Thursday, May 23, 2013

~pregnancy check up-28 weeks~

last week,
1st time g pregnancy check up dgn gyne...
now, still kat ukm specialist lagi la...
but gynea mmg bertukar lagi...
pilih kat situ jugak sbb senang...
aku kan ada allergic pada ubat,
so, kalau ada apa2 senang la...

skrg ni gynea perempuan kat ukm specialist ada 3 org...
eh 3 ke 4 ntah..lupa la..tp 2 org melayu...
prof azurah dgn dgn dr natasha ain...
aku pilih one of them la...
masa nak pilih gynea utk booking tu,
gynea tu dah fully booked...
xnak terima patient baru dah...
even aku kira pernah bersalin kat situ,
tp ni di kira new patient...
merayu2 aku dgn clinic assistant dia utk dptkan gynea ni...
last2 dapat la.. alhamdulillah...
sgt la x sabar nak jumpa gynea ni...
ntah kenapa, rasa lain mcm excited nya...
hehehehe...

ok, sebelum masuk, ambik gambo dulu...
mak yong di minggu ke 28...



mr azam pun ikut sama, so, boleh la dia tlg ambik kan gambor ni..:)

check up kali ni, berat 55.15
bp normal..
since dah minum air gula hari tu,
so, x yah la nak repeat lagi.. lgpun result nya normal kan...
alhamdulillah...

but ada jugak yg x best nak di dgr...
kencing kotor lagi...
doctor tnya, kerap rasa ngilu x kat bhgn bawah...
aku cakap la ye...
kebetulan masa last week tu, rasa teruk sgt ngilu nya..
ingat kan baby dok tolak2...
rupa2 nya doctor kata tu sbb infection tu...
it's too early utk rasa ngilu2 baby tolak tu kata doctor...

doctor mcm x berpuas hati...
so, doctor bagi ubat kena bancuh dgn air...
and kena minum air masak banyak2....
alhamdulillah, dah rasa ok skit....
tp still la jugak..
doctor kata kena berjaga2..
sbb takut kalau makin teruk,
akan effect pada baby dah boleh jadi baby kena push utk keluar awal...
omg..mak takut oi.....
so, ingat la ana..ko kena togok air masak banyak2....

ok, bila tiba waktu scan, semua nya ok2 aje...
gender mmg nmpak clear la.... :)
tp muka x nmpak sbb dia berpaling ke belakang....
bukan main doctor godek2 nak suruh dia berpusing,
xde jugak...ooooo baby main nyorok2 dgn mama papa yea...:)
and kedudukan baby x berubah la...
kepala ke bawah...
alhamdulillah....
berat baby pun ok, selari dengan minggu...
alhamdulillah...

best ar dgn gynea kali ni...
eh bukan la nak kata dgn prof za n dr ani x best....
diaorg pun best jugak....
diaorg ni jenis cakap lemah lembut je.....
yg best nya, boleh borak2 lagi...
dia cite yg dr ani further study, insyaallah bulan 7 ni baru balik...
owh..patut la dia xde dah kat situ....

and then, kitaorg discuss pasal ubat2an yg boleh dan tidak boleh aku ambik nnti....
sbb takut allergic...
doctor kata, nnti dia kena study balik fail aku ni since ada allergic kan..
so, nnti dia boleh tahu la ubat apa yg dia boleh bagi nnti....


tu je la kot...
since skrg ni baru 28 minggu, so, doctor bagi TCA 4 minggu lagi...
bila dah masuk 32 minggu baru jadi 2 minggu sekali....
moga2 semua nya di permudah kan....insyaallah.....

6 comments:

aThidEaN said...

amboi kak berseri nya muka time pregnant ni..

girl ke ni?

sakit tu saya dulu kena gak. tp xla kena makan ubat.
tp saya tukar pencuci wanita kepada lactacyd baru nmpak perubahan

aThidEaN said...

amboi kak berseri nya muka time pregnant ni..

girl ke ni?

sakit tu saya dulu kena gak. tp xla kena makan ubat.
tp saya tukar pencuci wanita kepada lactacyd baru nmpak perubahan

Afne said...

bestnya baca ana gi check up kt hukm. teringat masa haziq dulu. walaupun afne amik yg awam punya tp selesa check up kt sana sbb cpt byk bilik doktor.

A D I A said...

ala la la comelnya makyong diminggu 28 ni. gender masih belum pasti ye, malu2 tul baby no. 3 ni

mama_umar_maryam said...

chomel mama ana!!!

watyz said...

waaa... perut dh bulat... comel!!!