Monday, August 19, 2013

~puasa 2013~

yes..yes... i know,
skrg ni musim raya dah kan...apa kehal nya nak update cite puasa lagi kan...
tp xpela..dah kata ni blog ni kan personal i kan, ikut suka hati i la kan...
puasa tahun ni ada best dan ada jugak yg x best nya..

yg best of course la sbb duduk kat kg,
dapat makan makanan yg jarang2 jumpa masa bulan biasa,
mcm aku ni, mmg prefer pada kuih muih la kan..
kan banyak kuih muih yg x jumpa time bulan2 biasa tu kan,
masa ni la aku makan semua nih...since kawin ni, mmg susah la kan nak duk kg lama2 time puasa ni...
so, di kesempatan yg ada, kita makan cukup2... hahahaha....
tp yg x best sbb ada jugak yg x sempat makan, sempat bersalin dulu.. hahahaha...
tp xpela...x kisah la..janji aku puas dah dpt rasa banyak jenis dah makanan sebelum bersalin tu kan...

yang part x best nya of course la sbb terpaksa pjj dgn mr azam...
even duduk dgn family sendiri, tp husband jauh di mata...
ni dugaan paling sedih la aku rasa..mmg la org kata kejap je masa berlalu,
tp kami yg hadap ni, sangat la rasa masa tu macam lambaaaaaaat sangat...
tiap2 hari menghitung masa, bila dapat jumpa lagi....
puasa kat kg dgn puasa kat kl lain..mmg totally lain la...
ada kelebihan dan kekurangan la..
 ada satu masa tu, terasa nak sgt berbuka puasa kat luar...
mr azam balik, dia ajak pergi berbuka puasa kat KT,
so, nak ajak ma dgn ayah pergi sekali...
tp ma dgn ayah plak xmo pergi, so, mmg x la kan aku nak pergi...
rasa x sedap plak, kita makan sedap2 kat luar,
tp ma dgn ayah berbuka kat rumah je.
so, thn ni mmg xde langsung berbuka kat luar...
xpela..insyaallah tahun depan berjumpa lagi dengan bulan ramadhan al mubarak ni...

so, sepanjang puasa thn ni, sebelum aku bersalin tu, balik2 je kerja,
mmg kerja aku buat kuih muih...ma mmg fokus masak lauk nasi je...
ayah biasa nya lepas balik dari terawih, dia akan makan kuih muih,
so, aku akan pastikan tiap2 hari akan ada at least sejenis kuih atas meja tu..
kalau x larat, aku singgah la bazar dulu cr kuih muih sebelum balik...
tp biasa nya aku buat je sendiri....

ni nama nya sekaya...buat masa awal2 puasa....shedapppppp... :)

ni puteri mandi kelapa...fav ayah...

ada satu hari ni, mmg penuh meja dgn makanan...nekbat ma masak untuk ayah, aku goreng cekodok utk anak2 mmg goreng lebih utk berbuka jugak, pastu goreng popia jugak...popia tu pun buat sendiri je.. kuih yg tgh2 3 biji tu ayah beli..kuih apa ntah, kuih yg hijau 4 biji tu, ada sepupu bagi...alhamdulillah..kenyang dgn kuih hari tu....

ni saja masak utk bagi lauk banyak sikit.....sambal bilis, kentang then letak sosej utk anak2, licin..alhamdulillah.....

ni bubur lambuk cousin bagi jugak....sedappppp...:)

ni badak berendam, buat sendiri gak ni...tiap kali buat kuih ni, atau puteri mandi mesti anak2 mintak doh dia sikit nak buat main...haish la korang ni....semua benda nak buat mainan....

lompat tikam...sedap jugak...ma beli kat makcik yg mmg tiap2 kali puasa, dia akan buat lompat tikam dan cendol....

popia tu beli je...bw anak2 g bazar, ajmal mintak popia, x sedap langsung....bazir je..ajmal mkn satu je, geram betul, merengek nak popia kemain lagi, mkn nya satu je...pulut panggang tu pun beli kat bazar, sedap jugak..tp mahal la aku rasa, rm50sen satu..mahal la bagi aku, sbb pendek je...puding caramel tu makcik tersayang buat, dia bg satu loyang terus...sedap gile..dia mmg terror buat puding caramel...karipap dgn kuih apa ntah sebelah dia tu, yg tu beli je....

yg ni sekaya again...tp yg ni makcik tersayang la yg buat...sedappppp...

ada satu hari tu, poli buat xtvt pengagihan bubur lambuk percuma, so, gotong royong masak bubur lambuk, staff pun dpt la jugak...sedap jugak.,...

ni cendol oleh 2 org pembuat yg berbeza...2-2 sedap....

nyum..nyum nyum.....
ada jugak buat onde-onde, pastu 2-3 jenis kuih lagi tp x sempat ambik gambar.....

rindu plak dgn suasana bulan puasa, tp sayang la sbb puasa thn ni dpt separuh bulan je...
amal ibadat pun x dpt nak buat dgn proper sangat...
apa2pun, harap2 la dapat berjumpa lg dgn ramdhan di tahun hadapan..insyaallah....


4 comments:

zety said...

ade kesah nk updet citer pose? hahaha..aku bace dan suke je tgk mknn2 sume tu hahaha

bibi yusof said...

ana.. saya suke sekaya jugak.. tapi suka yg homemade punya la.. especially mak and Mil buat.. kalau beli kurang sedap.. kurang telur kot..

bubur lambuk.. hanya suka bubur lambuk ganu.. byk daun kayu.. sedap!

bile nak abes pantang?

bibi yusof said...

ana.. saya suke sekaya jugak.. tapi suka yg homemade punya la.. especially mak and Mil buat.. kalau beli kurang sedap.. kurang telur kot..

bubur lambuk.. hanya suka bubur lambuk ganu.. byk daun kayu.. sedap!

bile nak abes pantang?

Queen said...

lompat tikam..

bestnya

kat sini lompat tikam die jual letak pulut
if takde pulut die kata bubur sum2

jenuh la kite ni nak reset balik otak.. =P