Monday, January 14, 2013

~fenomena burger bakar~

skrg ni mmg femes burger bakar kan...
sana sini org dok cakap pasal burger bakar ni..
aku rs kat segenap tmpt dah mmg ada org jual burger bakar ni...
pada aku, burger bakar ni ok la...
mmg kena dgn selera aku....

biasa aku kalau beli, beli 2 ketul pastu share 4 beranak makan.....
cukup la...portion dia kan besar....
lgpun bukan selalu pun kitaorg mkn ni...ni semua pernah makan sekali je setiap gerai yg kitaorg pergi....
mmg xde repeat2 nya....sbb nya sekadar merasa dan harganya kan agak pricey....
so, agak2 la kan...botak la kepala kalau selalu kan....


ni burger bakar yg pertama aku rasa...aku lupa nama gerai dia. tp yg ni la yg 1st2 meng femes kan burger bakar ni..yg awal2 dulu masuk tv3 tu. kat area wangsa maju tu kalau x silap..eh ke keramat erk..ntah la lupa....ni suruh adik ipar tapau kan sbb mmg x kuasa la nak g beratur lama2 kan..ms tu mmg baru2 keluar burger bakar ni, so, mmg beratur panjang lg la...dia beli ni 1 set..dpt sosej seketul dgn air jugak....


yg 3 gmbr kat atas ni adalah burger kukus. kita org ternampak kat area kajang. saja try..harga dia biasa2 je la mcm burger biasa....sbb dia mmg guna daging burger biasa je...dia mmg kukus semua, roti, daging...pada aku, biasa2 je la....

yg kat atas 2 ni kat taman mesra..jalan cheras kajang...ye kot taman mesra...nama gerai dia NotBadLaa Grill Burger. yg ni aku suka..pada aku sedap...burger ayam dia mmg lain sikit la..dia guna bahagian dada ayam...dia x hancurkan daging ayam  tu..guna slice isi ayam tu...pastu dia ada letak nenas (slice) rs masam2 manis skit...sedap la...kalau yg burger daging dia mcm biasa la..



hah...3 gmbr kat atas ni plak, burger bakar abang burn kat ramal food junction. kat ramal food junction ni banyak stall2 yg jual pelbagai jenis makanan. tp yg biasa penuh org kat situ ialah kat burger bakar abang burn ni dgn sate willy. sate willy tu aku x pernah try lg. tp abang kata sedap. dia pernah mkn. tmpt ni kat sungai ramal. kalau org cheras kajang /bangi xtau tmpt ni..xtau la aku nak cakap apa...hahaha..tp satu je..kalau nak g sini, kena g awal2...lepas maghrib terus keluar. parking susah, kerusi meja x banyak. mmg susah sikit la...burger bakar abang burn ni pada aku ok la...kalau burger ayam dia lain sikit...ayam dia dia salut rempah jadi mcm ayam kfc.

ceh..tetiba kan hari ni buat review pasal burger bakar...
hahaha...
so far, tu je la burger bakar yg aku pernah makan....

eh aku pernah makan jugak rawang burger bakar tu (RBB)
hah..tu kan femes jugak...
aku g kat area wangsa maju...
gamble je pegi dgn xtau tmpt, nasib baik ada kak erryn membantu..
aku msg dia je tnya kat mana tmpt tu....
situ ok jugak..sedap jugak...
hr tu rs ambik gmbr tp dok cari2 xde plak....

biasa la kan, kalau 1st time mkn kat mana2 burger bakar ni, mmg kami akan order ayam 1, daging 1...
sbb nak compare mana yg sedap kan...
tp kan kenkadang dia bnyk jenis jugak kan, mcm kat rbb, abg burn tu..even burger daging, tp bnyk jenis la....
biasa kami pilih je la mana2 yg berkenan di hati....

compare makanan mana yg sedap xpe...
tp yg la ko dok mengarut nak compare benda yg mengarut2...
compare anak sapa lagi gemuk, anak sapa lg pandai....
mmg mengarut la tu....
opssss......tersasul sudah.....ok bye.....

10 comments:

mama tisya said...

lpr plak tgk beger bakar..lama tk mkn..tp mmg byk dh org bisnes beger bakar skarang ni

Azmatun Ismail said...

RBB tu kat umah akak ana pernah cuba sekali je ...tak kena dengan selera sbb tebal sangat akak suka yang garing...

Queen said...

haah.skang burger bakar bersepah2..

yng kat wangsa maju tu pun dahada branch dekat ampang taman ape ntha...

pi makan haritu..hurm...so-so jela.. takdela sedap mana..

g burger kukus tu pun pernah cuba.. pun rasa so-so je


sedap lagi burger abg john di damansara uptown.. yang tu kalau makan mesti sampai jilat2 plastik die =p

A D I A said...

my husband suka betul burger bakar ni. bagi i agak muak la makan burger makan ni, i prefer burger payung biasa je. tapk pun burger mcD, kelass skit (hahaha).

AdanyaKauUntukku said...

sampai skrang...masih tak dapat merasa burger bakar lagi..sob sob

tapi burger kukus ni....selalu dah..
sbb kat taman melati dah ada.... tapi ok gak..sbb dia kukus dan grill kannn...berkhasiat :)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

burger abg burn tu pernah try yg shah alam .. dlm dagign dia mcm tak masak sgt ..frustt .. pastu aku komen kat FB diaorg tak balas senyapp jer ;-(

watyz said...

kat melaka pon dh ade beger bakar ni. tp aku rasa makan time panas sedap lebut daging nye. makan time sejuk keras. heehhe

Mamasya said...

Aslmkum Ana & salam kenal.
burger bakar.....kini burger kukus pula...dua2 belum berkesempatan lagi mencuba.

Afne said...

ana, kt bp ada 2 kedai kot. 1 tu kena masuk tmn mana ntah. lg 1 dkt jln rahmat. area bp walk kot.

DEZAMAN COTTAGE said...

meh try BURGER BAKAR BANJIR lak kat area Taman Sri Serdang...kat ngan UPM jer.....cari Restoran Bismillah Jalan 18/5 Taman Sri Serdang.....berger bakar nie terbaik nyer.....tak caya meh ler try....pasti puas hati....leh tgk kat FB https://www.facebook.com/LavaGrillBurger