Friday, August 16, 2013

~kronologi kelahiran arissa alisha~

ok, hari ni kita sambung kisah baby arissa alisha lagi...
ate nya dapat baby baru kan...so, eksited harus lebih dari cite raya la kan..hehehe......

kalau ikut, xnak tulis pengalaman bersalin arissa kat sini...
tp sbb nnti x fair so, tulis la jugak..masa tua2 nnti kalau dah lupa, boleh la bc balik.. :)

bersalin kali ni kat hospital gov...
even check up kat ukm specialist, tp sbb bersalin kat trg,
maka, terpaksa la bersalin kat gov hosp. kat kat trg ni, private hosp sgt2 limited..
ada tu ada tp gynea nya lelaki...
so, no point la....proceed je la gov pun gov la..belum cuba belum tau kan service diaorg mcm mn...

sgt2 dilema sebenar nya, boleh jadi sedikit stress bila mikir takut nak bersalin kat gov hosp.
tp sbb xde choice, mmg pasrah je la..berdoa je moga dipermudah kan semua nya....

hari jumaat 26/7 tu, tghri tu dah start rasa contraction..
tp sgt2 la sikit je...so, xmo layan sgt...
tghri tu ajak anak2 g jalan2 umah makcik...
lepak2 kat umah makcik smpai ptg...
dah cakap kat ma, ptg ni xyah masak sbb aku nak masak nasi ayam...
ayah x berbuka kat rumah ptg ni...so, buat nasi ayam je la...
ptg tu, lepas asar, contraction makin kuat,
bgtau kat makcik, makcik tnya,

"nak g hospital ke?"
aku cakap xmo lagi...tunggu dulu la....
nak balik umah tp sebelum tu nak g market jap beli ayam...
ajmal dgn aqil plak tido, so, tinggal kan diaorg kejap,
aku g pasar cari ayam, singgah bazar ramadhan,
beli kuih muih jap since dah balik lambat ni, mesti x sempat buat kuih....

  perut i di minggu ke 39....huhuhu..melebor sangat....

jalan2 kat pasar, then dpt rasa contraction makin kerap...
call mr azam....dia kata nnti dia akan bertolak balik..
lepas beli barang, balik umah makcik, ambik anak2, terus balik umah...
masak2 sambil borak2 dgn ma...
masa ni contraction makin kerap...
tp aku boleh lagi masak nasi ayam kat dapur...
hahaha...kalau arissa malas nak ke dapur nnti, mama piat telinga tu tau...
mama ni time2 arissa nak keluar, gigih lagi masak....hahaha...

lepas berbuka, call makcik nak ajak pergi hospital...
since ayah xleh nak drive malam, mintak tlg adik aku drive anto g hospital...
smpai hospital, check itu ini, bukaan dah 3cm...
ok....so, anak2 dgn tokma balik dulu dgn mokcik..
tok ngah tlg jaga since tokma pun x brp sihat....
masa ni sedih je tgk aqil dgn ajmal...
tp x layan sgt kesedihan tu sbb sakit contraction lagi kuat...
dgn mr azam nya yg x sampai lagi dari kl, mmg sedih sgt...
tp mmg buat2 kuat je time ni...betul2 pasrah je la...

1030pm tu masuk ward, nurse bg briefing apa yg boleh dan x boleh buat...
peraturan itu ini, kalau sakit,  KENA JALAN g kaunter nurse, suruh nurse check bukaan...
ok, fine...jauh kot dr bed aku ke kaunter nurse tu aku rasa....
start duduk atas bed, contraction dah menggila....
mulut x henti2 berzikir,
menangis sorang2 atas bed tu menahan sakit....
aku xnak la g jalan kat kaunter nurse tu suruh check bukaan sbb takut nnti bukaan x banyak lagi..
kang nnti kena marah kat nurse saja je kan....
sekali tu paaaaapppppppppppppp...air ketuban pecah...
aku plak x sempat nak panggil nurse, tp ter push....
call makcik kat luar suruh masuk....
tgk2 yg dtg, guard bersama dgn nurse2..
nurse tnya kenapa, aku cakap, air ketuban dah pecah....
terus diaorg kelam kabut, sambil sorang nurse ni cakap,

"yang awak pergi panggil makcik awak tu kenapa, kan td dah pesan, kalau sakit, panggil nurse..jalan la ke kaunter nurse tu..bukan susah pun....nak kata BODOH X BODOH..."

masa ni aku pasrah je la...ko cakap la nak cakap apa pun, sakit aku bukan ko yg rasa......
terus diaorg transfer aku ke bed lain, tolak aku ke bilik utk check bukaan...
sekali tu sorang nurse ni jerit,

"terus ke LR, dah bukaan dah full dah ni"

terus la aku di tolak ke LR, sambil nurse yg 1st td tu, membebel2...
argh...lantak ko la...
nurse yg lain2 plak suruh tahan jangan push lagi....
takut baby keluar sbb time tu dah nampak kepala....

1235am masuk LR, dgn 3x teran, keluar la arissa alisha pada jam 1239am dengan berat 3.1kg...
(paling berat antara adik beradik dia)
huhuhu....
lepas bersih kan arissa, diaorg letak atas dada....
nak bagi baby cam bau mama dia, so, nnti senang kalau nak BF, dia dah cam bau mama dia...

part jahit tu mmg mencabar...
berganda2 sakit dari bersalin kan aqil...
jahitan pun banyak, nurse kata, macam bersalin anak sulung plak....
ni kes sbb aku push dulu, kepala baby dah tolak, so, terjadi la koyakan, then bila smpai LR,
diaorg terpaksa gunting sikit sbb takut baby lemas...
so,my fault jugak la kan..sapa suruh x bgtau nurse dah sakit sangat2....
merasa la 6 jahitan.....huwaaaa....nangessssss......


 1st time kuar kan tangan.....


gambar pertama lepas keluar melihat dunia.....

dalam pukul 3am, nurse dtg check bp, dia tnya lg kenapa x panggil diaorg..
tp nurse ni ok la..bukan la yg mulut laser td tu.....
aku just say sorry je la....and mengaku je la salah aku kan....

esok nya dlm pukul 7am, ada doctor dtg check, dia kata kalau xde apa2 hari ni boleh discharge....
pukul 11am, waktu melawat, tp yg boleh masuk 2 org pelawat sahaja...
kanak2 below 12 y.o xleh masuk...bising la aqil dgn ajmal kat luar sbb diaorg x sabar nak tgk baby....
nak tunggu doctor dtg check nak bgtau boleh discharge ke x mmg berjanggut...
prosedur nak discharge pun lama, kena g check jahitan dulu la, then g bayar bil, then ambik ubat...
pastu g kat kaunter nurse bgtau itu ini, baru la boleh keluar...
dekat pukul 3pm jugak la baru boleh keluar, huhuhu....

so, gitu la alkisah nya....
lepas ni kalau nak bersalin lagi, mmg kalau boleh nak elak la pergi ke gov hosp...
bukan la nak berlagak ke apa...tp pada aku, time kita sakit ni, kalau boleh kita nak layanan yang baik la kan...service tu pun penting jugak kan....
bukan la nak kata gov. hosp semua mcm ni...
mungkin nasib aku x baik dpt nurse mcm ni kan....
mungkin time korang, dpt nurse yg ok, sapa tau kan...
aku baca review, tnya pengalaman sepupu sepapat, semua kata ok bila bersalin sini..
lgpun nurse tu sound pun sbb salah aku kan..
kira nya bukan salah dia je la sbb mulut laser dia tu...

aku just bayar rm25 utk bersalin ni...
kos yang paling murah antara 3 beradik ni.....pada aku, berbaloi la apa yg aku dpt dgn membayar rm25 tu...
HOSPITAL MANA??????
sorry, aku xkan bgtau la hosp mana..kat trg ni berlambak gov hosp kan.... :)
kenkdg kita perlu jugak jaga sensitiviti kengkawan, sedara mara yg keje gov kan...
bukan la nak kata service kat gov sector ni x bagus...
skrg ni yg aku dgr, makin banyak improvement...
aku dgr, ramai je kengkawan yg bersalin kat gov hosp ni dpt layanan bagus...
tp tu la kan, kenkdg kerana nila setitik, rosak susu sebelanga....

apa2pun ni la pengalaman yang paling berharga la....
x sangka plak, 1st time bersalin kan anak perempuan, dpt plak pengalaman mcm ni...
tp apa2 pun dah ketentuan ilahi kan...
dah tertulis takdir aku bersalin kan anak perempuan yg sulung dgn gini gaya kan....
so, pasrah je la...
so, begitulah alkisah nya....

4 comments:

mrs.ecam said...

tahniahhh dpt bb gurl...sme cam sye la...2 org lelaki yg ke tiga br gegurl...lame tnggu...hee
ank sye tiga2 berslin gov...dh msk spital kt KL ni tp sume x nk kuar kt sini...so blk la kg...lgpon kg kt muar jek x jauh kn...smpi muar g spital terus kuar bdk2 ni...mmg nk IC johor kot...pngalaman kne marah ngan nurse ade gak...tp sye snyummm jek waloo skt...n ade gak nurse yg hepi go lucky...baik2 lyn sye...tp mcm awk ckp la...ikot nasib gak kot...ade yg dpt nurse garang...ade yg baik...yela derang pon manusia biasa kn...mgkn ms tu derang PMS ke ape...hik3 bersngke baik jela...pape pon tahniah yek...sory terpnjng plak komen

makcik tempe said...

Selamat hari raya maaf zahir batin.Tahniah , syukur Alhamdulillah Ana selamat melahirkan Arissa Alisha.semoga selamat semuanya ye.

aThidEaN said...

new experience ...:)

Nana said...

Aku branak hukm so far xde mulut kohaja mcm tu
Bongok tol kata orang bodoh xpatut btol
Klw hukm prosedur dia 4cm dia pecahkan air ketuban idok la kita nak ckp kt nurse dh sakit sgt2
Sebab bila dh pecah ketuban tu aku dh dlm lr masa tu la br rasa sakit sgt2