Tuesday, June 18, 2013

~pregnancy check-up @ 33 weeks~

last friday, ada monthly check up...
skrg ni mmg check up kat ukm specialist je la...
malas nak g sana sini check up 2-3 tmpt...

kali ni pergi sorang2 je...
cakap kat mr azam, xyah cuti..jimat sikit cuti kan...
so, pergi sendiri, bw kereta manual...
mencabar sikit la sbb keluar awal pagi kan....
dah fikir, mesti teruk nak kena hadap jammed kat taman connought tu...
but surprisingly, hari tu taman connought x jammed langsung...
alhamdulillah tuhan permudah kan...
sampai2 pun, senang je dapat parking....

dpt turn no 16...
tp masa tu dah giliran ke 6 dah...so, xpela tunggu sikit kan...
seb baik la wifi kat situ laju, dah siap2 bw ipad bagai...
boring online kat fon, guna ipad plak...
hehehe....

dah smpai turn, check2 macam biasa,
prof tanya;

prof; hari ni dtg sorang ke?
me; ha'ah prof...
prof ; husband drop kan je erk...
me; x la prof, i drive sendiri la....
prof; masyaallah....awak ni....

hahaha...nak tergelak pun ada...
prof ni caring sangat2 la....
prof xtau, masa pecah air ketuban utk anak yg 1st pun, saya drive lagi...
hahaha....
tp xpela...dah prof jenis mcm tu kan....
menjaga kebajikan patient.....

bila scan, berat baby 2.5kg...
then dia tnya, abg2 dia dulu berat brp....
aku cakap la, anak saya stok keluar kecik2 je...
yg 1st 2.76, yg 2nd 2.67....
so, doctor estimate yg ni berat sikit la dr abang2 dia...
but prof pun kata, kalau boleh dia xnak baby besar sangat sbb badan aku pun bukan nya besar sgt....
nnti susah nak push, and x kesian sbb nak kena tampung baby besar...
tp xpela...x kisah la, janji baby sihat....
prof buat estimation, berat baby ><2kg je..dia biasa akan minus 300-500gm....
so, dia kata, kalau betul 2kg, xpe la..cuma dia worried kalau betul 2.5kg...
sbb banyak minggu lagi kan.....
tp dia rasa mcm 2kg sbb kat tepi kiri kanan, dia dpt rasa ada space lagi...
tp mmg aku rasa pun, pregnancy kali ni, perut lebih besar daripada sebelum2 ni...
huhuhuh....

air ketuban cukup,
berat dah naik jadi 57.1kg...
naik ><2kg dr last month...
tp prof xde cakap apa la....so, kira ok la tu....
prof scan nak tgk muka mmg x nampak la....
sbb dia berada dlm posisi sujud...
gender mmg nampak la....
kedudukan baby mmg x berubah, kepala ke bawah.....

aku tnya la kenapa kerap rasa sakit kat chest sebelah kanan...
prof kata, sbb kaki baby yg menolak,
so, mungkin akan rasa sakit sikit la...
and maybe dia x selesa pada kedudukan tu.....
lain2 semua ok...

eh..ada satu yg x ok...
kencing kotor lagi....
adui la..xtahu dah nak buat apa lg....
air barli dah minum, air masak dah minum banyak....
so, prof bagi antibiotic...
sbb prof mmg xnak bg infection kat baby...
hopefully semua ok la...insyaallah.....
TCA dah start 2 minggu...
so, lg 2 minggu jumpa prof balik......

erm....gmbr mak yong yg terkini xde la plak...
eh ada je..tp x lawa...
x berseri langsung...
muka mcm apa je....
mungkin kah anak saya ini telah mengambil seri ibu nya?
hahaha...ko sgt poyo ana......
okla....letak je la satu gmbr ni....
sbb dah lama xde entry bergmbr kan.... :)

muka x berseri langsung, bedak ntah ke mana, lipstick ntah ke mana...blusher lg la xyah cite la..daah brp bln x sentuh kot..... :)


ok, tu je update kali ni.....
bye...:)

7 comments:

watyz said...

comelnye ibu ngandung ni... :)

Nana said...

Heheh aku plak 36wks berat bb dlm 2.4kg-2.6 gitu

nieda said...

Tomeynyer perut ana. Rasa cepat je dh 33weeks.take care

AdanyaKauUntukku said...

adoi..jeles sungguh tau...
sana sini orang dok mengandung
jeles jeles..ha ha ha

Syida said...

alhamdulillah semuanya elok.yg urine infection tu kejap je kot bole hilang.

| SUE | said...

yeay baby gegurl la ni :D

| SUE | said...

baby gegurl yeay!
comey je ana...