Thursday, May 2, 2013

~ketam oh ketam....~

semalam hari pekerja kan...
x sempat nak wat entry kat blog semalam....
bangun kemain lagi awal...dah on laptop nak buat keje semua,
tetiba mr azam masuk bilik..masa tu dia baru balik dr surau...
"ayang, jom g pasar pudu"
cari brg2 basah....
adoi la..masa tu baru pukul 620am...
aku ni mamai2 lagi....tp sbb dia dah beriya2 ajak, pegi je la...
angkut anak2 sekali even masa tu diaorg dok lena lagi...
smpai2 je pasar pudu, terus la jd blur...
sbb tgk segala mala brg basah baik ikan, udang, sayur2, semua murah...
kalau ikut hati, nak beli je semua....

ajmal bila nampak ketam, terus la nak ketam....
dia mmmg suka sgt mkn ketam...
aku plak jenis malas nak mengopek ketam tu...
satu hal plak...nak mkn pastu hilang feel mkn sbb nak kena kopek ketam plak..
tp sbb dia dah beriya2, beli je la...
beli ketam, udang, sotong and lala plak.......
cukup la kot lg pun freezer bukan nya ada space sgt.....
tp ya allah..murah sgt la semua2 tu..compare dgn pasar biasa,
udang tu, mana nak dapat rm20/kg yg besar2 skrg ni kat pasar biasa...
semalam...hah ambik..puas hati....


balik tu, satu hal plak aku nak kena siang semua2 tu,
since masuk 6 bln pregnancy ni, dah kena balik simpton3 ms 1st trimester tu iaitu muntah2.....
alahai...asyik muntah2 je skrg ni...
semalam, masa cuci semua2 seafood tu ntah brp kali aku stop and muntah....
bau dia ya rabbi....x boleh tahan...
tp kalau sebelum ni ok aje....
huhuhu......

and semalam, selamat la 2 ekor ketam tu di masak....
jenuh aku mikir nak masak apa sbb ni 2nd time rasanya masak ketam lepas kawin...
dulu masa 1st time x ingat masak apa tp mmg out la...
biasa makan ketam kat umah PIL, mak mertua masak kari ketam...
den x reti masak kari ketam style MIL tu, lg pun dok fikir, biar la ada kelainan...
kalau MIL mmg masak kari je la dgn ketam ni,
so, baik la aku masak something yg different kan.....

so, google punya google, aku pun decide nak buat ketam masak cili je...
ok la kan....masak guna bahan yg ada kat dapur je, tgk resepi tp pepandai la ubah sendiri ikut apa yang ada dan ikut citarasa tekak kan......
udang plak, buat kari udang dgn nenas and sayur campur...dah cukup la kan....
dan hasil nya....


alhamdulillah...kenyang perut kami sekeluarga semalam....
aqil mmg x makan langsung sbb dia kata bau busuk...
hahahah...ni mesti kes dia bau hanyir masa masuk dapur masa mummy tgh siang ketam ni...
ajmal mmg sebelah dia makan utk lunch, sebelah lagi time dinner...
mama makan sepit je sbb sepit tu pun beso....
alkisah nya ketam ni besar...so, isi nya mmg banyak la....
puas hati makan....
and alhamdulillah, resepi ketam masak cili ni menjadi la....
memenuhi piawaian tekak keluarga saya....
lepas ni boleh buat lagi la guna resepi ni......

so, tu la kisah ketam di hari buruh semalam....
nnti weekend nak masak lala dgn sotong plak....
hari2 biasa ni, masak simple2 je la.....


5 comments:

Huda said...

alahai sedapnye tengok ketam golek2 atas pinggan tu..mintak sikitla boleh? :)

AdanyaKauUntukku said...

waaaaaaaaaaaaaaa
dah lah ada ketam
ada udang plak tuu

mmg feberet akak ok
akak ni bab udang ok lagi
tapi ketam..alahaiiii..
sian anak2 akak...sure depa tak kenal apa itu ketam..sbb ibu tak pernah masak punnnnnn......

Afne said...

sedapnya ketam.. dh lama x mkn ketam black pepper

mama_umar_maryam said...

feverett1feverett!!!!

watyz said...

sedap nyer!!! nak!!!