Thursday, May 30, 2013

~balik kampung~

last week, balik kg...
menjenguk ma dan ayah....
dah lama x jumpa diaorg...
lg pun mr azam dah janji, before bersalin, dia nak ajak balik kg...
plan nya nak balik minggu ni...
tp last minit tukar plan....(i la yg memandai tukar plan)
balik last week...
tp ada hikmah jugak, sbb minggu ni sgt sibuk...
last week kebetulan i x sibuk <s>mr azam je yg sibuk</s>,
supervisor terbang ke germany, so, mmg x jumpa dia la...
and ada kelas yg cancel, so, jom la kita balik...

ralat jugak x dpt balik minggu ni sbb this saturday birthday my mum...
and ada sorang dua kawan satu sekolah kawin minggu ni....
tp xpela...nak buat mcm mn...
daripada x dpt balik langsung kan....

balik kali ni x ke mana2 sangat pun...
sbb i is x brp larat nak jalan....
xtvt makan2 pun x meriah sgt....
biasa2 je...lgpun kenduri kawin sana sini...
mana nak pegi kenduri lagi, nak g makan2 lagi....
makan kenduri sampai kan terkena cherry berry...
hahaha...kesian sungguh kami semua yg terkena....
nasib baik la x melarat....
cuma kesian la kat alya, next day nya (hari kami kena cherry berry tu),
dia kena pergi latihan menembak plak...dah la seminggu and dia x bw her phone....
xtau la apa nasib dia....hopefully dia terselamat dari terkena...
sbb hanya org2 tertentu je yg kena (kes makan satu jenis lauk ni)
kitaorg x sure alya mkn ke x lauk tu....
moga alya bertabah la kalau alya kena... :)

balik kali ni, sempat jugak sekejap ke KT,
misi mencari kain utk buat baju melayu kids...
mr azam mmg xnak baju melayu tahun ni,
and for me plak, hari tu MIL bg kain sempena hadiah birthday,
and kebetulan sama plak dgn one of baju melayu mr azam....
so, cr kain utk kids je la utk buat baju melayu....
senang kerja kan....tahun ni raya x beriya sangat sbb i dalam confinement (insyaallah)...
so, xde nak jalan2 sangat la kan...so, utk i mmg xde nak beriya sangat baju...
mr azam pun sama la, ye la..dah beraya kat trg..ke mana la sangat dia nak pegi beraya without me kan...

makan nasi dagang mmg perkara wajib kalau balik kg..
x kira la dari kedai femes ke x femes ke...
cuma kali ni x dpt cari yg betul2 menepati citarasa tekak...
setakat dpt makan je la...
kebetulan plak, pakcik dan makcik i yg bukak warung tu x buat nasi dagang...
takat pegi beli kat pekan je...sangat la x feel...tp alhamdulillah, dapat jugak makan kan...



dapat jugak makan lemang, and buat rendang...
ma mcm pelik bila aku buat rendang sbb our family, kalau buat rendang tu biasa time2 raya je...
tp sbb mr azam nak mkn dgn lemang, so, buat jugak la sikit kan...
licin rendang daging ku.....ayah pun makan jugak...hihihi.....:)

and dah alang2 ke KT tu, beli kan jugak keropok keping and serunding yg cousin mr azam pesan...
and beli jugak keropok utk lecturer and my supervisor and kengkawan also yg banyak tolong saya..

lain2 cerita balik kg xde la kot....
eh..sabtu tu jugak birthday amie..tp x celebrate pun...
konon2 la i nak beli kan 1 slice kek SR utk dia...
last2 anak den yg rembat....
balik dari KT,

aqil: pok mie, aqil ada belikan kek utk pok mie, jom kita makan sama2 ye...

pok mie dia dah gelak2 dengar,
last2 dia belasah kek tu sorang2...
hahaha...sorry la pok mie erk...next time ok...erk..maybe la...hahaha....

erm..lain2 kisah xde kot...
tu je la rasa nya cerita ceriti sepanjang balik kg hari tu....

oklah u ooollllsssss....
nak sambung key in data la plak....
see u soon.... :)



Wednesday, May 29, 2013

~wordless wednesday-yong tau foo kg pandan~

actually hari ni xnak buat wordless wednesday sbb nak bercerita ceriti....
tp xpela..esok lusa masih ada kan,
so, today, we proceed dgn wordless wednesday.... :)

yong tau foo kg pandan,
mmg aku x makan yong tau foo kat lain selain dari tmpt ni..
ntah kenapa...
nak kata sedap, erm...ntah la sbb x pernah mkn kat tmpt lain kan...
dgn erti kata lain malas nak try kat tmpt lain...

dah lama teringin tp x pergi2 pun...
hari tu sekali pergi tutup,
kali ni, call dulu....
makan sorang2 je...tp x kisah pun, janji perut kenyang...kan....

entry yong tau foo kg pandan, CLICK HERE....

Tuesday, May 28, 2013

~berhabuk...~

hi u olllssss....
dah berhabuk dah blog ni...
gara2 kesibukan kemelandaan....
nnti aku cite satu persatu...
kat draft tu pun bnyk lg entry x ter publish...

ok, jumpa lagi esok insyaallah...
ni nak pegi kelas plak...
bye....:)

Thursday, May 23, 2013

~pregnancy check up-28 weeks~

last week,
1st time g pregnancy check up dgn gyne...
now, still kat ukm specialist lagi la...
but gynea mmg bertukar lagi...
pilih kat situ jugak sbb senang...
aku kan ada allergic pada ubat,
so, kalau ada apa2 senang la...

skrg ni gynea perempuan kat ukm specialist ada 3 org...
eh 3 ke 4 ntah..lupa la..tp 2 org melayu...
prof azurah dgn dgn dr natasha ain...
aku pilih one of them la...
masa nak pilih gynea utk booking tu,
gynea tu dah fully booked...
xnak terima patient baru dah...
even aku kira pernah bersalin kat situ,
tp ni di kira new patient...
merayu2 aku dgn clinic assistant dia utk dptkan gynea ni...
last2 dapat la.. alhamdulillah...
sgt la x sabar nak jumpa gynea ni...
ntah kenapa, rasa lain mcm excited nya...
hehehehe...

ok, sebelum masuk, ambik gambo dulu...
mak yong di minggu ke 28...



mr azam pun ikut sama, so, boleh la dia tlg ambik kan gambor ni..:)

check up kali ni, berat 55.15
bp normal..
since dah minum air gula hari tu,
so, x yah la nak repeat lagi.. lgpun result nya normal kan...
alhamdulillah...

but ada jugak yg x best nak di dgr...
kencing kotor lagi...
doctor tnya, kerap rasa ngilu x kat bhgn bawah...
aku cakap la ye...
kebetulan masa last week tu, rasa teruk sgt ngilu nya..
ingat kan baby dok tolak2...
rupa2 nya doctor kata tu sbb infection tu...
it's too early utk rasa ngilu2 baby tolak tu kata doctor...

doctor mcm x berpuas hati...
so, doctor bagi ubat kena bancuh dgn air...
and kena minum air masak banyak2....
alhamdulillah, dah rasa ok skit....
tp still la jugak..
doctor kata kena berjaga2..
sbb takut kalau makin teruk,
akan effect pada baby dah boleh jadi baby kena push utk keluar awal...
omg..mak takut oi.....
so, ingat la ana..ko kena togok air masak banyak2....

ok, bila tiba waktu scan, semua nya ok2 aje...
gender mmg nmpak clear la.... :)
tp muka x nmpak sbb dia berpaling ke belakang....
bukan main doctor godek2 nak suruh dia berpusing,
xde jugak...ooooo baby main nyorok2 dgn mama papa yea...:)
and kedudukan baby x berubah la...
kepala ke bawah...
alhamdulillah....
berat baby pun ok, selari dengan minggu...
alhamdulillah...

best ar dgn gynea kali ni...
eh bukan la nak kata dgn prof za n dr ani x best....
diaorg pun best jugak....
diaorg ni jenis cakap lemah lembut je.....
yg best nya, boleh borak2 lagi...
dia cite yg dr ani further study, insyaallah bulan 7 ni baru balik...
owh..patut la dia xde dah kat situ....

and then, kitaorg discuss pasal ubat2an yg boleh dan tidak boleh aku ambik nnti....
sbb takut allergic...
doctor kata, nnti dia kena study balik fail aku ni since ada allergic kan..
so, nnti dia boleh tahu la ubat apa yg dia boleh bagi nnti....


tu je la kot...
since skrg ni baru 28 minggu, so, doctor bagi TCA 4 minggu lagi...
bila dah masuk 32 minggu baru jadi 2 minggu sekali....
moga2 semua nya di permudah kan....insyaallah.....

Wednesday, May 22, 2013

~wordless wednesday-kelas cancel~

petang semalam kelas cancel...
last minit dpt tau....
tgh dok ralit2 buat keje,
masa tu dah nak dekat maghrib,
member msg, kelas hari ni pun cancel...
arghhhhhh...kalau la aku tau awal2...



Tuesday, May 21, 2013

~siri bercakap dengan ajmal irfan~

# situasi 1

lokasi : meja makat (kat rumah)

ajmal : semalam kan, kat school, ada kawan tu, dia pakai baju oppa gangam style..tp baju tidur...mal tgk baju dia tu, mal rasa la mcm baju tidur, pastu mal fikir, eh, dia ni ada ke pakai baju tidur pegi sekolah...

papa : abis tu, mal tegur x kawan tu, x tanya dia, kenapa dia pakai baju tidur?

ajmal : x la pulak, ye la...nnti kalau mal tegur, dia marah pulak.....

hahahahaha.....
gelak sakan aku dengor...alahai anak........


#situasi 2

lokasi : dalam kereta, baru balik dr sekolah...

papa : tadi mama dgn papa pegi jumpa doctor, check-up baby...baby kata dia xmo keluar lagi, sbb abang2 dia xnak tidur bilik sendiri lagi..masih lagi nak tidur bilik mama papa...

ajmal : ala tipu....ye ke baby cakap mcm tu..baby mana boleh cakap lagi....dia duduk dalam perut mama kan, bila keluar nanti la baru boleh cakap....

hahahahaha....ajmal....ajmal....

#situasi 3

lokasi : dalam kereta on the way nak g sekolah

mama : bagus la anak2 mama hari ni, x buat perangai pun...kalau mcm ni, mama sayang lebih la.....kan bagus kalau hari2 mcm ni...

aqil : ok mama, set ( sambil angkat ibu jari-tanda nak calit dgn mama)

mama : ok, set...ajmal, set.....

ajmal : xnak la sbb mal tahu, nnti esok esok, mal akan buat perangai....

mama telan airlio je....huhuhu....

----------------------------------

ada banyak la situasi yg kenkadang buat mama dan papa terkedu dgn patah2 kata yang keluar dari mulut ajmal ni....
kenkdg x terjawab dgn soalan2 dia....
geram sangat dgn dia, rasa mcm kejap je masa berlalu,
dah besar dah dia....

baru2 ni xtau la cikgu2 kat school dia tu buat apa...
tp mcm sessi apa erk org panggil...
kita duduk dlm tmpt gelap, pejam mata and bayang kan sesuatu...
so, hari tu, cikgu2 dia suruh bayang kan pasal mak dan ayah...
ntah apa yg cikgu2 tu cakap pasal mak dan ayah, end of session tu,
ada la budak2 yg menangis la kan sbb sedih cite pasal mak ayah...
and ajmal one of them....
hahaha...masa cikgu dia cerita tu, mama gelak kemain lagi...
dah rasa mesti dia antara yg nangis tu,
dia ni mmg hati lembut sikit...
kenkdg, time tgh dok istirehat, dia datang kat mama, peluk mama, cium mama and cakap,
"mal sayang sangat kat mama dan papa"....
alhamdulillah...

then, cikgu bgtau, aqil x nangis pun...dia just tunduk je....
dlm kereta, aqil cakap, aqil dah rasa mcm nak nangis je...hahaha...
xyah la aqil..mama tahu aqil xkann nangis nya....hahaha...


mama sayang ajmal irfan...sayang sangat2......






Monday, May 20, 2013

~hujung minggu~

minggu lepas, adalah minggu yang memenat kan...
sangat2 penat aku rasa....
bermula dengan ahad lepas, until wednesday,
tiap2 hari at least sekali, aku pegi jumpa sv bincang pasal project...
normally, once a week...
but now, lost track sikit, and my sv pun bz nnti,
so, time yg dia free ni, mmg di guna kan sepenuh nya....

ok lah, later2 la cite pasal sv tu....
so, bila dah stress sgt, hujung minggu adalah waktu terbaik utk spend masa dgn family tersayang....
biasa la, buat la aktiviti apa2 pun, janji bersama2 dgn diaorg,
heaven....

sabtu, pagi2 buat breakfast simple2 je..
roti dgn tuna je, sbb mama sgt tired....
then, tghri terus ke rumah in law ada hal sikit nak kena buat kat sana....
lunch kat rumah in law,
then, mama buat assingment sikit, at the same time layang kids buat xtvt melukis diaorg....
so, sama2 ada aktiviti yang di buat....
malam just masak nasi goreng for dinner..
alhamdulillah..semua orang kekenyangan.....




then, sunday morning, ajmal dah request nak pancake...
since yesterday nya tu lg...tp sbb semalam dah x buat,
so, hari ni kena la buat kan...
diaorg teruja utk join mama sekali buat pancake....
kali ni, letak milo sikit dalam pancake...
dlm website milo ada resepi milo pancake ni kan...
tp ni x ikut pun resepi tu, just ikut resepi yg biasa buat tu, and add-on milo sikit.....
lgpun, ni gara2 frust sbb x pegi malaysia breakfast day yg milo anjurkan semalam la ni....
hahahaha...sbb niat mmg nak pergi, tp tau2 je la...
aqil raziq, on weekend, mmg dia bangun lambat....
x smpai hati nak kejut kan....
so, jadi la milo pancake kat rumah as our breakfast yesterday....



 excited kemain lagi sorang2 nak buat breakfast.....

 so, ni la breakfast semalam....cekodok pisang and pancake milo...alhamdulillah...semua kekenyangan....cekodok pisang tu fav. aqil, and tu dia yg request, pantang nmpak pisang kat dapur, mmg cekodok pisang la dia akan request....

then, tghri tu, ke jusco sekejap, mencari hadiah utk hari guru. sekolah ajmal x celebrate lg hari guru. diaorg buat minggu ni, so, mama plan nak bg minggu ni je la...beli hadiah biasa2 je la utk diaorg....
and as usual la kan, kalau dah keluar tu, mmg ada la yg akan di capai nya...
so, diaorg nak sticker....

 sticker transformers, balik tu, terus lekat2 kat kertas....

gigih sangat kan......

so, begitu je la cerita hujung minggu kami...
hilang stress mama bila dpt spent masa dgn family, masak2.....
ok, jumpa lagi esok, nak g kelas plak ni....:)

Friday, May 17, 2013

~hari ini....~

pagi tadi mendung je kan.....
pastu hujan plak tghri...
dah lama aku rasa x hujan di tghri...dah la lebat...
apa2 pun alhamdulillah...sejuk la sikit....

hari ni ada app. dgn gynea...
1st app. dgn dia...
yg ni later2 la update....

erm...
banyak benda sbnar nya nak kena buat malam td...
tp tup2 semua x terbuat...
nak key in data kat spss,
nak masuk contest nuffnang,
nak update blog utk next2 entry...
tp tup2 semua x jadi...

i need someone yang boleh tlg i nih....
tlg ajar key in data using spss...
dah google tp mcm x membantu sgt..
mungkin kah kena tgk kat youtube kot....
patut nya esok nak kena jumpa prof,
tp xpela, just email je la nnti result dia...
ni baru utk pilot test....

rasa mcm banyak melalut dah la....
erm...
better i stop dulu sblm melalut dgn lebih banyak lagi...
see u on monday (maybe...hahahaha...)
and selamat berhujung minggu semua.....:)

Thursday, May 16, 2013

~mental ke??????~

kecoh kan skrg ni kat fb ke ig ke,
pasal kalau post gmbr mknan kat media social network, dikira org tu ada mental problem....
aku x faham betul la dgn org yg buat research tu...
ntah apa2 la kann...
mengarut je aku rasa....
huh....

tp ada aku kisah?
janji aku sukaaa....
mental x mental belakang kira...

ni gmbr 2-3 minggu lepas...
aqil x sihat, 2 hari x g sekolah...
2 hari jugak la dia request nasi ayam...
mama malas nak keluar g beli salad,
guna je bahan2 yg ada kat dapur tu..
janji anak kenyang........



ni utk dinner....
aku ni, kalau bakar ayam mesti bakar garing2...
pastu mula la ayam tu jadi kering...sbb lama sgt bakar...
ye la, nak kasi garing satu hal...
pastu x confident aku kalau bakar ayam kejap2 je..
takut x masak bhgn dalam...
tp rasa mcm x  juicy sgt la ayam tu even dah perap lama....
owh..ni ayam lemon rosemary...
buat potato salad, campur dgn tomato and carrot...
gravy tu, mushroom gravy...
since ada cendawan butang dlm peti ais,
campak2 je la bhn yg ada....


ni utk minum ptg....ada tetamu nak dtg...
buat bihun singapore dgn kek pisang...
alhamdulillah...
terima kasih pada tetamu sbb sudi dtg teratak kami...
nnti2 ada masa, dtg la lagi....dah duduk dekat2 ni kan...
senang la....:)

malam ni rasa mcm nak buat fish n chips...
tp bila tgk blog kak d buat chicken chop, rs mcm sedap jugakkkkk....
erm....tgk la dulu mcm mn....

owh...btw, sebelum terlupa...
hari ni hari guru kan,
selamat hari guru di ucap kan kepada semua guru2 di malaysia,
terutama kepada guru2 yang pernah mendidik saya dari tadika sampai la skrg ni.....

ingat ptg ni nak baked something nak bg kat cikgu2 ajmal n aqil kat school...
malam td penat sgt, x sempat nak buat apa2....
tp tgk la..tu kalau rajin la...:)


Wednesday, May 15, 2013

~wordless wednesday-biru saja2~

fasa pertama mendobi baju2 baby...
biru saja2.......
eeeee.....x sabar nak tunggu baby keluar....
bau baby sangat harum...
seharum baju yang dah mama basuh utk kamu ni sayang...... :)


Monday, May 13, 2013

~x untuk undi~

hari sabtu lepas, masa ajar aqil dgn ajmal membaca,
masa suruh sebut huruf x tu,
mama tanya la dia, 'aqil, hah, ni huruf apa...'
dia jawab, "jom kita mengundi"...
hahaha...gelak mama dengar nak oi...
org dah habis la musim mengundi ni...
dah dah la ye.......



hari tu lagi la, terkejut aku, bila dia tetiba menjerit... 'ini kali lah...'
hahaha.....ni gara2 dia tgk org menjerit masa kat tempat mengundi hari tu la ni....adoi la aqil....

geram rasa kat dia ni....
hari2 mesti nak gomol2 dia....
dah besar pun rasa mcm baby2 je lagi......

Sunday, May 12, 2013

~happy mother's day~

hari ini hari ibu kan...
untuk semua yang bergelar ma/ibu/mama/mummy/ummi/mak...
dan juga untuk bakal2 ibu sekalian....
SELAMAT HARI IBU.....
x kira la di mana jua anda berada.....:)




to my mum,
i love u ma,
terima kasih kerana mendidik na sehingga skrg ni....
terima kasih di atas segala nasihat, membantu na di kala susah senang na...
thanks for everything ma....

to my mil,
i love u mama,
terima kasih atas segala pengorbanan mama selama ini kami sekeluarga...

and x lupa juga untuk sorang lagi, seorang makcik aku yg mmg dah aku anggap mcm mak sendiri...
terima kasih che ngah dia atas segala nasihat, didikan untuk na selama ni...
che ngah banyak bagi nasihat, tunjuk ajar dalam nak membesar kan anak2 aku selama ni...
ye la, che ngah pun keje kat hospital,
so, apa jua guide line dari hospital pasal bf, kesihatan mmg aku banyak tau dari dia la...
kalau ada apa2 masalah masa pregnant pun, kat dia la aku tuju dulu....
thanks for everything che ngah...

and hari ni,
ibu yang sorang ni plak, kena kuarantin...
xleh g jalan mana2 sbb kena siap kan assingment and ptg ni plak nak kena jumpa supervisor...
mak pasrah je la..huhuhu......




Friday, May 10, 2013

~bla bla bla....~

hari ni kemalasan sungguh rasa nya...
ntah kenapa...
mungkin sbb memikir kan beban2 kerja yang ada.....
haish...rasa nya x sabar nak habis kan study ni...
penat dah...
mcm mn la nak sambung phd mcm ni kan....
kalau study sikit mcm ni pun dah penat....
huhuhu......

mungkin juga aku rasa malas sbb nak mengharungi esok dan lusa....
hopefully akan tabah untuk menghadapi 2 hari nnti....
kalau la dapat di luah kan semua nya....
errmmmmmmm.........

banyak sangat rasa nya benda yang terlintas kat fikiran...
banyak fikir, mungkin tu yg sbb jadi penat kot.....
fikir pasal study, pasal rumahtangga, anak2, suami, diri sendiri....

oklah...
xnak menulis panjang2...
mood xde...
selamat berhujung minggu...
:)

Thursday, May 9, 2013

~pregnancy checkup-minum air gula~

as a promise, hari ni nak update pasal pregnancy plak....
kena update cepat2 bagi org tu baca, mana tau, berjangkit plak dia pregnant lepas ni....hahaha...

ok, adia, hopefully lepas ni berjangkit kat u plak erk...
hahaha....bagi piya adik plak..sian dia, asyik main dgn AR je...xde kwn gegirl...:)

ok, kali ni pregnancy check up yang ke 27 weeks,
kena minum air gula...
awal2 lagi aku dah smpai klinik..sbb tau, kalau g tghri, mesti ramai org kan.....
so, check up kali ni, mcm biasa la...cuma banyak yg x best dari yg best.....

ms scan, doctor tnya, ada apa2 masalah x,
aku cakap la, now dah start muntah2 balik...
dia kata patut nya dah xde muntah2 ni, bila dah masuk 3rd trimester ni..
ni mesti sbb kencing kotor, atau stress, or penat, x cukup rehat....

then, doctor check air kencing,
air kencing kotor....tersangat2 kotor...
tu mmg aku mengaku la...kurang minum air masak...
doctor kata, ni punca aku muntah2, sbb kencing kotor...
so, doctor bagi antibiotic and suruh minum air banyak2...
huhuhu....aku tgk doctor mcm bengang je dgn aku bila dia tgk reading air kencing tu..
sbb mmg teruk sgt2....
huhuhu......

ok, then check berat...
berat turun...54.15kg je..
last month 55.5kg...
lg la kena tegur....huhuhu..nak buat mcm mn doctor, saya mkn asyik muntah je....
hew..hew..hew...

then, nasib la bila scan, berat baby memberansang kan....
so, kira nya, aku makan, mmg zat semua serap pada baby la....
alhamdulillah....
berat baby now dah 1.4kg,
kedudukan baby mmg x berubah dr last month, kepala ke bawah....
air ketuban ok, lain2 semua ok...alhamdulillah...
and gender pun dah tau...
tp xpela...xyah nak nak reveal lagi kat sini...
tunggu baby keluar dulu la...biar la family members je dulu yg tahu....
tp aku ni, gatal tangan jugak, borak2 dgn group kengkwn kat WA, diaorg tnya gender,
aku pun bgtau, hahaha....xpela..tu consider kengkawan rapat je la...
apa2 pun x kisah la boy or girl, janji mummy and baby selamat.....
kaaaannnnnnn.....

and now, turn utk......


minum air gula.....
erm...mmg manis leting (sangat) la...
tp ku tahan je la....
demi baby kannnnnn........

and result pun dah tau, alhamdulillah, bacaan normal.....
next week, app. dgn pakar...
now, plan nya nak bersalin kat UKMSC lagi la....
tp skrg ni prof amelia dah xde,
ambik prof lain plak...
xpela...tu next week la plak kite cite ye....

ok, tu je la perkembangan terkini nya...
moga2 semua nya di permudah kan....
insyaallah....

Wednesday, May 8, 2013

~bersawang~

hi semua....salam hari rabu....
sudah bersawang dah blog ni kan....
bz bebenor tuan nya, nak kata g berkempen pastu mengundi, xde jugak kan...
hahahahaha...
eh...masih ada lg yg demam pilihanraya ke?

sbb dah lama x menulis blog, maka hari ni rasa nya nak membebel...
sbb tu xde wordless wednesday hari ni sbb rasa mcm bnyk benda nak tulis...
rasa je la..tp idea ni xtau lagi keluar ke x.......

erm...tetiba kehilangan idea plak nak tulis....

ok ok.....
semalam dah bermula kelas....
kira nya ada lebih kurang 5-6 minggu lg kalau x silap aku utk aku meneruskan sisa2 terakhir sebagai pelajar ni...
hahahaha...hopefully xde la paper yang sangkut, even master project pun x jalan lg ni....
tgk kawan2 lain semua dah distribute questionnaire dah....
tp xpe..insyaallah sempat....
di kala aku dok risau ni, SV aku sentiasa bagi sokongan....
alhamdulillah, dia x pernah nak pressure aku dgn project ni...
even tajuk ni terlalu ambitious ( bak kata lecturer2 lain),
tp aku percaya, dia akan sama2 bimbing aku, untuk buat yang terbaik...
insyaallah....

skrg ni, ada 2 lagi paper yg x present,
ada 4-5 lagi assingment yg nak kena buat....
tp xpela...insyaallah sempat di siapkan...
sekarang kan maklumat di hujung jari,
google je, apa yg nak, semua akan keluar...kannnnnn....
hopefully semua nya di permudah kan...
insyaallah.......

erm....baru teringat, nak tulis pasal pregnancy check up untuk yang baru2 ni...
tp terlupa plak...
ok...ok...xpe..next entry la......
ok, nak bersiap2 nak g kelas plak,
bye bye u all......:)

Friday, May 3, 2013

~kejadian berdarah~

salam jumaat semua....
mesti ramai yg cuti hari ni kan, nak balik kampung, nak mengundi....
opsssss....pasal politik xmo cakap lebih2 ye kat sini...

alkisah nya ptg semalam...
kan our area ni, ptg semalam x hujan....
kalau x, tiap2 ptg mmg hujan je manjang......
so, mmg janji dgn ajmal tiap2 pagi sebelum hantar dia pegi school,
kalau x hujan ptg ni, kita g playground...
masalah nya mmg hujan, so, mmg x dpt la pegi kan....
ptg semalam alhamdulillah x hujan....
excited la nak bw diaorg g playground...

sekali tu, dah smpai, parked keta,
masa tu aku kat pintu passenger, buka kan pintu utk aqil...
tetiba ada kereta berenti sebelah tu,
terus la aku tergesa2 suruh aqil keluar sbb dia parked rapat sgt dgn keta aku....
then, terus la aku tutup pintu, sekali tu, ambik kau..........


jari kelinking tersepit dekat pintu....
jari tu terlekat kat pintu, tp aku tarik jugak....
berdarah....
bengkak...
berdenyut2.....

tp dalam pd tu pun, aku pergi jugak bw anak2 g playground...
alang2 dah smpai kan......
xkan nak ajak balik.....
tp sekejap je la sbb bila cite kat ajmal, terus dia ajak balik...
siap tanya lagi  "mama boleh drive x nih?"
bila dah nak smpai dekat2 area rumah, siap cakap,
" mama, x payah bw masuk kereta kat dalam, letak luar je, nnti papa balik, biar papa bw masuk dalam"
adoi la...terharu betul la anakanda sorg ni.....
otw back tu, mmg jgn cite la.....
asyik2 la aku menjerit sbb sakit....
berdenyut2 satu hal......

balik tu, terus naik bilik, duduk dalam bilik....
ajmal ambikkan minyak gamat, suruh letak kat luka...
nasib la aqil x brp sihat semalam,
so, dia pun x de la buat perangai ke apa kan.....
terharu betul mama dgn ajmal...huhuhu....

so, semalam, cuti la memasak...
hahaha...padahal, tghri tu dah marinate ayam nak bakar.....
malam td mmg x boleh tido la...
berdenyut2....ntah pukul brp tertido......

hari ni masih lagi sakit, tp berdenyut2 dah kurang la......
cuma bengkak la....kembang darah.....

huhuhu.....
oklah u all, selamat berhujung minggu,
sapa2 yg balik kg tu, hati2 di jalan raya....
jgn memandu ikut perasaaan.....

selamat mengundi pada yg mengundi,
buat la pilihan yg terbaik utk masa depan kita semua....
hahahaha....


~iklan-DSLR untuk di jual-D3100~

ini adalah iklan ye....
ada kawan mintak tlg publish kan kat blog, 
dia nak jual kamera DSLR dia.....


details;
nikon D3100
rm1200
still under warranty
complete set..(yg ni aku x sure body saja or dgn acc. lain)

berminat?

email pada  twintobe@gmail.com

ok.

Thursday, May 2, 2013

~ketam oh ketam....~

semalam hari pekerja kan...
x sempat nak wat entry kat blog semalam....
bangun kemain lagi awal...dah on laptop nak buat keje semua,
tetiba mr azam masuk bilik..masa tu dia baru balik dr surau...
"ayang, jom g pasar pudu"
cari brg2 basah....
adoi la..masa tu baru pukul 620am...
aku ni mamai2 lagi....tp sbb dia dah beriya2 ajak, pegi je la...
angkut anak2 sekali even masa tu diaorg dok lena lagi...
smpai2 je pasar pudu, terus la jd blur...
sbb tgk segala mala brg basah baik ikan, udang, sayur2, semua murah...
kalau ikut hati, nak beli je semua....

ajmal bila nampak ketam, terus la nak ketam....
dia mmmg suka sgt mkn ketam...
aku plak jenis malas nak mengopek ketam tu...
satu hal plak...nak mkn pastu hilang feel mkn sbb nak kena kopek ketam plak..
tp sbb dia dah beriya2, beli je la...
beli ketam, udang, sotong and lala plak.......
cukup la kot lg pun freezer bukan nya ada space sgt.....
tp ya allah..murah sgt la semua2 tu..compare dgn pasar biasa,
udang tu, mana nak dapat rm20/kg yg besar2 skrg ni kat pasar biasa...
semalam...hah ambik..puas hati....


balik tu, satu hal plak aku nak kena siang semua2 tu,
since masuk 6 bln pregnancy ni, dah kena balik simpton3 ms 1st trimester tu iaitu muntah2.....
alahai...asyik muntah2 je skrg ni...
semalam, masa cuci semua2 seafood tu ntah brp kali aku stop and muntah....
bau dia ya rabbi....x boleh tahan...
tp kalau sebelum ni ok aje....
huhuhu......

and semalam, selamat la 2 ekor ketam tu di masak....
jenuh aku mikir nak masak apa sbb ni 2nd time rasanya masak ketam lepas kawin...
dulu masa 1st time x ingat masak apa tp mmg out la...
biasa makan ketam kat umah PIL, mak mertua masak kari ketam...
den x reti masak kari ketam style MIL tu, lg pun dok fikir, biar la ada kelainan...
kalau MIL mmg masak kari je la dgn ketam ni,
so, baik la aku masak something yg different kan.....

so, google punya google, aku pun decide nak buat ketam masak cili je...
ok la kan....masak guna bahan yg ada kat dapur je, tgk resepi tp pepandai la ubah sendiri ikut apa yang ada dan ikut citarasa tekak kan......
udang plak, buat kari udang dgn nenas and sayur campur...dah cukup la kan....
dan hasil nya....


alhamdulillah...kenyang perut kami sekeluarga semalam....
aqil mmg x makan langsung sbb dia kata bau busuk...
hahahah...ni mesti kes dia bau hanyir masa masuk dapur masa mummy tgh siang ketam ni...
ajmal mmg sebelah dia makan utk lunch, sebelah lagi time dinner...
mama makan sepit je sbb sepit tu pun beso....
alkisah nya ketam ni besar...so, isi nya mmg banyak la....
puas hati makan....
and alhamdulillah, resepi ketam masak cili ni menjadi la....
memenuhi piawaian tekak keluarga saya....
lepas ni boleh buat lagi la guna resepi ni......

so, tu la kisah ketam di hari buruh semalam....
nnti weekend nak masak lala dgn sotong plak....
hari2 biasa ni, masak simple2 je la.....