Tuesday, April 23, 2013

~nasi kandar ipoh~

baru2 ni secara kebetulan kami lalu ipoh...
kebetulan plak, ada kawan yang accident warded kat hospital ipoh...
so, alang2, melawat terus kawan ni...

kesian kat kwn ni, accident masa nak balik trg..
diaorg dari kedah, balik ke kampung husband..
sampai kat grik, nak di jadikan cerita, ada 4*4 masuk ke jalan diaorg..
diaorg nak mengelak ke sebelah kiri, xboleh sbb gaung,
so, masuk ke jalan sebelah kanan...
ntah mcm mn, 4*4 td masuk balik jalan dia,
terus rempuh kereta kawan tu....
kawan tu patah/retak tulang belakang,
anak2 dia 2 org (below 5 y.o), patah tulang bahu dgn paha...
husband cedera ringan,
and SIL diaorg yang ada sekali dlm kereta tu, meninggal di tmpt kejadian...
innalillah....

sedih sgt tgk keadaan kawan tu..
masa aku g melawat tu, esok nya dia kena operation...
berat sungguh dugaan...tp aku tgk, dia kuat sgt...
mungkin dah pasrah... aku plak yg tersedu2 kat situ... huhuhu.....
moga ayu dan anak2 cepat sembuh...
tabah lah dgn segala dugaan yang menimpa....

 and dah alang2 ada kat ipoh,
aku ajak mr azam singgah mkn kat NASI KANDAR IPOH a.k.a NASI GANJA...
dah lama dah aku tgk kat blog2 cite pasal nasi ganja ni..
tp mmg x pernah berkesempatan nak pergi....
so, now..it's time....:)


lokasi : kat balai polis ipoh...
(nnti kalai balai polis tu sebelah kanan korang, ada traffic light, ambik kiri, then dlm 20M gitu, nmpk la kedai ni)
kedai dia kedai kopi cina, so, air2 mmg order dr kedai kopi tu la..tp kalau korang xnak air yg diaorg buat pun xpe sbb diaorg jual gak air tin...

kebetulan masa kami smpai tu, lunch hour, mmg sesak la kedai...tp alhamdulillah, ada org baru habis makan, dpt la kami tempat duduk...

nasi dia letak dlm bekas mcm ni...

segala jenis lauk pauk...

ni pinggan kami....



harga untuk segala jenis lauk pauk.....

alhamdulillah...kenyang...
bagi tekak aku, sedap...
lain la dr rasa nasi kandar penang....
dia ada sambal kelapa yg sedap...
tp klau korang g lewat sikit mmg x merasa la sambal kelapa tu sbb cepat habis...
telur masin tu mmg diaorg bagi..kira sekali pakej la....
ayam goreng dia sgt sedap....
daging goreng tu pun...
tp kalau daging cincang tu kureng sikit la....
ni pada tekak kami la...
tekak korang xtau la kan..kena try sendiri la.....

kedai ni beroperasi setiap hari dari pukul 10am sampai ke lauk habis....
ada bc kat blog2 diaorg tutup smpai kul 4, tp hari tu kami tanya owner dia, dia kata smpai lauk habis...
so, kalau lauk habis awal, awal la diaorg tutup...
dan sebalik nya la....
bukak 7 hari seminggu.....

sekian..entry hari ini....:)

4 comments:

nieda said...

Nieda yg hometown kt ipoh ni belum pernah mkn situ tau.. Hehe. Akan cuba one day

Azmatun Ismail said...

nasi kandar langsung idok gemar sbb tak suka kuah kari:)

AdanyaKauUntukku said...

akak ni masih konpius nasi kandar ni tau.......

tapi konpius2 pun..tetap makan je...
yang penting sedap....ha ha ha

watyz said...

waa.. best nye. nak2 kuah campo... hahahha