt bg makan ikan.....



ada black swan jugak....

lepas naik boat, request nak mkn auntie anne's plak...apa2 je la janji anak2 happy...


Sunday, July 22, 2012

~salam ramadhan 1433H~

salam ramadhan untuk semua pembaca blog, kawan2..x kira la di mana anda anda semua berada...
alhamdulillah masih di beri kesempatan untuk menikmati ramadhan pada kali ini..
moga ramadhan kali ini yang lebih baik dari tahun2 sebelum nya....

alhamdulillah, ramadhan tahun ni berpeluang menyambut ramadhan bersama keluarga.
keluarga kecil kami, keluarga di kampung dan insyaallah bersama keluarga mertua jugak...

rasa mcm lain plak sambut ramadhan kali ni...
dgn anak2 yg dah 'besar'...
dah masih lg bfeed kan aqil...
dgn status housewife ni....
moga di beri kekuatan untuk menahan segala dugaan dan cabaran di bulan yg penuh keberkatan ini...

ok korang, apa menu berbuka korang ptg ni?
aku masih lagi berada kat kg sbnar nya...
so, menu2 semua ma yg masak....
air tangan ibu sememang nya yg terbaik bagi kita kan....
:)


Thursday, July 19, 2012

~menjadi suri rumah....~

dah seminggu lebih menjadi 'suri rumah' sepenuh masa...
apa yg aku boleh cakap ialah PENAT...
super duper penat...
lg penat dr kerja kat ofis...
mcm2 kerja nak kena buat...
tp puas hati bila tgk anak2 depan mata 24 jam sehari..

ajmal, since aku ada, hari2 request nak bw bekal g school...
so, pagi2 mmg kena sediakan bekal la utk dia...
tp dia xde la request melampau2...setakar nugget, sosej, gitu je la...
pastu pandai plak dia, teringin je nak mkn apa2, terus request kat mama....
mama pun buat je la ikut permintaan anak2...
mmg seminggu ni br sekali je kot mkn kat luar..
tu pun sbb hr tu keluar, so mr azam kata, mkn je la kat luar terus...
ye la..dah duk kat umah ni, masak je la kan...
xpe2 fikir positif, air tangan kita tu penting kan...
even masak nya telur separuh masak je pun..hahahah...

aqil plak, mmg totally diaper less dah skrg ni...
dia dah pandai cakap bila nak kencing or buang air besar...
kalau selama ni, tgh duk mana2 je dia dah kencing br dia cakap,
ni, dah pandai la cakap la bila nak kencing br g toilet then br kencing...
good job dear...:)
malam2 pun kdg2 dia xnak pakai pampers dah sbb dia kata, dia dah besar, x payah pakai pampers..
tp x la kan...nnti kencing atas tilam, satu hal plak....

dan aku plak berharap la jadi kurus sikit nnti....
ye  la..penat kan jadi suri rumah ni, harap2 berat turun la sikit....
dah mcm belonn dah badan aku ni.....hahahaha...

duk rumah skrg ni, nak tgk tv pun x sempat..
minggu ni, mmg langsung x tgk cite dejavu di kinabalu...
mmg dah xtau apa cite dah...
nak tgk kat tonton pun x sempat dah...
ye la, online pun kejap2 je pastu online thru hp je...
xde feel la nak tgk cite online apatah lagi nak menulis blog kan...
kalau bukak laptop pun, nnti ada la yg dtg kat tepi2 ni request nak tgk upin ipin la, spiderman la....
ni hari ni ada masa sikit sbb aku buat2 lupa kejap keje2 tgh menanti tu...
tgh menulis ni, ada iklan kat tepi2 ni request nak tgk upin ipin nih....
hahahahah....

okla, jumpa lagi la di lain masa,
selamat berpuasa kepada semua reader2 blog ni,
maafkan aku kalau selama ni ada buat salah silap...
moga ramadhan kali ini, kita sama2 dpt meningkat kan amal ibadat kita...

salam ramadhan utk semua.....

Saturday, July 14, 2012

~aqil raziq~

aqil merajuk sbb mama marah..
skrg dah pandai merajuk.....:)
mama marah, pastu dia tutup tv, tutup kipas, naik atas..buat muka bodo je...

naik atas duduk atas tangga intai mama...
mama pun buat bodo je...
pastu turun balik, dtg kat mama mintak perhatian..
mama buat bodoh lg....
mamaa ambik gmbr dia sambil buat muka serius...




last2 dtg peluk mama....
hahahahah...aqil..aqil......

Friday, July 13, 2012

~kenduri kawin~

kenduri kawin kawan2 mr azam...
1 kat kg baru 1 kat nilai...
yang kat kg baru wajib pergi, dah kata kawan baik kan....
since dia bg kad kawin hr tu, mmg siap pesan awal2 kat mr azam suruh ambik cuti..and aku plak nasib baik tgh gap exam..even gap x lama, gigih gak balik sbb kwn kawin kan...heheheh....
yg kat nilai tu aku ingat kan mr azam xnak pergi, since yg kawin tu adalah kwn perempuan dia yg dia mmg x rapat...
tp mr azam kata, dulu kita kawin, dia dtg..so, rs mcm x best la plak kalu x pergi kan...

so, dah plan siap2 nak keluar pukul brp, sbb mr azam dah janji nak jumpa kawan2 kat kenduri kg baru kul 2 ptg...
ke nilai, kami ikut lekas, mmg dekat je la kan..pastu highway pun clear je...
mkn2...jumpa pengantin jap, terus blah walau pd hakikat nya aku x puas mkn sbb lauk dia sedap...
bila aku tgk pengantin, aku dah request siap2 kat mr azam suruh ambik gmbr aku dgn pengantin perempuan je sbb baju dia lawa...
tp last2 photogapher suruh ambik se family dgn pengantin...huhuhu
aqil berfiri depan pengantin, so, x nmpak sgt baju nya yg bhgn bawah tu...
tp aku mmg suka la baju pengantin mcm tu,
banyak aku tgk baju pengantin skrg ni fesyen gini..
kain kembang sikit pastu ada bunga lekat2 kat baju tu...


then, lepas jumpa pengantin, terus la kami ke kg baru...ms tu dah dekat pukul 2,
smpai kg baru, kul 230.

kwn mr azam since zaman kolej dulu...pastu dah jadi baik dgn aku gok sbb dia org trg...tiap kali raya mesti g umah dia sbb nak mkn nasi dagang...:)...dan nak jadi kan cerita, kawin plak dgn org penang, dah la penang gak, dekat sgt dgn umah kakak mr azam...so, balik raya ni, dah ada tmpt baru la nak beraya yea..:)

aqil, dah tukar baju...sj je bw baju spare...alang2 tukar je la terus ms on the way tu...

makan aiskrim uncle pojie belanja-thanks uncle pojie...:)

lepak2, borak2....bkn senang nak berkumpul mcm ni kan...


ni plak kaum ibu, ada lagi satu meja, meja aku la tu...

ok, harap2 puasa ni boleh berkumpul lg la...seronok berkumpul ramai2 mcm ni, borak makan borak makan pastu aku gemuk....

Tuesday, July 10, 2012

~finally~

finally, setelah satu semester berhempas pulas, berpenat lelah,
tamat jugak la sessi pengajian aku yang pertama...
even terdapat banyak(terlalu) dugaan, namun akhir nya, dengan semangat daripada mr azam, dan kawan2 jugak, aku berjaya jugak menghabis kan semester ni...
semester 1 berlalu penuh dengan pahit,manis,suka,duka...
semua rasa ada aku rasa....x terluah dgn kata2....
tp apa2 pun bersyukurlah sbb dah habis satu semester.




cuma aku risau kan skrg ni ialah results la.
org kata master ni senang nak lulus. nak dpt 4 flat tu senang sungguh...
tp aku rs ada sukar la jugak...ni bg aku la...
part nya bila exam. nak mengingat semua teori2 tu..aku rs sgt mencabar.
dan yang paling aku takut utk paper semalam....
dah la tu lecturer paling strict..
berdoa lah moga di lembut kan hati nya masa tanda kertas jawapan aku nnti...
aku harap lepas la semua, x dpt 4 flat pun xpe asal lepas je..xyah nak repeat...

so, lepas ni boleh cuti 2 bln..
sem ni je la boleh bercuti2 sbb cuti sem utk 2 sem akan dtg akan di penuhi dgn LM.
plan xtahu lg nak buat apa.buat bisnes kecil2an la kot nya...
eh lg satu, nak concerntrate menulis blog balik
banyak citer2 tertangguh ni...
moga di beri kerajinan utk menulis blog mcm dulu....

oklah u all...nak tido jap ni...kata dah cuti kan...
pada yg bekerja tu selamat bekerja yea...:)

Saturday, July 7, 2012

~happy 5th wedding anniversary~

Happy Anniversary
and may
our marriage be blessed with love,
joy and companionship
For all the years of our lives!



Thursday, July 5, 2012

~random~

hi all....
salam syaaban untuk semua...nifsu syaaban semalam kan..boleh plak terlupa nak puasa..tghri semalam br la teringat, bila agak nya nifsu syaaban, rupa2 nya mmg semalam..huhuhu...rugi x puasa...

ish...rs mcm malas sungguh nak menulis blog lately...cite nya banyak, tp nak menulis nya malas....:)
tp rs mcm kesian kat blog bila tidak ber ber update...huhuhu..

exam aku tinggal lagi satu paper....SATU PAPER....
waaaa....x sabar aku...tp nak menunggu ketibaan satu paper tu rs mcm lambat sungguh masa berlalu..ye la kan, gap antara 2nd last and last paper ni lama sangat...
tp tu la kan..mungkin ada hikmah jugak gap lama2 ni..
mungkin nak suruh aku study betul2 sbb paper last ni x bnyk dpt tips....
so, kena banyak kan study la kan.....
hopefully semua nya di permudah kan..insyaallah....

pastu cuti...dekat 2 bln gak la cuti ni...erm..nak buat apa erk cuti nnti...
rs mcm nak buat bisnes..tp bisness apa, xtau lg...
rs mcm nak belajar menjahit...
aish..mcm2 rs aku... tgk2 satu apa pun x jalan..hahahah..

baju raya x beli lagi.hopefully tailor di kg masih lg nak ambik kain aku nnti...eh bukan la x beli..dah ada 2-3 pasang kain yg dikumpul since awal thn hr tu...tp yg 1 lg x beli ni, yg nak pakai ms 1st day raya...sbb nak match kan dgn color bj melayu mr azam & anak2. bj melayu diaorg, pakai yg mn ada je...
sepasang kain dah hntr kat mak course mate...ada lg satu, nak buat bj kebaya tp x sure nak tempah kat mana ...rs mcm nak bw balik kg gak...tp mcm mn kalu tailor kat kg xnak ambik..huhuhu...

owh..now meh kita layan cite feeling plak...2-3 minggu lepas sgt stress...
mood kacau bilau..sbb nak exam gamak nya....tp cuba berlagak cool....
cool la sangat nya, tp bila kat twitter, bkn main menangis2 sambil luah perasaan...
huhuhu...terima kasih buat kawan2 di twitter...sayang sorang sgt2...:)
now dah ok dah...alhamdulillah di bagi kekuatan untuk menempuh semua ni dgn sabar.
ada hikmah di sebalik semua ni...
bertabahlah!

ok la..dah kat kul 7am la...nak g goreng nasi la...pastu kejut kan ajmal irfan,
siap2 kan dia then hntr dia g sekolah....
pastu....bergolek la atas tilam...xyah nak hadap jammed kat jalan raya....:)
ok uolsssss....bye....