Monday, February 25, 2013

~resepi: brownies chocolate chips~

hi semua....
pekabo...monday blues kah anda?
dah ptg ni kan..udah2 ler monday blues tu....
aku ni x sabar nak habis kan LM yg ada baki lg 3 hari...
tp mcm frust gak sbb nnti x sempat nak rest lama2 sbb 4 mac tu dah start kelas dah...
haish....malas nya nak belajar balik...
bila mengenang kan 14 minggu tu mcm x lama, maka, pasrah je la....

ok dah..dah membebel x tentu hala...
jom cite pasal xtvt baked masa weekend hr tu...
since dah lama sungguh rasanya x buat cake, muffin coklat utk anak2,
maka, sabtu baru ni terhasil lah brownies choc utk anak2...
alhamdulillah..percubaan pertama kali buat brownies menjadi...
cuma ada la 1-2 benda yg aku x puas hati psl brownies ni...
ok..jom kita tgk gmbr dulu...




aku pun ingat2 lupa, betul ke ni 1st time aku buat choc. brownies...
rasa nya mmg 1st time la...
xpe la..apa2 pun, ni resepi dia...
google je mmg korang akan jumpa bersepah resepi nya...
cuma atas korang sendiri la nak buat ikut resepi mana satu....

ok, ni resepi dia...

90gm salted mentega
170gm semisweet chocolate
 25gm serbuk koko
3/4 cup tepung gandum
1/4 sk garam(kalau guna salted mentega, xyah letak)
1/4 sk baking powder
1 cup gula
2 biji telur
1 sk esen vanila chocolate chip-aku tambah sendiri
badam cincang-aku tambah sendiri.

 cara2:-
1. panas kan over, alaskan loyang dengan kertas minyak...
2. dlm bekas tahan panas. panaskan ikut teknik double boiler. cairkan semua bahan, kacau hingga sebati.
3. dlm bekas lain, ayakkan tepung gandum, baking powder dan garam. ketepikan.
4. dlm bekas mixer, masuk kan telur, gula, dan esen vanila, pukul hingga adunan kembang. (adunan akan bertukar keputihan, tu menandakan sudah kembang).
5. masukkan bahan coklat tadi (no. 2), pukul hingga sebati.
6. masukkan bahan tepung (no. 3), kacau hingga sebati.
7. masukkan badam cincang. tp badam cincang ni x banyak pun aku letak. dlm 1/4 cup je.
8. bila semua bahan dan sebati, masukkan adunan ke dalam loyang.
9. bakar dalam 35 minit (bergantung pada oven masing2)
10. bila dah masak, sejuk kan dulu, baru boleh potong

 ok, now aku nak cite pasal ketidak puasan hati aku masa aku buat brownies ni....

resepi suruh letak kat loyang 8". alkisah nya aku xde loyang 4 segi 8".
aku hanya ada loyang 4 segi 7" dan 10"....
so, aku guna loyang 7".
turn out nya, brownies ni tinggi sikit....biasa kan brownies mcm leper sikit...
tp bila aku tgk balik brownies kat SR, sama je mcm ketinggian aku guna loyang 7" ni..
so, ok la kot kan...hahahaha.....

komen juri2:-
mr azam-too chocolaty...cepat muak..(haish...rs coklat lebih pun x suka gak ke?, xpe aku x kisah)
ajmal irfan-kek mama ni sedap...tp knp mama letak kacang, mal x suka...(ala...sikit je kot mama letak)
aqil raziq-sedap la kek mama ni...(dia ni mmg makan non stop...hari ahad tu, dia bangun lewat, kitaorg habiskan breakfast yg aku buat, bila dia bangun, aku bg dia mkn ni je...berketul2 dia makan...hari sabtu malam tu dah banyak dah dia mkn..)

ok tu je la alkisah nya...
aku xde la mkn sgt pun....1 slice je kot...
ntah..x rs nak mkn sangat....
lepas ni sapa2 nak try, bleh la..
senang je ni...kejap je pun buat...
bila dah bakar tu, semerbak bau dia...
buat kek coklat pun x bau mcm ni....
ok, selamat mencuba kawan2....

1 comment:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

smp ke sini aku terbauuuuuuuuuuuuuuu ;-)