Monday, September 30, 2013

~hujung minggu...~

hi all...salam monday,

ingat kan hari ni nak cerita pasal cik mek arissa, tp xleh nak upload gmbr plak...huhuhu..
nak knp hp ni skrg ni, susah nak transfer gmbr ke laptop....
semalam ingat nak mintak tlg mr azam, tup tup..bila dia duduk je sebelah, terus je boleh transfer gmbr tu...
haish...geram betul.....

yg i ni plak sengal, once dah dpt tu. patut nya transfer la semua gmbr ke laptop...ni ambik gmbr yg nak guna je...huhuhu....

hujung minggu korang ke mana? kitaorg just duk rumah, spend masa bersama2 je...pagi sabtu tu keluar, ada urusan sikit...eh x pagi jugak...dalam pukul 1130 jugak la...settle urusan semua dekat pukul 4, then terus ke rumah PIL hantar buah duku yg my parents  kirim dr kg, then nak ambik kereta lagi satu...then plan nya nak g beli groceries sikit....lepak2 sana, dekat pukul  6 jugak baru gerak..tu pun  papa suruh tinggal je arissa sbb takut dia x selesa...nasib la tesco tu dekat je dgn rumah PIL....so, beli2 barang, lepas maghrib baru balik rumah...haish..rs bersalah plak sbb arissa masih kat luar rumah even dah malam...kalau kat kg, mmg dah lama kena marah...tp nak buat mcm mn..time management mmg out la hari tu...balik tu, mr azam prepare dinner....wah...mr azam prepare dinner tu..korang percaya? hahahaha..nnti i upload apa yg dia prepare utk dinner kitaorg hr tu....

ahad plak mr azam nak g ofis siap kan keje dia sikit...tp 1 hour lepas dia keluar, dia balik...x boleh pergi ofis sbb bnyk jalan tutup and dia malas nak naik train...aqil plak ajak pegi lake valley...dari semalam lagi..so, pegi la lake valley...dah panas sgt dah..duduk kejap je melayan diaorg kat playground...then aqil bising2 nak feeding fish...tp x bw roti mcm mn...mengamuk la jugak dia sekejap kat situ..lepas pujuk2 baru ok...balik tu, rehat2 then masak utk lunch...ptg tu kemas2 bilik sikit, kemas stor then buat cekodok utk tea time...suka la aqil sbb mama buat fav food dia..hahaha....mr azam plak jaga arissa...arissa asyik merengek sbb kembung perut...boleh plak terlupa i pegi bantai makan kacang buncis...lunch tu goreng kacang buncis...alahai..smpai ke malam dia merengek...sian comel mama nih....

so, itu je la cite hujung minggu kami..eh..arissa terjaga la..ok babai...

Friday, September 27, 2013

~kenduri kesyukuran arissa alisha~

alhamdulillah, dah selamat buat kenduri kesyukuran untuk arissa...
dah 3 minggu lepas kalau x silap...tp biasa la mak nya bz la sgt konon..asyik bertangguh nak buat entry ni...

mmg xnak buat majlis cukur jambul  sbb ada bbaca pasal cukur jambul ni sebenar nya bidaah....
boleh baca artikel kat SINI.. lepas bc artikel tu rasa mcm ya allah berdosa nya aku..sbb dulu time ajmal dgn aqil mmg buat majlis cukur jambul bagai...

bila bincang dgn ma, ma pun cakap benda yang sama...tp ma kata xpe la...kita dah lama x buat kenduri...so, buat kenduri kesyukuran la..bersyukur sbb di kurniakan anak yang sihat tubuh badan, cukup sifat..ok, so proceed la....



arissa di hari kejadian, thanks to auntie kila sbb beli kan dress yang comel utk arissa ni....terus je pakai kan, x sempat basuh pun..hahaha..

abang2 ikut tetamu baca doa selamat...

alolololo comel mama...

 mama dan papa...dah lama x bergmbr berdua..ni pun aqil yg tlg ambik kan..ingat nak ambik gmbr berlima...tp nan ado...huhuhu...


antara lauk hari tu, daging masak black pepper, gulai ayam, ikan tongkol masak merah, budu, sambal belacan and ada lagi la 2-3 jenis lauk. semua nya di masak secara bergotong royong oleh ahli keluarga..terima kasih banyak2 pd semua ahli keluarga yang menolong......

alhamdulillah semua nya berjalan dengan lancar...

Thursday, September 26, 2013

~with 3 kids~

tajuk kemain poyo kan...

semalam ingat nak update blog, since dah tau jadual tido arissa mcm mn...but, teringat plak patut nya dia ada check up 2 bulan selasa tu tp i x pegi..so, nak x nak kena la bw semalam...tunggu dia bangun dulu, tu pun kat pukul 11 dah..siap2 kan dia, pukul 12 baru smpai klinik...erm...pegi semalam bukan dgn arissa saja, dgn abang2 arissa jugak...since balik dr kampung, aqil x brp sihat..so, let him rest at home dulu la..next week baru hantar pegi school..ajmal pun sama..biar je diaorg duk rumah dulu...

so, alhamdulillah..everything is ok, ajmal dan aqil pun ok je, cuma dia org bosan sikit la menunggu...around sejam setgh jugak la duduk klinik tu tunggu turn..standard la kan....lepas tu kena pegi bank muamalat plak..yg ni, nak x nak terpaksa mintak tlg PIL jaga kan arissa kejap..nasib la bank tu dekat je dgn umah PIL, so, xde masalah sgt...bfeed arissa siap2, then keluar...g mkn dgn ajmal & aqil then g bank...ya allah lambat betul tunggu turn..customer x ramai tp sorang2 tu urusan nya ambik masa agak lama...settle je urusan kat bank, mama call bgtau arissa dah nangis...terus pecut balik..nasib la dekat je..x smpai 1 minit pun...ajmal plak merengek2 nak honey star, masa keluar td dia dah mintak..so, nak x nak kena la beli kan...ingat kan nak beli weekend ni je tp bila my mil cakap;

"ajmal, kejap la tunggu arissa tido balik, nnti ajmal keluar dgn mama pegi beli"

so, nak xnak i kena la jugak pegi beli kan...xkan nak kata xnak pegi, nasib la jugak giant pun sekankang kera...so, lepas tido kan arissa, terus pecut g giant plak....plan nak ambik honey star then terus balik...tp bukan nama i la kan kalau mcm tu..mesti ada gak capai itu ini...so, beli brg sikit utk masak malam nnti...

balik2 tu, borak2 kejap dgn mama & papa, ajmal & aqil layan plak makan aiskrim, mama tunjuk garden dia dah di "garden" kan balik...so, lama jugak la duk sana...balik2 dah dekat pukul 5...alhamdulillah, kids semua berkelakuan baik...tp i rasa jarang kot lepas ni keluar i sorang dgn anak2...x terhandle rasa nya..kalau arissa besar skit boleh la....

1st day stay kat rumah dgn 3 kids tu pun, agak kelam kabut....ajmal & aqil, kejap2 main kat atas, kejap2 turun bawah...i dah pening dah...aqil tu suara dia dah la nyaring..boleh buat arissa terjaga...so, agak penat la turun naik turun naik....but arissa ok la...x buat perangai, menangis time lapar dan berak sahaja...and kalau perut kembung jugak...selain dr tu dia ok je...

so far, alhamdulillah...as a SAHM ni seronok jugak tp letih tu xyah cite la....tp tgk anak2 24 jam sehari depan kita, bersyukur la...guna la peluang yg ada ni kan..nnti dah keje, susah la nak merasa mcm ni....



Tuesday, September 24, 2013

~haaiiii.........~

hi..salam selasa semua...:)

lama betul x menulis kan...macam2 benda nak cite...tp masa terhad sgt2..sibuk uruskan report akhir LM, pastu bz plak nak prepare kan apa yg patut sebelum habis kan LM and mcm2 la...

then..bila balik rumah, nak kena packing2 baju2 plak utk balik kl...baju2 plak xyah cite la...mcm nak balik duk trg terus....hahahaha...tu pun mr azam dah bw balik separuh..gile banyak aku rasa...nasib jugak ma tolong packing sikit2...

and now, dah balik kl...home sweet home la....:)
once u dah ada rumah sendiri, life sendiri, family sendiri, ke mana pun ko pergi, mesti akan rasa rumah kita jugak yg best kan...even rumah kecik, x cantik, x kemas tp mesti rs rumah kita tu adalah yg terbaik...
now, i;m understand kenapa ma dgn ayah malas nak duk lama2 rumah anak2 dia..:)

semalam, mr azam cuti lagi, so, spent masa sama2, lgpun semalam birthday dia...yg tu later2 i cite...hari ni for the 1st time, duduk rumah, jaga 3 org anak...wah...rasa mcm ramai je 3 org anak ni, moga2 la everything berjalan dgn lancar..hopefully...insyaallah...

ok, jumpa lagi nnti, banyak benda nak cite, nak share....ni nak mandi kan arissa, kemas rumah, laundry job, masak...tu kerja pd hari ni...doa kan hari ini baik2 saja ya...:)

Wednesday, September 18, 2013

~wordless wednesday-botak head~


my busyuk masam sudah botak kepala nya...:)

Sunday, September 15, 2013

~3 hari lagi.....~

3 hari lagi....x sabar weh nak habiskan latihan mengajar ni.....
lepas tp selagi tu x pegang full transkrip, selagi tu rasa x puas...
x sabar nak tunggu tiba nya saat itu....

now, i'm jobless, sapa2 tau kat mana tgh ada keje kosong,
roger2 erk....
:)

selamat berhujung minggu...esok cuti lagi kan...

Friday, September 13, 2013

~cinta hati....~

cinta hati mama dan papa....

cinta hati yg selalu buat mama dan papa pening....

cinta hati yg selalu buat mama naik angin...
cinta hati yg selalu buat mama keluarkan suara smpai satu kg/taman dengar...
cinta hati yg selalu cool kan mama bila mama tgh stress...


sayang sangat kat cinta hati mama ni... :)

Thursday, September 12, 2013

~terima kasih kawan.......~

hi all....lambat plak bersiaran hari ni..macam2 hal nak kena settle....
kelas pun penuh hari ni..tp xpela..kejap lagi nak balik kan...:)
suka hari khamis...sbb kalau kat pantai timur (kelantan & trg), hari khamis boleh balik awal.....

lately stress sgt rasa..mungkin sbb penat kot...
banyak benda nak kena buat, nak kena settle, pastu fikir itu ini lagi...
stress2 end up menangis...tu je la kan keje ko ana...x habis2....

anyway, terima kasih kawan kerana sudi mendengar luahan hati mak hencik....
hilang sikit stress mak hencik ni....



terima kasih kawan!

Wednesday, September 11, 2013

~pasar....~


ni pasar pagi depan poli ni...jarak nya x sampai 50 langkah pun dari sini, isnin ada pasar tani, selasa pasar malam, rabu pasar pagi...so, dari ahad-khamis, mmg aku dok pandang pasar ni je la...kenkdg pegi la kenkdg malas jugak...nak menapak ke sana, even x smpa 50 langkah pun....

korang suka g pasar? aku suka pegi pasar...cuba pergi pasar chow kit, pasar pudu..fuh..meriah..kat pasar chow kit tu nak nak pegi malam yg diaorg berniaga tepi jalan, time tu kalau korang nak cari sayur2 kampung mmg banyak..since dah x keje ni, dah jarang pegi pasar chow kit...dulu, kalau bln puasa, hampir setiap hari waktu lunch, pegi sana...now, mr azam selalu bw pegi pasar pudu je. pasar pudu, nak kata dekat, x dekat jugak dgn rumah..dulu ms duduk DP, mmg ke pasar pudu je la kalau weekends, x pun pasar pagi kat bandar tun razak..since pindah cheras ni, kalau mr azam ajak pegi pasar, mmg ke pasar pudu la..kalau x, pasar kat rumah ni je la..tp tu pun x best sgt....hah....kat blkg giant prima saujana kajang tu setiap sabtu pun ada pasar tani..agak besar la..best gak pegi situ...ada jugak tgk signboard pasar borong selangor kat area balakong sana...tp x pernah lg pegi...

since minyak naik ni, x perg lagi pasar..nak pergi pun takut...takut tgk harga barang...since minyak naik ni, yg aku tau, gas dah nak rm50sen...ni info dari kawan yg ada kedai runcit...minyak naik 20sen je tp gas naik sampai 50sen. lepas ni kita tgk lagi apa yang naik...

kat pasar, aku suka buat compare harga barang, kualiti barang...contoh nak beli buah..nak beli nya 3 biji limau je tp pusing nya satu pasar mencr yg murah dan limau yg cantik...hahaha...setakat limau kan, apa la sangat nak cantik bagai..end up masuk mulut jugak..tp nak buat mcm mn kan..i is cerewet...hahaha...

eh ok lah..nak sambung marking paper student...banyak bebenau nak kena marking ni..ingat td nak pegi pasar jap since hari ni kan hari rabu, so, ada pasar pagi...tp td lepas kelas terus naik bilik, jadi la kemalasan plak nak turun g pasar...kita dgr je la org dok melelong barang dari sini...huhuhu......

p/s: kak ina, ingat x zaman2 kita pegi pasar chow kit time bulan puasa dulu? kak ina la kan 1st2 ajak saya g situ...terus rs nak pegi je...hahaha....kak shida x pernah pun join kita kan sbb dia pentingkan tido yang berkualiti dia tu...hahaha...

Tuesday, September 10, 2013

~bla bla bla......~

bla tiba hari selasa, mesti kelam kabut, kelas pagi petang, 
plak tu dah nak habis ni, banyak plak keje kena settle kan, which is kerja yg x patut i buat pun kena buat jugak, erm..mmg nasib la budak praktikal mcm ni kan...nak mengeluh??? apa yg i dapat kalau mengeluh pun, by hook or by crook mmg i yg kena buat semua tu...hopefully la nnti kalau la i jadi lecturer, i x mcm tu....fikir sibuk, semua orang sibuk, tp pandai2 la kita manage our time kan...allah dah bagi 24 jam sehari, pandai2 la...orang lain boleh je buat tp kenapa kita x boleh buat....erm...fenomena lepas tangan ni mmg perkara normal kan...x pasal2 i yg kena buat..dah la x faham sangat konsep CLO, PLO tuh...pastu nnti, bila dah buat, mmg sah2 la jadi lembu punya susu, sapi dapat nama? apa nak di kata lagi...nak mengadu, kang mengadu lebih2 payah jugak, i ni  in training je...mak pasrah je la...

ek eleh ko ni ana...bercakap pasal time management plak, mcm la ko terror sgt manage ur time kan...hahaha...

ok, biar kan kisah itu berlalu....bukak kisah lain plak...

semalam,  nak isi minyak, dah la bw keta mr azam, ni 1st time plak isi minyak kereta dia, tank sebelah kiri, i pergi pump sebelah kanan, sbb semua pump sebelah kiri penuh..gamble je, harap2 nozzle tu sampai, tup tup budak petrol pump kata x sampai, terpaksa la reversed balik kebetulan ada kosong pump sebelah kiri, terus masuk...tup2 x keluar kereta lagi, dah ada kereta tunggu kat blkg...omg, i dah cuak....ye la kalau lembap2 sikit takut la org blkg bising kan....nak bukak tank plak x tahu kat mana...alahai....kenapa la mcm ni, terus la mengomel sorang2, salah kan laki sbb x isi minyak sebelum tinggal kan kereta ni utk i...godek2 seb baik jumpa, kalau x, malu la...and lagi sekali org blkg kena tunggu sbb i isi full tank...dah la tank agak besar..menunggu la lagi org tu, then tunggu plak resit keluar...lembap sangat, takut kena maki, terus blah je..elok2 aku blah, tgk2 resit pun keluar..hasish la....lantak la...

rindu kat PR..PR tu small town di mana terletak nya lokasi my uni...rindu sgt kat classmates...rasa nak jumpa diaorg, lepak2, gosip...wow...heaven sekali, ingat lagi dulu lepas abis praktikal sem lepas, bila masuk kelas balik, seminggu pertama tu asyik la dok cite pasal pengalaman buat praktikal..lepak warung makcik tepi parit tu....pastu lepas kat kedai bubur nasi, makan roti canai dgn kuah kaki ayam yg sangat mavelessss....owh..rindu nya saat2 itu....

i'm so sleepy...so, ntah apa2 yg i merepekkan ni....ok lah..gtg, ada kelas plak...bye...



Monday, September 9, 2013

~gelak..:)~


gelak sorang2 tgk gmbr kat atas ni...hehehehe..mcm2 peel perangai...same with me jugak la....skrg yg 2 org tu pun mcm2 peel perangai...dah terlebih manja kan...nnti bila arissa dah besar2 sikit xtau la mcm mn..apa2 pun, moga di permudah kan semua nya..harap2 la bila dah balik kl nnti, duk sendiri, boleh manage anak2 dgn ok..risau jugak sbb skrg ni separa ok, tu pun family dah banyak tlg..nnti bila duk sendiri mcm mn la gamak nya...tp xpela...moga di beri kekuatan, kesihatan fizikal dan mental utk handle anak2 ni...

Sunday, September 8, 2013

~mini cookies~

hi..salam hari ahad...buat apa korang hari ni?masak?basuh kain?lipat baju? or mengukur jalan.. :)

korang pernah makan x mini cookies ni...baru2 ni aku beli la kan sbb tgk harga rm1.50 je..cukup la utk aku sorg kan...

isi nya rasa dalam 10 biji kot...ke brp ntah..x ingat la.tp mmg sikit sangat la..pastu dah kata mini kan, maka sangat la mini..sebesar duit dua posen tu....


sedap mmg la sedap...tp i lg prefer buat sendiri la..lg puas hati...huh..
(kes x puas hati sbb kecik sgt biskut nya...huhuhu)...

ok korang..tu je entry hari ni..babai....

Thursday, September 5, 2013

~sate ikan...~

hi all.....banyak org tgh emo pasal minyak naik kan..even dah brp hari berlalu, tp sana sini, masih lagi org cakap pasal minyak naik ni....xmo la cakap lebih kan, nnti panjang plak statement i, so, meh la kita cite yg lite-lite je....cool sikit, lupa kan pasal minyak naik tu sbb nanti kalau meleret2 kita plak jadi naik minyak kan...

i'm not sure la kat kl ada ke x sate ikan ni...tp dah bertahun duk kl, rasa nya x pernah jumpa lagi kot....kat trg mmg dah lama la..since kecik2 dulu lagi mmg dah ada sate ikan ni...dulu ms zaman sekolah rendah, 1 cucuk sate ikan ni seposen je...SEPOSEN ok...hah siap caps lock bagai sbb nak bgtau murah nya...tp now, dah berpuluh tahun  dah kan, even rasa, rupa, bentuk sama tp harga dah x sama...dah jadi 4 batang rm1...rm0.25 sebatang....pasrah je la kan...kuah dia warna merah, ada 2 jenis, kuah manis dan kuah pedas..masa beli tu boleh bgtau nak kuah yg mn satu....

hari tu ada la ternampak org jual sate ikan ni, pastu belikan la utk ajmal dan aqil...just beli rm2 je sbb x sure diaorg suka ke x...1st time belikan utk diaorg, beli kan kuah pedas, then diaorg merungut pedas....tp pedas2 pun habis jugak kan.....hahahaha.......siap cakap, kenapa mama beli sikit je...hahahaha...diaorg suka...and the next week nya tu, my cousin bukak stall depan rumah my mom ni and berniaga sate ikan ni. actually dia dah lama berniaga sate ikan ni, tp since puasa hari tu, dia stop berniaga kejap, ni sambung balik...apa lagi budak2 2 org tu..suka la....

tamak nampak......


close up sikit, ni la rupa nya sate ikan tu...

ok, nampak jari dia tuh? so, tu dah menggambar kan dia mmg suka dgn sate ni....

tp suka-suka pun, rasa nya xde la mak nak g godek resepi nya nak......so, awak dapat merasa sate ni time balik trg je la erk....hahahaha.....

Wednesday, September 4, 2013

~1 bulan..~

hai all..dah berapa hari x menulis, jadi mcm janggal plak, xtau nak start dari mana...
xpe..hari ni kita up cite pasal baby la dulu....

last week ada check up sebulan utk baby arissa alisha...
sorry ye nak, kali ni kamu kena cucuk..
no kompromi...

berat dah 4.4kg..
panjang dan 57cm...




2 hari lepas kena gigit nyamuk..setepek merah kat pipi tu..xpe la nak...mak pasrah je....
dalam masa sebulan ni, alhamdulillah, xde la buat pangai sangat kan...ok je...
kembung perut sikit2 tu biasa la...normal la kan, dah nama nya dapat mama yg kuat makan, jenis nak rasa je apa yg ada, hah merasa la jugak bila cik mek arissa merengek kembung perut....
bila nak susu, kalau cik b mama tgh full, mmg kena pump dulu sbb cik mek arissa akan mengamuk bila susu kat cik b mama terlalu full...cik mek arissa akan jadi tersedak dan dia meraung...still bf sepenuh nya, alhamdulillah...di kurniakan susu yang cukup utk cik mek arissa..siap ada lebihan lagi, mama kena pump dan simpan...dah penuh freezer rumah tokma...xtau nak buat apa dgn susu tu, mama kan jobless lagi....

erm..cakap pasal jobless, kat company korang ada keje kosong? bahagian admin ke, i nak apply ni...i xnak demand2 ye....asal ada keje je...let me know ya...

ok sambung balik cite cik mek arissa, skrg ni dah nampak bayang2 orang..bila di agah, dia berpaling je ikut suara yg dia dengar tu....tok ma kata, time mandi, tegak je kepala...mama mmg x berani la nak mandikan dia lagi..tunggu la..nnti2 beforekita balik kl, mama training dulu dgn tok ma erk...

ok, lah...mama nak sambung buat keje, later2 update lagi erk.....

Tuesday, September 3, 2013

~stressssss....~

hi semua....
pekhabar?
sibuk sangat akhir2 ni..nak update blog pun x sempat...
nak jenguk blog kengkawan pun x sempat...

makin nak habis berpantang ni, makin banyak la plak masalah yang timbul...
tp xpela..dugaan semua ni...
terima je la semua ni....
apa2 pun dugaan yang mendatang, kita kena menghadapi semua ni dgn tenang...

malam tadi x boleh nak tido...pagi tadi bangun, sakit kepala, migrain.
haish la....ni pun x hilang2 lagi...
xpe..sabar..sabar...harap2 minggu ni apa yg mengganggu fikiran ni akan settle...
so, hilang la sakit kepala ni...

cepat la semua ni berlalu...
i is x sabar...huhuhu....