Friday, January 4, 2013

~1st day at school~

semalam merupakan hari pertama ajmal irfan dan aqil raziq ke tadika...
alhamdulillah..both of them x buat perangai. x nangis2 mcm ajmal tahun lepas..
langsung xde drama air mata...
good job anak mama...
mmg kami (me & mr azam) dah expect thn ni no drama air mata since ajmal pun dah 1 thn berada kat tadika yg sama sebelum ni, and aqil plak, dia ni jenis friendly, suka berkawan...
dia bukan type yg pemalu, pendiam..so it's not a big problem to him to adapt dgn suasana school....
sebelum ni pun, masa ambik ajmal dr school, mmg biasa lepas2 dulu kat school tu, sbb nak bg aqil biasa dgn environment school...
and cikgu2 pun dah kenal dgn aqil....
alhamdulillah..lega hati mama nak tinggal kan diaorg berdua utk exam next week....

since uniform x dpt lg, so, now just pakai baju biasa je g school..
ini mmg menjadi masalah sbb ajmal dgn aqil mmg kekurangan long pants...
diaorg ada masing2 2 helai sorang je...
rs mcm x proper plak nak g school pakai short pant kan..
dah la school tu islamic2 skit...

semalam, pagi tu, aqil bukan main lagi bangun awal..
ajmal plak liat2 skit...
biasa la dia ni mmg dr dulu, sebut je hari sekolah, mmg liat la dia bangun...
bila hari cuti, reti plak dia bangun awal....
dah lepas mandi2, suruh aqil pilih baju sendiri nak pakai...
aqil dekat 10 minit duduk depan almari baju dia, pilih baju mana yg nak di pakai,
yang mana nak bw utk spare...
kejap2 nak pakai baju tu kejap2 nak pakai baju ni...
kelakar la aqil ni...

ajmal plak mcm biasa la..lepas mandi terus dia cergas,
bersiap2...smpai kat school, excited la jumpa kawan2....


ptg tu g ambik diaorg, ajmal tgh tgk tv, aqil tgh main lego...
bila tnya, kencing x? dia jawab x..kenapa x kencing? aqil tahan kencing ke?
dia jawab, aqil x rasa nak kencing pun..
lepas tu bw dia g toilet terus je kencing.....mmg dia tahan kencing la ni...
padahal dah pesan kat dia, kalau nak kencing bgtau cikgu....
ni mesti sbb nak main, sanggup tahan kencing...huhuhu...

bila tanya,aqil dah ada kawan ke belum?sapa nama kawan aqil?
dia jawan, ada..kawan aqil kawan2 abg mal..nnti tnya la abg mal sapa nama kwn dia..tu la nama kwn aqil..hahaha...lawak la aqil ni....



dlm kereta, borak2 dgn diaorg, tnya, ramai x budak2 nangis?
aqil jawab, ramai.....diaorg ni besar2 pun nangis...tgk aqil..x nangis pun...
aduhai...eksyen kamu ye aqil...mentang2 ada abg mal...
cuba xde abg....hahahaha........

ajmal cerita, td ms mkn, org x habis bc doa mkn lg, aqil dah mkn...
aqil terus jawab, ye la..doa mkn kat school panjang..aqil mana tau..aqil ingat dah habis tu yg aqil mkn terus...haahahahaha....lepas ni aqil kena belajar bc doa mkn panjang2 plak erk....

hari ni 2nd day, mintak mama goreng kan sosej.
so, mama goreng kan sosej dgn nugget bw bekal kat school...
padahal makan dah 4 kali dah kat school..
tp nak jugak bw bekal....
tp xpela..as long as diaorg mkn kan......

hopefully anak2 mama happy kat school...
belajar elok2 ye nak....
huhuhu..mama dah emo sbb anak2 dah besar....

5 comments:

aThidEaN said...

jgn emo2 kak.
apa lagi, its time to add more family member:)
a girl perhaps

A D I A said...

Wah kemain macho aqil ye tak Nangis. Ada backup baek punya Kat school ok ler hehe. Piya ni tahun depan je la kot antar school. Kasi dia main2 dulu this yr.

mama_umar_maryam said...

hehehe,well done to both of u!!
umar pon thn ni machoo je masuk kelas..

watyz said...

bersemangat anak2 nak g skolah kan. mak pak la tacing lebih... :)

AzuraFazil DIN said...

alahai rindu plak kt tadika ni ... akil pun stil tingt ngn kwn2 dia. nnt harus kite date bwk anak2 pi tasek lake valley ke kan ..