Friday, March 8, 2013

~kisah asthma dan aku....~

xtau nak letak tajuk apa...
kepenatan ni...
semput...x hilang2 lagi...selsema, batuk...siap semua dlm 1 pakej...
bila la semua ni nak berakhir...
nak naik tangga kat rumah ni pun semput...mengah2 aku.....
bernafas mmg ada bunyi kat dada...
rasa x selesa sgt.....
rasa terseksa sgt bila kita x sihat...
nak nak pulak tgh pregnant and x boleh ambik ubat sembarangan...
kalau boleh pun, kemungkinan utk kena allergy ubat tu ada...
so, aku rs fobia bila tgk ubat skrg ni....

aku ada terbc kat mana ntah,
asthma di kalangan org pregnant ni akan jadi makin teruk bila masuk 2nd trimester and 3rd trimester...
agak nya aku mcm ni la kot...
ma cukup risau kat aku skrg ni....
semalam, maghrib2 dia call..aku x sempat angkat...
aku call balik ingat ada apa2 yg urgent..
rupa2 nya dia nak tnya kesihatan aku skrg ni mcm mn...
ma skrg ni, since aku pregnant, mmg dia cukup risau kat aku...
ye la kan..mak mana yg x risau kan anak....
aku rasa ma memahami situasi aku...sbb ma pun ada asthma...
and now, ayah pun dah kena asthma jugak.....
kasih ibu kan..membawa ke syurga...
kenkdg bila ma tnya aku sihat ke x, aku jawab la aku sihat even ms tu badan tgh weak sikit ke..
sbb xmo ma risau...ma ni jenis kalau risau, mula la xleh tido malam...

ada sorg kwn aku, mmg ada asthma, and now dia pregnant dah nak masuk 9 bln...
dlm 9 bln ni asyik kuar masuk wad sbb asthma....
aku harap aku xde la smpai mcm tu sekali....
harap2 asthma aku ni cpt hilang....
tp aku ada terbc jugak...asthma ni xkan sembuh...
dia sama ada akan makin berkurang serangan nya atau pun makin teruk...
dan aku berharap la asthma aku ni makin berkurang...
susah la kan..nak nak time nak bersalin nanti.....
nak push nafas x sampai....
aku dapat rasa kan hazab nya masa tu....
tp moga2 semua nya di permudah kan la....

eh..apa yg aku merepek sgt ni erk..
bosan sbnar nya...td lepas mr azam g keje, aqil g school, aku tido balik...
ni baru bangun, terus teringat nak update blog...
ok, selamat berhujung minggu korang....
bye...:)

3 comments:

fazilzura said...

emm kalau ikut mmg cmtuh la kalau ngndg .. sdngkan org x asma pun semput bwk bby , ni kan plak yg ado asma..

take care tau...

try amal madu

Afne said...

ana, apa2 pun kena jaga kesihatan & bykkan rehat. time mengandung ni mmg mcm2 dugaan.

nieda said...

Faham sgt situasi kena asthma ni.. Penat. . Nieda last kena attack thn 2005. Kena ambik neb mkn ubat x jalan. Now lately ni asal sejuk mulalah nafas bunyi, batuk..
Ana kalau teruk sgt g klinik tau. Kena jaga betul2 sbb pregnant kan