Tuesday, August 20, 2013

~raya 2013~

raya kali ni x banyak sangat gambar nya....sbb mmg x beraya sangat..ye la nak beraya ke mana la sangat kan ate nya tgh berpantang...

raya pertama tu as usual la, sedara mara mmg x putus2 dtg rumah...baik belah ma or belah ayah...semua dtg serbu rumah...tambahan plak, ayah x berapa sihat time puasa tu, so, melarat sampai ke raya...maka nya ramai la yg dtg jenguk ayah...

and for my small family, raya thn ni ala kadar je...ye la, dgn aku yg masih belajar, so, persiapan semua ala kadar je la..aku plak mmg pakai la baju kurung time raya, kain tu mama yg bagi as a birthday gift, so, buat je la baju raya...baju tu tanah hitam ada bunga color biru, pink sikit dan cream...maka, buat la baju melayu anak2 color biru, sbb aku pun pakai tudung biru..mr azam dia nak pakai je baju melayu hitam dia yg lama tu, so ok la kan...arissa plak, mr azam ada belikan dress color hitam purple, tp kain dia mcm tebal sikit, last2 tok ma dia pakai kan dress yg mokcik dan mok anis belikan, color biru...(thanks a lot mok anis n mokchik) match la jugak...tp sayang, xde gambar 1 family...sedih nya...lagi satu part yg x jadi bergambar bila tghri tu, aqil mintak papa dia dukung, dia terpijak poket baju melayu papa dia then terkoyak, erm...bila mr azam dah tukar baju, mmg xde mood la lagi nak bergambar...huh....

raya pertama as usual kalau beraya di trg, kak eda dtg...kak eda ni kenal thru blog ni la, very friendly..tiap kali raya mmg dia balik trg..so, kalau aku beraya kat trg, tghri 1st day raya tu mmg dia dah sampai la rumah aku...x sempat nak bergmbr dgn kak eda..segan pun ada sbb mak x brp nak kurus lagi la nokssss...hahahaha....

menu raya, as usual la, ada lemang yg di buat sendiri, rendang daging akak yg buat, rendang ayam chik yang buat, sate yang chik tempah, nasi tomato che ngah yang buat and biasa nya ada la sedara mara yg dtg bawa juadah diaorg sikit2...tp mmg aku x merasa sgt la..takat rendang tu berani lagi nak rasa, tp lemang, ketupat palas, mmg x berani nak sentuh sbb pulut..ada la aku bantai itu ini sikit2, malam tu arissa meragam sbb kembung perut..huhuuuhu...tebal telinga kena leter dgn ma..sabar je la..sendiri buat, tanggung la kan...

raya ke dua mmg x ke mana2, saudara mara belah ma dari manir dtg serbu...penuh rumah..lemang rendang mmg sekejapan je terus licin...che ngah dtg bawa mihun goreng satu periuk, licin jugak...

raya ke tiga, anak2 dah bising sbb x keluar beraya, so, diaorg nak beraya dgn aku, xmo g dgn papa..huhuhu..ma bagi kebenaran keluar beraya, tp dekat2 je....so, tukar baju, g lepas rumah che ngah..hahaha..ptg balik rumah, ada kawan baik ms sekolah rendah dtg..x sempat plak nak ambik gmbr sbb asyik bersembang...dia tgh sarat gak tuh...anak2 kita org, 3-3 semua sebaya, cuma beza jantina je...dia dah ada sepasang dah and yg ketiga ni expected girl, and aku plak dah ada 2 hero sorang anak dara...:)..nnti kita plan utk next la plak erk..hahaha...

raya ke empat, abg nak g beraya ke ktrg, so, pergi la 3 buah kereta ke gong badak, rumah sepupu ayah..balik tu singgah nak mkn ikan, sotong, udang celup tepung tp yilek pocik...dah licin semua...telan ailio je la abg erk...hahahaha...balik tu semua kepenatan....

raya seterus nya mmg x ke mana la..duk rumah je, abg n family pun dah gerak balik kl,
tahun ni collection duit raya anak2 x brp banyak..sbb beraya pun di kg je kan...habis seminggu raya habis la kan..kalau sambung balik beraya kat kl, mmg sebulan la kan....hari tu kira sorang dpt dalam rm200++ je...
tp arissa mmg extra sikit la...alhamdulillah..rezeki anak2..nnti mama bank in kat bank erk...

so, gmbr raya mmg x berapa banyak la...tp layan je la mana yg ada kan....
gmbr tuan blog mmg xde la sbb tuan blog masih berusaha nak turun kan lagi berat ni...
lemak2 kat perut ni degil sgt..tunggu nnti dah kurus, i enter frame balik erk kat sini..:)

 ni arissa on 2nd day raya...with her dress yg mr azam belikan..


 ni on 1st day raya....


ni gmbr raya ke dua...mama tukang ambik gambar je..huhuhu...

so, gitula cerita raya tahun ni, x brp nak best sangat..tp xpela..insyaallah panjang umur, berjumpa lagi dgn syawal di lain tahun, moga kemeriahan lagi berganda....insyaallah....

2 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

waaaaaaaaa.. anak dara siap bergown baju raya .. comelllll... salam lebaran juga yer ana ... salah silap terlanjur kata mohon dimaafi ;-)

Yatie said...

pernah merasa raya time pantang...adehhh tengok pulut pun melelh air liur...