Monday, December 31, 2012

~entry terakhir~

entry terakhir di tahun 2012....
banyak benda yang terjadi pada aku tahun ni..
baik manis, pahit, masam, kelat, semua ada....

january-tragedi aqil terjatuh...dpt 2 jahitan kat bibir...sungguh tragis masa tu aku rs sbb smpai nak kena jahit...fobia kejap kami sekeluarga..

february-dpt offer sambung belajar, dalam duk timbang tara, last2 end of february, resign jugak aku dari ijn dgn notis 24 jam..sedih jgn cite la...tu 1st n last company aku keje after abis degree dulu. bkn senang nak lupa..banyak sungguh kenangan kat situ...

mac-kehidupan sebagai pelajar pun bermula...sgt kucar kacir jugak sebenar nya dgn life baru. nak adapt dgn suasana baru, dgn family nya lg...pengorbanan...birthday ajmal di sambut sederhana je. since dia request nak buat birthday party kat rumah, layan kan je la...alhamdulillah semua nya berjalan dgn lancar.

april dgn may-rasa nya dlm kotak ingatan ni xde mende yg terjadi kot. masa ni masih di fasa penyesuaian hidup sebagai pelajar pada masa yg sama banyak benda dah yg dah x buat mcm pegi shopping, beli itu ini. ye la..dgn keadaan aku yg dah xde income, xde scholarship, mengharapkan income mr azam sorang.

jun-july-masa utk exam. sgt berdebar2 sbnar nya..ye la..1st time mengadap exam balik slps brp tahun dah tinggalkan dewan exam. alhamdulillah keputusan yg cemerlang yg aku dpt mampu menggembirakan keluarga. alhamdulillah..berbaloi2 rasanya penat lelah selama ni.annivesary time exam. thn ni celebrate pun sederhana je...apa2 pun berdoa miga rumah tangga kami kekal hingga ke akhir hayat...

july-ogos-sept-cuti semester. heaven rasa duduk rumah, uruskan keluarga di samping buat bisnes biskut raya sbb nak dpt extra income utk belanja raya..hehehe..alhamdulillah permintaan sgt menggalakkan smpai terpaksa tolak order...hahaha...alhamdulillah dpt la jugak duit poket utk raya..

sept-semester baru bermula...awal2 sem rasa nya ok lg even dah rasa aura2 kerja yg banyak tu..tp masih masih boleh cool...anak2 pun alhamdulillah x meragam bila mama dah start masuk belajar balik. ye la..sebelum ni 2 bln asyik duk berkepit dgn mama je...birthday mr azam thn ni di sambut dgn sederhana je. sbb nak jimat kos dr mkn kat luar, aku masak sendiri kat rumah. boleh plak tragedi tragis terjadi. tangan luka smpai hampir terputus urat sbb nak masak utk birthday boy...hahahaha..kenangan..smpai skrg ajmal dgn aqil was was bila mama masak. selalu dok pesan suruh hati2 bila masak.....

okt-sibuk dgn tugasan yg makin menimbun...x terkejar rasa nya..tp alhamdulillah...can manage dgn proper...masih dpt spent masa jugak dgn family...bulan ni jugak jatuh nya birthday mama dgn aqil. di sambut secara sederhana je..no birthday party sbb aqil x request..hahahah...

nov-dec-xde mende pun yg menarik berlaku masa ni kot..semua nya msih berjalan seperti biasa.

ada lg kot benda yg aku x cite..tu yg terlintas di kotak ingatan je...tp apa2pun aku mengharapkan 2013 memberi sinar yg lebih kepada kami sekeluarga...moga hidup di berkati, dan di rahmati...

selamat tahun baru kepada semua pembaca blog ini. yang berlalu biarkan berlalu..jadikan ia nya kenangan yang terindah di dalam hidup kita...

selamat tahun baru 2013.

Monday, December 24, 2012

~hai hai hai....~

hai hai hai.. kembali bersiaran selepas bbrp hari memencilkan diri...
hahahaha...hari2 masuk blog sendiri, blog org lain, baca2 tp x reti2 nak update blog sendiri...
assingment masih pending lg ni...
minggu depan dah masuk study week...
tp aku masih lg di mood bercuti2...
mmg x sedar diri lg nih... hohoho.......
 hari ni mesti ramai yg sambung cuti kan....
esok kan public holiday, maka, x salah la memperabihkan cuti yg ada tu...:)

eh apa aku nak cite td erk....
erm....cite pasal weekend la....
hari jumaat tu lepak rumah MIL sbb SIL balik dr penang...
bg peluang ajmal dgn aqil main dgn baby safiyya...
sabtu tu duk sana lagi lg pun mr azam pun keje kan...
malam tu keluar mkn, biasa la..di kala staf2 gov. ni dpt bonus kan, ada la yg bermurah hati nak belanja makan...
alhamdulillah..moga makin di murah kan lagi rezeki kalian..:)
sbb tukang belanja nak mkn western, maka ke Chop n Steak la kami.....
g kat serdang je sbb dekat skit kan....


hari ahad, balik rumah sendiri...nak kemas rumah yang berkepuk/berhabuk tu...
tup2 x sempat nak berkemas,
abg msg, ajak g umah dia..
MIL abg masak laksa johor..
haish....mkn2 ni mana kita boleh tolak kan....
harus la iye kan je...:)

balik ptg tu singgah rumah sis zarin sbb dia nak bg carrot cake...
ya rabbi alamin....sedap sungguh carrot cake dia...
nyum...nyum..nyum..
ajmal x nyempat2 dr dalam kereta dah ngap dah....
alhamdulillah...rezeki di hari ahad kan....
moga makin murah rezeki kalian2 semua...


carrot cake yg super duper sedap....sila contact sis zarin (0123325458) utk order..mmg xkan menyesal la..sis zarin biasa nya akan deliver kek sendiri kat u all, so, xde masalah la kalau korang xleh nak collect kek tu..dia bukan buat carrot kek je tp RVC, rainbow cake . ada apa ntah satu lg yg sis zarin buat...hah.. chocolate whoopie pies..selalu gak tgk org order dgn dia...yg tu aku x rs lg.

akak dgn mak siap tapau lg laksa johor...alhamdulillah....

hari ni duk rumah la...kemas rumah..buat keje2 tertunda semalam...
erm...kain kat washing machine dah panggil utk di jemur tu...
hari ni mendung je kan...
oklah korang...hingga bertemu lg bila aku rajin menulis.....:)..bye bye korang....

Wednesday, December 19, 2012

~wordless wednesday-us~

hari ni tuan rumah gedik2 skit nak pose gmbr laki bini.... pada ms yg sama tgh stress+migrain, bnyk keje masih x siap....

xpe..ceria2 diri.... senyum2 selalu.....:)

Monday, December 17, 2012

~dah x lama dah......~

pejam celik pejam celik dah x lama lagi rupa nya semester ni akan berakhir...
cepat sungguh masa berlalu rasa nya....
rasa mcm baru je lagi masuk sem baru....

hari ni perbentangan proposal..
moga dipermudahkan semua nya...
insyaallah....

cd interaktif minggu depan kena present...
aku ingat kan ada lagi 3 minggu sebelum study week...
rupa2 nya 2 minggu je lg...
minggu ni dan minggu depan...
1st week of january tu aku dah masuk study week...
adoi...seksa nya...bnyk benda nak kena siap kan....
x sabar nak settle cepat2....
kepala dah berat sgt dah ni...
migrain jgn cakap....
semalam sehari suntuk kena migrain....
aku rs mcm nak cabut kepala jap letak tepi...
sakit sungguh2....

oklah...nak siap2...hari ni present pada pukul 9am.
semoga semua nya di permudah kan..insyaallah.

Wednesday, December 12, 2012

~dear blog and bloggers~

dear blog and bloggers,

maaf kerana skrg saya tidak dapat meluangkan masa untuk menulis dan menjengah blog2 kengkawan. kekangan masa yang membuatkan saya tidak dapat berbuat demikian. minggu ini saya sibuk menyiapkan proposal projek master saya dan pada isnin depan saya akan membentangkan proposal saya. tajuk yang saya buat ini dikira agak 'tough' pada diri saya memandangkan sumber rujukan yang sangat terhad.

saya telah ketinggalan episod adam dan hawa sebanyak 3 episod, ketinggalan cerita cinta itu milikku sebanyak 8 episod.

sangatlah tidak sabar untuk menghabiskan sessi pembelajaran pada semester ini yang mana bakal berakhir di penghujung december ini. namun, sebelum sessi pembelajaran berakhir, saya masih lagi ada 4 perbentangan (tidak termasuk proposal) untuk di bentangkan. dan semua assingment itu masih lagi di peringkat awal.

owh...saya rasa saya perlu berhenti di sini, jika panjang lagi penulisan saya, makin banyak masa saya akan di habiskan di sini. semoga saya dapat menyiapkan kerja2 saya dengan cepat dan dapat kembali menulis blog dan menjenguk blog kawan2 seperti dahulu.


Friday, December 7, 2012

~alhamdulillah.......~

alhamdulillah...di pagi jumaat yang penuh barakah, dapat berita yang menggembirakan....
syukur pada mu ya allah atas kurniaan yang di berikan....

apa2 pun...tunggu la nnti aku reveal satu persatu....
skrg ni masa sgt mencemburui....
keje menimbun2...

khamis ni lecturer nak tgk cd interaktif...
kata nya semalam, sepatut nya kami dah siap kan semua nya, tinggal nak burn kat dlm cd je...
dan nak dijadikan cerita...group aku, satu apa pun x buat lg....

17 hb presentation utk projek master...
ni sbnar nya adalah perbentangan proposal, bab 1-3...
aku plak present group pertama....
fuh.....x siap pun lg ni...
semlm jumpa prof, kerangka teori kena reject....
moga tuhan permudah kan segala2 nya..insyaallah.....

result utk mid term paper statistic in research dah dpt...
alhamdulillah..bersyukur lah dgn results tu...
moga dpt result lg bagus utk paper ni nnti..insyaallah....

ada 2-3 lagi assingment yang masih lg x sentuh apa2...
sedangkan kalau ikutkan ni dah minggu ke 11..
brp minggu je lagi ada sebelum semester 2 ni berakhir....
rasa mcm sekejap sungguh sem ni...
keje banyak...sgt terbeban rasanya....
tp xpe..tinggal satu sem je lagi...insyaallah....

Wednesday, December 5, 2012

~wordless wednesday #3~

main tarik upih zaman moden...suka sangat letewwww...habis shawl mama...huhuhu...


Tuesday, December 4, 2012

~aktiviti dengan anak2~

dah lama x cite pasal anak2 kan... bukan malas tp xde gmbr... ambik gmbr tp banyak yg gegar la..diaorg mmg aktif sgt2 skrg ni... ni xtvt bbrp minggu lepas.... pergi kedai belon kat jalan reko sbb nak survey belon... then masuk ada jual benda alah ni.. apa erk org panggil...yg letak pasir2 ni... aku kurang berkenan dgn benda ni sbb nnti bersepah2 rumah dgn pasir.... tp bila mr azam bg green light, aku pun agreed je la.... balik tu terus buat....excited la sangat nya...


ajmal pilih gmbr spiderman....banyak papa yg tlg buat nya....

aqil plak pilih gmbr ben 10....dia ni eksyen...xmo org tlg...semua nak buat sendiri....

ni hampir 80% siap..yg ajmal punya dia xnak ambik gmbr sbb x lawa katanya....huhuhu....

jadi le kan....
daripada xde buat apa2 dgn diaorg...
ajmal skrg ni dah start cuti sekolah....
so, duk rumah sama2 dgn aqil..asyik bergaduh je..
pening kepala kadang2..kejap ok kejap gaduh.....

masing2 suka menyakat...kejap ajmal nyakat aqil...kejap aqil nyakat ajmal...
boleh naik darah mama tau......

tgk diaorg buat xtvt ni mcm best plak sbb uji kesabaran diaorg utk koyak satu2 gmbr tu,
then letak pasir....
lepas ni rs mcm boleh beli lagi la...
tp syarat nya mmg x boleh main dlm rumah la.....
satu kerja plak mama nak menyapu hilangkan pasir tu...huhuhu...

Monday, December 3, 2012

~tadika oh tadika~

skrg ni bnyk plak bc blogger2 tgh mencari kindie utk anak masing2....
utk aku, tahun ni terkecuali sikit la....
sbb plan nya, just nak continue ajmal dgn school dia yg skrg ni....
and aqil pun akan pergi school dgn ajmal...
mmg ada plan nak tukar school utk ajmal...
tp lepas tambah tolak darab bahagi, just continue je la kat school skrg ni...
apa2 plan pun, tunggu je la aku habis belajar tahun depan..insyaallah....

kat area BTHO skrg ni, mmg banyak betul tadika baru bukak...
BBIM, Genius Aulad, Krista, Smart Reader, CIC, tu antara yg dah setahun beroperasi la...
now aku tgk, The Little Caliphs pun ada bukak jugak...
so, semua ni terletak kat tangan parents sendiri pilih school yg mana terbaik utk anak2 kan...
even school2 tu yg 'branded', tp ada jugak review yg x best aku baca...
so, apa2 pun kita sebagai parents, pandai2 la pilih kan....

so far, krista kat primaya, BTHO tu aku baca, review mmg best...
hari2 dok hntr ajmal, mmg lalu situ...
mmg best la aku rs sbb dia buat kat rumah (corner lot) dan bukan shop lot seperti school2 lain...
pagi smpai petang, rm450.
half day pun ada, kalau x silap dalam rm250...

mcm tadika ajmal ni, tadika biasa2 je..
but islamic la...kalau ikut aku, mcm ada bbrp perkara yg aku x brp suka dlm proses pembelajaran dia...
tp pada masa yg sama, aku happy jugak dgn bbrp pencapaian yg ajmal achieve....
biasalah, mana boleh nak perfect kan....ko nak perfect, ko ajar sendiri la kat rumah...
abis cerita...
tp apa2pun bersyukurlah dgn tadika tu...

so, parents2 kat luar sana, pilih la tadika yg terbaik utk anak anda...
but jgn serahkan pada sekolah 100%....parents pun perlu jugak ada penglibatan...
jgn nnti bila tgk anak x reti baca, terus g serang sekolah...
cuba tgk, tnya cikgu2 dulu mcm mn anak kita kat sekolah..
jgn nak main terjah je....
kan.......

ok, gtg...nak berehat kejap..penat....