Thursday, January 31, 2013

~random~

hari ni cadang nya nak tulis cite pasal balik kg last week....
tp sbb ada bbrp masalah dan berita sedih yg aku terima, jadi x bersemangat plak nak update pasal cite balik kg....

#aku tgh mencr sekeping surat. yg mana surat itu penting pada aku. di mana ianya mengandungi PIN No. utk cc aku. dah dr dulu lg c******k bgtau simpan elok2 surat tu sbb nnti kalu ada apa2, aku kena guna PIN no. tu utk semua transaksi ATM, online banking. dah la username dgn password aku utk online banking pun aku tulis kat situ....wahai surat..muncul la pada ku...

#pagi td jam 730, aku dpt panggilan dr seorang kawan baik masa sekolah menengah. bgtau, seorang kawan kami yg agak rapat meninggal dunia pagi td atas komplikasi buah pinggang. sedih nya...masa balik baru ni lalu kat rumah dia, terfikir jugak, sihat ke x dia skrg ni....al fatihah...moga arwah ermanani binti mohamad di tempat kan di kalangan orang2 yang beriman.

#esok dah start latihan mengajar, tp satu apa pun persediaan x buat lg.buku persediaan mengajar pun aku x balut lagi. mental not fully prepared. boleh ke aku mengajar ni? mcm mn aku nak praktikkan pedagogi yg aku bljr selama ni?

#rutin harian akan berubah...anak2 kena bangun awal sbb nak kena hntr diaorg sebelum gerak ke politeknik.  boleh ke aku nak berkejar2...dah la LM, kalau time keje, xpe la jugak lewat seminit dua....

#and bla bla bla bla.........

hah..lepas ni kena buat autopublish la entry2 kat blog..xkan aku nak menulis blog time buat LM kan...nnti kena tangkap..cane???????org siap kan RPH, ko menulis blog...oh no......

ok, hari ni hari terakhir jd housewife...maka, hari ni cadangnya, nak mop lantai rumah, lipat baju, unpack baju yg balik dr kg hr tu, sental toilet, wangi2 kan rumah...dah...


Wednesday, January 30, 2013

~pemalasssssss...~

tuan blog adalah sgt2x pemalas utk update blog nya skrg ni...
nak makan pun malas...adoi la..apa nak jd dgn kamu ni ana oi....
lusa dah start LM...
nak kena keluar rumah pagi2, hadap jam...
omg...x shukeeeee nya aku....

oklah..nak turun dapur jap...cari makanan...lapar la plak....
korang dah nak keluar lunch kan....
xde selera aku nak mkn sorang2 ni....
mkn apa yg ada dah la nak oi......

Wednesday, January 23, 2013

~wordless wednesday-makanan~

tgk kat album instagram, banyak pulak gmbr mknan... maka, hari ni kita update gmbr mknan je... word kita cuba less kan yea...
hari tu dr pg smpai ke ptg x mkn apa2..xde selera langsung...then dah dekat malam, baru dtg angin nak mkn ni..scramble egg, baked beans, sosej dgn roti..mkn pun sekadar 2 keping roti je..alahai.....
nasi ambeng...fav jugak ni..tp bila tekak dah xde selera ni, nak habis kan sebungkus tu pun payah..paksa diri je mkn sbb xnak bg perut kosong sgt....
laksa johor...kesedapan sehingga menjilat pinggan...3-4 hari aku asyik mkn benda ni je...
sabtu lepas masak nasi hujan panas, dengan kurma daging, ayam masak merah dan acar...eh x lupa ayam goreng utk anak2 dan bapak anak2
ptg sabtu tu, lepas afternoon nap, terus buat ni..ikan celup tepung and udang celup tepung...tp anak2 x mkn ikan plak..sebelum ni ok je mkn ikan celup tepung....
lunch tghri semalam...xde la tghri, dah ptg pun....perut lapar...xtau nak mkn apa...masak nasik, goreng ikan bilis...mcm org berpantang kekdah nya...licin nasi sepinggan..dah lama x mkn nasi banyak2...
lunch hari isnin tu...kat satu rest. kat BTHO ni....kena caj rm10.50 sekali dgn teh o ais limau. aku rs agak mahal. tp bg aku la..mungkin bg korang murah....nasi secoet je..sayur pun sikit..ikan bakar sekor...cuma yg puas hati mknan dia sedap la....

ok dah...
nak start buat keje umah...
hari ni nak lipat kain, kosong kan laundry basket, kemas umah sikit2...
packing baju jugak.....
esok cuti, lusa mesti ada yg ambik cuti kan sambung smpai isnin terus...
selamat bercuti korang...:)

Tuesday, January 22, 2013

~kisah persekolahan anak2~

aqil raziq, kira nya minggu ni dah masuk 3 minggu dia sekolah...
time aku ambik, or malam2...mesti aku tanya,

aku: dah kenal kawan2? sapa nama kawan?
aqil: ntah la...

aku: hari ni makan apa kat school?
aqil: ntah la....x ingat.....

aku: hari ni belajar apa kat school?
aqil: x belajar apa2 pun...cikgu x ajar....

huhuhuhu...setiap kali aku tanya, tu la jwpn dia bg kat aku.....
biasa nya ajmal la yg tlg bagi jwpn utk apa yg diaorg mkn....
sbb diaorg kan kelas lain2, so, ajmal xleh nak jawab sapa nama kwn aqil dan apa dia belajar hari ni........

semalam, mr azam borak2 dgn aqil....sekali tu mr azam kata, "aqil ni banyak mulut la..pot pet pot pet"...
ajmal terus sambung...."mmg pun, kat school, time org sembahyang, dia bercakap...bercakap dgn kawan perempuan plak tu"
aku tanya la, dia cakap apa?
ajmal cite...."dia cite kat qaisara, dia skrg ni malam2 dah tido x pakai pampers..pagi2 pun sama"
aku tanya aqil, "apa motif aqil cite mcm tu kat kwn perempuan?qaisara pakai pampers ke kat school?"
aqil jawab, "saja...suka2 aqil.."

adoi la anak oi..xde benda lain ke ko nak cite smpai ko dah diaperless pun ko nak bgtau kwn ko...
hahahaha....

but now, alhamdulillah..even baru je lg sekolah, tp aqil dah boleh baca semua bacaan2 dlm sembahyang...
selalu berebut2 nak jd imam dgn abang kalau semayang kat rumah.....
moga anak2 mama menjadi orang yang berjaya di dunia dan akhirat....amin......



Monday, January 21, 2013

~pot luck bersama blogger~

ok, 1st of all, aku nak ucap terima kasih atas ucapan2 tahniah sama ada kat blog atau pun kat fb berkenaan entry ni....really appreciate it.. :)

semalam, kami para blogger suam2 kuku ni telah bersatu hati utk buat pot luck...
ayat bersatu hati tu mmg x bleh blah...hahaha...
lokasi kat rumah otai, kak eda...
ahli jemaah biasa la, kak eda, kak zarin, kak min, adia, kak syida and aku. ada la jugak 2-3 org lg yg di jemput tp tidak dpt menghadir kan diri...
x sempat nak borak lama2 dgn kak min, dia balik cepat...makin berseri2 muka kak min skrg ni.. :)
seronok jumpa diaorg2 ni..borak2..bukan senang nak jumpa diaorg ni...
tp diaorg pun kerap jugak jumpa sesama diaorg, aku je jarang join memandang kan tittle sebagai pelajar tu, buat jadual aku x sama dgn diaorg...

mr azam pun bukan main lg seronok berborak dgn husband2 blogger...
senang la lepas ni kalau nak join lg sbb dia boleh 'masuk' dgn diaorg ni..
oleh kerana pot luck kan, aku pun plan nak bw lasagna.
sekali nak pegi beli daging hancur, xde plak, ayam pun ayam la..
terkurang sedap...terlebih blackpepper kat white sauce tu..huhuhu...

lasagna ku sebelum di bakar...gmbr selepas, lupa plak nak ambik....

bersama akak gojes...

masing2 mmg ibu mithali, suap mknan kat anak2....geram dgn cik piya tu...bila dia cakap, alahai..lemah lembut...:)

us, tuan rumah as usual la, xkan masuk gmbr...ni gemuk gile dah aku skrg ni..perut pun dah makin nmpak...bahana minum ais banyak sangat la ni...

konon ambik gmbr posisi mcm ni, nak nmpk kurus la...bersama kak zarin yg sentiasa awet muda, dia ni la yg bg carrot cake, yg aku beli rainbow cake in jar tu...terror masak ni....

ni mmg mummy2 vouge la....:)

seronok plak sembang semalam.
mcm2 di borak kan...mknan plak mcm2 ada, nasi ayam, rojak, carrot cake, lapis cheese marie, tuna in basket...
mmg xde ambik gmbr mknan pun sbb asyik nak sembang je..
gmbr2 ni pun harap kan dr phone kak eda je...
lapis cheese marie kak zarin sedap sgt wei...
kenapa la yg aku buat hr tu x sedap...
banyak tuntu ilmu pasal masak2, kongsi resepi dgn sifu masak, kak zarin.
borak2 br la tau rupa2 nya lapis cheese marie yg aku buat hr tu, guna resepi susah..
resepi kak zarin ni senang bangat...
harap2 lepas ni, terbukak hari aku nak buat...dah la senang, xyah nak bake...huhuhu..

thanks to organizer, kak eda sbb sudi jd tuan rumah.... :)
lepas ni boleh buat lg erk.... :)

balik tu, kepenatan,
lepas isyak terus tido...apa cite ntah anak2 dgn mr azam mlm td...
nasib bw balik nasi ayam, sebelum maghrib tu, aku dah siap2 bg mkn kat anak2....
mak buyung mmg mcm ni la skrg ni..kalau boleh lepas maghrib tu nak tido je terus...
penat gaya mcm mengandung 9 bulan....huhuhu..

Friday, January 18, 2013

~it's positive......:)~

salam jumaat semua....:)
hehehehehehehehe.....
senyum dulu sebelum mula kan...
ok la...tgk gmbr je la kan...
gmbr tu pun dah boleh cerita kan....



yes, now i'm pregnant my 3rd child...
3rd child ko..hahahaha..terasa diri ini sudah semakin tua...
test tu buat pada hari ke 30...x clear sgt..tp sbb aku yg excited...
x menyabo nak mengandung...hahaha...

now dah masuk minggu ke 12...
yes 12 weeks, dah 3 bulan la lebih kurang nya....
masuk 3 bln baru nak announce kan..
heheheh..xde la..family members, ada yg dah tau, ada yg xtau...
classmates mmg dah tau bila tgk aku x bermaya....
and kengkwn yg alam maya, yg real, kalau jumpa, mmg aku cite la..
utk cite thru sms, whatsapp, call, mmg xde la....

mcm mn erk nak cite dr awal...
hahahaha...tetiba aku jd kelu..x reti nak bercerita....
sbnar nya mmg plan utk ada baby thn 2013 ni pun....
mmg dah lama teringin nak pregnant...
teliur sungguh tgk kawan2, family members yg pregnant...
tp risau pun ada sbb tgh study...
takut x larat..nak travel lg, study perah otak lg...
tp bila tuhan kata KUN FAYAKUN, maka, jadi lah ia...
terkejut, happy...semua ada...
mr azam, ajmal dgn aqil la org yg paling excited...

ajmal dgn aqil, hari2 dok bercakap dgn baby....
ajmal siap dah cakap nak baby girl, bila tnya, knp nak baby girl,
sbb dia dah ada baby boy sambil point finger to aqil...
heheheh...
tiap kali lepas semayang, mesti aku dgr, dia doa mintak baby girl...:)

"ya allah ya tuhan ku..bagi lah ajmal baby girl..letak la baby girl kat dalam perut mama"...
hahahaha...sweet kan...
tp aku jugak yg ajar..aku ajar, lepas semayang, doa mintak baby girl.
ayat2 tu mmg dia create sendiri la...
aqil yg dulu nya cakap dlm perut dia ada baby,
now dia kata baby tu dah pegi duduk dlm perut mama...kemain lagi excited dia....


edd 2 august...
actually edd tu time aku tgh buat Latihan Mengajar utk kali ke-2.
hopefully bersalin masa exam sbb boleh ambik exam awal...
sbb kalau bersalin time LM tu, takut lambat habis LM and x sempat utk konvo thn ni...
apa2 pun berdoa je la.. moga semua nya di permudah kan...
mcm mn pun kita merancang, allah sudah ada perancangan yg terbaik utk kita...
ye dok?

masa minggu ke 8 hari tu, dah g private klinik, dah scan semua,
alhamdulillah ok je semua...
and semalam pergi bukak buku merah kat Klinik Kesihatan Batu 9.
hazab la sangat servis nya, how erk org2 boleh bersabar...aku pergi pukul 2, pukul 5 br habis...
but mungkin la jugak sbb aku 1st time, so, kalau 1st time, biasa nya kena jumpa doctor bagai kan...
and now, u know, all pregnancy woman should take air gula..
doctor dah siap tulia MGTT @ 24wk..
aku tnya la doctor, knp kan...
doctor kata, now prgnancy woman yg berumur 26yr and above mmg kena ambik air gula ni...
either ur family history ada kencing manis or not..mmg kena ambik...
biasa nya ambik sekali je.. kalau result x ok, kena ambik 2nd time...
and kalau yg family history tu mmg ada kencing manis, mmg kena ambik 2x...
waaaa.....merasa la haku minum air gula nnti.....

alahan...
mmg berbeza la dr mengandungkan ajmal dan aqil...
selera makan hilang terus, berat turun....
muntah tp x banyak la sbb angin kan...
nasi mmg terkeluar terus dr carta...
kalau dulu, nasi mmg wajib makan sehari sekali...
skrg ni...nasi pun boleh kira je brp kali mkn seminggu...
kadang2 2-3 hr x ambik nasi...
pernah 2-3 hari jugak aku mkn roti sardin je...
minum air 2 gelas...tu je... minum air masak mmg xde la...
asyik nak minum minuman berais je...
kalau xde ais, susah la nak minum air tu...
kadang2 paksa diri je.... mmg beza sungguh la...
kalau dulu, boleh kira brp kali je sebulan aku minum ais... mmg kurang sgt2...

mengidam..
mcm2 mengidam...
tp mengarut je aku rs semua tu...
biasa la kan, bila xde selera mkn, mula la rs nak itu la ini la....
hr tu mengidam nak mkn ikan singgang yg ma masak dgn budu dan tempoyak...
ma suruh buat sendiri....
uwaaa...mana sama ma, air tangan ma dgn air tangan na x sama...tunggu la nnti blk kg, nak mintak ma masak...huhuhu...
pastu nak mkn lemang dgn rendang..mn nak cr weh bukan musim2 raya ni...
kalau kat pasar pagi kat kg mungkin ada....
erm..x sabar nak balik kg...
selalu kat twitter la aku merungut nak mkn itu la nak mkn ini la...
rs nya 2-3 bln ni kat twitter tu kisah aku nak mkn itu ini je kot...
hahahaha...

gender...
aku x berharap sgt pun utk dpt baby girl.
kalau tuhan bagi, alhamdulillah..rezeki..
kalau dpt boy lagi..alhamdulillah...rezeki jugak....
yang pentiing, mama dan baby nya alhamdulillah selamat...
tu yg lagi penting kan....

maka, begitu lah alkisah nya....
berdoa la semoga kandungan ini xde sebarang masalah...
moga selamat la semua nya....
insyaallah...



Thursday, January 17, 2013

~i'm free....~

ek eleh...tajuk kemain lg kan...
free la sangat nya....

utk 2 minggu ++ ni, aku free la dr sebarang xtvt belajar, buat assingment, masuk kelas..
nikmat rasa sbb semester 2 baru ni aku rs sgt terbeban dgn assingment...
semua nya project2 yg agak tough nak kena buat...
x sabar nak habis kan 1 semester lg even aku tahu semester depan lg berganda2 tough nya...
sabar ana..sabar....

nikmat rasa duduk rumah ni...
jd suri rumah..(even rumah tunggang langgang sbb aku asyik tido..)
hahahaha....

patut nya cuti smpai end of fabruary,
tp 1st feb tu, aku kena buat latihan mengajar plak....
biasa la..dah nama pun ambik bahagian pendidikan,
of course la kena ada latihan mengajar tu.....
mengajar plak kat politeknik....
huwaaa..huwaa...huwaa.....
1st time ni aku nak mengajar...dah la student2 remaja.....
cuak weh......
even sebulan je pun nak kena mengajar..
tp cuak tu ttp ada....
moga di permudah kan...insyaallah....

okla...aku nak tido la...pening kepala..malam td xleh nak tido..
sinus teruk sgt....
ok..yg tgh kerja tu, rajin2 kerja ya....
bye uollssss.....jumpa esok.....(kalau aku rajin)...:)

Monday, January 14, 2013

~fenomena burger bakar~

skrg ni mmg femes burger bakar kan...
sana sini org dok cakap pasal burger bakar ni..
aku rs kat segenap tmpt dah mmg ada org jual burger bakar ni...
pada aku, burger bakar ni ok la...
mmg kena dgn selera aku....

biasa aku kalau beli, beli 2 ketul pastu share 4 beranak makan.....
cukup la...portion dia kan besar....
lgpun bukan selalu pun kitaorg mkn ni...ni semua pernah makan sekali je setiap gerai yg kitaorg pergi....
mmg xde repeat2 nya....sbb nya sekadar merasa dan harganya kan agak pricey....
so, agak2 la kan...botak la kepala kalau selalu kan....


ni burger bakar yg pertama aku rasa...aku lupa nama gerai dia. tp yg ni la yg 1st2 meng femes kan burger bakar ni..yg awal2 dulu masuk tv3 tu. kat area wangsa maju tu kalau x silap..eh ke keramat erk..ntah la lupa....ni suruh adik ipar tapau kan sbb mmg x kuasa la nak g beratur lama2 kan..ms tu mmg baru2 keluar burger bakar ni, so, mmg beratur panjang lg la...dia beli ni 1 set..dpt sosej seketul dgn air jugak....


yg 3 gmbr kat atas ni adalah burger kukus. kita org ternampak kat area kajang. saja try..harga dia biasa2 je la mcm burger biasa....sbb dia mmg guna daging burger biasa je...dia mmg kukus semua, roti, daging...pada aku, biasa2 je la....

yg kat atas 2 ni kat taman mesra..jalan cheras kajang...ye kot taman mesra...nama gerai dia NotBadLaa Grill Burger. yg ni aku suka..pada aku sedap...burger ayam dia mmg lain sikit la..dia guna bahagian dada ayam...dia x hancurkan daging ayam  tu..guna slice isi ayam tu...pastu dia ada letak nenas (slice) rs masam2 manis skit...sedap la...kalau yg burger daging dia mcm biasa la..



hah...3 gmbr kat atas ni plak, burger bakar abang burn kat ramal food junction. kat ramal food junction ni banyak stall2 yg jual pelbagai jenis makanan. tp yg biasa penuh org kat situ ialah kat burger bakar abang burn ni dgn sate willy. sate willy tu aku x pernah try lg. tp abang kata sedap. dia pernah mkn. tmpt ni kat sungai ramal. kalau org cheras kajang /bangi xtau tmpt ni..xtau la aku nak cakap apa...hahaha..tp satu je..kalau nak g sini, kena g awal2...lepas maghrib terus keluar. parking susah, kerusi meja x banyak. mmg susah sikit la...burger bakar abang burn ni pada aku ok la...kalau burger ayam dia lain sikit...ayam dia dia salut rempah jadi mcm ayam kfc.

ceh..tetiba kan hari ni buat review pasal burger bakar...
hahaha...
so far, tu je la burger bakar yg aku pernah makan....

eh aku pernah makan jugak rawang burger bakar tu (RBB)
hah..tu kan femes jugak...
aku g kat area wangsa maju...
gamble je pegi dgn xtau tmpt, nasib baik ada kak erryn membantu..
aku msg dia je tnya kat mana tmpt tu....
situ ok jugak..sedap jugak...
hr tu rs ambik gmbr tp dok cari2 xde plak....

biasa la kan, kalau 1st time mkn kat mana2 burger bakar ni, mmg kami akan order ayam 1, daging 1...
sbb nak compare mana yg sedap kan...
tp kan kenkadang dia bnyk jenis jugak kan, mcm kat rbb, abg burn tu..even burger daging, tp bnyk jenis la....
biasa kami pilih je la mana2 yg berkenan di hati....

compare makanan mana yg sedap xpe...
tp yg la ko dok mengarut nak compare benda yg mengarut2...
compare anak sapa lagi gemuk, anak sapa lg pandai....
mmg mengarut la tu....
opssss......tersasul sudah.....ok bye.....

Sunday, January 13, 2013

~setia hujung nyawa~

beku otak study....
jom rehat kan otak jap sambil menulis blog...:)
iye-iye je ko study kan ana.....

sapa yg follow cite ni....
ni adaptasi dr novel kan...
aku ingat2 lupa, aku pernah bc ke x novel ni....
aku dok dgr sana sini, coursemates aku dok bercerita pasal cite ni....
aku sbb dr episod pertama x follow, mmg susah sikit la nak follow utk seterus nya....
nak tgk online, mcm malas plak.....
even skrg ni musim exam, sanggup kengkwn aku ni korban kan masa sekejap tgk cite ni..

semalam, pegi rumah member, tgk dia beli novel ni...
owh...mmg confirm aku x bc lg novel dia....
sebelum ni aku ingat cite ni, damia hanna tu tulis...
tp tgk writer dia fatin apa ntah...mmg sah la aku x bc lg...
rs mcm nak pinjam...aku yakin kalau aku pinjam semalam,
hari ni aku boleh habis kan....
tp bila memikirkan bnyk lg yg aku x study utk exam selasa ni,
so, x payah la....

pujuk hati, nnti dpt kad siswa, boleh dpt diskaun beli buku,
aku g beli buku ni...
x pun, dpt baucer buku nnti, aku g cari buku ni....
kad siswa aku br dpt weh....
tp aku x g ambik lg kat pusat siswazah.....
ntah apa cite la lambat sgt dpt...
kwn2 aku kat u lain dah lama dpt......
mcm budak degree, dgr2 diaorg dah dpt....
kitaorg punya batch budak master ni je lmbt sikit....
tp still la kan..lmbt jugak....
eh eh...nak kecoh2...mcmc la hari2 ko nak guna kad tu kan ana....

eh...yang aku merapu sgt ni apa hal....
dr novel pastu cite pastu kad siswa la, baucer buku la...
dah dah la ana oi...
baik ko tutup laptop ni...
pegi study....
ok..bai...

Thursday, January 10, 2013

~kisah anak2 dan mainan~

ajmal dan aqil dengan mainan mmg x dpt di pisah kan..
pergi mana2 punm long distance mcm balik kg, cuti2, mmg mainan tu kena bawa...
setakat ipad sj mmg x jalan....
 kat rumah tu jgn cite la..tingkat atas, tingkat bawah, mmg ada mainan diaorg..
kalau aku yg suruh simpan, mmg ada je alasan..nnti2 la..itu la ini la..
tp kalau papa dia suruh simpan, mmg sepantas kilat diaorg simpan..huh...
aku mmg dah train diaorg, pandai main, pandai sepah kan, pandai2 jugak la diaorg kena simpan...
mmg satu bilik khas utk letak mainan diaorg je...
pastu kenkadang, siap bw tido sekali mainan tu...
dulu masa ajmal kecik2, dia tido dgn kitaorg, 3-4 ekor ultraman tu dia bw tido sekali...
kdg2 tgh malam terjaga sbb rs sakit badan....
rupa2 nya tertindih ultraman dia...
ceh....mmg aku rs nak campak terus je ultraman2 tu ikut tingkap...
geram betul.... ni bila dah besar ni, jarang2 la dia bw tido sekali...
tp still ada la... tp dah x tido sekatil dgn kitaorg, x de la aku heran sangat....



ni aqil tgh pegang gigi palsu dia...dpt dr goodies bag birthday party kat mana ntah...suka letak merata2 pastu pakai kat gigi...geram aku, kotor2 letak dalam mulut...berbuih mulut ajar suruh basuh dulu, br la dia ikut....


ni lagi sorang..nampak x dlm poket baju dia....bear kecik. diaorg panggil bear ni monyet. so, mmg monyet ni antara fav mainan diaorg la...tu yg termasuk dlm list mainan utk di bw tido tu.... kadang2 bangun je tido, terus cr mainan yg diaorg bw tido sekali tu..huhuhu....


ni dalam kereta nak g bekpes je pun...tp bw jugak mainan...pastu bila balik, keluar je kereta terus, tinggal je mainan...selalu la mcm tu...

mainan diaorg ni xde la banyak mana pun n xde la yg branded2....semua jenis pasar malam punya mainan je...ultraman tu kan kalau kira2 dpt hadiah birthday dgn campur yg beli aku rs dr yg besar smpai yg kecik, ada la dekat 30 ekor kot....tp xde satu pun yg complete mesti ada yg tercabut tangan, patah kaki, patah kepala...mcm2 la...ada la 2 ekor koleksi ultraman ajmal mmg yg original, dpt hadiah birthday...kalau yg original, dia buat dr latex (latex erk org panggil), kalau tercabut boleh pasang balik...so, ok la kan..worth it la jugak aku rs kalau beli mahal2...tp sekor yg cenonit tu pun dah rm30-40...pengsan aku nak beli yg besor2 jugak....

Wednesday, January 9, 2013

~wordless wednesday-aqil raziq~

alhamdulillah...

mama baca surah yasin, dia pun nak baca jugak...ikut mama bc tp keluar suara yg hujung2 je... xpela aqil, practice make perfect ok...:)

Tuesday, January 8, 2013

~dating berdua~

ni kisah bila ntah..bulan lepas rasa nya....
mr azam balik keje pukul 11 lebih (malam),
wife nya lapar, tp mengenangkan kesian kat suami yg baru balik keje..
penat, maka,diam2 sudah la...

tup2 dia offer, "u lapar x? jom keluar makan"....
pucuk di cita ulam mendatang....
keluar la kami berdua2an g makan...
anak2? hahahaha...tinggal la...tp mmg ada org jaga la...
xkan la kami nak keluar berdua tinggal kan diaorg berdua tido kat rumah kan...bahaya tu...

so, siap2, keluar la kami...rasa nya ms tu dah dekat pukul 1 kot...
belasah je...
mr azam tnya nak makan apa....
aku x kisah la mkn apa2 janji makan...
so, moh la kita mkn nasi kandar yea...
kat mana lagi kalau bukan YASEEN NASI KANDAR...
kat jalan tar....
xtau la aku pernah cite ke x pasal kedai ni kat blog ni..
tp kalau kat kl ni, ni mmg port yg aku akan pergi la kalau tekak nak mkn nasi kandar...

yaseen nasi kandar kat jalan tuanku abdul rahman....
ni mr azam punya ambik lauk daging
ni total bil...rm0.60 tu papedom..air korang cakap sendiri kat kaunter korang minum air apa....kitaorg order teh tarik...pergh..sedap sungguh teh tarik dia...kaw kaw la....siap bungkus lagi..
ni aku punya....frust sgt xde bendi...rs mcm mkn nasi kandar x complete bila xde bendi...biasa la kan kalau dtg tgh2 malam ni, lauk pun banyak yg dah habis sbb pukul 4am diaorg akan serve lauk yg baru masak...

mcm kepelikan ada tapai kat kedai nasi kandar..ni fav. aku ni tapai dlm daun getah....tp sbb tgh2 malam, xde nya la aku nak mkn......


lepas makan, terus balik rumah, layan adam dan hawa..then terus tido..hahaha..tp sesekali mcm ni best jugak, keluar malam2, pastu x bw anak2...lepas ni rasa nak buat lg la...heheheh....

Monday, January 7, 2013

~selamat berjuang~

hari ni hari pertama exam utk budak2 master in coursework kat sini.... and 1st paper aku jugak pagi ni, statistic in research.. lepas tu hari jumaat ni ada satu paper n next week, selasa, last paper... moga semua nya di permudahkan... moga di lapangkan dada aku utk menjawab soalan peperiksaan dengan sempurna..



gambar ihsan dr google...thanks pakcik google! insyaallah anda boleh ana!

Friday, January 4, 2013

~1st day at school~

semalam merupakan hari pertama ajmal irfan dan aqil raziq ke tadika...
alhamdulillah..both of them x buat perangai. x nangis2 mcm ajmal tahun lepas..
langsung xde drama air mata...
good job anak mama...
mmg kami (me & mr azam) dah expect thn ni no drama air mata since ajmal pun dah 1 thn berada kat tadika yg sama sebelum ni, and aqil plak, dia ni jenis friendly, suka berkawan...
dia bukan type yg pemalu, pendiam..so it's not a big problem to him to adapt dgn suasana school....
sebelum ni pun, masa ambik ajmal dr school, mmg biasa lepas2 dulu kat school tu, sbb nak bg aqil biasa dgn environment school...
and cikgu2 pun dah kenal dgn aqil....
alhamdulillah..lega hati mama nak tinggal kan diaorg berdua utk exam next week....

since uniform x dpt lg, so, now just pakai baju biasa je g school..
ini mmg menjadi masalah sbb ajmal dgn aqil mmg kekurangan long pants...
diaorg ada masing2 2 helai sorang je...
rs mcm x proper plak nak g school pakai short pant kan..
dah la school tu islamic2 skit...

semalam, pagi tu, aqil bukan main lagi bangun awal..
ajmal plak liat2 skit...
biasa la dia ni mmg dr dulu, sebut je hari sekolah, mmg liat la dia bangun...
bila hari cuti, reti plak dia bangun awal....
dah lepas mandi2, suruh aqil pilih baju sendiri nak pakai...
aqil dekat 10 minit duduk depan almari baju dia, pilih baju mana yg nak di pakai,
yang mana nak bw utk spare...
kejap2 nak pakai baju tu kejap2 nak pakai baju ni...
kelakar la aqil ni...

ajmal plak mcm biasa la..lepas mandi terus dia cergas,
bersiap2...smpai kat school, excited la jumpa kawan2....


ptg tu g ambik diaorg, ajmal tgh tgk tv, aqil tgh main lego...
bila tnya, kencing x? dia jawab x..kenapa x kencing? aqil tahan kencing ke?
dia jawab, aqil x rasa nak kencing pun..
lepas tu bw dia g toilet terus je kencing.....mmg dia tahan kencing la ni...
padahal dah pesan kat dia, kalau nak kencing bgtau cikgu....
ni mesti sbb nak main, sanggup tahan kencing...huhuhu...

bila tanya,aqil dah ada kawan ke belum?sapa nama kawan aqil?
dia jawan, ada..kawan aqil kawan2 abg mal..nnti tnya la abg mal sapa nama kwn dia..tu la nama kwn aqil..hahaha...lawak la aqil ni....



dlm kereta, borak2 dgn diaorg, tnya, ramai x budak2 nangis?
aqil jawab, ramai.....diaorg ni besar2 pun nangis...tgk aqil..x nangis pun...
aduhai...eksyen kamu ye aqil...mentang2 ada abg mal...
cuba xde abg....hahahaha........

ajmal cerita, td ms mkn, org x habis bc doa mkn lg, aqil dah mkn...
aqil terus jawab, ye la..doa mkn kat school panjang..aqil mana tau..aqil ingat dah habis tu yg aqil mkn terus...haahahahaha....lepas ni aqil kena belajar bc doa mkn panjang2 plak erk....

hari ni 2nd day, mintak mama goreng kan sosej.
so, mama goreng kan sosej dgn nugget bw bekal kat school...
padahal makan dah 4 kali dah kat school..
tp nak jugak bw bekal....
tp xpela..as long as diaorg mkn kan......

hopefully anak2 mama happy kat school...
belajar elok2 ye nak....
huhuhu..mama dah emo sbb anak2 dah besar....

Thursday, January 3, 2013

~CD interaktif in the making~

rata2 semalam dan hari ni, ramai org dok bercerita pasal 1st day anak kat school kan..
baik di fb, di blog....seronok plak tgk..mcm2 ragam...
ajmal dgn aqil, hari ni baru start sekolah...tadika diaorg mmg akan start sehari lewat dr SK.
ok..aku xnak cite lg pasal diaorg...
now nak cite pasal school aku....
pasal study aku la kan.....hehehe...

sem lepas aku rasa ada satu kenangan buat buku pasal teknologi maklumat...
mcm mn proses kami ahli kumpulah susah payah nak terbitkan satu buku,
gi jilid cover....
edit cover smpai kedai dah nak tutup pun kami suruh diaorg tunggu...
mana ntah entry tu..malas plak nak cr link....

sem ni aku nak cite plak kisah susah payah buat CD interaktif.
utk paper teknologi maklumat dan aplikasi multimedia..
utk paper ni, kami kena hasil kan satu CD interaktif utk proses pengajaran dan pembelajaran.
so, mesti la ada elemen2 interaktif yg boleh menarik minat pelajar utk belajar dgn CD tu...
mata pelajaran bebas, so, boleh pilih sendiri nak buat utk subjek apa.
utk group aku (each group 3 org), kami pilih tajuk MARI MENGENAL ABC.
masa presentation story board, bkn main lagi bercerita,
nak guna watak kartun upin ipin la, bo bo booi la, bola kampung la...
and kami nak guna kan suara kanak2....
bila lecturer tnya nak guna suara sapa..
of course la cakap nak guna suara anak sendiri kan...:)

end up bila dah terhasil, mmg xde nya guna watak kartun tu...
sbb assingment mmg menimbun, pastu mmg x sempat nak cr bhn sgt...
buat je la mana yg sempat...
tp part suara kanak2 tu mmg guna la suara ajmal.....

ni dalam proses nak print bhgn muka hadapan cd tu. buat kat makmal kat fakulti...kitaorg ni satu kelas, even group lain2 tp mesti nak buat kerja bersama2...dlm kelas aku ni, ada sorg je lelaki, so, bila dah ramai perempuan tu, mmg kecoh sgt2...apa2 pun sgt best sbb semua satu kepala..kerjasama, group yg tu susah, group lain sama2 tlg...


ni mesin utk print kan cd tu....


ini utk group saya..yeay..yeay..sudah siap...:)


on the way nak g kedai printing utk cetak cover cd, kereta salah sorang classmates rosak plak....yg lain berduyun2 la dok menolong...bukan menolong pun sbnar nya, tp lebih kepada bg support..ye la di saat2 genting nak siap kan cd tu, bila jd benda2 mcm ni, harus la bg sokongan satu sama lain kan....semua dok pakat tunggu mekanik dtg sbb xnak tinggal kan group yg ni...

kat kedai printing....tgk nak buat cover cd...


ni one of group yg dah siap cover nya...


ini group ana yg punya....hahaha....


cantik x group kami punya???hahaha..fehrasan...


lepas dah siap semua, apa lagi..makan la...pekena mee bandung dgn bakso..mmg terbaik.....

esok nya tu presentation...
alhamdulillah semua nya berjalan dgn lancar...
apa2 pun alhamdulillah..berakhir sudah semester ke 2 ni...
semester yg penuh dgn keserabutan. kekusutan...
tunggu nak exam plak next week...
moga di lapang kan hati dan dada utk menjawab soalan exam dgn jaya nya..
insyaallah.....:)

Tuesday, January 1, 2013

~1st entry di tahun baru 2013~

assalamualaikum...
selamat tahun baru kepada pembaca2 blog kusam ni...

malas nak cakap pasal azam sbb azam tahun lepas pun ada yg x tertunai..
benci sbb x dpt nak penuhi azam tu...

hari ni kl cuti erk...
tp aku ada kelas...
semalam pun ada..
kalau ikut minggu ni study week..
xyah ada kelas la pun...
tp di saat2 akhir ada la lecturer yg masih nak buat kelas
redha je la...

td lepas kelas berborak2 dgn lecturer
pangkat DR.
sama baya dgn aku...
br habis phd baru2 ni...
student phd terbaik universiti dia...
mmg salute la dgn dia...
cara dia mengajar....
dia cerita dari awal mcm mn dia boleh nak sambung phd ni...
erm....half of class mcm excited je nak sambung phd
aku plak...erm...
proposal master tu mmg dah boleh buat tajuk phd dah...
cuma nak dalam kan je lagi..
sama ada nak atau xnak je...

td, bila budak2 tnya, mcm mn DR boleh sambung phd.
dia tnya kitaorg balik...
awak tgk diri awak sendiri...
sembahyang 5 waktu cukup x?
awak buat on time ke lengah2...
awak jawab pada diri awak sendiri la..
kalau IYA, mmg insyaallah awak akan berjaya...

erm..moga2 semua nya di permudah kan....

lusa, ajmal dgn aqil start sekolah
mcm mn la agak nya..
hopefully ok la..
xde masalah la mcm ajmal tahun lepas.

kepenatan pun ada ni..
terkejar ke sana ke sini..
hntr assingment yg renyah2 tu...
baiki itu la ini la....

ni br dpt melepaskan lelah kejap..
dah lewat dah utk publish entry ni
tp xpela...ada jugak entry aku di tahun baru kan...
erm..okla...
jumpa lg...kalau aku rajin menaip pada esok hari..
ada idea nak menulis tp kerajinan tu xtau la ada ke x....