Tuesday, April 30, 2013

~cinta jangan pergi~

sapa tgk cite ni...
kat tv9, setiap sabtu dan ahad pukul 830-930 malam....
aku dgn mr azam mmg tiap2 minggu dok tunggu cite ni je...
hahahaha....


 

pelakon utama; tiz zaqyah dgn remy ishak...

sinopsis;

Cinta Jangan Pergi mengisahkan perjanjian manis dua kekasih sehidup semati namun siapa sangka dalam sekelip mata, takdir bakal merubah segalanya. Lea Soraya (Tiz Zaqyah) dan Kalil (Remy Ishak) dua insan yang tidak pernah bertemu mula menjalin cinta secara tidak sengaja bertembung dalam perjalanan ke Paris.

Takdir bagaikan sengaja terus menemukan mereka apabila sekali lagi mereka ke destinasi dan mempunyai tujuan yang sama untuk menjelajah ke seluruh Eropah seorang diri. Mulanya Lea kurang menyenangi kehadiran Kalil yang kelihatan seperti cuba untuk meraih perhatiannya. Tetapi setelah saling mengenali dan menghabiskan masa bersama, bibit-bibit cinta mula terbit di hati dan mereka mula mengikat janji. Kalil akan membuktikan cintanya bukan hanya untuk semusim dan cintanya hanya untuk Lea. Namun siapa sangka, dalam sekelip mata segala yang dirancang berubah tanpa diduga. Dua hati yang bersumpah setia terpisah apabila satu insiden tidak diingini menimpa Kalil.

skrg ni dah berlalu 8 episod...
korang boleh jugak tgk cite ni kat TONTON..

semalam, pagi2 lagi mr azam call aku...
ingat kan kenapa, rupa2 nya dia terserempak denga HUDD (josiah hogan) yang berlakon gak dlm cite ni...
wah...kemain lagi...pagi2 lagi dah jumpa artis...huh....


Monday, April 29, 2013

~memborong dynamo~

hi korang.... salam hari isnin...
camna weekend? best x?
weekend aku dipenuhi dgn xtvt duduk rumah...
dari hari khamis lagi, dah x brp sihat...
hari sabtu tu demam teruk...
siap dgn pakej asthma lagi...
alhamdulillah hari ni bertambah ok....

sabtu tu x buat apa pun..mmg melepek je kat rumah...
kesian kat ajmal, beriya2 ajak tgk iron man 3...
tp nak buat mcm mn... mumy x sihat nak.....
insyaallah nnti2 yea....
sabtu tu jugak mmg dapur x berasap...
alkisah nya, jumaat ptg tu, habis je masak dinner, gas terus habis...
so, sabtu tu, alang2 x sihat, mr azam kata xyah masak...
lepas breakfast, g pasar jap...
dlm demam2 tu paksa jugak g pasar sbb malas nak ikut kan sgt x larat ni...
pastu singgah umah PIL jap...alang2 lunch sana terus... senang cite...xyah nak masak....
hahahaha... mmg menantu hantu.....
balik ptg tu terus x larat...
mmg x larat sgt kena asthma...
terbaring je...malam tu mr azam dgn anak2 kuar mkn...
aku mmg xde selera la nak mkn nya.....

ahad tu plak, mmg duk umah je la...
pagi tu, g beli gas, lunch tu masak la..
alhamdulillah, demam dah ok sikit...
sbb pagi tu breakfast lewat,
so, lunch pun aku masak lewat sikit la...
tp ajmal, belum apa2 dah start lapar balik...
aqil tido, tp dia boleh ulang alik keluar masuk dapur...
kejap2, "mummy, mal lapar, ada apa2 yg boleh makan x?"
adooi la..kesian plak tgk dia....
nasib baik la stok cheese, biskut2, vitagen dia ada lagi...
so, ulang alik la dia dok mkn....
tp yg x tahan tu kelakar plak bila dia kata, "mummy, perut mal ni lapar lg la..."
hahahaha.... cepat2 masak, pukul 3ptg br lunch...
banyak sungguh dia makan.....
puas hati...berbaloi2 masak bila tgk anak2 berselera makan.....
lepas makan, lepak2 kat bilik jap,
pastu mr azam ajak clear kan bhgn blkg rumah...

actually, blkg rumah ni dah habis extend....
so, mmg xde tanah...tp rumah yg blkg rumah kami ni, xde org duduk...and x di extend...
so, ada space la... kebetula ada pokok tumbuh dah menjalar ke tingkap blkg tu...
so, kami pun tebang la pokok tu....clear kan sikit kwsn blkg tu, risau plak nnti "cik ct" buat lubang kan..... tup tup...dah pukul 630...
x jd la nak bw kids g playground...
padahal dah janji dah dgn diaorg...
hahahaha...next time la anak2.....

lepas maghrib, keluar kejap..
mr azam ajak g giant...
borong dynamo..
kebetulan sabtu tu tgk kat paper,
dynamo yg botol besar rm55 utk 3 botol...
masuk giant tgk mcm2 brg tgh promotion...
adoi la...baru lagi minggu lepas kami stock up brg2 dapur....
tgk milo pun murah.... rm28.90 je...
mana nak dpt skrg ni kan..last week aku beli kat aeon big, rm32...
tgk sunlight, hargha biasa tp sbb budak promoter tu nak bg free 1 pek kecik tu kalau beli 1 botol...
aku pujuk2, dapat 3 paket free....
hahahaha.... puas hati, xyah beli sunlight n dynamo smpai akhir tahun....
mr azam tgk pampers, nak beli sbb baik drypers, huggies, or mammy poko tgh promotion...
tp sbb tgk promotion tu smpai middle next month,
so, hold dulu la..
beli yg mana2 promotion 2 hari ni je......

balik cepat2 sbb nak tgk CINTA JANGAN PERGI...
seb baik giant sepelaung je dr rumah...
hahahaha.....
korang buat apa cuti2 sabtu ahad tu?



puas hati memborong.....

Friday, April 26, 2013

~pendaftaran darjah satu 2015~

2 hari lepas, mr azam bgtau aku, ada ofis mate dia bgtau,
pendaftaran pelajar tahun satu utk 2015 close 30 april ni...
terus aku tersentak,
ye la..aku tahu la pendaftaran tu dah boleh buat, tp x sangka plak ada closing date...
hari tu dah terbaca kat blog akak gorjes, dia g daftar kan anak dia dah...
tp x terbc plak aku ada closing date bagai...
malam tu, terus la aku gigih isi borang...
untuk sekolah dalam selangor, kena isi online....
so, pilih la sekolah mana yg kita nak...

nak pilih sek ni pun satu hal jugak...
mr azam nak sek yg 1 ni, mmg dekat la dgn rumah....
dekat x dekat ada la DALAM 1-2 km....
and sek yg 2nd ni, sek pilihan aku....jarak dr rumah ialah 4-5km...
mr azam kata, pejabat pendidikan mesti bagi sekolah yg dekat dgn rumah...
tp aku nak jugak sekolah yg 2nd ni sbb kalau ikut prestasi pelajar,
sekolah yg 2nd ni lagi ok....

so, sekolah yg 2nd la pilihan nya...
so, lepas dah complete semua,
kena attach kan salinan ic, surat nikah mak ayah, salinan surat beranak pelajar n salinan bil letrik @ air..
so, semalam, gigih la aku ke sekolah tu utk hantar borang tu...
sampai2 je kat ofis, kerani kata, kena bg 2 sampul surat alamat rumah kita beserta dgn setem...
adoi la..satu hal plak....
keluar la plak aku g cr pos ofis, cari kedai envelope...
and alhamdulillah settle dah...

kerani tu cakap, nnti bln 8 tahun depan baru tahu,
ajmal pun masuk standard 1 tahun 2015 kan...
kalau x dpt sekolah tu, boleh buat rayuan....
borang2 ni, sekolah akan hantar ke ppd dan ppd akan buat pemilihan...
aku mmg pasrah la...kalau x dpt sekolah ni, sekolah yg 1st pilihan mr azam tu pun ok gak...
x kisah la..

ni borang yang dah di cetak, bw salinan2 yg diaorg nak beserta borang ni....



pastu kerani sekolah tu mintak surat beranak original ajmal, belakang dia tu, dia cop kan mcm ni...so, ni menandakan kita dah register anak kita kat sekolah tu.....

so, sapa2 yg belum buat lagi, boleh la buat cepat2 sbb pendaftaran tutup pada 30/4/2013....
ada bbrp hari je lagi kan...

sapa2 yg belum register lagi tu, boleh la berbuat demikian kat SINI....
tp ni utk sekolah negeri selangor je...
sekolah utk kl, rasanya kena buat manual which is, korang kena pergi sekolah yang korang nak hantar anak korang tu...then isi form kat sana.....

Thursday, April 25, 2013

~pureen warehouse sale 2013~

hi all...
salam thursday utk semua...

hari tu ada cite pasal g pureen warehouse sale kan...
sbnar nya mmg unplanned pun..
mmg x bajet pun lagi nak beli brg baby bulan ni...
cadang nya bulan depan sbb list pun buat gitu2 je...x buat list yg proper lagi...
but, alang2 dah ada warehouse sale ni, and mr azam pun mcm ok je...
so, go on je la kita...

hari ahad tu awal2 pagi dah keluar...
kids mmg excited la bila bgtau nak g beli brg baby....
sampai2 sana, pukul 10pagi, tgk dah ramai org...
yg dah balik pun ada...huhuhu....
kalau x silap aku, dekat website tu bgtau bukak kul 10...
aku tersilap la kot...tp xpe la..kita lewat sejam je...
sampai2 je, terus rembat apa yg dlm list je...
and beli pun stok sebulan 2 je la sbb bajet pun x banyak kan...
tp mmg murah la...
murah sangat2 compare dgn harga kat luar....

part masa nak pilih baju paling mencabar...
sbb baju main longgok2 je...
selai baju rm3, selai seluar rm3...
kalau yg sepasang tu, ada rm6, rm8, rm12...
tu yg aku tgk la...aku tgk semua yg murah2 je la..hehehe...

yg tension bila jumpa baju, seluar xde..
so, kena pandai match kan la dgn yg ada...
kena cepat2 sbb takut mr azam bosan...
tu pun aku tgk muka dia dah lain mcm sbb aku x habis2 pilih baju....
padahal baju yg org bagi ms ajmal dgn aqil, ada berkotak2 x bukak lg...
and last, mmg x ambik banyak pun baju...
ambik buat syarat at least baby ada baju baru...
so, lepas ni mmg xde apa2 dah pembelian barang baby...
semua dah complete....



eh....ada lagi la x beli....
tilam....utk letak kat baby coat....
itu nnti next month la kita cari...
bantal2 semua yg aqil punya masih elok...
yg tu tok ma buat kan dgn kekabu...
rasa mcm nak guna yg tu je...
cuma nak tukar sarung je...
nnti nak cr kain, nak suruh tok ma jahit kan sarung bantal....
tp xpe ke erk..bantal kekabu kalau yg dah lama2 kita nak guna balik?
takut habuk la kan....erm...nnti la tnya pendapat tok ma....

lagi satu box utk letak baju2 baby pun xde lagi ni...
dulu ajmal dgn aqil mmg ada sorang satu...
then bila diaorg dah besar, box tu jADI tmpt letak toys diaorg...
ni kena cr ni....
eh..tetiba rasa mcm banyak la plak benda nak kena beli lagi...huhuhu....
ongkos...turun la engkau dari langit....
hahahaha....



Wednesday, April 24, 2013

~wordless wednesday-ultraman datang~

rumah saya telah di masuki oleh ultraman kecik....
(abaikan persekitaran belakang yg bersepah2 tu)

jeng jeng jeng.......
teka..siapa saya.......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hi...nama saya aqil raziq bin noor azam hanif...
saya lah ultraman kecik....:)

Tuesday, April 23, 2013

~nasi kandar ipoh~

baru2 ni secara kebetulan kami lalu ipoh...
kebetulan plak, ada kawan yang accident warded kat hospital ipoh...
so, alang2, melawat terus kawan ni...

kesian kat kwn ni, accident masa nak balik trg..
diaorg dari kedah, balik ke kampung husband..
sampai kat grik, nak di jadikan cerita, ada 4*4 masuk ke jalan diaorg..
diaorg nak mengelak ke sebelah kiri, xboleh sbb gaung,
so, masuk ke jalan sebelah kanan...
ntah mcm mn, 4*4 td masuk balik jalan dia,
terus rempuh kereta kawan tu....
kawan tu patah/retak tulang belakang,
anak2 dia 2 org (below 5 y.o), patah tulang bahu dgn paha...
husband cedera ringan,
and SIL diaorg yang ada sekali dlm kereta tu, meninggal di tmpt kejadian...
innalillah....

sedih sgt tgk keadaan kawan tu..
masa aku g melawat tu, esok nya dia kena operation...
berat sungguh dugaan...tp aku tgk, dia kuat sgt...
mungkin dah pasrah... aku plak yg tersedu2 kat situ... huhuhu.....
moga ayu dan anak2 cepat sembuh...
tabah lah dgn segala dugaan yang menimpa....

 and dah alang2 ada kat ipoh,
aku ajak mr azam singgah mkn kat NASI KANDAR IPOH a.k.a NASI GANJA...
dah lama dah aku tgk kat blog2 cite pasal nasi ganja ni..
tp mmg x pernah berkesempatan nak pergi....
so, now..it's time....:)


lokasi : kat balai polis ipoh...
(nnti kalai balai polis tu sebelah kanan korang, ada traffic light, ambik kiri, then dlm 20M gitu, nmpk la kedai ni)
kedai dia kedai kopi cina, so, air2 mmg order dr kedai kopi tu la..tp kalau korang xnak air yg diaorg buat pun xpe sbb diaorg jual gak air tin...

kebetulan masa kami smpai tu, lunch hour, mmg sesak la kedai...tp alhamdulillah, ada org baru habis makan, dpt la kami tempat duduk...

nasi dia letak dlm bekas mcm ni...

segala jenis lauk pauk...

ni pinggan kami....



harga untuk segala jenis lauk pauk.....

alhamdulillah...kenyang...
bagi tekak aku, sedap...
lain la dr rasa nasi kandar penang....
dia ada sambal kelapa yg sedap...
tp klau korang g lewat sikit mmg x merasa la sambal kelapa tu sbb cepat habis...
telur masin tu mmg diaorg bagi..kira sekali pakej la....
ayam goreng dia sgt sedap....
daging goreng tu pun...
tp kalau daging cincang tu kureng sikit la....
ni pada tekak kami la...
tekak korang xtau la kan..kena try sendiri la.....

kedai ni beroperasi setiap hari dari pukul 10am sampai ke lauk habis....
ada bc kat blog2 diaorg tutup smpai kul 4, tp hari tu kami tanya owner dia, dia kata smpai lauk habis...
so, kalau lauk habis awal, awal la diaorg tutup...
dan sebalik nya la....
bukak 7 hari seminggu.....

sekian..entry hari ini....:)

Monday, April 22, 2013

~macam2 kisah~

hari jumaat tu gigih la jugak mem baking kek oren...
turn out ok, tp masih x memenuhi tekak aku....
tp who knows tekak lecturer aku kan?
xpela...nnti nak buat lagi la....
guna resepi lain lak...
resepi ni guna butter, a bit oily la aku rs...
and manis....
maybe can improve lagi next time....

so, buat pun dah jumaat malam,
malam tu sempat jamah sikit je...
so, buat la brekafast di pagi sabtu...
so, breakfast hari sabtu, kek oren. scones and pancake...
omputih la sikit ye.....
sekali sekala kan.....






kek oren tu, until today ada lagi...
sikit2 akuu makan...
aku mmg dah agak...kalau kek selain kek coklat,
mmg makan hari la nak di habis kan kat rumah ni...
and mmg tekak aku je la yg akan mkn.....
cuba kalu kek  coklat, x smpai sehari kot......

sabtu tghri ke bandar utama, ada hal sikit,
so, mmg x masak la....
balik pun dah lewat, mummy sgt tired....
rehat2 kejap, balik umah inlaw,
makan2 kat sana, lepas maghrib, balik umah....
kepenatan....
tp penat2 pun, sempat lagi keluarkan baju2 NB ajmal dan aqil utk di basuh...
huish..satu bakul jugak nih......

ahad plak, mmg plan nak kuar awal sbb nak g beli brg baby...
hai la baby, abang2 awak ni gedik2 dah ajak beli brg baby,
alang2 terjah je la warehouse sale pureen....
tp beli yg mana patut je, mmg kena beringat2 la nak berbelanja skrg ni kan....
balik tu mr azam singgah MV, tp x beli apa2 pun.....eh silap...
kami jalan2 terjumpa kedai DAISO,
mr azam beli cover ipad, anak2 beli jam and mummy beli laundry bag...
balik tu, singgah HUKM, melawat cousin,
balik dr HUKM, hujan lebat, mr azam ajak g beli groceries...
balik umah pun dah nak dekat maghrib, just tapau food for us form pasar malam,
sbb anak2 dah tido....
letih sgt  la tuh....
and us plak, balik2 je, solat then makan,
mummy laundry baju sikit, kemas2 brg, iron seluar baju keje/sekolah anak2 dan suami,
then tdo...mmg kepenatan sgt...
even hari ni pun penat lagi nih....
tp apakan daya, baju2 dah memanggil2 utk di basuh.....
huhuhu.....

Friday, April 19, 2013

~kek oren oh kek oren~

salam friday u alllssssss....
tgh bz buat keje ke semua?
aku tgh bergolek2 di atas katil sambil dok surf resepi kek oren...

alkisah nya, rabu lepas, dalam kelas, tgh dok khusyuk dgr lecturer mengajar,
dok membincangkan topik2 yang di ajar, tetiba prof bersuara;
patut nya rabu ptg xde kelas, tp prof (yg kelas pagi tu nak buat kelas)

prof; eh awak la kan yg dapat duit rm20 pagi td kan?
me: ye prof...
prof; awak dah belanja rakan2 sekelas awak makan?
me; x lagi prof, naik cuti nanti la cadang nya.....
prof; cukup ke rm20 tu? nnti dtg bilik saya, saya bagi lagi duit tambah yea...
me; eh x payah prof, mmg dah niat nak buat makan2 utk classmates lepas cuti ni, sbb sem ni x buat apa2 lg utk diaorg....

rakan2 kelas lain menyampuk,

'betul prof, dia rajin masak, selalu tiap2 sem, bawa makanan sedap2 utk diaorg"

muka aku dah kemerahan dah ni sambil dalam hati berdoa, harap2 dia x request nak makan apa2....
sbb hari tu nak minum teh tarik, so, tiap2 kali kelas dia mmg sorg classmates kitaorg yg mmg terror buat teh tarik, akan buat kan teh tarik utk dia....

tetiba prof bersuara;

"alangkah indah nya jika sebelum semester ini berakhir, awak dapat buat kan saya kek oren...jika tidak di hantar di depan pagar rumah saya, di pejabat saya pun sudah memadai"

adoi la....rasa mcm di hempap batu kepala ku ini.....

then, dia menambah,

"kek yang paling saya gemar ialah kek oren dan hasil air tangan ibu saya adalah yang terbaik pernah saya rasa..."

adoi la....mati aku kali ni...classmates semua dah bagi kata2 semangat,

and last,prof kata, "saya percaya, awak mampu hasilkan kek oren yang sedap...."

haish......cuak dah aku ni.....

kek oren mmg dah lama x buat...dulu ms zaman sekolah menengah, ada la pernah buat dgn ma time2 raya...ni mmg xde la buat nya.....

terus malam tu google resepi kek oren...
hahaha.....
aku tgk, ada 2 versi, either guna minyak or butter...
and of course la kalau guna minyak akan moist kan...
tp kalau dia kata dia suka kek oren ibunda dia,
mesti ibunda dia guna butter kan...
aku rasa jarang org zaman dulu2 buat kek guna minyak kan....

ptg ni, rasa nak buat kek oren la...
sapa2 nak jadi tester saya x?
hahahaha........

ok, dah...nak kuar g beli bahan2 buat kek oren....bye....
selamat berhujung minggu...:)

Thursday, April 18, 2013

~aqil raziq melukis~

ini adalah lukisan aqil..
di lukis masa dalam kereta...


ni adalah daddy aqil....
siap explain mana rambut, misai, hahaha..


ni plak mummy aqil....
tp mummy xde seluar kata nya, sbb x cukup kertas,
mata besar sgt aqil buat....

whatever la aqil....
x kisah la mcm mn aqil lukis pun,
mummy dgn daddy tetap sayang aqil.....

Wednesday, April 17, 2013

~wordless wednesday-rm20~

dalam kelas pagi ni,
prof buat soalan utk gambar kan mcm mn cth utk satu perkara...
then dia keluar kan rm20,
sapa2 dpt jawab dgn tepat, dia dapat...
and alhamdulillah, today is my lucky day....


rm20 in my pocket now... thanks prof... :)

Tuesday, April 16, 2013

~assignment minggu ini~

hi all....
salam tuesday...
ptg ni ada presentation,
alhamdulillah, manage to finish slide and report yesterday...
hahaha...hari ni nak present semalam baru terhegeh2 nak siap kan..
but sangat berpuas hati la dgn assignment tu..
tp lecturer xtau la puas hati ke x, hopefully la dia berpuas hati...

and this week jugak kena hantar satu assignment yang kena buat bertulis tangan...
yea..masih ada lAgi lecturer zaman skrg yg nak assignment di buat dgn tulis tangan....
dah la banyak kot..
brp belas helai muka surat ntah...
jenuh aku dari minggu ke-2 hari tu, slow2 buat...
buat sikit2 la kan..nnti nak buat last minit jugak mmg jenuh la....
alhamdulillah, yg tu dah siap minggu lepas, minggu ni nak kena hantar...
nasib x payah present....







submit before mid semester break..
yehaaa...minggu ni minggu last utk 1/2 semester....
minggu depan dah cuti and my classmates dah discuss dgn lecturer utk another 1 week tu, utk cuti jugak...
so, 2 minggu la dpt cuti....
tp 2 minggu pun xde makna jugak kot... sbb nak kena siap kan projek sarjana....
dah nearly 2 weeks terabai, kesahan pakar x buat lagi, pilot test apatah lagi kan....
haish...mintak2 semua nya di permudah kan....insyaallah......

Monday, April 15, 2013

~hari ini hari isnin~

yup..exactly..hari ni hari isnin...
semua org tahu ana oi...
x payah nak mention bagai....

tp hari ni, seminggu dua ni,
banyak sungguh perkara yg x di duga berlaku...
ada yang gembira, ada yang sedih...
namun, semua ni adalah lumrah kehidupan....

even ada jua perkara yg x berlaku dalam hidup aku,
tetapi apabila berlaku dlm hidup orang2 di sekeliling aku..
membuat kan kita tersedar, berfikir sejenak,
andai kata la ia nya terjadi pada aku,
kuat kah aku untuk menghadapi nya?

benda2 ni semua buat aku kenkadang rasa up and tetiba boleh jadi down....
kena ingat, semua ni adalah ketentuan allah...
ada hikmah di sebalik apa yang terjadi...
kena fikir positif..
setiap perkara ada penyelesaian nya kan....

lari dari masalah adalah bukan satu penyelesaian nya...berusahalah, berfikir lah untuk menyelesaikannya.....

Thursday, April 11, 2013

~mat smart~

aqil raziq ni mmg di kenali sebagai mat smart di kalangan keluarga kecil kami...
skrg ni duk rumah, mmg pakaian dia adalah seluar jeans/slack dgn t-shirt...
baju duduk rumah (singlet & seluar 3/4) mmg dah xde dlm kamus hidup dia...
kadang2 ajmal cakap kat dia, "buat apa pakai baju jalan, kita nak duduk rumah je...."
tau dia jawab apa? "xpe la...nnti xpun, mesti mummy ada nak pegi pasar..."
adoi la...pegi pasar je kot nak oi, tu pun kenkdg mummy tinggal je aqil dlm kereta,
xkan nak pakai baju/seluar jalan jugak....
dah la tu satu hal...
pakai baju mesti nak tight-in...
rimas mummy tgk awak tau aqil...

ni adalah contoh...siap berstokin bagai...padahal duk rumah je...sehari suntuk mmg x ke mana2 pun kami....tp mcm ni la pakaian duk rumah dia...

ni time keluar sekejap je kot...nak g bank...tp siap kasut bagai..


ni korang tau pegi mana? balik rumah tok dia yang cuma sekankang kera je dr rumah kami tuh...siap la nak berstokin berkasut bagai..siap dgn spek mata hitam tu yg x menahan tu.....

ni masa pegi taman je kot..tp siap nak berseluar slack bagai....dah cakap, mana ada org pegi park pakai slack..tp nak jugak pakai...siap dgn pakej baju tight in....

kalau duk rumah tu, tetiba baju/seluar dia kotor, tetap la nak tukar pakai seluar slack/baju t-shirt jugak...
adoi la..pening mummy dgn awak ni aqil....
xtau la ikut peel sapa...
tp semenjak dia pegi school ni la...mmg ketara la...
dah pandai bergaya....

tu x masuk lagi bab baju t shirt kegemaran dia...
lg buat mummy dgn daddy pening...
eee...geram tau dgn dia ni...
geram nak gomol2.....

Wednesday, April 10, 2013

~wordless wednesday-sekadar peringatan~

sekadar peringatan sesama kita...
kerana kita ni manusia kenkadang lupa...





so, beringat2 lah sesama kita ye...

Tuesday, April 9, 2013

~lumrah hidup~

jiwa tgh kacau....
haish..mcm2 la benda nak kena buat, kena fikir...
berserabut betul aku rasa...


 
thesis x jalan lagi...
prof pegi jordan & london, aku pun sama terbang ke mana2...
patut nya aku kena g jumpa co-sv, tp kemalasan plak..
yes..kemalasan tu la punca utama nya...
adoi la...sempat ke idak aku nak siap kan project ni...
but aku rasa insyaallah..sempat..
dengan bantuan prof..insyallah....

then fikir lagi pasal study ni...
bukan takat thesis tu je, masalah LM yg x berkesudahan lagi...
dgn assingment2 yg x siap2 lagi.. minggu depan dah nak kena present satu paper ni...
tp br suku jalan siap nya... haish la...
asyik mengeluh je ko ni ana... sampai bila la keje x siap...
tp xpe...insyaallah..saya yakin..
insyaallah!!

Monday, April 8, 2013

~pregnancy check-up-22 weeks~

ni info perkembangan fetus pada minggu ke 22...info dari sini ;



Berat bayi sekarang hampir satu paun / 430 gram, dan dia berukuran hampir 11 inci / lebih sedikit dari 27 sentimeter dari mercu kepala ke tumit, dan sudah terbentuk seperti bayi baru lahir, tetapi kurus, sebab lemak bayinya belum datang lagi. Walaupun beratnya semakin meningkat setiap hari, kulitnya masih kelihatan berkedut-kedut dan dia masih perlu menambahkan berat badannya. Bibir sudah jelas kelihatan dan mata telah terbentuk, walaupun iris (bahagian mata yang berwarna) masih kurang gelap. Pankreas, yang sangat perlu bagi pengeluaran hormon, sedang berkembang dengan baik. 

Pada peringkat yang seawal inipun, tanda-tanda pertama gigi telah tumbuh dalam bentuk kudup-kudup di belakang garisan gusi. Tak lama nanti, bayi anda akan lahir, dan tak lama selepas itu, gigi pertama akan muncul. 

Anda mungkin telah bertambah berat badan antara 12 hingga 15 paun / 5.4 dan 6.8 kilogram. Bermula dari sekarang, anda akan menambahkan berat badan secara konsisten, dengan purata lebih kurang setengah paun / 225 gram setiap minggu. Anda mungkin mengidamkan makanan tertentu dan anda mungkin menyedari yang lelehan vagina anda berlebihan (tapi tidak berdarah). Kedua ini adalah perkara normal dalam kehamilan. 

Adakah suami anda merasakan dia diketepikan? Tunjukkan dia bahagian kami yang didedikasikan khas untuk bapa baru. 

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

http://www.babycenter.com.my/a1044279/perkembangan-fetus---hamil-22-minggu#ixzz2Pp33XsFu


ok, now pasal aku plak....

last thursday, g buat check-up...
mmg nak kena buat check-up pun untuk minggu ni...
so, alang2 ada masa, moh la terus kita...
untuk pregnant kali ni mmg dah x buat check-up kat gov.,
eh ada la buat..tp sekali je..masa 1st time bukak buku merah tu...
utk 2nd time tu mmg dah x buat kat klinik gov. lagi due to latihan mengajar masa bulan 2 hari tu...
patut nya ada sekali dlm bulan 2 tu kena g check-up, tp sbb mmg xleh nak keluar kan,
so, nurse kat gov. klinik tu suruh terus buat check-up kat klinik private je..

then, terus la g check-up dgn dr mazlah...
check-up kali ni;

weeks; 22
berat mummy; 55.15 (rasa nya mengandung kali ni mmg x cecah 60kg la smpai melahirkan, dulu2 time ajmal dan aqil merasa la jugak berat 60kg ++)
berat baby; 564gm
tekanan darah; 110/70

yang lain2 semua ok...

next check-up kena dtg awal pagi minum air gula....
waaa.....nak nangis rasa nya...
kalau boleh xnak pun minum...tp mcm mn nak skip kan....
next check-up juga dr mazlah akan buat reference letter ke tmpt yg nak bersalin.
huhuhu...rasa nya still stick pada ukmsc kot utk kali ni...
tp mmg dr poket sendiri la rm yg bakal keluar tu...
dulu masa ajmal dan aqil, xpela...company aku cover even x banyak pun...
company mr azam mmg x cover la plak utk maternity ni...
xpela..insyaallah rezeki baby kan....
nak pegi HUKM bawah tu, mr azam mmg x bg la....
tp mana la tahu kan kot2 kali ni dia berubah angin,
bagi aku bersalin kat HUKM, then dpt plak prof zaleha...
waaa...berangan la ko ana...hahaha......

then, tiba masa utk scan...
biasa la kan, kalau g check-up kat private ni, mmg tiap2 kali check-up diaorg akan scan...
so, scan kali ni menunjukkan baby berada dlm keadaan ok, sihat walafiat...
kepala pun dah ke bawah...tp prof zaleha pernah remind aku,
even time 5-6 bulan ni kepala baby dah ke bawah,
jgn over confident dia akan stick mcm tu, sbb dia still ada space utk move...
so, baby, sila duduk diam2 kat situ yea...:)
gender? jeng jeng jeng.......
hahahaha...mmg x nampak la.....
kali ni terlindung oleh tali pusat plak...
kemain lagi dr mazlah godek2 nak bg nmpak jugak, tp nan ado....
aku dgn mr azam pasrah je la....hahahaha...
dr mazlah confident cakap 70% ialah baby  _______
tp mr azam like usual la, mana nak confident sgt..
tu kan kerja tuhan kata nya, kang nnti confident sgt, then, scan tu salah,
frust pulak...so, xyah nak kecoh2 pasal gender kata nya.... :)
apa2 pun, berdoa dan terus berdoa je la....

so, tu je la kot yg dpt di update ttg check-up kali ni...
gmbr mak buyung yg latest xde la....
eh ada...ada...tp mak malu la....
hahahaha......


Friday, April 5, 2013

~pakaian hikmah~

hi all..fuh..fuh....
cuci habuk sikit...
dah 2 hari x update blog...

alkisah nya, selasa ptg tu, broadband buat hal...
rabu ptg baru la sempat ke service provider, tukar yang baru...
nasib la still under warranty, kalau x, mau nya melayang rm kena beli hok baru...

semalam plak, mmg x sempat nak update blog...
awal2 pagi dah keluar umah, g umah DP, settle kan hal2 yg berkaitan...
geram betul la aku dgn management yang baru ni...
service ntah apa2 la...
mengamuk la aku dgn mr azam semalam kat ofis tu...
sakit hati sungguh bila ingat balik...
lepas dah settle semua tu,
masuk kl plak, g ofis MARA, settle kan hal2 yg berkaitan....
then g check up, buat medical check up...
g lhdn, then ke KPT...
satu kl & putrajaya habis aku dgn mr azam tour semalam... huhuhu...
smpai2 umah dah kul 5 dah...kepenatan...

eh eh..dah melalut dah dr topik... hahahaha....
nak cite pasal pakaian hikmah... hikmah la sgt kan....
last week, kemas2 almari, keluarkan baju2 hikmah a.k.a baju mengandung...
seluar2 mmg dah awal2 lg keluarkan....
senang skit, klau nak pakai, ambik je terus...
bila tgk2 balik, x bnyk pun baju2 pregnant aku ni...
now pun still pakai baju kurung g kelas... ada lagi baju kurung yg masih muat....
tp seluar, mmg dr awal2 lagi dah keluar kan sbb seluar x banyak kan..
kalau pakai seluar pregnant ni selesa sikit.....


ni je koleksi seluar pregnant yg ada...ada 5 helai je pun...tp kat gmbr ni ada 4 helai je sbb selai lg tgh basuh...yg scarlet tu ada 2 helai, beli ms pregnant kan ajmal...dia main ikat dgn tali..xde getah...selesa sangat..kain dia ok....yg mother club yg light color dgn yg 2nd dr bawah tu, beli ms pregnant kan aqil...beli pun ms tgh sale..kalau x, xde mampu nya..huhuhu...yg 2nd dr bawah tu, baru2 ni aku nak pakai, dah x muat la...huwaaa...sedih nya...ketat part peha....waaaa.....peha aku dah besor......sayang sgt sbb kain dia sedap...dua2 ni jenis getah tepi kiri kanan..adjust getah je la kalau perut makin besor...yang paling depan tu, beli baru2 ni...mother club ada buat sale kat butik dia kat MV, so, rembat la selai...yg ni jenis getah kat depan perut ni...x selesa sgt...rs selesa lg getah tepi.....

rasa seluar nak kena tambah lagi la selai 2.....psssss.....mr azam..please...:)

ni plak koleksi baju2...semua ni beli ms pregnant kan ajmal dan aqil...pregnant kali ni x beli lg dan rasanya xkan beli kot...lgpun skrg ni kan bnyk baju2 jenis yg besar kat bhgn perut kan...so, kalau beli baju mcm tu pun ok kot......

so, tu je la koleksi baju2 dan seluar mengandung ku.....
rs nya lepas ni nak beli seluar je lagi sehelai, then, nnti fokus kat brg2 baby plak....
adesss...bnyk nya bnda nak kena buat, fokus study lagi, prepare brg2 baby lagi....
berdoa semoga semua nya di permudah kan....
insyaallah....:)


Tuesday, April 2, 2013

~Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta 2013~

sabtu lepas kami ke sini..
mr azam yang plan nak bw kami ke sini..
masa  tanya, dia x bgtau...
beriya2 suruh kami bangun awal pagi..sbb nak keluar awal..
i dgn aqil masih tido lagi...
i bleh plak bantai tido lepas subuh...penat sgt kot...
sbb ajmal pun dah ayik keluar masuk bilik suruh bangun,
pasrah la mummy dgn aqil kena bangun awal....
so, bersiap2 la kami...dalam 850am tu dah keluar rumah...
sampai2 sana dekat pukul 915-920 gitu la...
dah ramai dah org....
penuh...tp nasib dpt tmpt parking yg agak strategik...
ingat kan start nya pukul 10am, rupa2 nya pukul 7am dah start...

tahun ni tahun ke-5 di adakan hot air balloon fiesta ni,
tp br thn ni kami berkesempatan nak pegi...
tahun lepas ada jugak plan nak ajak mr azam pegi..
tp dulu dia keje shift, susah la sikit..
alhamdulillah, tahun ni boleh pegi...:)


baru sampai.....


masuk kat dalam belon udara ni, kena caj rm2 sorang..kanak2 pun kena...boleh masuk dalam brp minit je...tp sbb fee dia murah, mr azam ajak je la masuk.....

nak naik belon udara tu mahal sgt nak kena bayar, rm20/person...

mountain dew  rasanya penaja rasmi yg terbesar kot...bnyk booth2 diaorg bukak kat sini...kalau rasa dahaga, boleh g ambik air free yg diaorg bagi....
alang2 dtg sini, jalan2 je la terus ke arah tasik tu....

nmpak bot, ajak naik bot la plak....ada 3 jenis boat, yg cruise, senandung apa ntah, pastu paddle bot ni...anak2 bising ajak naik paddle bot ni...rm10/boat...mr azam risau nak naik sbb takut mummy penat nak kayuh...sah2 la mummy kena naik gak kan, kalau x, sapa nak bw lagi sorang anak....but..alhamdulillah, ok je..xde la penat sgt pun mengayuh....


aqil raziq, naik je bot, terus cuak2 muka..hah..td nak naik sgt kan....muka pucat lesi sbb takut...hahahaha...tp kejap je la..lepas tu dah ok je..dia happy je..tp nmpak la x brp happy sgt sbb cuak tu masih ada kot...hahahaha....

nun di sana, adalah bot mr azam n ajmal...mr azam said, dia langsung x kayuh...ajmal je yg kayuh..huhuhu....

so, dah penat, moh la kita berpatah pulang....
sebelum ke tasik tadi, dah nmpak, mcm2 permainan yg mountain dew buat and of course la berbayar kan....
ajmal dah request nak naik itu la ini la....

kami suruh dia pilih satu je sbb mama pun dah x larat dah..cuaca makin panas, mak penat la nak...
last2 dia pilih yg ni....naik basikal apa ni..KMX erk...
ntah..mama pun dah lupa, apa nama basikal ni...

both of us ( me n mr azam) tnya ajmal,

us; boleh ke ajmal nak bw basikal tu?
ajmal; boleh...mummy dgn daddy(now, he called us mummy n daddy) ni mcm x percaya kat ajmal je...ajmal dah besar la...dah 5 tahun dah..ajmal boleh bawa basikal tu..ajmal percaya pada diri ajmal sendiri...ajmal yakin ajmal boleh...

nah ambik kau....panjang lebar jawapan dia....
so, mcm kesian la plak kalau x bg naik kan....
so, bg la peluang dia merasa....
and.....sah sah la aqil pun nak kan....
tp aqil mmg x reti kayuh basikal lagi...
basikal dia yg kat rumah tu pun x abis practice lagi kayuh satu bulatan...
asyik la kayuh separuh2 je....
so, nak x nak, daddy la kena carry dia bw naik...
rm15/basikal...utk 15 minit kalau x silap....

ajmal mmg totally berjaya la bw basikal ni...nmpak kepuasan terpampar di wajah dia bila dah lepas bw basikal ni...alhamdulillah, happy sgt2 sbb dpt gembirakan anak2....

habis je naik basikal ni, jalan2 lagi, terus la kami decide nak balik sbb cuaca pun makin panas...
mummy pun dah mengah dah jalan....
booth yg kat padang sebelah2 tu kami x pegi pun pusing...
masa lalu nak balik tu, tgk mcm best je...
tp xpela...thn depan insyaallah boleh pegi lagi....

alhamdulillah dapat gembirakan anak2, bw diaorg outing...
xde la terperap je kat rumah cuti sekolah ni kan..
at least bw diaorg ke tmpt yg diaorg x pernah pegi ni....
tgk anak2 happy, rs satu kepuasan pada kami ni....


Monday, April 1, 2013

~short update~

hi...salam isnin u all....
hari ni isnin seperti biasa la...sedikit sibuk....
so, nak buat entry panjang2 sgt pun x sempat.....
ingat nak buat publish entry malam td, tp dok buat assingment plak...
xpela...assingment tu lg pentiing kannnnn...

hari ni kelas pukl 830, but of course la kena keluar awal kan...
last week, ramai classmates x dtg and ada yg dtg lewat...
aku pun sama..kul 835 baru masuk...
tup2 kena soal kenapa masuk lambat....

so, bermula minggu ni, kul 830, pintu kelas akan di kunci...
sapa lambat mmg x dpt masuk la....
huhuhu....stress mak...hahahaha....

weekend korang mcm mn? best x?
mesti best kan, ramai aku tgk g bercuti2...
ye la, kan minggu lepas cuti sekolah....
kitaorg ni nak cuti, tp x lepas2 lagi...
ada je yg menghalang....huhuhu...

ok la..nak g mandi...nanti kang kalau lmbt, xleh masuk kelas...hahahaha....