Monday, March 25, 2013

~breastfeeding~

salam isnin utk semua....
cuti sekolah ni, sure jln x jammed sgt kan..
boleh keluar lewat sikit dr rumah....

ok, hari ni nak cite pasal breastfeeding...
yup breastfeeding....
aku sbnar nya x sabar nak breastfeed baby nih...
ni adalah moment2 yg aku tunggu selain menikmati keindahan 40 minggu ms mengandung....
kita sebagai seorang ibu seharus nya bersyukur, sbb selain mengandung, kita berpeluang utk breastfeed anak2 kita yg mana, org lelaki xkan ada peluang yg ini...
indah kan...

utk bf anak ni pada aku bukan perkara yang mudah...
banyak benda yg kita perlu belajar....
sbb tu, kena rajin membaca....cari info sebanyak mungkin....
you need to educate yourself before you apply it...
betul x...
kalau setakat mulut je cakap nak bf anak,
semua org boleh cakap...
tp ilmu yg ada pasal bf tu bukan semua org ada...
utk ada nya ilmu tu, kita kena belajar, cari ilmu sebanyak mungkin...
x rugi pun pada aku sbb nnti kita boleh ajar org lain...
kita boleh train org lain, and insyaallah semua ni akan ada ganjaran nya...

kalau ikut pengalaman aku berhadapan dgn orang2 sekeliling,
bukan mudah utk kita explain kat org pasal bf ni...
nak nak plak, org dulu2 mana ada fully bf anak ni...
aku rasa 9-10thn ni je org mula bukak mata utk fully bf anak2 diaorg....
dulu2 mana ada sgt kan...
ada tu ada la, tp not fully....nak nak bg ibu yg bekerjaya...
time g keja, top up dgn fm, bf baby bila baby ada kat sebelah je....

and, aku nyatakan kat sini, aku bukan la nak berbangga sbb aku salah sorg ibu yg bf kan anak...
at the same time, aku kesian gak pada ibu2 kat luar sana yg x berpeluang utk bf anak diaorg....
and kadang2 aku ada je terbc kat forum2 yg menyatakan bf mommies ni terlalu fanatik...
aku pun x nafikan, ada je aku nmpak and kadang2 aku rs aku pun fanatik dgn bf ni...
tp biasa la...bila kita dah excited, mesti la jd fanatik kan...
hanya org yg mengalami nya, faham mcm mn kan...
kenkdg bukan niat kita pun nak fanatik bagai,
kenkdg ianya dtg secr semulajadi....
pada aku, kalau ko nak over, nak riak2, nak fanatik sgt pun x guna tp kalau ilmu bf ko 0, zero...
bf hanya ikut org, ikut trend....
ye x?

peace...:)

kenangan zaman bf kan aqil.....bf aqil ms tgh driving....dia ni kalau nak, x nyempat2....sila jgn tiru aksi merbahaya ini...:)


4 comments:

watyz said...

bertuah badan ble bf. aty kejap je.. huuhuhu...

Afne said...

totally agreed.

amboi seriousnya sambil drive sambil bf aqil hehe

mama_umar_maryam said...

betul3x! 1 nikmat sebenanye dpt bf anak ;)

fazilzura said...

yup2.. sonok tau bf ..

eh bkn fanatik lew... tu excited nama nye...
xsume org leh bf.. ada yg bley tp so ry to say PEMALAS.. mcm2 alasan kuor .. padahal bley je nk bf , tp lum usaha lg dhhh kato xde susu