Friday, October 11, 2013

~resepi: apple pie crumble~

salam jumaat semua...:)

2 minggu lepas, ada beli kan red apple utk aqil...dia suka sgt mkn red apple..
tp tup tup bila beli, x makan pun..
sblm jadi x elok, baik la buat sesuatu...
so, wa sifu baking kak zarin, tnya dia apa bleh buat dgn red apple...
dia bg idea, then, i pun decide nak buat apple pie crumble...
but kak zarin advice me tu reduce sugar sbb red apple dah manis kan....

so, ptg semalam, godek2, maka terjadi la apple pie crumble...

Photo: apple pie crumble..dessert utk berbuka puasa hari ni..alhamdulillah...

resepi ambik kat blog kak azlita...
owh nama dia apple crumble pie...hahaha...belasah je la labu, janji benda sama....


Bahan Untuk Kulit Pastri
240g Tepung Gandum
170g Mentega sejuk ~ dipotong kecil
2 sudu besar Gula Aising
4 sudu besar air ais

Gaulkan tepung dengan gula aising
Masukkan Mentega dan gaul semula menggunakan garfu sehingga tekstur seperti serbuk roti
Campurkan air ais sesudu demi sesudu dan gaul rata dengan menggunakan garfu sehingga ia menjadi doh.
masukkan doh kedalam plastik dan simpan di dalam peti ais selama 30 minit.

ni  i ikut je semua step tu..

Bahan Inti
5 biji apple hijau (Granny Smith) (ni mmg xtau la apple i tu granny smith or apa...belasah je)
1 biji parutan kulit lemon
Secubit garam
2 sudu besar mentega
100g gula perang
secubit serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar tepung jagung

Apple dibuang kulit dan biji dan kemudian dihiris nipis
Ketepikan
Panaskan gula dan mentega. Kacau rata.
Masukkan hirisan Apple. Gaul rata
Masukkan garam. serbuk kayu manis dan tepung jagung.
Kacau hingga apple lembut dan kuahnya pekat
Angkat dan biarkan sejuk

utk part inti ni i mmg ikut je step by step..insyaallah jadi...
serbuk kulit kayu manis tu terletak lebih sikit tp xde effect pun..ok je..cuma smelly dia lebih skit la...
gula plak i termasuk ikut resepi...dah jd manis plak inti dia..huhuhu...

Bahan Crumble
75g tepung gandum
35g mentega tanpa garam
35g gula
35g chip cokelat


Gaulkan mentega, tepung dan gula sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan chip cokelat dan gaul rata

ni pun sama, ikut je...

Cara Menyediakan Pie
Panaskan ketuhar pada suhu 220C
Sediakan acuan pie 12"
Keluarkan doh pastri dari peti sejuk
Canai doh pastri menjadi nipis dengan ketebalan 5mm
Alihkan kedalam acuan pie. Kemaskan tepinya dan buangkan lebihan.
Masukan inti ke dalam pie hingga penuh. Tinggalkan sedikit hirisan apple sebagai hiasan
Tutupkan atas pie dengan crumble.
Hiaskan dengan baki hirisan apple
Bakar pie selama 15 minit pada suhu 220C.
Kemudian turunkan suhu kepada 190C dan bakar selama 45 minit hingga bahagian atas pie berwarna perang.

yg ni korang buat based on apa yg korang ada la..kalau xde acuan pie 12" guna je mn yg korang ada...i guna 8" tgk2 ada bnyk gak lebihan adunan pie tu..ingat nak guna acuan 10" takut mcm nipis sgt...tp xpela...

so, selepas keletung keletang, maka terhasil lah apple crumble pie dari dapur sendiri...hehehe....
alhamdulillah percubaan pertama menjadi...mr azam kata manis skit....mmg la..dah kata masuk kan gula ikut resepi kan..terlupa plak guna red apple...haish..padahal sifu dah pesan dah tu....huhuhu....

sedap kalau mkn panas2 dgn vanilla aiskrim kan...
but i tgh pantang2 lg minum ais2 and benda2 sejuk ni...
xpela..mkn panas2 gitu pun sedap....
ada banyak lagi kat dapur tuh...tau je la kids dgn mr azam ni..
dessert2 yg non chocolate, mana la diaorg nak mkn sgt...
sekadar rasa je la....
so, sapa2 nak rasa, meh la dtg umah i...i hidang dgn apple crumble pie ni..:)

selamat berhujung minggu ya...:)




2 comments:

hazlina azmi said...

nampak sedap apple crumble tu..blh cuba resipi awk..
blogwalking....feel free to visit blog saya pulak dan be my followers ya..http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Mrs Mikko said...

fuh.. ni resepi masterchef ni..
bab bab buat pastri ni paling lah sya lemah tau.. huhu