Friday, April 26, 2013

~pendaftaran darjah satu 2015~

2 hari lepas, mr azam bgtau aku, ada ofis mate dia bgtau,
pendaftaran pelajar tahun satu utk 2015 close 30 april ni...
terus aku tersentak,
ye la..aku tahu la pendaftaran tu dah boleh buat, tp x sangka plak ada closing date...
hari tu dah terbaca kat blog akak gorjes, dia g daftar kan anak dia dah...
tp x terbc plak aku ada closing date bagai...
malam tu, terus la aku gigih isi borang...
untuk sekolah dalam selangor, kena isi online....
so, pilih la sekolah mana yg kita nak...

nak pilih sek ni pun satu hal jugak...
mr azam nak sek yg 1 ni, mmg dekat la dgn rumah....
dekat x dekat ada la DALAM 1-2 km....
and sek yg 2nd ni, sek pilihan aku....jarak dr rumah ialah 4-5km...
mr azam kata, pejabat pendidikan mesti bagi sekolah yg dekat dgn rumah...
tp aku nak jugak sekolah yg 2nd ni sbb kalau ikut prestasi pelajar,
sekolah yg 2nd ni lagi ok....

so, sekolah yg 2nd la pilihan nya...
so, lepas dah complete semua,
kena attach kan salinan ic, surat nikah mak ayah, salinan surat beranak pelajar n salinan bil letrik @ air..
so, semalam, gigih la aku ke sekolah tu utk hantar borang tu...
sampai2 je kat ofis, kerani kata, kena bg 2 sampul surat alamat rumah kita beserta dgn setem...
adoi la..satu hal plak....
keluar la plak aku g cr pos ofis, cari kedai envelope...
and alhamdulillah settle dah...

kerani tu cakap, nnti bln 8 tahun depan baru tahu,
ajmal pun masuk standard 1 tahun 2015 kan...
kalau x dpt sekolah tu, boleh buat rayuan....
borang2 ni, sekolah akan hantar ke ppd dan ppd akan buat pemilihan...
aku mmg pasrah la...kalau x dpt sekolah ni, sekolah yg 1st pilihan mr azam tu pun ok gak...
x kisah la..

ni borang yang dah di cetak, bw salinan2 yg diaorg nak beserta borang ni....



pastu kerani sekolah tu mintak surat beranak original ajmal, belakang dia tu, dia cop kan mcm ni...so, ni menandakan kita dah register anak kita kat sekolah tu.....

so, sapa2 yg belum buat lagi, boleh la buat cepat2 sbb pendaftaran tutup pada 30/4/2013....
ada bbrp hari je lagi kan...

sapa2 yg belum register lagi tu, boleh la berbuat demikian kat SINI....
tp ni utk sekolah negeri selangor je...
sekolah utk kl, rasanya kena buat manual which is, korang kena pergi sekolah yang korang nak hantar anak korang tu...then isi form kat sana.....

3 comments:

Huda said...

anak huda baru 4 tahun..sekejap je masa berlalu kan anak2 dah membesar dan pegi sekolah..

aThidEaN said...

canggih bebudak skrg ni

watyz said...

o.. guna online ye. aty pon daftar utk abg iman tp yg cop mcm ana tu jugak...