Friday, March 29, 2013

~housewife...~

housewife a.k.a suri rumah...
aku rasa even suri rumah pun, kerja x pernah berkesudahan....
ada je keje yg kat rumah nak kena buat,
keje2 rutin tu xyah cakap la..
masak, basuh kain, lipat kain...tu mmg  hampir setiap hari kita buat kan....
penat jgn cerita la kan....
tp kepuasan x terhingga bila tgk anak2 membesar depan mata,
suami dan anak2 dpt makan air tangan isteri tiap2 hari....

mungkin ada org x suka dgn situasi mcm ni...
lebih suka duduk pejabat, buat kerja2 ofis,
kalau yg jenis gila kerja tu lg la kan....
terpulang la pada individu...

pada aku, nak kata, suka kerja x jugak sbb dah 7 thn kerja,
kenkdg dtg perasaaan bosan kerja,
rasa mcm nak duduk rumah goyang kaki...
tp bila end of month, tgk duit banyak dlm akaun. terus x bosan...
hahaha...

kan best kalau kerja tu senang dpt...
kalau rasa bosan duk rumah, nak kerja, ada je peluang kerja....
kalau rs bosan kerja, nak duk rumah, berenti kerja,
and duk rumah plak...
tp sapa nak buat mcm tu kan...
mengarut la tu....
hahaha....

btw, semalam, duk rumah dgn anak2, since skrg ni cuti sekolah kan...
biasa aku duk umah sorang2 je la...
so, xde la buat apa sgt...a day before tu, beli kan buku utk diaorg...
baucer buku pun banyk lg...x guna pun lg...
hari tu dah spent utk buku2 diaorg..and baru2 ni pun beli buku lg utk diaorg...
serius, aku mmg xtau nak beli apa dgn baucer tu....
maksud aku beli utk diri sendiri...
nak beli novel rs mcm membazir...
so, baik la beli buku utk anak2.....
semalam, diaorg buat latihan, mama buat assingment....mama masak, diaorg tgk tv..
diaorg nap, mama masak jugak lagi...masak masak masak je la keje nya..hahahaha....

owh...semalam ada tetamu dtg...
cousin aku..ada hal sikit...
so, masak2 la utk diaorg...
buat bihun singapura and kek coklat....
x sempat nak snap gmbr....
dah nak abis dah br sempat nak snap...



nyum...nyum...nyum.....
suka la bila ada org dtg umah ni...
sbb boleh masak2....
hahaha...padahal tiap2 hari masak kan...
tp masak utk tetamu tu lain mcm feel dia...
hahaha....padahal aku ni bukan la terror masak pun kan...
tp kepuasan tu lain macam....
hahaha......

ok korang...
bye..happy weekend...:)


Wednesday, March 27, 2013

~happy birthday ajmal irfan bin noor azam hanif~

hari ni xde wordless wednesday sbb hari ni hari istimewa utk anakanda kami,
ajmal irfan bin noor azam hanif...
hari ni, genaplah ajmal 5 tahun...

happy birthday ajmal irfan,
mama, papa, aqil sayang sangat2 kat mal...
mama, papa doakan ajmal jadi anak yang soleh, bijak pandai seiring dengan maksud nama ajmal irfan...:)


x sangka..rasa mcm kejap je masa berlalu....
tgk2 dah besar dah anak bujang yang sorang ni....
cara cakap pun dah mmg mcm budak2 besar kan...
alhamdulillah, ajmal irfan membesar dengan baik, xde sebarang masalah....
syukur ya allah di atas kurniaan permata hati ini....

weekend lepas dah bawa dia keluar g beli hadiah...
skrg ni mmg selalu beli buku je kat dia,
dah jarang sgt belikan dia mainan,
so, kali ni, mama dgn papa bg chance, boleh beli mainan...
so, bagi dia pilih sendiri mainan apa yg dia nak....
dia ada request jugak, nak pergi satu tempat ni...
tunggu masa yg sesuai ye nak, nanti kita pergi dalam masa terdekat ni..insyaallah....

yang menjadi pilihan, kereta remote control...mama berkenan color merah, tp dia nak color silver, ok, xpela...sbb birthday dia, so, lepas tu suruh la dia ambik color silver.....aqil pun of course la tumpang sekaki kan...even papa suruh je aqil pilih nak yg mana, dia tetap sedor diri....dia pilih kereta kecik je...hahaha.....

since skrg ni cuti sekolah, so x dpt la celebrate birthday ajmal kat school...
ingat nnti nak hntr kek je kat school dia next week...
tp ajmal mcm x nak plak...selalu mcm tu....
so, papa dia tnya, nak ajak kawan2 dtg rumah ke? buat makan2 n ajmal tiup lilin kat kek...
dia xnak jugak...
huhuhu...xpela nak...apa2 je la asalkan ajmal happy, mama dan papa ok je..:)

happy 5th birthday sayang....mmuuuaaaahhhh....:)


Tuesday, March 26, 2013

~nama panggilan~

ajmal dgn aqil skrg ni dah berubah angin....
nak panggil mama n papa dengan UMMI n DADDY plak...

mr azam: kenapa nak tukar panggil ummi dgn daddy plak?
ajmal: sbb ada kawan mal kat school, dia panggil mama papa dia dgn ummi daddy...

actually kitaorg dah rasa reason dia yg tu....

mr azam: kalau nak panggil daddy, kena panggil mama, mummy...tu pasangan dia...papa & mama, ummi & abi, mummy & daddy, ibu & ayah...
ajmal: xpela...ummi ke, mama ke, mummy ke, ibu ke, sama je maksud dia kan....

mr azam pandang aku menandakan dia mmg dah blur..xtau nak cakap apa lg....ajmal ni sejak menginjak ke umur 5 tahun dah mcm budak besar2 sangat dah aku rasa...

aqil xyah cakap la..dia hanya ikut apa yg abg dia buat...

so, skrg ni, sikit2 ;

"mama...mama....eh eh silap....ummi...ummi...."
hahaha...boleh plak..tersasul2....hahaha...
and mama plak, jarang sgt biasa kan diri ummi..mesti la dok bahasakan diri dgn mama lg...

mama bukan apa nak.....rasa mcm muslimah sgt mama ni bila ajmal dgn aqil panggil mama dgn panggilan ummi...huhuhu....

tp apa2 pun panggilan dari anak2 utk mama dgn papa, baik ummi ke, abi ke, ayah  or ibu, mummy or daddy ke, mama dgn papa terima je....mama and papa loves both of you....





Monday, March 25, 2013

~breastfeeding~

salam isnin utk semua....
cuti sekolah ni, sure jln x jammed sgt kan..
boleh keluar lewat sikit dr rumah....

ok, hari ni nak cite pasal breastfeeding...
yup breastfeeding....
aku sbnar nya x sabar nak breastfeed baby nih...
ni adalah moment2 yg aku tunggu selain menikmati keindahan 40 minggu ms mengandung....
kita sebagai seorang ibu seharus nya bersyukur, sbb selain mengandung, kita berpeluang utk breastfeed anak2 kita yg mana, org lelaki xkan ada peluang yg ini...
indah kan...

utk bf anak ni pada aku bukan perkara yang mudah...
banyak benda yg kita perlu belajar....
sbb tu, kena rajin membaca....cari info sebanyak mungkin....
you need to educate yourself before you apply it...
betul x...
kalau setakat mulut je cakap nak bf anak,
semua org boleh cakap...
tp ilmu yg ada pasal bf tu bukan semua org ada...
utk ada nya ilmu tu, kita kena belajar, cari ilmu sebanyak mungkin...
x rugi pun pada aku sbb nnti kita boleh ajar org lain...
kita boleh train org lain, and insyaallah semua ni akan ada ganjaran nya...

kalau ikut pengalaman aku berhadapan dgn orang2 sekeliling,
bukan mudah utk kita explain kat org pasal bf ni...
nak nak plak, org dulu2 mana ada fully bf anak ni...
aku rasa 9-10thn ni je org mula bukak mata utk fully bf anak2 diaorg....
dulu2 mana ada sgt kan...
ada tu ada la, tp not fully....nak nak bg ibu yg bekerjaya...
time g keja, top up dgn fm, bf baby bila baby ada kat sebelah je....

and, aku nyatakan kat sini, aku bukan la nak berbangga sbb aku salah sorg ibu yg bf kan anak...
at the same time, aku kesian gak pada ibu2 kat luar sana yg x berpeluang utk bf anak diaorg....
and kadang2 aku ada je terbc kat forum2 yg menyatakan bf mommies ni terlalu fanatik...
aku pun x nafikan, ada je aku nmpak and kadang2 aku rs aku pun fanatik dgn bf ni...
tp biasa la...bila kita dah excited, mesti la jd fanatik kan...
hanya org yg mengalami nya, faham mcm mn kan...
kenkdg bukan niat kita pun nak fanatik bagai,
kenkdg ianya dtg secr semulajadi....
pada aku, kalau ko nak over, nak riak2, nak fanatik sgt pun x guna tp kalau ilmu bf ko 0, zero...
bf hanya ikut org, ikut trend....
ye x?

peace...:)

kenangan zaman bf kan aqil.....bf aqil ms tgh driving....dia ni kalau nak, x nyempat2....sila jgn tiru aksi merbahaya ini...:)


Friday, March 22, 2013

~drive kereta manual~

semalam, untuk pertama kali nya,
aku drive kereta manual g school, ambik anak2...
hahahaha..poyo sgt ok...
tp pencapaian aku, harus la berbangga kan...
harus la cite kat blog...

dulu masa ambik lesen kereta, mmg la ambik manual...
tp lepas tu mmg x sentuh kereta manual...
masa beli kereta, dah cakap kat ayah,
nak cari kereta 'mini cooper' manual..
tp ayah tentang habis habisan..
sbb aku kan nak drive tgh2 kl..hadap jalan jammed tiap2 hari...
x payah nak menyusahkan diri...
mr azam pun x bg ambik manual....
padahal, aku tahu..aku mampu drive kereta manual...
tp sbb dah ayah dgn mr azam bangkang, aku xleh buat apa2...
2 lawan 1, aku kalah....

pasrah je la... so, lepas tu mmg xde nya bw keta manual...
even keta mr azam manual, tp aku x berani..
sbb aku berani bw keta manual yg kecik2, like, kancil, kenari, 'mini cooper'..:)
mr azam nak ajar pun aku x berani sbb kereta besar, (bagi aku sedan tu kereta besar la..)
tp kalau kereta sedan tu auto, aku ok je bawa...
cuma bila dia manual, aku bertukar jadi penakut....



 tp semalam telah merubah segala2 nya...
cewaaahh...ayat ko ana..kemain lg poyo...
bw kereta manual sedan..
jarak school anak2 dgn rumah agak jauh...
xde la lalu jalan besar, tp banyak simpang, ada t.light, banyak bumper2....
biasa la kan..kwsn perumahan....
but alhamdulillah...aku berjaya...
 even ada la jugak enjin mati...
tp cepat2 hidupkan balik, and jalan mcm biasa....:)
 tp aku rasa, untuk jalan dalam kawasan perumahan ni ok lg la kot..
kalau nak keluar ke jln besar, mungkin tidak la... hahaha...

oklah..selamat berhujung minggu ye semua..
esok dah start cuti sekolah seminggu..
ajmal dah ada request mintak bw dia g ke satu tmpt ni...
hehehe..insyaallah ye nak....
:)

Wednesday, March 20, 2013

~wordless wednesday-bergaduh~

kejadian: 2 beradik bergaduh
lokasi: dalam kereta
waktu :balik dari sekolah


mama keluar dr kereta sekejap je nak beli roti...
masuk2 balik, tgk dua2 dah nangis, dan pipi ajmal dah luka kena cakar..
smpai skrg, parut tu masih ada even dah lama dah ni pun..
kuku aqil x la panjang sgt tp mungkin kuat cakaran tu, luka tu pun jadi agak dalam..
huhuhu..


Tuesday, March 19, 2013

~picnic @ taman tasik titiwangsa~

kan hari tu plan nak g picnic kan...
picnic la sgt nya kan....
so, hari sabtu tu, kami pun ke taman tasik titiwangsa...
gigih bgtau anak2 jumaat malam tu suruh diaorg bangun awal pagi sbb nak g picnic...
cergas je la diaorg bangun pagi sabtu tu..
kalau x, aqil tu, dia ikut mood jugak..
kadang2 bangun awal, kadang bangun lambat...
lambat dia, kira betul2 lambat la..dlm kul 930 mcm tu baru bangun...

so, hari tu dua2 bangun awal...
mama siap kan makanan dan minuman..
ala..xde la apa sgt pun, sekadar goreng nugget, sosej and frozen karipap...
then buat hot milo, bw air kosong jugak... and, bw bekal kfc diaorg..
kebetulan, jumaat malam tu keluar pegi jumpa mok anis dgn mok cik kat putrajaya..
mok anis dgn mok cik bg kfc...diaorg pun x sempat mkn lg... alang2 bw je la terus....
sampai2 je, mr azam cari port yg ok sikit utk kitaorg duduk...
so, dah bentang tikar bagai, mr azam g jogging, aku duduk la melayan anak2 main bola...


bekal kami....


owh x lupa jugak...bw bekal roti dgn nutella....diaorg ni suka bebenar dgn roti sapu nutella ni...lepas lunch or dinner, mesti mintak jugak roti nutella as a dessert la konon nya...hahaha...

menikmati la tu konon nya....huhuhu......



main bola...suka tgk ajmal kick bola tu..ada skill....hahaha....


org g riadah pakai track suit, si aqil siap pakai slack, baju bw masuk dalam...haish....

x lama pun kami dok situ..dlm sejam lebih sikit kot...lepas tu terus balik...
semua kepenatan....
mama pun kepenatan...ntah apa yg dia buat, padahal duduk je atas tikar, tgk anak2 main bola, and bagi makanan & minuman kat anak2...huh.....

alhamdulillah....hari minggu yang indah buat kami sekeluarga....:)

Monday, March 18, 2013

~kepenatan.....~

to my blog...
sorry hari ni x sempat nak update...
even nak buat auto publish last night pun x sempat...
kepenatan yg amat...
semalam, paksa diri utk settle kan semua kerja2 rumah...
basuh semua baju2 kotor, iron semua baju2 dan seluar2 kerja mr azam (utk 3 minggu)...
mop rumah....adeh...penat sgt rasa nya...
pergi pasar, masak,
kalau dulu takat buat kerja2 tu, rasa nya ok je kot...xde masalah...
skrg, buat 1-2 kerja rumah dah mengadu penat...
mak dah tua...mcm ni la...huhuhu...

ni baru balik dr jumpa supervisor.....
dan hasil pertemuan,


sebuah buku kena baca....
timeline utk projek sarjana...
dan sebotol minyak gamat....

prof baru balik dr langkawi, so, dia bg la sebotol...
hehehe...

moga projek sarjana semester ini berjalan dgn lancar,
apa2 pun dah nak kena start dr skrg...huhuhu....

Friday, March 15, 2013

~selepas setahun...~

patut nya nak tulis entry ni awal bulan hari tu.....
genap2 setahun la lepas rentetan dr peristiwa ini,
tp nak buat mcm mn...mak terlupa nokssss....
since pregnant ni, aku jd mcm cepat lupa...
haish....ni x bersalin lg ni...urat x putus lg ni...
nnti lepas bersalin, camna la gaya nya...

ok...selepas setahun berenti kerja dan jadi student+housewife...
time cuti sem, kelas xde direct 3-4 hari, merasa la kan jadi housewife....
awal2 dulu, aku rasa cukup susah utk aku terima...
susah...sangat2 susah...
asyik2 dok teringat kat ijn...asyik2 nak pegi jalan2 sana jumpa kengkawan....
ye la kan..dah kata ijn tetap di hati kan.....
tp lama2 ok la...still keep in touch dgn kengkawan ijn semua...
tp skrg ni xde la sekerap dulu pegi sana...
dulu pantang cuti kot, mesti terjah...
skrg ni xde la...segan pun ada sbnar nya..
ye la..sapa la kita ni kan...bukan staff sana lg so, sila2 la sedar diri..hahaha....

bukan senang sbnar nya aku rs dr alam bekerja,
tiap2 hujung bulan, gaji masuk, tetiba, hujung bulang seterus nya,
dah xde apa2 masuk...
susah...mmg susah nak terima...
tp terpaksalah berkorban....
hidup pun mengharap kan husband la..
semua di bawah tanggungjawab suami...
kalau dulu, ada la jugak benda yg kita boleh tlg sikit2,
ada la juga duit kalau nak beli apa brg yg kita suka...
now, mmg kena beringat2 la...
tambahan plak, cost utk further study ni semua sendiri2...
mmg hazab aku rasa....
but alhamdulillah..tuhan tu mempermudah kan setiap jalan kami...
rezeki tu ada di mana2.....

life mmg totally berubah 360'
bukan senang nak adapt dengan semua ni...
anak2 pun sama....
diaorg la yg terasa nya...
kesian pun ada tp nak buat mcm mn...
terpaksa la berkorban...
x lama pun...setahun setgh je..insyaallah....

apa2 pun hidup harus di teruskan...
lepas ni nak kena start cr kerja balik...
plan utk 6 bulan ke hadapan aku x buat betul2 lg ni..
br plan sikit2...suku pun x smpai lg...
haish.....

oklah korang.....selamat berhujung minggu....
esok rs mcm nak bw kids g picnic2 kat taman...
tp x sure lg...
aqil tu kenkdg bangun lewat, susah nak plan awal2...
rs mcm kalau bw diaorg g park kat klcc pun ok jugak....
ok korang...bye.


Thursday, March 14, 2013

~promosi @ pizza hut~

hari tu masa BW, aku tgk kat blog kak erryn, dia mkn cheese meatballs....
adoi...sgt buat aku terliur....tgk dgn cheese nya yg meleleh2 tu....
ish...xleh jadi ni.....
maka, aku pun pergi la jugak...and kebetulan hari tu hari khamis...
maka, dpt la order cheese baked meatballs ni....

ni promosi2 yg tgh ada kat pizza hut....apa lg korang...terjah la....mmg menjimat kan....

nyum...nyum..nyum.....masa order, dia akan tnya, nak beef ke chicken and dia tnya jugak nak kuah carbonara or tomato...tomato kalau x silap aku...tp merah la...sbb kalu tgk kat pamplet tu pun yg color merah kan....aku of course la ambik carbonara....

ada 8 ketul semua nya...tp aku mkn 5 ketul pun dah kenyang...tp nak x nak kena habis kan...mkn je la slow2 sbb ms tu mkn sorg2 kan...xleh nak bg kat sapa2...huhuhu...


Wednesday, March 13, 2013

~wordless wednesday-me~

penangan pregnant kali ni.... bibir jadi kering...bengkak2...berdenyut2... tp berdenyut2 tu not every time la...sometimes...

org kata biar kan je..jgn siat2 kulit tu... tp tgn aku ni mmg x reti duk diam... nok buat guane... letak lip balm pun sama gak..kalau pakai lipstick, lg worst... minum air masak banyak2 pun kadang2 jd ok, kadang2 sama je... xpela..bertabah la demi baby tersayang.... mama pasrah baby 'a'....:)

Monday, March 11, 2013

~hujung minggu~

hujung minggu yang produktif sbb boleh spent masa bersama2 dgn keluarga...
nikmat sungguh rasa even just duk rumah je pun..
tp bila semua ada, rs owh...nikmat nya....

sabtu tu, mr azam decide nak bw aqil g jumpa doctor since dia batuk n selsema dah seminggu x hilang2...
aku suggest bw g pakat ent terus sbb dah lama kan...
mkn ubat batuk pun x jd apa...
so, google2, jumpa la satu klinik pakar ent ni..kat sungai chua...
dr esa rejab...
aku mcm familiar dgn nama  doctor ni...
rs mcm pernah jumpa dia dulu ms aku g check sinus kat KBMC...
sementara mr azam cuci rumah, aku buat bekpes..
lepas bekpes, terus keluar.....
smpai2 dah dekat kul 1030...mr azam dah bising2 sbb patutnya plan nak kuar dr rumah kul 930...
ni kul 1015 br keluar, seb baik tmpt nya dekat je dgn umah...
nak mencr tempat nya senang je...
kat deretan shop lot celcom, affin bank, kedai jubin, kat pekan sungai chua...
menunggu turn agak lama sbb patient agak ramai...
situ ada jugak pakar kanak2 doctor saiful...
owh...nama klinik tu poliklinik kajang....
tup2 kat 1130, br turn kami, unfortunately, dr esa xde...so, ganti dgn dr lain...
dia check tekak aqil, tnya itu ini, so,
on antibiotic and dia bg ubat selsema..since batuk tu dtg dari hingus dia yg selsema tu...
doctor kata tgk dulu sebulan mcm mn...
kaalu selsema x hilang lg, datang balik....
kena caj rm110. consultation rm50, ubat rm60...
standard la kan jumpa pakar....
nasib mr azam boleh claim.....

sambil tunggu turn mcm2 aksi keluar.....

lepas je jumpa doctor, masuk kena, pekena air cond, terus tido...nak jugaaaaakkkkk tido atas mama....huhuhu....

lepas tu terus shoot ke rumah DP...
ada urusan sikit dgn management ofis utk rumah sana...
end up, x dpt nak settle jugak...hangin je aku dgn diaorg ni...

malas plak nak naik jenguk rumah since aqil pun tido kan..later2 la...penyewa dah beriya2 dah ajak jenguk umah...lain kali la yea....

then terus ke gombak plak...
ada kenduri kawan mr azam kawin...
balik tu kepenatan dah tp nak x nak kena g singgah giant jap..
beli brg dapur sikit...
balik tu, rehat, masak2, then tido....argh...nikmat.......

ahad tu plak, mr azam balik dr jogging, kami g bekpes kat luar sbb xde idea nak masak apa...
lepas tu terus la ke pasar, beli brg2 basah sikit...
balik tu pung pang pung pang masak....
ptg g melawat FIL plak, since FIL x sihat....
so, lepak je la kat sana, lps maghrib baru la balik....
balik tu, makan2 then borak2 dgn mr azam sambil tgk anak2 buat aktiviti colouring and then, tido....


hasil kerastangan anak2.....


nikmat rasa hidup mcm ni...
sbb boleh spent masa sama2 dgn family....
dulu rs susah sgt nak cr masa mcm ni...
kuar sama2, g situ g sini....one family...
alhamdulillah di atas kurniaan ini.....

Saturday, March 9, 2013

~ajmal irfan~

semalam ajmal x g sekolah.. sakitr telinga kata nya...kerap plak dia sakit telinga lately..hr tu pun sakit telinga gak..bw g jumpa doc..kena infection...semlm tghri tu dia kata telinga dia dah ok...
ptg tu dia tgk upin ipin.kisah yg upin ipin kena kerja utk dpt kan duit...maka keluar lah dialog aku dgn dia...
me: tgk tu upin ipin kena kerja nak dpt kan duit. sbb tu papa pun kena kerja..nak dpt duit,nak beli mainan utk mal dgn aqil...
ajmal:mal pun nak jual mknan la..nnti mal dpt duit.
me: mal nak jual apa?
ajmal: jual kek..mama buat kek mal jual...eh eh...xyah la..bila mal dah besar, mal ada girlfriend,mal suruh gf mal buat kek,mal jual...
me; (buntang mata,anak aku dah fikir nak ber gf bagai???)knp nak suruh gf mal?knp x suruh mama je?
mal: ye la...masa tu mal kqn dah besar,mama dah meninggal la....
me: knp mal cakap mcm tu?suka ke mama meninggal?tgk ni...mama dah besar, tok ki tok ma ada je lg.....(nada sedikit tegas)
dan dan tu terus dia merajuk..
alahai anak...sedih plak mama dgr...tetiba aku jd emo...ajmal skrg ni mulut dia mmg dah mcm org bsr2 dah..kenkdg aku dgn mr azam x pernah terfikir dgn ungkapan2 yg keluar dr mulut dia tu.huhuhu...

Friday, March 8, 2013

~kisah asthma dan aku....~

xtau nak letak tajuk apa...
kepenatan ni...
semput...x hilang2 lagi...selsema, batuk...siap semua dlm 1 pakej...
bila la semua ni nak berakhir...
nak naik tangga kat rumah ni pun semput...mengah2 aku.....
bernafas mmg ada bunyi kat dada...
rasa x selesa sgt.....
rasa terseksa sgt bila kita x sihat...
nak nak pulak tgh pregnant and x boleh ambik ubat sembarangan...
kalau boleh pun, kemungkinan utk kena allergy ubat tu ada...
so, aku rs fobia bila tgk ubat skrg ni....

aku ada terbc kat mana ntah,
asthma di kalangan org pregnant ni akan jadi makin teruk bila masuk 2nd trimester and 3rd trimester...
agak nya aku mcm ni la kot...
ma cukup risau kat aku skrg ni....
semalam, maghrib2 dia call..aku x sempat angkat...
aku call balik ingat ada apa2 yg urgent..
rupa2 nya dia nak tnya kesihatan aku skrg ni mcm mn...
ma skrg ni, since aku pregnant, mmg dia cukup risau kat aku...
ye la kan..mak mana yg x risau kan anak....
aku rasa ma memahami situasi aku...sbb ma pun ada asthma...
and now, ayah pun dah kena asthma jugak.....
kasih ibu kan..membawa ke syurga...
kenkdg bila ma tnya aku sihat ke x, aku jawab la aku sihat even ms tu badan tgh weak sikit ke..
sbb xmo ma risau...ma ni jenis kalau risau, mula la xleh tido malam...

ada sorg kwn aku, mmg ada asthma, and now dia pregnant dah nak masuk 9 bln...
dlm 9 bln ni asyik kuar masuk wad sbb asthma....
aku harap aku xde la smpai mcm tu sekali....
harap2 asthma aku ni cpt hilang....
tp aku ada terbc jugak...asthma ni xkan sembuh...
dia sama ada akan makin berkurang serangan nya atau pun makin teruk...
dan aku berharap la asthma aku ni makin berkurang...
susah la kan..nak nak time nak bersalin nanti.....
nak push nafas x sampai....
aku dapat rasa kan hazab nya masa tu....
tp moga2 semua nya di permudah kan la....

eh..apa yg aku merepek sgt ni erk..
bosan sbnar nya...td lepas mr azam g keje, aqil g school, aku tido balik...
ni baru bangun, terus teringat nak update blog...
ok, selamat berhujung minggu korang....
bye...:)

Thursday, March 7, 2013

~semester 3~

hi korang....
selamat bekerja, selamat belajar....
haish...awal2 sem ni kan, lemau je rasa....

kat fakulti semester ni dah kurang sikit student...
sbb sem lepas ramai budak DPLI,
now, sem ni diaorg dah xde....dah pergi buat LM satu sem..
maka tinggal budak2 degree, master je la....
budak2 phd brp kerat je kan....

semester ni ambik 4 paper je...
tp 4-4 paper tu ada final exam....
tu x masuk lg dgn projek master...
x lepas projek tu, xde makna la aku belajar selama ni....
huhuhu...cuak ni....

minggu ni minggu pertama....
kelas mmg xde kecuali hari isnin baru ni masa aku x dtg tu....
selasa tu kelas xde, rabu mmg xde kelas,
pagi ni, semangat aku dtg kelas, smpai2 je, lecturer call kata xde kelas...
esok mmg lecturer awal2 bgtau xde kelas....
kitaorg tgh buat arrangment dgn lecturer, mintak utk buat kelas 3 hari je seminggu...
tp lecturer yg paper hari ni, mak ai..liat sungguh nak decide...
lecturer lain, boleh je call, mintak tukar hari, terus on...
yg ni sorang...mak ai...sabar je la....
nak xnak kena tunggu minggu depan....
mintak utk tukar kelas dia ke hari rabu since rabu mmg xde kelas....
tp tu la..xtau lg dia nak ke x...

even kelas xde, tp kerja tetap di bagi...
dah siap bagi soalan kuiz, assingment utk individu, group.....
aku rasa semua paper dah ada assingment except yg paper esok....
dah la melambak2....
xpe...sabar2....tu la keje seorang pelajar kan...
kalau x bergelumang dgn assingment, bukan la student nama nya...
mr azam dah warning aku suruh buat dr awal....
dia cukup x suka aku buat kerja last minit...
tp nak buat mcm mn bang, bini mu ini mmg suka buat kerja last minit....
hahaha....

apa2 pun aku doakan semester ni berjalan dengan lancar...
dengan projek master nak kena siap kan lagi...
bab 4 dan 5 yang paling mencabar jiwa dan raga.....
dengan keadaan diri yg tengah pregnant lg...
moga semua nya di permudah kan...insyaallah........

keadaan meja study sekarang ni...huru hara...x kemas apa pun lg....bersepah gile....

and....ini yg saya suka.....:)..yehaaaa...baucer buku sudah dpt...alhamdulillah...thn ni dapat la rm250....mcm2 benda nak beli ni...... abg, weekend ni kita shopping buku ya...:)....

Wednesday, March 6, 2013

~wordless wednesday-anak2 sembahyang~

alhamdulillah......


Tuesday, March 5, 2013

~kembali lagi~

hi all...
kembali lagi di arena blog...lama sungguh x menulis...
dalam 3-4 hari ni macam2 perkara terjadi...
apa2pun tu semua ujian dr allah s.w.t..
kita hambanya ni terima la segala ujian ni...

1st of all, al fatihah dan takziah kepada allahyarham dan keluarga para perajurit negara yang telah gugur di medan peperangan di sabah sana....
aku sentiasa mendoakan rakyat sabah khusus nya dan rakyat malaysia am nya sentiasa berada dalam keadaan selamat di mana jua kita berada...
kat sabah sana, ramai jugak saudara mara aku yg ada, kwn2 pun ramai...
aku harap mereka semua ok2 sahaja la...

jumaat-ahad baru ni balik penang..
balik kejap je sbb ada hal...
ingat kan xnak balik, tp bila tgk2 jadual kitaorg utk 6 bln ke hadapan mcm packed je..
so, alang2 ada ms yg sekejap ni, balik je la...
dpt la lepas rindu kat nasi kandar kg melayu, serabai taman tun sardon....

ahad tu nightmare bermula...
aku sorg je la yg kena.....
kena serangan asthma....
mmg nak bernafas susah sgt...
mr azam bw g lam wah ee...
aku rs org penang mmg familiar dah dgn hosp. ni...
hosp charity...
so, merasa la kena nebulizer and kena inject hydrocourt(betul ke aku eja ni)
ms kena check dgn dr tu, geleng kepala dia dgr bunyi nafas aku,
sbb teruk sgt...dia kata, lepas neb kalau x ok lg mmg kena admit since aku pregnant and dia nak pantau...
but alhamdulillah, lepas tu ok sikit...
balik rumah tu, ada masalah plak lg....
allergic ubat...so, aku rasa mungkn hydrocourt tu yg buat badan aku jadi gatal2 naik rashes...
since xde sesak nafas, aku just rest at home...
malam tu balik kl...


merasa la ada app. card dari lam wah ee...hehehe...


budak ni g mana2 pun, mmg roti canai je la...


puas hati dpt mkn nasi kandar kg melayu...x dpt mkn kat lain pun xpe..janji dpt mkn kat kg melayu punya...

anak2 pun x puas hati sbb dpt mandi kolam sekejap je...nak buat mcm mn nak..dah balik kejap je kan... 

isnin nya (semalam) patut nya kelas dah start tpp sbb x larat lg...
so, rest je kat rumah...
kul 830am tu aku ambik ventolin (pil)....
kul 930, naik gatal satu badan....
mmg lg worst dr semalam....
gatal2 aku dok tergaru2 xyah cite la mcm mn...
mmg hazab....
kul 12, x ok2 lg g klinik....hopefully diaorg flush out terus la sbb aku dah x tahan...
tp dr just bagi pil utk hilang kan gatal2 tu...
tp balik umah, aku x mkn pun pil tu since ptg tu dah ok skit....

pagi ni bangun, tgk2 bengkak plak muka smpai ke leher ni...
ya allah dugaan apa kah ini.....
tp ckan nak ambik mc lg kan....
g jugak kelas...half way perjalanan, dpt tau kelas xde...
sedih jugak tp xpela...pegi jugak sbb bnyk benda nak kena settle.......

and now..br la dpt rehat sikit...
esok xde kelas tp ada taklimat projek master...
khamis x sure lg kelas ada ke x since minggu ni dan minggu depan, ramai lecturer xde...
jumaat ni kelas xde...
huhuhu.....

until now, muka aku still bengkak, td g ambik baucer buku, g bendahari, semua org dok tnya knp....
cite je la kan...xkan nak malu2 plak...
tp serius, penangan allergic kali ni teruk sgt....
mintak2 la ptg ni bengkak ni dah surut...
hopefully.......

ok, ms utk bw....bye...

Friday, March 1, 2013

~quick update~

salam jumaat semua...lmbt plak bersiaran hari ni...bz menyiapkan itu ini..mcm2 hal....

yesterday my last day latihan mengajar kat politeknik...alhamdulillah semua nya berjln dgn lancar..
final report pun dah siap sign semua even bukan my pensyarah pembimbing yg sign...(patut nya dia yg sign)...but bila cr2 dia semlm rupa2 nya dia kena g kursus kat putrajaya plak...dah la borang penilaian dia x bg kat aku..cuak sungguh semlm...call universiti,nasib baik KJ bleh sign...alhamdulillah...cuma next week, she need to post la to me..hopefully la borg tu selamat smpai to me next week..nak cite coretan sepanjang buat latihan mengajar sbnar nya..tp sbb ni menaip from hp je..tunggu2 la...

erm...btw,td g monthly check up..now strt check up kat klinik swasta sbb x dpt set time utk g gov klinik.x kisah la mn2 pun, janji baby n mama sihat..nnti la buat satu entry khas utk check up ni..

oklah...dah penat menaip..nnti update lg...happy weekend u all....