Friday, March 29, 2013

~housewife...~

housewife a.k.a suri rumah...
aku rasa even suri rumah pun, kerja x pernah berkesudahan....
ada je keje yg kat rumah nak kena buat,
keje2 rutin tu xyah cakap la..
masak, basuh kain, lipat kain...tu mmg  hampir setiap hari kita buat kan....
penat jgn cerita la kan....
tp kepuasan x terhingga bila tgk anak2 membesar depan mata,
suami dan anak2 dpt makan air tangan isteri tiap2 hari....

mungkin ada org x suka dgn situasi mcm ni...
lebih suka duduk pejabat, buat kerja2 ofis,
kalau yg jenis gila kerja tu lg la kan....
terpulang la pada individu...

pada aku, nak kata, suka kerja x jugak sbb dah 7 thn kerja,
kenkdg dtg perasaaan bosan kerja,
rasa mcm nak duduk rumah goyang kaki...
tp bila end of month, tgk duit banyak dlm akaun. terus x bosan...
hahaha...

kan best kalau kerja tu senang dpt...
kalau rasa bosan duk rumah, nak kerja, ada je peluang kerja....
kalau rs bosan kerja, nak duk rumah, berenti kerja,
and duk rumah plak...
tp sapa nak buat mcm tu kan...
mengarut la tu....
hahaha....

btw, semalam, duk rumah dgn anak2, since skrg ni cuti sekolah kan...
biasa aku duk umah sorang2 je la...
so, xde la buat apa sgt...a day before tu, beli kan buku utk diaorg...
baucer buku pun banyk lg...x guna pun lg...
hari tu dah spent utk buku2 diaorg..and baru2 ni pun beli buku lg utk diaorg...
serius, aku mmg xtau nak beli apa dgn baucer tu....
maksud aku beli utk diri sendiri...
nak beli novel rs mcm membazir...
so, baik la beli buku utk anak2.....
semalam, diaorg buat latihan, mama buat assingment....mama masak, diaorg tgk tv..
diaorg nap, mama masak jugak lagi...masak masak masak je la keje nya..hahahaha....

owh...semalam ada tetamu dtg...
cousin aku..ada hal sikit...
so, masak2 la utk diaorg...
buat bihun singapura and kek coklat....
x sempat nak snap gmbr....
dah nak abis dah br sempat nak snap...



nyum...nyum...nyum.....
suka la bila ada org dtg umah ni...
sbb boleh masak2....
hahaha...padahal tiap2 hari masak kan...
tp masak utk tetamu tu lain mcm feel dia...
hahaha....padahal aku ni bukan la terror masak pun kan...
tp kepuasan tu lain macam....
hahaha......

ok korang...
bye..happy weekend...:)


5 comments:

Liza said...

Alahai, lapaqnya tgk kek tu

Afne said...

rajinnya buat kek. hntr sini sikit hehe

ana, pd afne yg dh berpengalaman kerja & jd full time housewife ni rasanya lg rileks org bekerja (office). mmg otak penat bekerja tp seriously, jd full time house wife lg lah tersangat penat. takde cuti, keje dr celik mata sampai kdg 1 pg blm tentu tido. mcm afne WAHM ni, sambil jaga anak, keje rmh, keje office kecik semua nk kena handle dlm 1 masa.

pape pun, bersyukur lah dgn rezeki yg Allah beri. setiap sesuatu tu ada hikmahnya. mungkin x nmpk skrg mungkin esok lusa br kita sedar.

Nana said...

Sama la kita dah 12 taun keje rs mcm bosan
Ni dok umah so far ok je
Dpt msk, jaga anak sendiri
Seronok xleh nak ckp :-)

watyz said...

panjang citer ko tp yg menarik kek tu la.. hahahha

AdanyaKauUntukku said...

sedap sangatlah tu kek sampai licin ye....