Thursday, July 25, 2013

~kisah cuak 2 hari lepas...~

2 hari lepas, yakni hari selasa...
dlm pukul 2 gitu, nak solat zohor, g toilet dulu...
tgk kat panty liner, ada brownish sikit kat p.liner...
terus dah cuak...tp buat2 cool....
call mr azam, bla bla bla...
decide abis keje la pegi hosp.
sbb pukul 3 ada satu kelas lagi....

so, abis je kerja, g beli kuih dulu kat bazar sbb takut nnti kena berbuka,
aku xde mknan, hahahaha.....
then withdraw duit jap, terus ke hosp.
otw ke hosp, call makcik yg mmg keje kat hosp. tu...
dia kata dtg je la...
then berkira2 nak call ma ke x sbb tau ma mesti tgh kalut nak masak pada waktu2 mcm ni...
ayah plak mesti kat masjid lagi...
kalu aku call, mesti lg kalut dia...dgn kanak2 ribena kat rumah tu lg...
last2, call je la bgtau yg aku balik lmbt sikit nak g hosp.
tp jgn kalut dulu, masak mcm biasa, buat mcm biasa...
aku call just nak bgtau yg aku balik lewat sikit...

at the same time, dari pukul 330 tu, WA dgn group kakak2 otai...
tnya pendapat diaorg...sbb kalau ikut aku, aku malas nak g lagi...
tp sbb kak eda kata pergi, baik lah...saya yang menurut perintah... :)

smpai2 je hosp, terus cerita keadaan aku....
nasib baik la masa tu doctor perempuan...
buat ctg, bla bla bla...
doctor decide nak check brownish yg  aku maksud kan tu...
so, dlm pukul 545 mcm tu, terbatal la puasa aku....
nak menangis rasa sbb dah nak dekat waktu berbuka kan....
tp redha je la....
so, results ctg ok2 je...contraction ada tp biasa2 je....
and brownish yg keluar tu adalah berpunca dari keputihan sbnarnya...
and bukan nya sign nak bersalin...

aku sbnar nya cuak jugak...ye la sblm ni x pernah keluar sign lendir+darah tu...
time ajmal dgn aqil, dua2 contraction yg kerap then pecah air mentuban...
tu yg cuak sbnar nya....
so, doctor bagi balik, and dia bg ubat letak ikut miss v tu utk 3 hari...
so, ok la kan xde apa2.....

balik tu, terus g umah makcik aku jap,
pastu terus balik umah....
balik2 tgk anak2 dah pakai lawa2...
bila tnya nak g mana, diaorg kata, nak g hospital la...
kan mama dah nak bersalin...
hahahaha....
kan aku dah cakap, ni yg malas nak call ma ni,
mesti kelam kabut....
rupa2 nya lepas aku call dia, terus dia mandikan ajmal dgn aqil,
tukar baju diaorg semua, siap2 nak g hospital dah...
alahai.....ajmal dgn aqil dah excited dah nak jumpa baby A ni....
xpelah nak....baby A ni syok lagi duk dlm perut mama...
dia xmo keluar lg la.....
bersabar je la ye......

so, skrg ni masih lagi menunggu dan terus menunggu.....

bersabar lah ana ye.....
moga semua nya di permudah kan.....insyaallah...

Wednesday, July 24, 2013

~wordless wednesday-berdarah~

di satu ptg, mama sibuk tlg tok ma masak kat dapur, tetiba dgr suara budak menangis...
dtg la sorang budak comel ni tunjuk lutut dia kat mama....
ntah mcm mn dia boleh jatuh....
berdarah agak teruk la....
x smpai 10 minit, abg dia plak dtg, tunjuk lutut dia pun berdarah jugak...
alahai....riuh la rumah tok ma ptg tu dgn suara kanak2 ribena ni...
dah puas pujuk dah..
ni bukan apa sgt ni, sindrom kena tinggal dek papa pun ye...
masa ni papa nya baru je bertolak balik kl,
so, sedih kena tinggal dgn papa pun ye...


mandi ptg tu pun tutup lutut tu..
punya la sakit konon....jalan terhencut2...
bila dia x ingat sakit dia tu, boleh plak melompat2 terkinja2...geram betul rasa...
malam tu tido asyik mengigau...

alhamdulillah, skrg ni dah ok,
bagi luka tu kering sendiri je...
dah nak letak minyak gamat pun xmo...
yg abg nya plak, nasib x teruk...
letak minyak gamat, esok nya dah ok....

eh...kata wordless wednesday kan...
ni bukan wordless ni....dah terlebih word ni....
huhuhu.....


Tuesday, July 23, 2013

~pregnancy check up 38 weeks++~

semalam ada check up utk minggu ke 38...
soalan cepu emas skrg ni,

BILA NAK BERSALIN NI.....

sebelum ajukan soalan tu kat aku, baiki dulu frasa ayat boleh x?
kalau la aku tau bila aku nak bersalin, dah lama aku annouce tarikh tu...
tu kan semua kerja tuhan, kita mana la nak tau....
kalau soalan;

BILA DUE?

hah...soalan ni aku boleh terima lagi la...

ok, dah, kita tinggal kan kisah emo2 kita...
check up semalam ok je..
alhamdulillah semua ok, kepala baby dah kat bawah sangat2 dah....
nurse refer jumpa doctor since antiobiotic untuk URTI hari tu dah habis....
so, jumpa la doctor semalam....
and as usual la, berjanggut tunggu turn...
mungkin bosan sbb sorang2 kot...
tp kat ukm specialist pun lama jugak kalau ikut kan....
ni mungkin jugak sbb puasa, so, xleh nak g makan2...lg la bertambah bosan....

alhamdulillah, kencing dah ok, no more URTI...
lepas ni kena keep maintain minum air masak banyak2...
tp aku ni jenis spesis malas, bila dah tau kencing ok, mula la malas nak minum air banyak2...
but hopefully ok la semua nya until bersalin nnti.....
ingat kan dr nak scan semalam since jumpa dia kan...
tp nan hado....dia just check denyutan jantung baby je...
and ok la...xde apa2 masalah la...
kaki mmg bengkak la...
even malam2 tido lapik bantal, tp x hilang sgt..
sbb hari2 kena berdiri, mengajar kan, pastu drive lagi..
nasib la skrg ni drive kereta auto dah...
mcm last week, drive kereta manual, rs mcm lg teruk bengkak tu...
lain2 semua ok la...

hopefully bersalin dalam masa terdekat ni sbb mama dah x larat dah....
kenkdg rasa mcm overdue je nih...
tp rs mcm x pun ada....
haish la...mcm2 la tgh fikir skrg ni pasal bersalin ni....
apa2 pun, moga semua nya di permudah kan...
insyaallah......


Monday, July 22, 2013

~coklat IQ cocodamia~

hi u all.....
hari ni lewat sikit bersiaran....banyak benda plak nak kena settle pagi ni...
perasaan tgh sedih+gembira....
later2 aku cite la ye kenapa...

ok, skrg ni kan famous pada coklat IQ cocodamia ni kan...
so, aku pun x ketinggalan la jugak, beli sbb nak rasa la kan....
so, beli la dengan zety, tokey Heels & Tux tu....
order, bayar, then brg pun sampai..alhamdulillah....


 ok, kita bagi model cilk yang baru bangun tido, x mandi lagi ni beraksi.....




suruh model beraksi siap dgn pakej makan sekali...dia kata sedap...tp ajmal x suka plak...pelik pun ada sbb ajmal suka coklat.....

malam tu, turn mama la plak rasa kan......
erm...sedap, penuh dgn kekacang, kismis gedabak2...
no wonder la ajmal x suka sbb rs kekacang dan kismis tu banyak...
dia ni biasa mkn coklat yg ada kekacang sikit2 je....
aqil jgn cakap la...tolak batu dan kayu je....hahaha...
mr azam pun rasa, and dia pun kata sedap....

mama makan sikit2 je sbb sayang takut habis...
hahaha....

mmg berbaloi la dgn harga sbb penuh rasa coklat, kekacang dan kismis...
puas hati.....
sapa2 nak beli, boleh contact dgn tokey dia a.k.a pn zety,
or sapa2 yg nak beli dgn aku pun boleh..... :)
kan zety kan..... :)

Friday, July 19, 2013

~the apprentice asia~

hi, salam jumaat semua....
ok, sapa tgk cite ni...
nak nak smpai final kan....

aku dgn mr azam mmg follow la....
suka tgk sbb bnyk benda kita boleh belajar dari cerita ni..
even xtau bila boleh di praktikkan pada diri sendiri...
at least kita dapat ilmu....
ye dak....

rabu baru ni adalah episod ke 3 last....
tinggal 4 org peserta je lagi...
task individual...diaorg kena interview...
aku bajet, sam dgn alex akan dapat ke final...
sbb mr tony akan pilih 2 out of 4 tu....

ni adalah 4 orang finalist yang terpilih...
meh aku perkenal kan sorang2...


Age: 25
Nationality: Singaporean
Marital status: Single
Education: Bachelor of Laws (Hons) from National University of Singapore
Current Occupation: Lawyer
“I take a task more seriously when I realize there is a competitive element. I always examine what edge the winner had over me and make a mental note for the future.”
Having always dreamt of being a lawyer, Andrea has now fulfilled her dream practicing law in her first full-time job, specializing in civil and commercial litigation. A few months into the job, she worked on a $250 million real estate financing deal which opened her eyes to high level negotiations. She has also been involved in two vastly different businesses - a theatre start-up, and a champagne manufacturing/ distribution company which is still running.
Andrea’s independent streak manifests itself when it comes to her chronic wander lust – she always travels solo and has proven that she can stand up for herself . During a trip to Laos, the feisty young lady boldly decked a rugby player who got too close for comfort.
-------------------------------------------------------------
andrea ni paling muda dalam semua calon2 apprentice kali ni...tp aku tgk dia mmg hebat...bercita2 tinggi...tp aku x bajet dia akan mara ke final sbb dia too young..experience x banyak compare dgn yg lain......


Age: 27
Nationality: Filipino
Marital Status: Single
Education: Bachelor in Science in Economics from University
of the Philippines
Occupation: Senior Product Manager
“I am an extremely driven and passionate person. I always set my eyes on the prize, and as people would describe me - what Nate wants, Nate gets.”
Jonathan is a proud pinoy and is not afraid to show it. His belief that ‘Asians are the best’ in the corporate world drives his personal track records. He successfully launched a new pharmaceutical brand, achieving market leadership in terms of volume and sales in just eight months, a world record in the company’s history across 30 countries. Jonathan was also the recipient of the 2012 Mansmith Young Market Masters Award, as one of the top seven marketers in the Philippines under the age of 35.

--------------------------------------------------------------
jonathan ni mmg aku langsung x terfikir dia akan ke final...aku bajet nazril(husband sazzy falak) akan ke final, tp nazril kecundang kat episod 6 ke 7 ntah...dia ni kenkdg nampak low confident....

taa-alexisbaudin-cast
Age: 29
Nationality: French
Marital status: Single
Education: Bachelor of Business from IPAG Business School (France)
Current Occupation: Asia-Pacific Director in charge of liquor brand in a leading luxury goods conglomerate
“I get promoted fast in every company I worked in. That speaks better than any award.”
At 29, Alexis is the youngest Asia-Pacific director in the history of his liquor brand, a subset of a leading luxury group. His core achievement is making his spirit brand the fastest growing in its category in China, increasing business revenue exponentially in three years’ time.
Being an expat in Asia, his special talent lies in his linguistic abilities. He speaks four languages and picked up fluent Mandarin in two and a half months.
--------------------------------
alex ni aku bajet akan jadi apprentice utk mr tony....cara dia buat kerja, cara dia bercakap, defend diri dia sendiri mmg ada bakat.....

taa-samuelrufusnallaraj-cast


Age: 37
Nationality: Indian
Marital status: Married
Education: MBA (Marketing & Information Systems Management) from Xavier Institute of Management & Entrepreneurship
Current Occupation: Vice President, IT infrastructure, in one of the Big Four professional services firms
“I believe a great leader is also a great follower but not vice versa.”
The son of a retired pastor, Samuel believes he brings a multi-faceted personality to the show. Sam’s loyalty to a company is proven, with him still in his first and only company after 12 long years. During these 12 years, he has taken on four different roles in the company, and has been promoted six times on the fast track. His professional expertise lies in strategic business consulting, and he has experience setting up a remote IT command centre, growing it to a 76-member strong outfit from scratch.
Samuel counts acting, emceeing, script writing and directing plays short films as some of his special talents.
---------------------------------------
sam ni aku dah bajet dia akan ke final sbb nmpak mr tony suka kat dia....so, aku agak mr tony akan pilih dia utk apprentice kali ni....

tup tup kan.....
bila tgk episod baru ni,
yg terpilih adalah 2 orang teratas tu....
adoi la...saya sangat frust....
hahaha...
tp x la frust sgt sbb alex jatuh tmpt ke 3.....
masa sessi interview tu, aku tgk interviewer mcm condemn kan semua contestant...
tp tu semua nak tgk diaorg je mcm mn kan...

oklah..tetiba plak emo...
padahal xde mende pun kan...
ok, happy friday u all....
selamat berhujung minggu....:)







Thursday, July 18, 2013

~hari ini....~

hohoho...i'm exhausted sangat la today.....
aku dapat jadual hari tu, kelas aku hari ni 8-10, 10-1....
pasrah je la ni kan kelas 5 jam direct...
last week kelas 10-1 tu x start lagi,
so, x la terasa sangat....

ok fine, abis je kelas kul 10, aku pun pergi la kelas 10-1 tu...
tgk2 xde orang...
keluar balik...pusing sana sini..
keluar masuk kelas....
dah la x simpan no hp student....
ni kelas yang kedua dgn diaorg...
kelas pertama selasa lepas, x sempat nak mintak no hp diaorg....
muka budak2 kelas pun aku x familiar....
ke hulu ke hilir aku dgn bag laptop, handbag,
file sebelah kiri buku sebelah kanan...
mmg penuh smpai student pun tgk semacam kat aku....

last2 aku dah penat sangat, aku duduk kat bangku,
datang la budak2 kelas yg 8-10 tu tnya aku,

student : madam buat apa kat sini?
me : saya ada kelas 10-1, tp cari kelas x jumpa...
student : xpe madam, madam duduk, kitaorg carikan kelas tu utk madam...
me : ok, saya ada kelas bla..bla...bla...dgn budak kelas bla..bla..bla...

x lama kemudian, diaorg dtg balik,

student : madam, kelas madam pukul 11 la.....
me : lor...ye ke.......(muka sgt frust)

bila check kat main jadual yg di tampal kat notis board, mmg pukul 11...
tp jadual yg di bagi pada aku, pukul 10...
alahai....penat je la ke hulu ke hilir cari kelas...
nak x nak kena la panjat tingkat 3, naik ofis sbb masa tu baru 1030...
malas plak nak tunggu lg 1/2 jam kat bawah dgn brg2 yg banyak tu....

now, terasa baby asyik mengeras je.....
kalau aku super duper penat, mmg mcm ni la...
baby akan mengeras je.....
sabar erk baby, tunggu lepas "hari keramat" tu, baby keluar erk.....

dah la pagi tadi penat melayan ajmal dgn aqil yang buat perangai....
ni boleh plak tersalah jadual...
xpe..dugaan..dugaan....
nasib la esok cuti...boleh rehat sikit..
huhuhu....


Wednesday, July 17, 2013

~wordless wednesday-me~

hari ni kepenatan sikit la...
ntah kenapa...
mungkin sbb kurang minum air masak malam tadi kot...
kelas pagi tadi cancel sbb ada monthly meeting....
tp kena ganti balik....

jom layan gmbr tuan blog...
tuan blog buhsan....
ni gmbr pagi tadi masa dalam meeting...
mak buyung dah lama x inter frame... :)


kawan saya  kata perut saya besar...
saya pun rasa gitu...
xpela..x kisah pun, janji mama dan baby sihat alhamdulillah....

ok..kata wordless wednesday kan,
so, stop kat sini...get ready utk tido...
i'm so sleepy la...
:)

Tuesday, July 16, 2013

~mengajar lagi~

hi all...
selamat tghri, hari ni lambat plak bersiaran...
kelas direct plak pagi tadi....
tp ok je...
cuma x sempat update blog la...
hehehe...

sem ni, aku buat latihan mengajar kat tmpt lain plak...
senang sikit...
dekat pun dekat dgn rumah, kuar rumah 750, sebelum kul 800,
dah sampai poli...
mmg heaven gile aku rasa....
xperlu berasak2 dgn jammed...
balik pun sama..kuar kul 430, biasa sebelum 515 aku dah smpai rumah..
kalau ptg biasa aku singgah mana2 dulu, sama ada g pasaraya, beli brg sikit,
or pegi bazar...
tp pegi bazar tu baru sekali je...

meh kita cite pasal latihan mengajar kat sini...
compared dgn poli sebelum ni, kat sini mmg berbeza la..
jauh beza....
and of course aku suka kat sini...
kelas yg aku ajar pun ok...
kalau mcm sem lepas, ajar 2 main paper,
2-2 tu kelas yg sama,
so, mmg asyik hadap muka yg sama la...
kali ni, ajar 2 main paper, kelas yg berlainan...
and di tambah plak, aku ajar 2 paper yg aku suka...
accounting and finance...
even aku kena study balik semua2 ni sbb dah lama tinggal kan...
tp aku suka...
bab2 calculation ni mmg aku kesukaan aku la...
alhamdulillah la....

jadual pun ok la, even ada direct kelas, 3 jam...
tp u know la kan, kalu kita belajar kira2 ni, mesti jadi kejap je kan...

jadual utk latihan mengajar semester ni....moga di permudah kan semua nya...insyaallah....

minggu ni baru start mengajar semua paper2 ni..
minggu lepas just satu kelas je....
moga diberi kekuatan utk ajar 5 jam berturut2 tu....
huhuhu....dah la puasa ni kan....seb baik la pagi kelas nya...
kalau ptg, mmg al kefenatan la mak buyong ni.....


Monday, July 15, 2013

~pregnancy check-up 36 weeks++~

pregnancy check up yang ke 36 minggu++...
actually ni last check up dgn prof sbb lepas tu, dah nak balik kg....
tp sayang plak, prof xde sbb meeting, so ganti dgn dr suraya....
masyaallah....dr suraya ni, ramah tamah gile...
ms dia tgk fail, siap dia bgtau lg, dulu kitaorg pernah jumpa,
kat emergency o & g...masa anak 1st awak kata nya....
siap tnya lagi ajmal mcm mn skrg ni....
hahaha.....
ramah sangat2 but i like...:)

so, check up mcm biasa,
berat naik sikit, jadi 57.5kg...
kencing kotor lagi, so, dia tukar ke antibiotic lain plak...
tukar pada zenna plak...so, kena on antibiotic ni selama 10 hari....
yang lain2 semua ok....
so, bgtau terus kat dr suraya yg lepas ni nak bersalin kat trg..
so, nnti dia suruh buat TCA baru kat trg...
kalau ikutkan, dr suraya nak suruh buat urine test and test dgn antibiotic apa yg sesuai...
sbb ni dah try 2-3 jenis antibiotic, kencing masih kotor,
tp since dah nak balik trg, dia kata x guna jugak buat..buat bazir je..
so, dia suruh on je dulu dgn antibiotic zenna ni.....

so, td pun ada check up kat sini...
check up yang ke 37 minggu ++
sini check up kat KK je....
nurse kata baby dah turun ke bawah....
dia siap tnya lagi, xde rs tanda2 lg ke...
mmg xde rasa apa pun lagi....
hb plak kat border, 11.6..nurse suruh jaga2 la..
kalau ikut kan ok je tp utk selamat, at least 12 ke atas la....
kaki ada bengkak sikit la.....
lain2 rasa nya xde la...semua ok la....

gmbr latest xde plak...
ni ada la sekeping gmbr aqil ambik baru ni...
minggu lepas sebelum puasa....
g makan nasi dagang...
pergh......sedap sungguh nasi dagang ni...
sebelum ni pernah dgr makcik aku cite je pasal kesedapan nasi dagang ni...
ni bila betul2 dpt rasa, erm...mmg menjilat jari la....
mr azam pun suka.....
erk...tetiba rasa nak mkn nasi dagang plak....:)

muka x mandi lagi, dah belasah nasi dagang...puas hati mama dan baby..:)


nasi dagang sedap di wakaf tapai.....mmg kuah dia cukup2 lengkap rasa.....puas ati makan even kedai cokia je......

eh td cite pasal pregnancy check up kan..pastu termasuk plak cite makanan...
belasah je labu..janji cite kan...:)

so, itulah kisah nya utk kali ni...
moga2 di permudah kan untuk bersalin kali ni....
moga xde sebarang komplikasi....
moga selamat semua nya....
insyaallah.....






Friday, July 12, 2013

~kisah aqil raziq~

salam jumaat semua,
asyik la cerita pasal puasa dan anak bujang no 1 je kan...
hari ni meh kita cite pasal anak bujang no 2 ni...
rasa mcm x percaya je dia dah besar...
rs mcm kecik je lg dia ni......


since duk kg ni, dia ok je....
bergaduh dgn abg ajmal adalah perkara biasa...
talk active smpai x terlayan tok ma dan tok ki dia..
dah la dia cakap tu ada pelat2 sikit....
sian la ke tok ma dan tok ki nak faham kan bahasa dia tu....
baby hariz suka main dgn dia tp dia x brp nak layan...
ikut mood jugak....
kadang2 dia layan la..kadang2 dia buat bodoh je.....



dia suka borak dgn baby dalam perut mama....
selalu tnya, baby tgh buat apa....
pastu mula la menyelak baju mama, nak tgk baby....
siap tnya, baby puasa x hari ni?
hahaha...mcm la dia puasa kan....
bila ajmal sibuk2 nak bangun sahur nak puasa, dia xde plak cakap nak puasa ke apa....
tp xpe la kan sbb mama dgn papa pun x paksa dia utk puasa...
sangat kuat makan....baru2 ni tok ki beli kan pisang....
dia boleh habis kan 4 biji pisang sekaligus...
geleng kepala tok ma tgk dia makan.....hahaha....
pastu pesan kat mama, suruh beli pisang, nak buat cekodok...
hahaha...mama xtau la kat mana nak cr pisang masak kat sini sayang...
kalau kat kl, cr je kat giant or kedai2 runcit, mesti ada yg jual pisang yg dah lembik2 ni...
sini rasa nya mcm susah je nak cari.....tp xpela..utk anak mama, mama cuba jugak cari erk....


Thursday, July 11, 2013

~1st day puasa~

salam kawan2,
mcm mn 1st day puasa korang?
aku kat sini mcm biasa2 je....
cuma terasa sikit la sbb xde mr azam kat sini...
xpela...nnti mr azam balik sini, boleh la berbuka sama2...

as for me, mak buyung yg tgh sarat ni..
1st day semalam agak mencabar...
dah la pagi2 buta ada kelas,
nasib la semalam kelas nya 2 jam je...
tghri keluar pegi check up...seb baik cuaca kat sini semalam x brp panas...
x dapat bayang kan kalau masih dok kat johor...
kat johor, cuaca sgt2 panas....berganda2 panas dari kl...
ni kat sini, ok la jugak...x la panas sangat...
ptg plak, abis kerja, terus singgah bazar...ingat nak cari kuih sikit..
tp kakak yg biasa aku beli kuih dgn dia tu xde plak...
sama ada dia x berniaga atau x start lagi...
sbb masa aku pergi tu, org yg nak membeli pun x ramai lagi....
x sesak pun lagi bazar tu...
last2 beli air soya je.....

balik tu, menggentel kuih...
sbb dah plan dgn ma, nak buat kuih puteri mandi...
ma kata, xyah buat, beli je...
tp x puas nak mkn la kalau beli...
kalau buat, boleh mkn banyak2.... :)
menggentel sama2 dgn kids...
suka bebenor la diaorg bila masuk dapur....
lepas gentel kuih, terus terbaring lesu...
penat sgt rasa nya semalam....
mungkin kurang minum air masak, kurang makan kot....
x tolong pun ma masak sbb sgt2 penat....
huhuhu....


now kisah anak bujang no 1 ni plak.....
kan semalam aku cite dia nak puasa kan...
alkisah nya, semalam, school dia cuti sempena 1st ramadhan....
so, pagi tu, tok ki dia ajak gi pasar rabu...
pegi la dia dgn aqil ikut tok ki.....
balik2 tu tok ma cite, dalam kul 1130 tu, dia nak berbuka...
lapar kata nya....
tp makan tembikai dgn pisang je...
huhuhu.....

tp xpela...at least bertahan jugak kan even smpai 1130am je pun...
okla kan....
aku dgn mr azam mmg x pernah nak paksa2 dia puasa...
ni semua atas kerelaan dia sendiri....
aku dulu pun masa darjah 1 baru belajar puasa...tu pun separuh hari...
ni dia baru 5 tahun dah ada inisiatif sendiri nak puasa...
xpela kan....

malam tadi, dia x pergi masjid pun..
sbb mama x pergi...
mama kepenatan sgt2..terbaring je...
xpela..harap2 malam ni di beri kekuatan nak g solat terawih...
sementara peluang masih ada ni, guna kan la sebaik2 nya....



Wednesday, July 10, 2013

~salam ramadhan 1434H~

salam ramadhan untuk semua pembaca blog...
even semalam dah wish kan...
tp xpela...

tahun ni mmg sah2 akan tinggal puasa...
cuma xtau brp hari sbb now ni pun dah masuk 37 weeks....
hopefully baby keluar lambat sikit sbb mama xnak ganti puasa banyak2..:)
lgpun nak mkn makanan yg terdpt masa bulan puasa ni puas2 sebelum bersalin...:)





ni kisah abg baby plak...
dari minggu lepas lagi, dia remind us, suruh kejut kan dia untuk bersahur...
kata nya, nak berpuasa....
he called puasa as KUASA....
whatever la nak.....janji ko niat kan....

semalam alhamdulillah dpt g masjid sama2....
dia sembahyang gak la..tp sembahyang terawih tu x la...dia duk diam je...
sebelum tido, ajar dia niat puasa...
pagi tadi kejut kan dia bangun sahur,
alhamdulillah...senang je...
kejut kan nak pegi sekolah pun x senang mcm ni....
kejut 2x, bw g cuci muka dia, terus dia ok...
dia request nak mkn honey star dgn susu...
so, mama buat kan la....lepas tu minum air masak 1 cwn...and mkn vitamin....
lepas sahur, terus sambung tgk cartoon kat tv....
td pukul 1030 call, tnya dia lapar x...
dia kata x, nak puasa lagi.....
dah pesan dah kat dia, kalau rasa lapar, makan je la...
nnti balik tghri nak tgk mcm mn keadaan dia...
hehehe....teruja plak mama dia tgk anak puasa...
sebak pun ada sbb rasa mcm anak dah besar sgt.....
risau pun ada sbnar nya nak bg dia puasa ni..
sbb rasa dia mcm kecik je lg....
tp dia yg beriya2 nak puasa....
mungkin dia selalu tgk tok mimi dgn tok bakar dia selalu puasa sunat...
so, dia pun nak puasa jugak......

moga ajmal irfan bin noor azam hanif ni dapat la puasa penuh hari ni....
:)

abg baby lagi sorang mmg mama x kejut kan pun...
sbb mama x yakin lg dgn dia....
insyaallah tahun depan ye....:)

ok  u all...ptg ni nak masak apa utk berbuka....
nikmat rasa thn ni dpt berpuasa dgn family kat kg...
dpt merasa masakan ma....(bukan senang nak dpt peluang mcm ni..:))
kuar ofis 430, 440 dah smpai rumah...
heaven sbb x payah nak hadap jammed bagai kan.....
bersyukur dgn peluang yg ada ni.....even ada cons nya jugak kan...
<s>kena pjj dgn mr azam</s>

oklah..nak kuar ni...balik umah jap..:)

Tuesday, July 9, 2013

~pengakhiran.....~

akhir nya, tesis ku telah berjilid....
alhamdulillah...penat lelah pun hilang bila tgk tesis ni....
rasa mcm hilang segala beban kat bahu selama ni......



harap2 la bila sv baca, dia dah berpuas hati...
sbb sv aku ni jenis, sekali bc nak tambah n tambah n tambah lagi....
yg aku takut nya, even dia dah approved utk jilid, lepas dia bc ni, dia suruh baiki lagi....
tp harap2 nya xde apa dah la....

bila tgk tesis ni, aku rasa satu kepuasan pun ada...
bukan la nak berlagak ye...
kena la ukur baju di badan sendiri....
kepuasan yg aku maksudkan, bila aku teringat balik saat2 susah nak menyiapkan tesis ni...
stress xyah cite la...x tido malam....
menangis tiap2 hari....
kena marah dengan sv....
and alhamdulillah, aku di kurniakan supporter yang sgt2 memahami aku....
mr azam la kan....sapa lagi kalau bukan dia....
thanks dear....

kalau belek kat bahagian dedikasi tu, penuh satu page...
hahaha..
sampaikan akak yg kat kedai jilid tu kata, "ni sajak ke dedikasi ni.."
hahaha......ye la..terharu sgt smpai semua org aku nak letak nama...
i is jakun....

oklah...
sempena esok nak puasa ni kan,
aku nak ambik kesempatan nak mintak maaf kalau ada tersalah kata tersilap bahasa...
and aku nak ucap kan selamat berpuasa kepada semua pembaca2 blog picisan ni...
moga ramadhan kali ni membawa 1001 rahmat kepada kita semua...
insyaallah...

Monday, July 8, 2013

~random~

hi all,

lama sungguh x bersiaran, sibuk uruskan hal itu ini....
penat pun x hilang lagi nak kena buat latihan mengajar plak...
tp xpela kan...moga semua nya berjalan dengan lancar insyaallah...

ok, hari ni kita cite random2 je dulu, esok lusa kalau ada kerajinan, baru cite details2...

#random 1
finally dah habis belajar, exam dah berakhir dengan jaya nya hari khamis lepas...
walaupun paper kali ni semua nya tough2...
berdoa dan berdoa je la moga lecturer lembut hati untuk bagi markah kesian...
x dpt A, A+ pun xpe la..janji lepas....

#random 2
khamis lepas dah siap hantar tesis...
hopefully xde apa2 masalah lagi la lepas ni....
rasa mcm terlepas batu besar dari kepala ni...
alhamdulillah....

#random 3
hari ni hari pertama latihan mengajar...
for 2nd time kena buat latihan mengajar...
kali ni selama 3 bulan....
tp x buat kat poli lama....
tukar tempat plak...
tempat yg mana, aku dan anak2 terpaksa pjj dgn mr azam...
tp xpela....nak buat mcm mn....dah di takdirkan mcm ni kan perjalanan ni kan...
moga kami berjaya melalui tempoh 3 bulan ini dengan jaya nya...

#random 4
check up ke 36 minggu berjalan dengan lancar walaupun ada sedikit masalah pada kandungan....
now dah masuk 36 minggu ++...
menunggu hari je ni...moga di permudah kan semua nya..
insyaallah....

#random 5
pjj dgn mr azam buat kan aku x dpt bersalin kat ukmsc..
ni mmg buat aku down sgt sbnar nya...
sbb nak x nak mmg kena pegi gov hosp. je la..
bukan nak condemn gov hosp...
aku tahu, service kat gov hosp pun mmg dah sangat2 bagus skrg ni...
but of course la x mcm private...
bukan la nak berlagak ke apa....
tp mesti akan ada beza dia jugak nnti...
erm...moga2 di permudah kan semua nya...
insyaallah.....

#random 6
semalam, 07/07/13, wedding anniversary yang ke-6...
alhamdulillah, berjaya mengharungi 6 tahun alam perkahawinan dengan penuh kesabaran...
walaupun ada masa di uji, tp alhamdulillah, semua nya berjalan dengan lancar...
ye la..aku ni kan degil, mr azam penuh kesabaran layan kerenah aku ni...
thanks dear....
mmg xde celebrate kat mana2 pun....
ye la..skrg ni banyak nak guna duit....
nak bersalin lagi nanti...
so, mmg xde la nak celebrate mana2 pun...
ukur baju di badan sendiri la...
xyah la nak berlagak nak celebrate bagai kan....
cuma, berdoa je la moga ikatan perkahwinan yang terbina ni kekal hingga ke akhir hayat...
amin......

erk..apa lagi erk...
dah lupa la plak...
xpe la..nnti2 sambung lagi..
since hari ni baru 1st day, jadual utk mengajar pun x dpt lagi.....
so, ada masa la nak g jenjalan umah kengkawan...
okies....bye bye kengkawan....:)



Thursday, July 4, 2013

~tamat sudah.......~

hi all.....
lama x bersiaran kan...
bukan bersiaran....lebih kepada membebel....
hihihi....

waktu aku tulis entry ni, x habis exam pun lagi...
tp waktu korang baca entry ni, aku tgh kusyuk menjawab utk last paper...
last paper utk sem ni...hopefully ini la perjuangan yg terakhir....

3 paper sebelum ni mmg mencabar jiwa raga...
sangat tough aku rasa...
tp xpela..berdoa dan pasrah je la...
moga di lembut kan hati lecturer2 tu bg markah lebih... :)

ni kena prepare fizikal dan mental plak...
nak menjalani latihan mengajar 2 bulan....
dah la bulan puasa,
sabar ana...sabar....

lepas exam hari ni, nak kena g ambik tesis plak...
finally, tesis ku siap di jilid pada hari ni,
pastu nak kena g hntr plak kat fakulti, sv...
then nak settle urusan latihan mengajar lagi....
banyak benda nak kena buat lepas exam hari ni...
moga semua nya di permudah kan.......
insyaallah....

oklah...nak siap2 nak g exam plak....
bye u olllssss...ada masa ketemu lagi ya!

Tuesday, July 2, 2013

~exam...~

hari ni bermula nya final exam aku utk last sem ni....insyaallah...
ada 4 paper...
ptg ni satu paper...
esok pagi petang...
lusa satu paper...

moga di permudah kan semua nya...
moga dapat jawab dgn tenang...
moga berjaya dalam exam ni...
insyaallah....