Thursday, November 14, 2013

~makan dan makan dan makan...~

hi all,
selamat berpuasa pada yg berpuasa...
maaf, hari ni entry pasal makan2 plak..
hahahaha....

bersambung lagi cite kat penang...
kalau balik penang ni, x sah la kalau xde xtvt makan2 kan...
paling2 cikai pun, makan2 kat rumah saudara mara mr azam...
mmg best la..ye la kan..dah nama nya makan..
i nih, pantang dgr pasal makan/makanan ni...
mmg laju je la...


ni masa pegi rumah auntie mr azam, g melawat diaorg...mcm2 di masak nya....

balik kali ni, kebetulan jugak, jumpa dgn my cousin..
dia g penang sbb nak jumpa kawan dia,
so, plan2, janji keluar sama2...
dia ajak makan nasi kandar line clear..
owh..kitaorg (me & mr azam) mmg x pernah makan la nasi kandar line clear ni...
biasa la dok dgr, org kata, kalau g penang, nasi kandar line clear ni a must try...
so, bila g makan, rasa nya ok la...
tp still xleh lawan nasi kandar kg melayu...
kg melayu punya tetap no 1...
hahaha....
ni kat line clear...telur ikan..tp x ambik pun...:)

kepala ikan..pun x ambik...ambik gambar je..hahaha...

mine....and of course la licin lepas tu..:)

aneka lauk pauk....

muka kelaparan....

then ada bbrp kali ntah...3 kali kot, g makan nasi kandar kg melayu...
yg g sendiri pun ada, g dgn PIL pun ada, g dgn biras i pun ada...
hah..3x la tu....


kari kepala ikan, FIL ambik...rm12 je kalau x silap..murah kan..

nasi kandar kampung melayu tetap di hati...

my biras, dia suka nasi kandar kg melayu ni...
tp kata nya xleh kerap sbb tiap kali lepas makan mesti dia ngantuk..
hahaha..ntah la..kitaorg rs ok je...xde plak ngantuk bagai kan...

then, ada jugak g breakfast kat pasar taman tun sardon...
wow wow wow wow...sini xyah cite la kan....
mmg mewah dgn variety of food...
as usual la, i mmg ambik serabai la...
apa2 pun serabai taman tun sardon tetap di hati...
hahahaaaaaa....

serabai dan murtabak...

kuew teow goreng....sedao gak ni...

nasi kandar merlin pun pergi..
tp mr azam kata dah kureng taste dia...
apa2 je la bang..i rasa ok je...:)

then, kitaorg try jugak makan satu tmpt baru,
roti canai transfer road..
ni atas suggestion my biras,
dia la yg ajak mkn sini...
to us, biasa2 je roti canai dia...
tp mmg ramai org...
siap ada jumpa member lagi yg dtg bercuti dr kl...
hahaha...
what a small world kan...

mintak kambing tp xde plak..huhuhu..

seronok dapat makan ye..


tp balik kali ni x g makan pasembor..
ni sbb ms g umah auntie mr azam, dia dah belikan siap2 utk kitaorg...
so, sbb dah rasa, mmg x pegi la...
and x pegi jugak makan mee  sotong kat  padang kota lama...
and kempunan jugak nak merasa laksa janggus..
biras dah janji nak bw pegi, tp end up cancel sbb dia ada hal plak..
xpela..next time la....


 ok, ni i list kan tempat makan kat penang yg selalu kitaorg makan, and wajib makan bila balik :-

1.nasi kandar kampung melayu-lokasi ayer itam. kat bawah flat kampung melayu..
2.nasi kandar merlin-lokasi kat hotel merlin-kat town
3.nasi kandar beratur-lokasi refer SINI..
4.roti canai-aragyll road
5.roti canai transfer road
6.nasi kandar line clear-lokasi tgh2 town, x jauh sgt dgn masjid kapitan tu....
7. pasar pagi taman tun sardon-lokasi kat taman tun sardon, gelugor. mcm2 boleh dpt kat sini.
8. restoran hameediyah
9. nasi beriani mubarak-lokasi kat sungai pinang. bukan kedai, dia kawasan rumah2 tepi jalan...


nak lagi senang, klik je label penang kat sebelah kanan ni,
korang jumpa la tmpt2 makan yg i pernah share sebelum ni...

ada org kata, penang ni syurga makanan,
ada yg sanggup even bukan org penang, tiap2 tahun, at least sekali,
akan dtg penang semata2 nak makan....
to me, setiap negeri ada makanan unik masing2,
so, ikut tekak org jugak la..
ada org mungkin tekak dia mmg nak mknan pantai timur je..
ada org mmg langsung xnak rs makanan negeri lain, suka makanan asli negeri dia je..
terpulang la kan..masing2 punya tekak...

balik dari penang, terus start puasa...
isnin & khamis...sbb rs mcm berat naik bagai di pam2 ms duk penang...
ye la kan..asyik makan je...:)










3 comments:

Azmatun Ismail said...

hai ana sejak mengandung langsung tak boleh makan kat kedai mamak rasa loya semacam ....bulatnya arissa comel

LYAfrina said...

syoknyerrr.....
sy last smpai cni tahun 1997..msa tu x secantik ni ...

waa..bangga2..bendera terengganu ade kat sana... hehe

bibi yusof said...

Ari tu pegi penang byk kali tempat mkn tk pegi... Mn sempat kan... Next time kalau pegi boleh try tempat suggest kat atas...