Thursday, January 3, 2013

~CD interaktif in the making~

rata2 semalam dan hari ni, ramai org dok bercerita pasal 1st day anak kat school kan..
baik di fb, di blog....seronok plak tgk..mcm2 ragam...
ajmal dgn aqil, hari ni baru start sekolah...tadika diaorg mmg akan start sehari lewat dr SK.
ok..aku xnak cite lg pasal diaorg...
now nak cite pasal school aku....
pasal study aku la kan.....hehehe...

sem lepas aku rasa ada satu kenangan buat buku pasal teknologi maklumat...
mcm mn proses kami ahli kumpulah susah payah nak terbitkan satu buku,
gi jilid cover....
edit cover smpai kedai dah nak tutup pun kami suruh diaorg tunggu...
mana ntah entry tu..malas plak nak cr link....

sem ni aku nak cite plak kisah susah payah buat CD interaktif.
utk paper teknologi maklumat dan aplikasi multimedia..
utk paper ni, kami kena hasil kan satu CD interaktif utk proses pengajaran dan pembelajaran.
so, mesti la ada elemen2 interaktif yg boleh menarik minat pelajar utk belajar dgn CD tu...
mata pelajaran bebas, so, boleh pilih sendiri nak buat utk subjek apa.
utk group aku (each group 3 org), kami pilih tajuk MARI MENGENAL ABC.
masa presentation story board, bkn main lagi bercerita,
nak guna watak kartun upin ipin la, bo bo booi la, bola kampung la...
and kami nak guna kan suara kanak2....
bila lecturer tnya nak guna suara sapa..
of course la cakap nak guna suara anak sendiri kan...:)

end up bila dah terhasil, mmg xde nya guna watak kartun tu...
sbb assingment mmg menimbun, pastu mmg x sempat nak cr bhn sgt...
buat je la mana yg sempat...
tp part suara kanak2 tu mmg guna la suara ajmal.....

ni dalam proses nak print bhgn muka hadapan cd tu. buat kat makmal kat fakulti...kitaorg ni satu kelas, even group lain2 tp mesti nak buat kerja bersama2...dlm kelas aku ni, ada sorg je lelaki, so, bila dah ramai perempuan tu, mmg kecoh sgt2...apa2 pun sgt best sbb semua satu kepala..kerjasama, group yg tu susah, group lain sama2 tlg...


ni mesin utk print kan cd tu....


ini utk group saya..yeay..yeay..sudah siap...:)


on the way nak g kedai printing utk cetak cover cd, kereta salah sorang classmates rosak plak....yg lain berduyun2 la dok menolong...bukan menolong pun sbnar nya, tp lebih kepada bg support..ye la di saat2 genting nak siap kan cd tu, bila jd benda2 mcm ni, harus la bg sokongan satu sama lain kan....semua dok pakat tunggu mekanik dtg sbb xnak tinggal kan group yg ni...

kat kedai printing....tgk nak buat cover cd...


ni one of group yg dah siap cover nya...


ini group ana yg punya....hahaha....


cantik x group kami punya???hahaha..fehrasan...


lepas dah siap semua, apa lagi..makan la...pekena mee bandung dgn bakso..mmg terbaik.....

esok nya tu presentation...
alhamdulillah semua nya berjalan dgn lancar...
apa2 pun alhamdulillah..berakhir sudah semester ke 2 ni...
semester yg penuh dgn keserabutan. kekusutan...
tunggu nak exam plak next week...
moga di lapang kan hati dan dada utk menjawab soalan exam dgn jaya nya..
insyaallah.....:)

4 comments:

aThidEaN said...

:) nice kak.
camne nak dpt kan cd akak ni? boleh guna utk ajar anak nnt.

Afne said...

oooo ini la projek ana tu. afne dok fikir apa cd interaktif tu hehe

Ermayum said...

boleh jual ni - bak satu heheh

A D I A said...

Kalau perlu guna suara kakak kanak2 guna la suara I ye. Heh. Mak tiri pun leh gak.