Thursday, July 11, 2013

~1st day puasa~

salam kawan2,
mcm mn 1st day puasa korang?
aku kat sini mcm biasa2 je....
cuma terasa sikit la sbb xde mr azam kat sini...
xpela...nnti mr azam balik sini, boleh la berbuka sama2...

as for me, mak buyung yg tgh sarat ni..
1st day semalam agak mencabar...
dah la pagi2 buta ada kelas,
nasib la semalam kelas nya 2 jam je...
tghri keluar pegi check up...seb baik cuaca kat sini semalam x brp panas...
x dapat bayang kan kalau masih dok kat johor...
kat johor, cuaca sgt2 panas....berganda2 panas dari kl...
ni kat sini, ok la jugak...x la panas sangat...
ptg plak, abis kerja, terus singgah bazar...ingat nak cari kuih sikit..
tp kakak yg biasa aku beli kuih dgn dia tu xde plak...
sama ada dia x berniaga atau x start lagi...
sbb masa aku pergi tu, org yg nak membeli pun x ramai lagi....
x sesak pun lagi bazar tu...
last2 beli air soya je.....

balik tu, menggentel kuih...
sbb dah plan dgn ma, nak buat kuih puteri mandi...
ma kata, xyah buat, beli je...
tp x puas nak mkn la kalau beli...
kalau buat, boleh mkn banyak2.... :)
menggentel sama2 dgn kids...
suka bebenor la diaorg bila masuk dapur....
lepas gentel kuih, terus terbaring lesu...
penat sgt rasa nya semalam....
mungkin kurang minum air masak, kurang makan kot....
x tolong pun ma masak sbb sgt2 penat....
huhuhu....


now kisah anak bujang no 1 ni plak.....
kan semalam aku cite dia nak puasa kan...
alkisah nya, semalam, school dia cuti sempena 1st ramadhan....
so, pagi tu, tok ki dia ajak gi pasar rabu...
pegi la dia dgn aqil ikut tok ki.....
balik2 tu tok ma cite, dalam kul 1130 tu, dia nak berbuka...
lapar kata nya....
tp makan tembikai dgn pisang je...
huhuhu.....

tp xpela...at least bertahan jugak kan even smpai 1130am je pun...
okla kan....
aku dgn mr azam mmg x pernah nak paksa2 dia puasa...
ni semua atas kerelaan dia sendiri....
aku dulu pun masa darjah 1 baru belajar puasa...tu pun separuh hari...
ni dia baru 5 tahun dah ada inisiatif sendiri nak puasa...
xpela kan....

malam tadi, dia x pergi masjid pun..
sbb mama x pergi...
mama kepenatan sgt2..terbaring je...
xpela..harap2 malam ni di beri kekuatan nak g solat terawih...
sementara peluang masih ada ni, guna kan la sebaik2 nya....



1 comment:

fazilzura said...

selamat berpuasa...

amboi2 mak yong ni rajin nye wat kuih yew..

kalau wat lebey2 tu roger2 lew..

kiterg skng ni lg penat .. balik kje g umah mak , phtu lpes mgrib ai ngn amni lepak kt umh tungu akil ngn huby g terawih .. nw terawih abis kt kul 10.30 gitu .. lepak2 kjp balik smp umh dh 11 lebey.. sian akil ..

so rs nye start tody nk buke kt umah je.. huby g le surau kt padang tu je