Wednesday, October 31, 2012

~pengalaman 8jam perjalanan trg-kl~

huwa..huwa..huwa....
this is 1st time experience for us....
selama ni mr azam mmg plan betul2 perjalanan...
either nak balik penang or trg....

abg bertolak kul 9am, aku bertolak kul 11am...
dari saturday lagi aku tanya mr azam nak bertolak kul brp...
tp dia x bg jawapan pun....
aku rasa mungkin dia pun faham...
balik kali ni sekejap sangat...jumaat-ahad...
biasanya, kitAorg akan bertolak awal2 pagi (lepas subuh) utk balik kl...
sebab nya, mr azam xnak bertembung dgn lori2 kelapa sawit @ kenderaan yang banyak atas jalan...
and of course dia bimbang kan kat jalan jerangau jabor tu...
sbb situ kan jalan biasa.....
so, balik kali ni, aku rasa dia nak balik lewat skit la...
ye la..mcm x puas kan balik...sekejap sangat....
kalau ikut mr azam, dia nak balik kl semalam...
tp sbb aku dah ada kelas monday tu, nak buat mcm mn kan....

lgpun masing2 mcm penat lg sbb saturday tu ada kenduri akikah my nephew...
tu lg satu faktor dia bertolak lambat sikit...
masa nak kuar rumah tu, kawan sekampung aku si M dah call...
dia tnya aku kat mana, aku kata aku br nak bertolak...abg dah bertolak...
aku tnya dia kat mana, dia dah kat cheneh....
owh..kiranya dia lead la...xpela...aku pesan, kalau ada jam kat mana2 please inform...

ok..perjalanan pun di mulakan....
baik kat jalan jerangau jabor or lpt, kereta banyak....
banyak dari biasa2...standard la kan..musim raya....
masa dekat simpang bukit besi tu pun dah stuck sekejap....
tnya abg, abg kata kat situ mmg mcm tu...tp sekejap je tu...
mmg sekejap je la...
pastu ada lg stuck kat mana ntah...tp kejap2 je la....

masuk2 lpt, tgk kereta dah bnyk...
abg kata dia berenti kat r n r kuantan...
kitaorg berenti la kejap tepi jalan tu tunggu abg sbb nak konvoi sekali..
si M dah call katanya lepas je Lanchang, lpt jammed teruk....
dia suruh kami keluar temerloh..
masa tu dia stuck kat jammed tu, dia x sempat nak exit mana2....
terus kami on Ipad, bukak gps...
mr azam guna WAZE...aku rasa waze ni sangat memberi info berbanding sygic or apa2 lg la gps apps....
tgk2 waze mmg tunjuk jammred start lanchang tu...
abg ajak kuar temerloh, mr azam ajak kuar lanchang.
sbb yg jammed tu lepas exit lanchang.
ok, proceed...punya la kami speed sedikit sbb takut jammed tu akan merebak ke sebelum exit tu...
fuh...alhamdulillah sempat...
call si M, tnya direction sbb takut cik waze salah bg arahan kan....
seb baik la arahan cik waze tu sama je dgn direction yg si M bgtau..

tp bila habis jalan lanchang tu, mmg nak xnak kena masuk highway balik...
tp si M suruh masuk sekejap je..lepas bayar tol, terus exit ke bentong timur tu plak....
gigih la kereta aku dgn abg mengharungi jammed tu...
teruk sgt aku rasa....stuck kat 1 jam jugak la situ kot....
padahal dekat je nak smpai ke bentong timur tu....

masuk bentong timur, lalu jalan biasa lagi...
ikut arahan cik waze dan si M....
berenti isi minyak jap kat shell situ, g toilet semua...
then teruskan perjalanan....
jalan mmg bersimpang siur.....
kereta pun banyak, agak nya yg lalu jln dalam ni mcm kitaorg gak kot...
nak avoid jammed...
tp even kereta banyak, perjalanan smooth la...
smpai la satu jalan ni, jalan kecik je..
cik waze suruh masuk, kami tgk kereta depan kami pun masuk..
si M kata jgn masuk sbb tu jalan masuk ke highway balik...
mr azam dah siap pusing balik dah nak masuk jln tu (sbb kami terlepas jalan tu)
tp abg kata xyah, teruskan perjalanan..mr azam ikut je la even cik waze tunjuk, highway dah clear...
x smpai 5km lepas tu kot, jalan jammed....korang bayangkan jalan dalam jammed...
jalan bersimpang siur dgn xbleh nak overtake lagi..hazab...
stuck kat situ la yg lama nya....
rupa2nya dia stuck kat smpai ke genting sempah...
r n r genting sempah tu ya rabbi..penuh kereta....
si M kata terus je ikut genting highland, masuk jalan gombak lama tu...
tp mr azam xnak, abg pun xnak..kami masuk highway balik...
elok2 je lepas tol karak, jammed pun bermula...
cik waze kata, jammed ni smpai la ke tol gombak....
tp seb baik la x lama sgt kan...
pukul 7 ptg, kami smpai la kat tol gombak.....
fuh...perjalanan yg sungguh memenat kan.....

mr azam dah serik dah..
hahaha..ala..plus pun jammed gak hari tu kan...
pendek kata, sapa2 yg balik kl hari ahad tu, x kira ke mana destinasi, mmg merasa jammed kan....

ada kwn aku, kul 4 ptg dr jerantut, smpai kl kul 330am....
ada sorang ni kawan aku dr trg kul 4 ptg smpai kl 530am...
dah la tuh, nasib baik x accident sbb sleepy...
adoi...tu kes bahaya tu...
apa2 pun alhamdulillah semua nya selamat.....
nasib baik la jugak anak2 x meragam dalam kereta...
cuma kelaparan la....
ma dah suruh bw bekal tp xnak bw...
ma ada la bagi telur rebus, anak2 makan telur rebus je dalam kereta..
pastu masa singgah kat shell tu, beli roti kat diaorg....
bekalan air mmg mencukupi la....

ni semua pengalaman kan...
apa2 pun syukur alhamdulillah selamat sampai ke rumah manis rumah....:)

Tuesday, October 30, 2012

~happy birthday to me & aqil raziq bin noor azam hanif~

today is 30th october 2012.

we are sharing this special date to celebrate our birthday...

happy birthday to me
&
happy birthday to my beloved son, aqil raziq bin noor azam hanif...
doa mama dan papa, moga aqil raziq menjadi seorang anak yang soleh, berjaya di dunia dan akhirat..moga aqil raziq menjadi kebanggaan mama, papa, dan abang ajmal...
mama,papa dan abang ajmal sayang aqil sangat2 tau....

ni je gmbr latest dgn anak2....gmbr dgn aqil sorang mmg xde...

aqil skrg ni sgt2 la talk active..
smpai masa balik kg baru ni, semua orang dok pening tgk mulut dia x henti2..
asyik bercakap je...hahaha...
tok ngah kata, "hah tu la..dulu mama kamu ni dok bising2 kat tok ngah kenapa aqil lambat cakap, tgk2 skrg cakap x henti2"

hahaha.....

aqil skrg ni mmg cakap non stop...
kita cakap A dia akan sambung dr B-Z...huhuhu
xpela aqil, mama x kisah pun...cakap la nak cakap apa pun....
aqil sangat kuat makan skrg ni...
lepas hisap susu sebotol(7oz) dia boleh mintak nasi lagi...
portion nasi dia makan sama banyak dgn mama makan..
huhuhu...semangat nak masak hari2 kalau mcm ni....

skrg ni dah pandai berzikir, kira 1-10, baca ABC, doa makan, alif ba ta...
since dia duduk dgn tok dia skrg ni, dah banyak benda dia belajar...
tok dia rajin ajar dia macam2,
alhamdulillah.....
kalau suruh belajar, cepat2 dia g ambik buku nak suruh tok dia ajar...
moga berkekalan la macam ni ye nak.....



















skrg ni dia panggil ajmal dengan panggilan Abang Ajmal...kadang2 je panggil Mal....
suka sangat dgn baby..
baru2 ni balik kg, asyik la dok suruh mama pegang baby pok mie...
kejap2 nak cium la..nak pegang la...
time tok ma nak basuh berak baby, dia dgn ajmal la orang yg dok sibuk sama dok menempel kat tepi...
siap nak bw baby pok mie balik kl...
hahaha......

dia cakap, dalam perut dia ada baby umur 4 & 5 tahun...
banyak la awak aqil...umur pun baru 3 thn dah ada baby besar dr awak plak....
bila tnya, kenapa dlm perut dia ada baby?
dia akan jawab.."sbb mama xnak ada baby dalam perut mama, aqil letak la dalam perut aqil"
hahaha.....

ada hari tu sekali, kitaorg ber empat tgh baring2...
tetiba perut dia berbunyi....
kitaorg semua gelak kat dia...
sekali dia cakap, " jom makan..baby aqil dalam perut dah lapar"
aduhai la anak......
nak baby yea...
sabar ye nak...insyaallah ada la rezeki tu nanti.....amin.....

masih dan masih lagi bf mama....
tp x kerap la...
kadang2 dtg angin dia, dia nak..bg je la
tp biasa nya dia akan mintak time dia nak tido....
dia kata ada susu tp x cukup untuk dia...
hahaha....

aqil raziq, penglipur lara mama, papa dan abg ajmal...
we lovessssss u....

Monday, October 29, 2012

~penat nyeeeeerrrrrr~

hi semua....
masih ada yg cuti raya lagi ke?
aku ni dah start kelas hari ni...
penat sgt sbb semalam sampai dr trg..
dah la jammed kat lpt...
1xt experience kot mcm tu.....

okla..later2 aku cite..
ni nak g kelas dah ni...
mata ala2 nak tertutup je ni...
jangan la aku tertido nnti...huhuhu...
see u later..bye...

Thursday, October 25, 2012

~blog bercuti~

blog adalah bercuti buat sementara waktu kerana tuan tanah tgh release stress dia...
dia sgt tertekan dek kerana assingment micro teaching nya...
dan kebetulan jugak hari raya haji bakal menjelma,
tuan tanah terus bercuti menulis buat sementara waktu...

hingga berjumpa lagi di lain entry..
salam aidilahda..:)

Tuesday, October 23, 2012

~mode bz is on~

eh..tersilap plak tajuk buat caps lock...
hari ni xmo tulis panjang2 sbb tgh bz bz bz....

esok ada presentation micro teaching...
berdebor2...

hari khamis ada kelas lagi gara2 x planning dgn betul utk buat kelas ganti bila..
masing2 selfish pentingkan diri..
ada yg rugi ada yg untung....
dah la kelas penting tu...kelas tutorial.
kalau x pegi, rs ketinggalan sgt2...

semalam pun lecturer bg task sbb kelas xde...
isnin depan kena present...

project sarjana 1 aku, patut nya minggu ni kena hntr bab 1 kat SV tp baru separuh jalan aku buat..
cadangan tajuk kajian pun x sempat2 lg nak hantar ke penyelaras..
padahal closing date untuk hntr is last friday..

kualitative research, group aku yang pertama kena present.
dah la aku yg cabut undi..
rasa bersalah kat ahli kumpulan.
nasib xtau lg bila kena present..
and nasib jugak in grouping...
xde la terbeban sgt buat keje sorang2...

senang cite, selagi aku x habis sem ni,
selagi tu sakit kepala aku x hilang...
nak raya pun xde mood...huhuhu

ok dah..nak siap g kelas.
bye.



Monday, October 22, 2012

~alhamdulillah....~

kelantanese mesti masih bergembira lagi meraikan team TRW atas kemenangan piala FA..apa2 pun alhamdulillah....tahniah buat team TRW, buat team ATM, diaorg pun main best jugak kan....


and another alhamdulillah to my brother and SIL di atas newborn baby boy on saturday tu jugak...
hari tu ingatkan baby nak keluar 6/10 (birthday  my father) tp x jugak keluar, tp lepas tu asyik2 la tunggu call dr amie....huhuhu....
nampak gaya princess adini masih mengekalkan lagi title cucu tunggal perempuan dalam my family.
tunggu la nnti2, kot2 ada rezeki lagi, dptla lagi cucu perempuan ye ma dan ayah...:)

x sabar nak balik raya haji nnti, nak cium2 baby...best nya bau baby...:)
aqil dgn ajmal pun dah excited semacam ni bila dpt tau auntie kila dah bersalin...
huhuhu....

Friday, October 19, 2012

~roti canai sedap di kuala lumpur~

kalau org tanya aku, kat mana roti canai sedap kat kl ni,
mesti aku jawab kat depan UniKL...
betul2 opposite dgn UniKL tu...
ni kira nya belah2 kg baru la....xjauh pun dr ofis nuffnang...
kalau korang keluar dr ofis nuffnang tu,
traffic light kat jalan sultan ismail tu, dia kena pergi terus or ke kiri je kan..
xleh ke kanan..
so, kira nya traffic light tu, korang terus je la..kira nya menghala ke kg baru...
sebelah kanan tu ada gerai makcik ni....

parking mmg hazab...
dulu masa kerja, aku parking je tepi2 jalan, atas basement,
sbb susah parking kan...
kalau pergi tghri dlm kul 9 lebih2 tu payah sikit la kan..
sbb masa tu penguatkuasa dbkl pun dah start kerja...
dah la sebelah UniKL tu menara dbkl.
mmg kena hati2 la g sini...
hahahah..punya la susah...padahal nak g mkn roti canai je pun..:)

gerai dia 'cokia' je...
tp roti canai dia sedap bagi aku...
kuah dia la yg lain sikit...
ada kaki ayam, tulang2 ayam, leher ayam ..isi ayam ada la tp x banyak...

tp ni tekak aku la suka...
dulu ms keje kat ijn, selalu gak dtg beli...
then pernah buat acara breakfast kat dept. mkn roti canai ni..
tp kwn aku kata, roti dia keras sikit kalau nak banding dgn roti canai yg biasa diaorg makan kat medan raja muda abd aziz tu....
mr azam plak kata, biasa2 je...
argh..x kisah la apa org lain cakap, janji tekak aku cakap sedap....
hahaha....

ni la gerai dia...hari isnin tutup yea...


ini la kuah nya....makan kaki ayam awet muda kan....kan.........eh kaki ayam ke bontot ayam yg awet muda?
hahahah....

pada aku, mungkin ada lagi tmpt2 lain yg ada roti canai sedap...
tp setakat ni yg aku mkn, ni la yg paling sedap.....

ok korang,
selamat berhujung minggu...
babai...:)

Thursday, October 18, 2012

~resepi : macaroni bakar~

resepi ni dah lama kwn kat fb mintak...
aku paste sini terus sbb senang nak refer bila nak buat khaaaannnnnnnnnnnnnnnn.....

im, sorry, ana ambik masa xtau dah brp lama berhutang nak bg resepi ni kat im...

ok..ni bahan2 nya...

500gm pasta (kira nya sepaket pasta jenis pendek, x kira la penne ke, shell ke, macaroni ke-tp biasa aku mmg guna macaroni la..paling2 tidak pun shell)
300 gm daging cincang (boleh je tukar ke ayam cincang)
3 ulas bawang putih-dicincang halus
1 biji bawang besar-dicincang halis
1 tin sedang tomato puri
1/2 tin cendawan butang-dihiris nipis
1 biji capsicum-dipotong dadu
1 kiub stok ayam @ lembu-ikut jenis daging yang di gunakan...
1 batang carrot-dipotong dadu
1 batang celery-dipotong dadu
1 sk oregano (klau dpt yg fresh lg bagus, klau x yg dried pun dah ok)
keju parut (yg ni x kisah la, korang nak beli yg dah mmg di parut or beli seketul then parut sendiri)
minyak/mentega
garam dan gula

bahan2 utk sos putih:-

untuk buat sos putih, korang refer SINI je....
sama je bahan2 dia

ok, jom kita masuk pada cara2 nak buat plak...

1. masak air lebih kurang 2 liter, bila dah mendidih, masukkan pasta korang. rebus sampai masak
. berapa minit nak masak tu, tgk kat belakang paket pasta tu, sbb setiap pasta, beza tempoh merebus nya..
then masuk kan minyak sikit agar x melekat2 pasta korang nnti...

2.panas kan minyak/mentega (biasa aku guna mentega, sedap sikittttt la), masuk kan bawang besar dan bawang putih yg telah di potong dadu tadi...goreng sampai naik bau. pastu masuk kan daging cincang...goreng sampai agak2 daging tu masak.

3. masukkan carrot, cendawan, capsicum dan celery. kacau hingga sebati

4. masukkan pula tomato puri. kalau kering sangat, masukkan sedikit air. kalau aku, suka berair sikit, so,xde la biar kering sangat.

5. masukkan kuib ayam/lembu. hancurkan dulu la sebelum masuk kan tu, kalau x susah plak kiub tu nak melt. then, masukkan oregano. biar mendidih dan naik bau.

6. masukkan garam dan gula secukup rasa. garam tu xyah banyak sbb kiub td tu dah masin.

7. buat sos putih. ikut je cara mcm buat sos putih utk lasagna tu

8. seterusnya, kita melapis plak ye...kalau yg ada mangkuk pyrex tu, di persilakan la guna. mcm aku yg xde ni, guna je loyang biasa tu...mulakan lapisan dgn pasta, pastu inti daging, then sos putih. ulang je step ni smpai habis korang. make sure yg paling atas nnti adalah lapisan sos putih ye...pastu tabut mozarella cheese.

9. bakor dia smpai cheese cair. agak2 la smpai jadi kekuningan sikit, kira dah masak la tu. actually xyah lama2 la sbb semua bhn2 tu dah masak kan...bakar tu utk cair kan cheese tu je...

hah...senang kan...macam buat lasagna jugak....aku jarang buat macaroni ni bakar ni. lg prefer buat lasagna...ntah la..sukaaaaaa sgt dgn lasagna...:)

sbb jarang buat, so, xdok la gmbr nya....korang baca je la resepi tu sambil bayang sendiri mcm mn jadi nya nnti..:)

ok..selamat mencuba ye..:)



Wednesday, October 17, 2012

~aku ada.....kau ada???~

tgk adam dan hawa sambil masak...
hahaha...
skrg ni bnyk benda aku buat multitask

gini la kan...nasib seorang ibu, isteri, pelajar...
hehehe....


abaikan dapur yg bersepah..
huhuhu....

orang lain pun, belajar juga, mak orang jugak, bini orang jugak tp xde la macam ko ni ana oi....

hehehe....
orang lain mungkin berbeza situasi nya dgn aku...
orang yg tahu situasi aku, tahu lah mcm mn penat nya aku nak menghadapi semua ini...
sabar ana...sabar...x lama lagi dah....
><8 bulan je lagi...
insyaallah......

eh eh..ter emo plak...
ko ni apa hal ana?hahaha....

btw, hari ni aku dah sihat sikit...
alhamdulillah....
semalam asyik duk minum air masak....
asyik ulang alik ke toilet je la kerja nya
tp nak buat mcm mn...nak cepat sihat...
terpaksa la kan.....

kepala pun dah hilang sakit nya...
mungkin aku dah nmpak jalan penyelesaian dengan assingment2 yg nak dibuat ni...
:)

oklah..nak sambung buat kerja...
happy wednesday....:)

Tuesday, October 16, 2012

~demam~

tuan belog x sihat hari ni..
demam...
dah brp hari dah kurang minum air masak,
end up, ptg td dah terasa 2 ketul tonsil membengkak kat tekak ni...
mlm td pun xleh nak tido...
now rasa sgt mengantuk
huhuhu....dah la ada 2 kelas ni...
kepala pun berdenyut2 dr semalam....
apa mau buat kan...nasib badan la...

moga cepat sembuh la wahai demam dan sakit kepala ni...
bnyk assingment nak kena buat ni...

oklah, nak berehat sebelum pergi kelas ni...
maka, xleh nak tulis entry panjang2 la hari ni....
ok babai....

Monday, October 15, 2012

~resepi:choc chip muffin~

petang semalam buat choc chip muffin..
dah lama rasa nya x buat...
tgk bahan2 semua ada, so, teruskan je la....

sebelum buat, google cr resepi...
aku ni selalu mcm tu, tiap kali nak buat choc chip muffin,
mesti cr resepi yg baru..
padahal dah tau, turn out dia mesti sama je...
so, dpt la satu resepi ni....
rs mcm best je...terus salin resepi...
lupa plak ambik dr blog mana sbb online thru ipad je...
lepas salin, terus mula kan misi...
mintak halal la yea empunya resepi...


bersedia untuk di bakar...

ready to eat...:)

baru je keluar oven..makan panas2 sedap ni......

dua org ni apa lagi...terus excited la....aqil tu terus nyanyi lagu happy birthday...skrg ni manjang je nyanyi lagu happy birthday..mentang2 birthday dah nak dekat ye.....

ok...jom tgk resepi...

Bahan-bahannya:-


250gm tepung
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
150gm gula
100gm coklat cip
250ml susu segar
90ml minyak @ noleh di gantikan dgn mentega cair.
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam


Cara membuatnya:-


1. Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko. Masukkan kedalam bekas. Campurkan gula kedalam tepung.

2. Pecahkan telur kedalam bekas lain dan pukul sekejap hanya sekadar bercampur putih dan kunig telur

3. Masukkan susu cair kedalam tepung sedikit demi sedikit sambil digaul rata dengan. Masukkan telur, minyak, choc chip dan esen vanilla. Gaul rata.

4. Panaskan oven dengan kepanasan 160-170 c selama 10 minit terlebih dahulu.

5. Masukkan bancuhan kedalam cawan muffin 3/4 penuh.

6. Taburkan sedikit coklat chip diatasnya sebagai hiasan. Tp kalau xnak letak pun tak apa sebab coklat chip dalam adunan dah terlalu banyak. Aku letak choc rice sbb benda dah ada kan..tabur je laaa.....

7. Bakar selama 20 minit.

Nota;

1. Membuat muffin ni x mcm buat kek, kena pukul bagai...korang gaul rata dgn sudu pun boleh. Lagi elok la kalau gaul pakai senduk kayu...janji semua bahan sebati xde ketul2...

2. Refer kat bahan2 tu, kalau korang masuk kan mentega @ butter cair, x payah la nak masukkan garam lagi..unless korang guna unsalted butter. Ni bukan utk resepi ni saja...resepi lain2 pun yg ada suruh letak garam tu.

3. Suhu tu bergantung kepada oven masing2....tu aku ikut suhu oven aku. Oven setiap orang x sama tau.


ok..tu je kot...
rasa sedap...chocolaty(betul ke aku eja ni?) gile....
mungkin sbb banyak sgt choc chip tu kot...
tu pun aku dah kurang kan..tp still rasa banyak jugak....

ok kawan2, selamat mencuba yea...:)

Friday, October 12, 2012

~bla bla bla........~

hi semua...salam hari jumaat...
moga pada hari jumaat yang penuh barakah ini membawa keberkatan kepada kita semua...
cewaaahhhh....bajet ustajah mana plak ko ni ana oi...

semalam, berat sungguh kepala aku...
kalau boleh di cabut, letak kat tepi, erm...mungkin segar kejap kot...:)
aku rasa mungkin stress bermula daripada kelas teknologi maklumat semalam...
belajar adobe flash cs4 tu...
adoi..bila dah tua ni lambat la nak catch up apa yg lecturer ajar....
buat bola la, bola bergerak la..buat bubble dlm air la...pastu bubble tu melompat keluar,aish...mcm2 lagi la....
kelas 3 jam aku rs mcm 30 jam...
abis kelas, terus g mkn sbb kebuluran dah...tp xde lauk yg best...
sedih aku...

untuk projek sarjana, minggu depan dah kena submit tajuk and bab 1 kat penyelaras...
SV mintak lg 2 minggu...nak x nak mmg kena siap kan minggu ni jugak sbb nak bg supervisor semak lg...
agi aku stress...

bab micro teaching x siap lg ni....
pening sbb xtau nak ajar apa...
bahan dah ada, banyak sgt bahan smpai xtau nak ajar apa...
huhuhu...

bab2 assingment lain tu xyah nak cite la...
adoi la..tp xpela...pelan2..insyaallah sempat siap...

rasa nya mcm nak g tepi tasik...jerit kuat2 sampai puas...
x pun g window ahopping sbb nak shopping xleh, kewangan dah makin berkurang ni...
tp kan semalam..dalam duk stress, nak tercabut kepala tu,
bila keluar he dr gate universiti, terus rasa hilang semua tu...
hahaha.....

Thursday, October 11, 2012

~nini~

sapa suka makan nini?
hahaha...

aqil kalau nmpak nini ni, mesti nak beli...
pastu kalau beli satu je, mesti berebut dgn mama...
mama nya pun suka...hahaha...

dulu zaman sekolah rendah, rasa nya rm0.20 ke rm0.50 je kot...
tp skrg paling murah aku jumpa rm1.15 kat econsave kalau x silap...
biasa aku beli rm1.20...
hari tu pernah ternampak kat r n r nilai, rm2...
gila ko rm2...bnyk nya untung...

and biasa nya mmg beli yg coklat la...
tgk skrg ada strawberry, peanut butter...
pernah gak try peanut butter tu tp x sedap...
x memenuhi citarasa tekak aku...

jom makan nini!

Wednesday, October 10, 2012

~lontong king~

hari tu masa cuti, mr azam bw kami g breakfast kat sini...
dia kata mesti aku rindu nak mkn lontong...
hehehe....

maka, kami ke LONTONG KING...
lokasi batu brp ntah kat hulu langat.
kat stesen minyak petronas. blkg stesen minyak ni ada shop lot...
deretan shop lot tu la...



waktu operasi


dah kata g kedai lontong kan..harus la mkn lontong....sedap.....


dua beradik ni seronok tgk ikan kat akuarium kat blkg

kuih lopes...sedap....1st ambil satu je sbb nak test sedap ke x..sekali tu berebut2 mkn dgn aqil raziq...aqil raziq klau bab kuih muih traditional yg ada pulut mmg laju je...

western grill pun ada di pagi2 buta....wow...kagum aku..pagi2 dah mkn lamb chop,chicken chop bagai....ramai gak org mkn western grill ni...


pada aku, mknan sedap la..tp mcm bihun goreng, mee goreng, x menepati citarasa kami la...patut la kami tgk x ramai org mkn bihun dgn mee goreng tu...
nasi lemak mcm ramai gak org mkn..tp mr azam g ambik bihun plak...
kuih muih dia nmpak sedap....ada ubi kayu rebus jugak....

erm..apa lg erk...tu je la kot...
x ingat dah sbb dah lama dah pergi..
dah lupa...hehehe....

Tuesday, October 9, 2012

~kisah potty train aqil raziq~

rasa nya terlalu banyak kisah perkembangan aqil raziq yg mama x tulis kat blog ni..
compare dgn ajmal irfan...ms ajmal irfan kecik2 dulu, rasa nya banyak jugak entry pasal perkembangan dia...

sorry aqil raziq, mama x berniat nak lupa kan aqil raziq..
jauh sekali utk beza2 kan...bukan...tp kenkdg mama terlupa..
bila teringat, masa plak x kena utk menulis blog...
sorry ye aqil raziq...
mama x pernah nak beza kan aqil raziq dgn ajmal irfan...
dua2 anak mama, dua2 mama sayang...sayang sepenuh hati mama sampai ruang utk sayang org lain kecik je tinggal...:)

lebih kurang 2 minggu lagi, aqil raziq akan genap 3 tahun...

time siang mmg dah lama dah diaper less...
tp yg x best aqil raziq ni suka tahan2 kencing sbb nak bermain...
bila di tnya nak g toilet ke x, jwpn dia mesti x...
tgk2 dah basah dah seluar sikit....
dia kencing sikit2 then br berlari2 ke toilet...
geram sungguh mama....
tp now dah jarang dah dia buat mcm tu...

then, mama asyik la tertanya2, kenapa aqil still pakai pampers time tido malam?
dulu rasanya ajmal irfan, baya ni dah diaper less time malam....
selepas di ingat kembali, baru la tau...
rupa2 nya dulu, tgh2 malam, mama dan papa akan gilir2 bangun utk bw ajmal irfan g toilet...
so, lama kelamaan mmg terus diaper less di malam hari...
maka nya, tugas mama bangun tgh malam pun bermula...
baru 2 minggu bermula nya...

2x kena bangun, around 12-130am and 4-5am...
bangun then angkat bw aqil raziq g toilet...
alhamdulillah, semua nya berjalan dgn lancar...
so far, ada sekali dua terbabas...
tp tu bukan salah aqil raziq...
tp salah mama...
mama dah kunci jam nak bangun, tp pegi mati kan jam n sambung tido..
mmg basah la lepas tu....



rasa nya timing aqil raziq kencing tgh malam lebih konsisten berbanding ajmal irfan kot..
aqil raziq, kalau kul 12-130am tu bangun, mmg dia akan kencing and bangun kan balik kul 4-5am pun sama...xde nya nak kencing di antara waktu gap tu
kalau mcm ajmal irfan dulu...gap antara kul 12-4 pagi tu pun kenkdg dia kencing jugak...huhuhu..

tp apa2 pun, mama x kisah...
x kisah kena bangun tgh malam utk bw korang g toilet...
itu la peranan seorang mama kan...
jaga anak2 dia...
cuba untuk jadi kan anak2 dia adalah di antara yg terbaik...

orang yg melalui semua ni je akan faham apa yg di lalui...
yg x melalui tu, sabar la..insyaallah masa anda akan tiba jua satu hari nanti...
insyaallah....

Friday, October 5, 2012

~coin machine at jusco~

syiling kat dalam tabung sudah penuh...
maka, untuk mengosongkan balik tabung tu,
kena la tukar syiling tu kan...
xpun, bw g bank, simpan.

tp skrg ni aku sgt sibuk,
mmg x sempat nak g bank..
mr azam plak, kalau bab2 nak kena g bank ni,
mmg dia suruh aku je....

maka, tercetus la idea aku untuk guna syiling tu..
xyah simpan..
ish..ish..ish...sgt la x elok kan..
baik la simpan syiling tu...
tp xpela..lepas ni, bila tabung penuh balik, kita simpan plak erk....

then, teringat la yg kat jusco BTHO ni, ada mesin tukar syiling...
terus ajak mr azam g situ je...



sebelum pergi, asing kan dulu duit, then kira, senang sikit kan..mana tau kot2 tersalah ke apa ke...


nnti ikut je arahan kat mesin tu....1st kami masuk kan yg syiling 50sen..xde masalah...then masuk kan syiling 20sen, bermasalah plak...dia xnak detect...dah la syiling 20sen banyak. last2 staff jusco dtg bgtau, yg duit 20sen dia xleh nak detect, ada masalah sikit...erm.....

bila dah bnyk2 kali try, x boleh jugak, maka mr azam pun xnak dah tukar....

then nnti korang akan dpt 2 tiket mcm ni, satu untuk penukaran voucher, satu tu utk resit. then g kat customer service, ambik no giliran, then bg la voucher coin tu kat dia. so, dia akan bagi la voucher jusco. kita x dpt cash tau..dpt voucher. so, nnti dpt voucher jusco, bleh beli brg kat jusco..sama je kan..jusco pun mcm2 ada...

and kalau duit korang tukar tu x genap, cth mcm aku hari tu, dpt tukar duit syiling dlm rm140++ je..ada posen2 la..then masa nak tukar ke voucher jusco tu, staff jusco akan bgtau kita, brp rm kena tambah untuk genap kan amount. so, hari tu aku kena tmbah dalam rm5++ kot untuk cukup kan jadi rm150. maka lepas tu, dpt la voucher bernilai rm150.

so, mcm tu je la..x susah pun...
ok jugak kalau mcm ni kan...
biasa kalau korang bw g bank, diaorg akan caj rm3 kan...
kalau x silap aku la..
tp ni kat mesin ni, brp korang tukar, bnyk tu la korang dpt...
xde charges untuk sebarang penukaran....
oklah u all...happy friday....:)

Thursday, October 4, 2012

~penat~

kepenatan...
tu je aku mampu luah kan...
penat sungguh2...
dah lama x rasa penat mcm ni...
penat lain macam...
penat buat cookies masa raya hari tu xde la mcm ni...
ni smpai rs boleh buat stressssssss....

macam2 benda yg terlintas di fikiran....
micro teaching x siap lg...(lagi 2 minggu nak present)
teknologi maklumat-individu assingment x siap lg...(minggu ke 5 nak kena hantar)
PA SV plak asyik dok cancel appointment...
SV sgt sibuk, ke sana ke sini....hopefully ptg ni pertemuan pertama berjalan dgn lancar...
berdebar nak tunggu ke pukul 3 sbb takut PA dia call utk cancel appointment...
huh...

tu hal study...
x masuk lagi hal keluarga, hal remeh temeh, and mcm2 lagi la...
semua nak kena fikir....

aish.....awal2 semester dah di duga dgn mcm2 dugaan..
bertabah lah wahai hati...
insyaallah ada hikmah di sebalik semua ini....

hari ni ingat kan nak update blog nak letak gmbr...
ntah sbb penat sgt, gambar ntah ke mana,
pale otak tetiba blur fikir nak tulis apa...





Wednesday, October 3, 2012

~adam dan hawa~

owh...skrg aku sudah terjatuh cinta dgn drama ni...
haish..punya la berjanggut aku rs nak tunggu drama ni tiap2 hari...
cuba la menahan diri utk x tgk tiap2 hari...(sbb aku tgk online)
sbb ingat kan nak tgk utk seminggu terus, senang kan...
now masih bertahan x tgk lg episod 21...

aku bc novel ni ntah brp tahun lepas ntah..
masa tu x kawin lg...
pastu asyik duk repeat2 bc...

novel versi ni la aku bc dulu....

tp best la cite dia, sbb dia ikut sebiji2 dr buku kan...
kan ada drama2/filem yg di adaptasi dr buku, dia xde la ikut 100% dr buku kan...
tp cite ni siyes..i loikeeeee.....:)



and biasa nya mmg aku akan tgk kat sini la..
biasa ada jugak tgk kat tonton...
tp bnyk tgk kat malaymoviesfull la...
kak erryn kata, kat astro gempak pun boleh tgk kan..
pada aku, x penting tgk kat mana2 pun...
yg penting TGK...hahaha...
korang semua pun mesti ramai yg layan kan....
ada 80 episode, sama2 la kita menanti..:)

eh ada sikit lagi nak sambung...
pasal cite Kau Yang Terindah...
drama kat TV3 tu...
hari tu awal2 ada la follow sikit2...
tp tgk pun gitu2 je la sbb yg time bln puasa tu sibuk waktu berbuka kan...
pastu habis puasa, mmg jarang2 tgk...
and baru2 ni, tgk2 dah habis kan cite ni...
so, semlm layan la episod last je...
oh..x sangka akhir nya neolofa tu terima jugak kapten syamil kan...
sweet je ms diaorg g mekah tu kan...
tp ada isu erk pasal diaorg pegang tgn depan kaabah tu...
hah..yg isu2 tu xnak komen apa2 la..
suka dgn lagu tema cite ni...

oklah..okla...dah nak bersiap ni..
mau ke kelas...
babai semua.....(lambai2 tangan ala2 princessssla sangat


Tuesday, October 2, 2012

~kena extra careful~

semalam pagi, cousin aku post ni kat fb dia...
bila dia tulis adik dia tu, makna nya, sepupu aku jugak la kan...
uwaaaaa.......



terkejut aku bila benda ni terjadi pada ahli keluarga sendiri...
x sangka..mesti tergamam wife dia ms ni, tetiba je kereta kena bw pergi..
dah la anak2 pun ada sekali dlm tu kan...
anak dia 2 org, dua-dua lelaki..sorang baya ajmal-4 thn, sorg 2 thn...

skrg ni bnyk dah terjadi kes mcm ni kan..
2 bln lepas, aku terbc kes yg org kena samun depan pagar rumah...
dia nak keluar bukak gate, tetiba dtg pencuri berparang...
smpai aku dah cuak nak keluar bukak tutup gate...
rs mcm time tu jugak nak tukar pintu pagar letrik...
berangan je la
tp pintu pagar letrik pun, pencuri boleh menyelip masuk time dia terbuka tu kan..
so, sama jugak la...

mr azam selalu pesan kalau dia nak keluar kejap ke bank, or isi minyak or ke mana2 je la yg memerlukan dia keluar sekejap dr kereta, dia akan pesan suruh kami dlm kereta lock kereta...
dulu masa awal2 aku buat endah x endah je..
tp bila bc mcm2 cite, aku mmg dah lock la skrg ni...
kalau keluar dgn anak2 je, mmg aku pandang dulu sekeliling sebelum keluar utk tutup gate...
ye la sbb kenkdg org follow kita, kita x sedar kan...

skrg ni mcm2 benda boleh jadi...
kalau nak kata kat kl x selamat, tgk la cousin aku ni pun,
dia duk kat manjung, kat sana pun boleh jadi..
senang cite, kat mana2 pun aku rs mmg dah x selamat skrg ni...
pandai2 kita la fikir kan cara utk protect kita dan keluarga kita...

semoga kita semua sentiasa berada dlm lindungan allah s.w.t selalu hendak nya..
amin....

p/s; kila, k.na ambik gmbr dr blog kila erk..malas nak prt sc...:)

Monday, October 1, 2012

~monday, tuesday, wednesday, thursday, friday~

salam pagi isnin,
monday blues kah anda?
aku xde nya nak monday blues sbb kul 11 nnti ada kelas statistik bersama lecturer hensem..
hahaha...
abis je kelas pertama dgn dia last week, terus call mr azam, bgtau lecturer statistik ni hensem...
baik lecturer kuliah or tutorial, (orang yg berbeza), dua2 hensem...
hahaha...
aku ni mcm ni la, jumpa org hensem, terus bgtau kat mr azam...
dia gelak je la...
tp di akhir cite, aku akan cakap la..."se hensem mn pun org lain, tp xleh lawan u.."
"u la org paling hensem pada mata i"....
ayat cover baik punya...hahaha....
lepas ni terus semangat je nak masuk kelas statistik ni...
so, kalai statistik ni x dpt A+ lagi xtau la kan....
hopefully..insyaallah..moga di permudah kan jalan untuk aku belajar ni....

ni dah masuk minggu ke-3 belajar, tp aku masih x dpt2 lg jumpa SV...
SV sangat sibuk, kwn2 yg lain dah berduyun2 dah g jumpa SV masing2...
aku masih lagi duk arrange appointment nak jumpa dia..
hari jumaat baru2 ni sempat jumpa dia, tu pun dlm 5 minit gitu je la..
dia kata, lepas ni nak jumpa after 5 pun ok, tp make appointment earlier la...
huhuhu....
risau la plak dpt SV yg sibuk manjang ni....

erm..bila dah masuk belajar ni, asyik cite pasal belajar je kan...
xpela...kenangan..blog ni kan blog kenangan...
nnti bila dah habis belajar, boleh la bc balik, imbau balik kenangan2 lalu....
hahaha...