Tuesday, April 2, 2013

~Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta 2013~

sabtu lepas kami ke sini..
mr azam yang plan nak bw kami ke sini..
masa  tanya, dia x bgtau...
beriya2 suruh kami bangun awal pagi..sbb nak keluar awal..
i dgn aqil masih tido lagi...
i bleh plak bantai tido lepas subuh...penat sgt kot...
sbb ajmal pun dah ayik keluar masuk bilik suruh bangun,
pasrah la mummy dgn aqil kena bangun awal....
so, bersiap2 la kami...dalam 850am tu dah keluar rumah...
sampai2 sana dekat pukul 915-920 gitu la...
dah ramai dah org....
penuh...tp nasib dpt tmpt parking yg agak strategik...
ingat kan start nya pukul 10am, rupa2 nya pukul 7am dah start...

tahun ni tahun ke-5 di adakan hot air balloon fiesta ni,
tp br thn ni kami berkesempatan nak pegi...
tahun lepas ada jugak plan nak ajak mr azam pegi..
tp dulu dia keje shift, susah la sikit..
alhamdulillah, tahun ni boleh pegi...:)


baru sampai.....


masuk kat dalam belon udara ni, kena caj rm2 sorang..kanak2 pun kena...boleh masuk dalam brp minit je...tp sbb fee dia murah, mr azam ajak je la masuk.....

nak naik belon udara tu mahal sgt nak kena bayar, rm20/person...

mountain dew  rasanya penaja rasmi yg terbesar kot...bnyk booth2 diaorg bukak kat sini...kalau rasa dahaga, boleh g ambik air free yg diaorg bagi....
alang2 dtg sini, jalan2 je la terus ke arah tasik tu....

nmpak bot, ajak naik bot la plak....ada 3 jenis boat, yg cruise, senandung apa ntah, pastu paddle bot ni...anak2 bising ajak naik paddle bot ni...rm10/boat...mr azam risau nak naik sbb takut mummy penat nak kayuh...sah2 la mummy kena naik gak kan, kalau x, sapa nak bw lagi sorang anak....but..alhamdulillah, ok je..xde la penat sgt pun mengayuh....


aqil raziq, naik je bot, terus cuak2 muka..hah..td nak naik sgt kan....muka pucat lesi sbb takut...hahahaha...tp kejap je la..lepas tu dah ok je..dia happy je..tp nmpak la x brp happy sgt sbb cuak tu masih ada kot...hahahaha....

nun di sana, adalah bot mr azam n ajmal...mr azam said, dia langsung x kayuh...ajmal je yg kayuh..huhuhu....

so, dah penat, moh la kita berpatah pulang....
sebelum ke tasik tadi, dah nmpak, mcm2 permainan yg mountain dew buat and of course la berbayar kan....
ajmal dah request nak naik itu la ini la....

kami suruh dia pilih satu je sbb mama pun dah x larat dah..cuaca makin panas, mak penat la nak...
last2 dia pilih yg ni....naik basikal apa ni..KMX erk...
ntah..mama pun dah lupa, apa nama basikal ni...

both of us ( me n mr azam) tnya ajmal,

us; boleh ke ajmal nak bw basikal tu?
ajmal; boleh...mummy dgn daddy(now, he called us mummy n daddy) ni mcm x percaya kat ajmal je...ajmal dah besar la...dah 5 tahun dah..ajmal boleh bawa basikal tu..ajmal percaya pada diri ajmal sendiri...ajmal yakin ajmal boleh...

nah ambik kau....panjang lebar jawapan dia....
so, mcm kesian la plak kalau x bg naik kan....
so, bg la peluang dia merasa....
and.....sah sah la aqil pun nak kan....
tp aqil mmg x reti kayuh basikal lagi...
basikal dia yg kat rumah tu pun x abis practice lagi kayuh satu bulatan...
asyik la kayuh separuh2 je....
so, nak x nak, daddy la kena carry dia bw naik...
rm15/basikal...utk 15 minit kalau x silap....

ajmal mmg totally berjaya la bw basikal ni...nmpak kepuasan terpampar di wajah dia bila dah lepas bw basikal ni...alhamdulillah, happy sgt2 sbb dpt gembirakan anak2....

habis je naik basikal ni, jalan2 lagi, terus la kami decide nak balik sbb cuaca pun makin panas...
mummy pun dah mengah dah jalan....
booth yg kat padang sebelah2 tu kami x pegi pun pusing...
masa lalu nak balik tu, tgk mcm best je...
tp xpela...thn depan insyaallah boleh pegi lagi....

alhamdulillah dapat gembirakan anak2, bw diaorg outing...
xde la terperap je kat rumah cuti sekolah ni kan..
at least bw diaorg ke tmpt yg diaorg x pernah pegi ni....
tgk anak2 happy, rs satu kepuasan pada kami ni....


3 comments:

watyz said...

seronok nye g tgk hot balloon tu...

nieda said...

Nieda ada plan nk pegi sabtu lepas tp last minit husband ada hal.. Sah2 ler bini dia tarik muncung 44.. Haha

AdanyaKauUntukku said...

rata2 kat fb dok update pasai nieH
akak masa ni kat PD..jeles ok
tak de promo yek...