Wednesday, December 4, 2013

~banjir.....~

dah penghujung tahun ni normal la kan....musim hujan....
yang duk risau rumah kat kg la...
rumah kat kg tiap2 tahun kalau musim hujan, mmg akan banjir rumah ku itu....
air mmg naik smpai dalam rumah....
rumah bawah (dapur) mmg tiap2 tahun akan di naiki air...
rumah atas plak tgk keadaan...
kalau teruk, hujan non stop mmg naik la...
tahun lepas, naik sikit je...
tahun ni mcm teruk jugak....

dari semalam ntah brp kali asyik duk call ma dgn ayah, 
tanya mcm mn keadaan kat sana...
risau sangat...
alhamdulillah, ada cousin2 yang dtg tolong...
tolong angkat barang2 kat dapur tu semua bw naik kat rumah atas....
terima kasih la sepupu2 ku....

yang sedih jugak, 
nak di jadikan cerita,
rumah kat kg ni, brp langkah je dr main road...
x sampai 10 langkah rasa nya....
and bila air naik, of course la atas jalan pun naik jugak....
pengguna2 jalanraya ni, x kira la bawa kereta ke, lori ke, van ke,
bila lalu depan rumah, bawa keta/lori/van tu laju2....
air tu terpercik la smpai dalam rumah...
kita faham la kadang2 org risau takut nnti enjin kenderaan diaorg masuk air kan...
tp sepatut nya tekan minyak secara konsisten bukan nya main tekan je terus minyak mcm nak racing....
sedih bila ingat rasa nya....

semalam jugak ma kata dah ada org kg bgtau suruh berpindah...
tp ma dgn ayah mmg x la kan...
teruk mcm mn pun banjir, mmg kitaorg x pernah pun berpindah...
mmg duduk je la kat dlm rumah tu....
ma dgn ayah mmg xkan tinggal kan rumah tu mcm tu je....
td br lepas call ma....
sedih je dgr suara ma...
ma mungkin tgh risau air naik lagi kot....
ye la...i pun faham keadaan kat sana..
dulu masa kecik2 dah pernah mengharungi semua ni....
ma kata malam tadi dia x tdo pun...
erm...tau..mesti ma takut nak tdo sbb takut air naik lagi...
even ma kata malam tadi air dah turun sikit...
tp pukul 5 pagi tadi air naik balik....

 ni keadaan depan rumah pagi td...




ni dalam rumah.....

 ni plak ada kawan hntr kat wa...kawan2 kat group high school...






kat group wa kengkawan ms high school pun skrg ni asyik duk hantar gmbr banjir...
malam tadi ada kawan yg duk kat kemaman, kena pindah...
and ada jugak dlm group tu, kawan yg keje polis kat kemaman, duk bg latest info...
bagus jugak mcm ni kan...senang nak dapat kan info terkini....

ya allah ya tuhan ku...
selamat kan keluarga ku...
kawan2 ku dan seluruh umat islam yang sedang menghadapi musibah ini...
semoga mereka semua tabah, di beri kekuatan untuk menghadapi segala ujian dari mu Ya Allah....


1 comment:

Chekgu Azrine said...

inshaAllah..
sesama kita doakan semuanya selamat..