Wednesday, October 30, 2013

~happy birthday to us~

today is our birthday!
happy birthday to me & aqil raziq bin noor azam hanif...

pic taken yesterday, g melawat saudara mara kat penang ni, diaorg borak kat dalam rumah, kita bergmbr di luar rumah...:)

alhamdulillah, dah 4 tahun cinta hati mama, aqil raziq bin noor azam hanif ni,
 even 4 thn tp manja lagi dgn mama....
cinta hati mama yang mama sayang sangat2....
harta mama dan papa dunia dan akhirat....

happy birthday to cinta hati mama dan papa, 
aqil raziq bin noor azam hanif
moga di panjang kan umur, di murah kan rezeki, di permudah kan segala urusan, moga menjadi anak yang soleh, moga berjaya di dunia dan akhirat...

and to me...
eh ok je kan wish utk diri sendiri...:)
alhamdulillah, masih lagi di beri kesempatan utk bernafas sehingga saat ini...
terima kasih ya allah....

amin...

Tuesday, October 29, 2013

~haluuuu..........~

salam pagi selasa, x sempat nak bersiaran semalam,
biasa la kalau dah blk kg, mmg terhad sikit la nak sentuh laptop kan....
skrg kami ada kat penang, saja balik since dah lama betul x blk kan..
last balik bulan 3 dulu...
lgpun plan nak bw arissa jumpa saudara mara sebelah mr azam plak....

balik penang ni, aktiviti wajib mmg makan2 la kan,
dah makan serabai taman tun sardon. nasi kandar kg melayu pun dah pegi..
and for the 1st time, we try nasi kandar line clear...
komen i, not bad la...
but for repeat not la kot...sbb banyak lagi choice lain like nasi kandar kg melayu
and nasi kandar beratur...kat 2 tmpt tu lagi sedap kot i rasa...

ok, jumpa lagi esok insyaallah....
kalau ada sapa2 nak pesan jeruk, or apa2 produk from penang, let me know la ye...
i'll be here untill next saturday insyaallah....



Friday, October 25, 2013

~malam ni nak masak apa????~

hari ni rasa x sedap badan...pagi td dah rs panas badan..demam..
erm...x suka la mcm ni...
tp fikir positif la..sakit ni kan penghapus dosa-doa kecil....
pasrah la..

mungkin 2-3 hari ni x cukup rehat kot...
stress sikit, plus sibuk ke sana ke mari uruskan itu ini..
tido lewat malam, kepenatan, kurang minum air,
maka, terjadi lah sakit tekak, hidung berair dan pagi ni dah demam....
kejap lg nak kena pegi cari 100 plus nampak nya, then nak kena minum air masak banyak2 la...
sakit kepala pun ye..huhuhu..
bertabah la....

hari ni pun kalau ikut kan banyak kerja nak kena buat dalam rumah ni..
tp slow2 la, harap2 sempat settle kan semua nya...
skrg ni yang asyik dok berlegar dalam kepala otak,

MALAM NI NAK MASAK APA?

as a mum, korang selalu x pening fikir nak masak apa utk breakfast, lunch, tea time and dinner?

being me as a mom yg ada anak yg tgh membesar yg kuat makan,
yg ada husband yg prefer makan home cook,
i jd pening bila fikir nak masak apa....

dulu masa kerja, i akan plan menu utk seminggu terus.......
tp skrg ni dah x plan gitu...
knp ntah...mungkin malas nak fikir pun ye...
mungkin kebuntuan idea utk masak pun ye kot...
utk dinner, weekdays, biasa i akan selang2 makan nasi, roti, or pasta...
not everyday makan nasi for dinner,
so, kalau hari ni makan nasi, esok mungkin buat ayam roasted, lusa buat pasta...
mcm tu la lebih kurang nya....

skrg ni, tea time pun kena fikir nak buat apa utk tiap2 hari..
sbb ptg2 balik school, ajmal dan aqil akan mintak mknan...
so, nak x nak mmg kena ada snack utk diaorg kunyah2...
semalam eh ke 2 hari lepas, ada tgk wanita hari ini pasal snack utk kanak2 tu..
tp x sempat tgk dr awal..tgk dah separuh jalan...
so, x sure sgt menu apa yg diaorg bincang kan..

menu mmg 100% by me...
kalau tnya anak2, almost everyday jawapan dia, mushroom soup, tomyam, pizza, kfc...
huhuhuu...and kalau tanya mr azam, jawapan dia xtau...

so, malam ni mmg kebuntuan idea ni,
rasa mcm nak buat lasagna...tekak teringin nak mkn cheezy2 la...
but rs mcm nak buat pizza pun ada....
tgk la mcm mn....
korang plan masak apa utk dinner mlm ni ye....

Thursday, October 24, 2013

~update laju-laju...~

hari ni nak kena update laju2 sbb ada banyak hal yang nak kena settle, so, xnak membebel2 hari ni, letak iklan cukup la ye....
sila cuci mata...:)

PRODUK 1:

EPHYRA-i rasa dah ramai org tau apakah itu ephyra kan..skrg ni meletup2 produk ni kat pasaran. so, ni meh nak promote sikit la pasal produk ni... 
even i'm not a user ephyra ni, tp bila bc testimoni2 yang melambak2 kat internet ni kan, dah tau produk ni bagus kan..i bukan xnak pakai, tp ongkos xde lg..maklumlah tgh tanam anggur kan....:)

TENTANG EPHYRA

EPHYRA memperbaharui dan melindungi kulit anda dengan 2 kunci bahan utama

1.Memperbaharui
·         Kolagen
- Menyokong struktur kulit untuk memperbaiki tona kulit, keanjalan, tekstur dan membantu anda kelihatan lebih muda
-Membantu melegakan kesakitan tulang dan sendi, dan menguatkan rambut dan kuku
- Menyuburkan kulit untuk mencegah penuaan, mengekalkan keanjalan kulit, mengurangkan kedutan dan  garis halus dan seterusnya melambatkan proses penuaan.
2. Melindungi
·         Acai Beri
·         Akasia Gam
·         L-Glutathione
·         Astaxanthin
·         Acerolla Ceri
·         Ekstrak Bunga Marigold
·         Serbuk Tomato
·         Superberi

 - Melindungi sel-sel  terhadap proses pengoksidaan yang merosakkan yang menyebabkan pertambahan melanin pada kulit (pigmentasi )

-Mencipta proses putaran antioksida , iaitu satu proses di mana agen antioksida bekerjasama untuk memaksimumkan pembaharuan sel-sel baru yang sihat dan melambatkan proses penuaan.
- melindungi anda terhadap tekanan pengoksidaan yang menjadi punca utama penyakit-penyakit berbahayaseperti penyakit jantung, kanser, arthritis dan lain-lain.

Siapa Yang Memerlukan EPHYRA?
Umur 20 thn dan ke atas
Kulit Kering & kedut
Kulit kusam & kendur
Pigmentasi dan kulit bermasalah ( jerawat)
Proses Pemulihan lambat
Mudah Rasa Penat
Daya Ingatan Merosot
Sakit-sakit badan / sendi
Metabolisma rendah


Khasiat dan keistimewaannya
1.Menjadikan kulit anjal, halus dan lebih cerah berseri
2.Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh
3..Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat
4. Membantu memulihkan masalah kulit eczema
5..Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus
6.“Astaxanthin” menghindari daripada barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit
7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban ,Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar
8 .Melancarkan sistem pencernaan dalam  badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu   makan
9.Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhi risiko sakit jantung
10.Membantu menyeimbangkan tekanan darah
11.Meningkatkan tenaga dan daya ingatan
12. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
13.Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakkan termasuk faktor usia
14. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis
15. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik dalam perut.

Korang kena paham ok.. semakin usia kita meningkat.. kulit kita akan kurang keanjalan.. akan start dah nak kendur sana sini.. itu yang cepat nampak tua.. kita boleh lah actually nak melambatkan proses penuaan tu.. semua kena rawat dari dalam.. setakat sapu cream kat luar tak lut..

Jom tengok apa yang terkandung dalam EPHYRA sampaikan rasa dia tu sedap bebenooooo.. hahaha... 

Kandungan EPHYRA dan khasiat 
1.Kolagen Ikan Laut Dalam
- kolagen tulen yang dihasilkan daripada spesis ikan putihlaut dalam dari PERANCIS
- Mengembalikan keremajaan kulit anda
- Mengandungi agen antioksida semulajadi yang melindungi sel-sel daripada radikal bebas.
- Menyokong penambahan lapisan kolagen untuk mengekalkan keanjalan kulit yang sihat dan dan tegang.

2. Buah Acai
- Buah Keajaiban dengan manfaat yang besar, seperti anti-penuaan, anti-bakteria, anti-kanser, anti-radang dan  menguatkan sistem kardiovaskular
- Kaya antioksida, mampu untuk mengurangkan risiko mempunyai kanser dan membantu melambatkan proses penuaan.
- kaya dengan sumber vitamin dan mineral, termasuk kandungan tinggi omega 6 dan omega 9
- Kaya dengan serat pemakanan, membantu untuk meningkatkan kesihatan sistem kardio vaskular, saluran penghadaman dan membantu mengawal paras kolesterol.

3. Gam Akasia
- Membantu meningkatkan tahap kolesterol HDL (kolesterol baik) dalam badan
- Membantu menyingkirkan toksin berbahaya yang terkumpul dalam sistem pencernaan
- Kaya dengan Serat yang menyerap toksin yang kemudiannya dikeluarkan melalui proses penghadaman

4. L-glutathione
- memperbaiki kulit untuk menjadi lebih lembut,halus dan dan lebih muda
- Satu agen yang kaya antioksida yang melindungi kulit terhadap kerosakan sel hasil proses pengoksidaan sekaligus melambatkan proses penuaan.
- Mengurangkan proses pembentukan pigmen , memberikan kulit anda penampilan yang lebih cerah dan berseri
- Membuang toksin dari dalam badan untuk meningkatkan sistem imunisasi

5. Asthaxanthin
- Memulihkan kesakitan sendi,sakit otot dan arthritis.
- Sangat bagus untuk mengurangkan kedutan dan garis halus, meningkatkan tahap kelembapan dan keanjalan kulit, menjadikan kulit lebih halus dan cerah berseri
- Meningkatkan daya tenaga dan stamina dalam badan


6. Serbuk tomato
- Mengandungi banyak vitamin A dan C
- Berkhasiat tinggi untuk meneutralkan radikal bebas yang berbahaya dalam aliran darah
- Membantu pesakit kencing manis untuk menjaga tahap gula darah mereka di bawah kawalan
- Vitamin A dalam tomato akan membuat rambut anda kuat dan berkilat,juga bagus untuk mata, gigi dan tulang.

7. Acerolla ceri
- Meningkatkan sistem imunisasi dalam badan , menguatkan hati, memperbaiki keadaan kulit  dan meningkatkan keupayaan badan untuk memulihkan dan memperbaharui tisu dengan cepat
- kandungan vitamin C yang tinggi dapat meransangkan pembentukan kolagen dalam badan, yang dapat menggantikan sel kulit menjadi sihat, halus dan lebih anjal.
- Membantu menguatkan sistem imunisasi dalam badan dan melindungi daripada penyakit kardiovaskular dan  masalah mata

8. Marigold bunga ekstrak
- Mengandungi pelbagai  karotenoid antioksida membantu melindungi sel-sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, atau molekul berbahaya.
-berkesan dalam merawat pelbagai masalah kulit radang, kulit berjerawat dan eczema
- Menstabilkan kelembapan pada kulit anda, sekali gus ini bermanfaat bagi mereka yang mempunyai kulit yang sangat kering dan sensitif

9. Superberry
-diketahui mengandungi kandungan antioksida yang sangat tinggi.
-melindungi sel dari pengoksidaan dan meneutralkan radikal bebas.
-sumber terbaik untuk Vitamin C, Zat Besi, dan Potassium.


PRODUK 2:

TUPPERWARE BENTO SET.

alkisah semalam tersalah kira order, so bila pergi ambik barang, terlebih rupa nya....
maka nya, i nak let go dgn harga murah2 la...

ni la bento set tu..dia dua dalam satu set...nak beli satu pun boleh, beli 2 pun boleh...divider tgh2 tu boleh bukak, so, in case korang bawak mihun goreng je..x payah la letak divider kan, tp kalau bw mihun goreng dgn telur mata, telur mata tu boleh la letak sebelah, xyah campur dgn mihun tu....(apa kes ko ni ana, pagi2 dah cite pasal mihun goreng....)



ok, untuk kedua2 produk di atas, kalau berminat, boleh email saya di :
bakawali0797@yahoo.com

cepat2 jgn ketinggalan ye....:)

and sapa2 yang berminat nak beli barang tupperware dgn harga yang menakjubkan, boleh email je  nak brg apa. free delivery utk selected area ya.....



Wednesday, October 23, 2013

~ketagih...~

salam hari rabu semua, 
hari ni nak cite pasal ketagih..
bukan la ketagih mende2 x elok.....
ketagih makan ni ha....
cream cracker jacobs....

i dr dulu, dr zaman sekolah menengah dulu mmg makan cream cracker jacobs ni...
layan jugak jenama lain tp kadang2 je la...
tp jacobs punya biskut mmg kena ada stok kat rumah...

so, masa berpantang hari tu, mmg layan biskut ni je..
ye la masa berpantang kan asyik lapar je...
nak makan roti x boleh sbb nanti perut ku berangin..
so, kena cari makanan yg x berangin la....
biskut jacobs la jawab nya....
ambik cream cracker yg original je la....
sbb kalau ambik yg weetameal or hi-fibre and lain2 tu takut angin jugak....

 kalau beli dalam tin, best sikit...sbb banyak..tp tu pun kadang2 seminggu je bertahan sbb pagi ptg siang malam asyik makan biskut ni je....

 ni dlm pack kecik...tp beli yg ni kureng sikit sbb dia hangit sikit biskut dia compare dgn yg tin and kotak...

 hah yg ni refill pack...yg ni pun ok jugak x hangit sangat biskut nya....

yg ni dalam handy pack...tp x pernah beli lagi sbb sah2 la kejap je kan......

skrg ni pun mmg makan ni je kat rumah..hari2 makan ni je as breakfast sbb malas nak buat apa2...
nak kuar pun malas sbb arissa tido lagi pagi2...
so, buat milo secawan, cicah biskut ni...heaven sungguh....
hahahaha.....

Tuesday, October 22, 2013

~home deco..~

hi all....lambat plak bersiaran hari ni, since arissa dah tukar jaduak tido dia skrg ni, susah sikit nak mengadap laptop di pagi hari...
ok, ni kisah lama dah ni, masa kami baru balik kl....
kan masa duduk kat kg hari tu, mr azam je la duk kl sorang2...
so, 2 minggu sekali dia akan balik jenguk kami kat kg...
minggu yg dia x balik tu, rupa2 nya dia ada buat 'aktiviti' dia.....
projek home deco....
hahahaha....home deco la sangat kan....
tp ok la...i suka la kan.....
sapa x suka kalau rumah nampak lawa kan....

as usual la, bab2 deco rumah ni, susun atur perabot, mmg mr azam la yg buat semua,
i ni as an advisor je...hahaha....
 ok, jom intai2 apa yg dia dah buat kat rumah kami....



 ni kat master bedroom, satu side color koko, satu side color pink....
ni kat master bedroom jugak, kat wall color koko, and tampal sticker bunga2 color pink ni....


ni kat tangga nak naik atas, dia cat color kelabu and tampal sticker bunga2 color putih...

erk...quality gmbr x lawa la kan....

ada satu side lagi kat hall bawah, dia cat color purple....
cat tu beli cat murahan je sbb kat dalam rumah je kan...
x kisah la sgt la....
sticker tu, dia beli kat viva home...ada satu stall kat tingkat paling atas yg jual sticker ni...
i pernah jugak pergi sekali dulu....
mmg rambang mata tgk.....

hehehe...teruja i and kids bila masuk rumah hari tu....
tp i dah dpt agak dah, mesti dia akan 'buat something' kat rumah tu....
since pindak duduk rumah ni, mmg kitaorg x buat apa2 pun lg renovation or make over...
mmg ada plan nak buat, tp tunggu la ada bajet lebih sikit.....
kenkdg ada jugak rs xnak buat apa2 pun sbb plan nak jugak dapat kan rumah idaman.....
apa2 pun syukur la sbb ada rumah sendiri untuk berlindung kan...
alhamdulillah......

Monday, October 21, 2013

~puasa...~

minggu lepas...eh silap..2 minggu lepas, hari rabu malam, lepas dinner, mr azam tetiba bersuara,

"ayang, jom puasa esok.."
kita ni terkebil2.....mcm terkejut pun ada..x sangka suami plak yg ajak puasa...hahaha....
me: "oklah...erm..tapi, kenapa mcm tiba2 je???"
mr azam: x boleh ke i nak ajak u puasa sama2?
me: hahahaha...(gelak besar)...boleh je..oklah..esok puasa...

si isteri ni x sedor2 diri lagi..puasa dah la tinggal banyak hari tu sbb bersalin kan arissa....
masih la x reti2 nak mengganti....
(baru teringat hari tu lepas bersalin kan arissa, dah remind kan mr azam awal2, ajak dia puasa sama2 dgn kita nnti....ok sikit ada geng kan...:)....)
padahal time puasa ni, dia kat ofis, i kat rumah..huhuhu.....

berdoa je la semoga arissa ok je esok nya tu...
risau je, nnti perut masuk angin, effect kat dia jugak nnti.....

alhamdulillah, xde la penat sgt pun....
cabaran pun xde la..ye la..ko duk rumah 24jam, keluar pun pegi ambik anak kat school..
nak mencabar pekebenda nya....

so, bila ptg tu, plan nak buat ayam roasted je la....
masak jugak nasi ayam sikit utk kids takut dia org nak nasi kan....
and buat apple crumble pie tu...


alhamdulillah...kenyang semua orang....

malam nya tu, perut masuk angin skit sbb melantak banyak sgt....
orang time berbuka mkn sikit2 kan...ni x reti2 lg.....huh....
so, jumaat nya tu arissa meragam la skit....
nasib la mmg melepak kat rumah je, x ke mana2....
so, xde hal sgt la....

plan nak puasa lagi ni...
banyak hari lagi harus di ganti ni....
abg, jom..puasa lagi.....

Friday, October 18, 2013

~salam jumaat~

salam jumaat semua, lambat plak bersiaran hari ni...
pening sbnar nya memikir kan masalah ni kan...
erm....smpai dah sakit kepala ni memikir kan...
kenkadang rasa mcm boleh je terima hakikat...
tp bila satu side lagi dtg menghasut, terus rasa down...
down sangat2....

sebab tu kita kena kuat...
iman kena kuat utk melawan nafsu syaitan ni...
kalau x, mcm2 boleh jadi....
erk...tetiba rasa mcm tgh bagi tazkirah jumaat plak..
hahaha....

ok, nak share satu perkara,
baru2 ni ada kawan bagi buku ni....



terus rasa insaf sgt...
ntah kenapa...
mungkin sbb sebelum ni banyak perkara salah kita buat...
x habis baca lagi...baru separuh baca..
tp even separuh baru, tp input yang dapat tu...alhamdulillah...

kunci nya, menjemput rezeki lebih mudah berbanding mencari rezeki....
sama2 la kita amal kan...
insyaallah....

pada kawan yang bg buku ni, terima kasih banyak2..
moga anda di murah kan lagi rezeki....
insyaallah...

Thursday, October 17, 2013

~aidiladha 2013~

salam hari khamis,
hari ni mesti ramai yg dah keje kan....
so, camna dgn hari raya korban korang?
kitaorg biasa2 je...x beraya ke mana pun...kat rumah and rumah PIL....

pagi2 raya, mr azam bw ajmal dan aqil ke masjid untuk sembahyang raya...
balik tu dalam pukul 9 lebih, kata nya org x sembelih pun lg lembu...
so, ajmal dgn aqil setakat tgk lembu je la..:)
ada 9 ekor semua nya....hahaha...mr azam malas nak tunggu sbb takut lambat sgt kan...

diaorg balik dr masjid, then, makan2...
i buat kek coklat and rendang ayam then ada lemang jugak...
malam raya tu kami ke hulu langat cr lemang...
rm12/ batang..beli 2 batang je cukup la....
1 utk mkn kat rumah, 1 bg kat PIL....

ni gmbr keluarga kecil kami yg senonoh sikit..ingat kan bila pegi rumah PIL, nak ambik gmbr elok sikit la...erm....dah jumpa geng..xde makna nya la...

 lemang rm12 sebatang...

juadah di pagi raya...

then bersiap2 nak ke rumah PIL,
kawan mr azam msg kata nya otw ke rumah kitaorg...
nak hntr nasi dagang....
weeeee......nyum nyum nyum....
tp me xleh nak mkn banyak sbb tu kan pulut...
dah mkn lemang jugak so, beringat2 la...
nnti perut arissa kembung...

so, tunggu la kwn mr azam dtg, dia lepak2 kejap,
then, lepas dia balik, kami terus gerak ke rumah PIL...
dekat je..10 minit je pun...hahaha....

smpai2 sana, sorg cousin mr azam dgn family dia dah ada...
adik ipar dgn wife dia pun dah ada...
so, tlg mama prepare food utk mkan...
mama buat nasi bukhari...nyum nyum nyum....



 
arissa rileks je....:)


kids plak jumpa geng sorang....
main sekeliling rumah, best la diaorg....

bukan main seronok lagi main kejar2 ye....





lepas main kejar, makan plak, bagi makan kat luar je..senang sikit kalau tumpah xyah nak kena mop bagai..hahaha...mmg dasar mama pemalas kan...

lepas makan, sembang2, ptg tu kitaorg pun balik la ke rumah plak..
mr azam ajak g rumah abg...
tp call abg x berangkat...so, terus la balik rumah, rehat...
tu je la cite hari raya aidiladha kami....
semalam, semua org dah balik pd rutin asal, pegi kerja, pergi sekolah....

Monday, October 14, 2013

~selamat hari raya aidiladha~

salam isnin korang....
ramai ke yg bercuti hari ni???
mesti ramai kan...tgk kat fb pun, ramai jugak kengkawan yg balik kg utk beraya....

hari ni, mr azam keje as usual la....
kids pun pergi school mcm biasa,
since school x tutup, hantar je la kan...
tp maybe ambik diaorg awal sikit kot hari ni...
tgk la mcm mn...
plan hari ni nak pergi beli ayam dan daging...
buat standby je la...
mana tau kot2 ada org nak dtg, boleh la masak apa2 kan....
tp rendang mmg tetap kena buat...
mr azam kata, nnti nak pergi cari lemang kat area hulu langat....
so, wajib la kena buat rendang kan....

ada plan jugak nak buat cake and cookies...
hari sabtu baru ni x buat pun cookies....
tp tu plan je la...x sure la lg jd ke x nya...
hehehe....

hari ni nak kemas rumah sikit..
then gosok baju melayu mr azam and kids....
eh...eh..mcm banyak je nak buat kan...
time ni, satu apa pun x start buat lg...
ntah sempat ntah tidak....

oklah korang, selamat bercuti, selamat hari raya aidiladha...
selamat makan daging korban...:)

Saturday, October 12, 2013

~mood raya ke???~

hi all.....buat apa tu? tgh anyam daun ketupat ke?
ramai ke yang dah balik kg?
erm...kami x balik kg pun raya ni...
mr azam xleh cuti sbb his colleague dah ambik cuti awal...
nak kata sedih tu sedih la jugak sbb kalau raya haji ni, still rasa suasana raya tu kalau kat kg...
ni kali ke 2 beraya kat kl...raya haji la...kalau raya puasa mmg sah sah la balik kg kan...
dulu masa 1st time tu, masa duduk kat apartment kat DP lagi....tahun bila ntah..
rasa ada tulis dlm blog, tp bila godek2 x jumpa plak....

ni kira nya kali ke 2, and 1st time kat rumah sini....
ok je la kot...so far xde plan apa2 pun lagi...
eh ada satu je plan nya, beraya kat rumah PIL la...
since mama dan papa x balik penang, so, kami pegi rumah diaorg je la....

ingat nak masak2 sikit tp xtau la...
dah kalau beraya kat rumah PIL, xyah la masak kot kan...
makan je la kat sana...hahaha....
plan nak masak tu sbb takut ada sapa2 nak dtg rumah la kan....
erm..ada ke org nak dtg rumah kami ni? hahaha....

hari ni plan nya nak buat choc chip cookies sikit...
saja buat kudap2 an utk mr azam dan anak2....
tp x sure la jd ke x nya plan...

oklah..nak g buat breakfast la....
x pk lg nak masak apa pagi ni...
xleh lama2 duk depan laptop ni sbb td lepas subuh,
mr azam terus buat kerja2 rumah,
bini dia plak terus on laptop...
so, sedar2 diri la kan.....

ok, bye..selamat bercuti..
pada yg balik kg, hati2 di jalan raya....
selamat hari raya aidiladha....:)

Friday, October 11, 2013

~resepi: apple pie crumble~

salam jumaat semua...:)

2 minggu lepas, ada beli kan red apple utk aqil...dia suka sgt mkn red apple..
tp tup tup bila beli, x makan pun..
sblm jadi x elok, baik la buat sesuatu...
so, wa sifu baking kak zarin, tnya dia apa bleh buat dgn red apple...
dia bg idea, then, i pun decide nak buat apple pie crumble...
but kak zarin advice me tu reduce sugar sbb red apple dah manis kan....

so, ptg semalam, godek2, maka terjadi la apple pie crumble...

Photo: apple pie crumble..dessert utk berbuka puasa hari ni..alhamdulillah...

resepi ambik kat blog kak azlita...
owh nama dia apple crumble pie...hahaha...belasah je la labu, janji benda sama....


Bahan Untuk Kulit Pastri
240g Tepung Gandum
170g Mentega sejuk ~ dipotong kecil
2 sudu besar Gula Aising
4 sudu besar air ais

Gaulkan tepung dengan gula aising
Masukkan Mentega dan gaul semula menggunakan garfu sehingga tekstur seperti serbuk roti
Campurkan air ais sesudu demi sesudu dan gaul rata dengan menggunakan garfu sehingga ia menjadi doh.
masukkan doh kedalam plastik dan simpan di dalam peti ais selama 30 minit.

ni  i ikut je semua step tu..

Bahan Inti
5 biji apple hijau (Granny Smith) (ni mmg xtau la apple i tu granny smith or apa...belasah je)
1 biji parutan kulit lemon
Secubit garam
2 sudu besar mentega
100g gula perang
secubit serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar tepung jagung

Apple dibuang kulit dan biji dan kemudian dihiris nipis
Ketepikan
Panaskan gula dan mentega. Kacau rata.
Masukkan hirisan Apple. Gaul rata
Masukkan garam. serbuk kayu manis dan tepung jagung.
Kacau hingga apple lembut dan kuahnya pekat
Angkat dan biarkan sejuk

utk part inti ni i mmg ikut je step by step..insyaallah jadi...
serbuk kulit kayu manis tu terletak lebih sikit tp xde effect pun..ok je..cuma smelly dia lebih skit la...
gula plak i termasuk ikut resepi...dah jd manis plak inti dia..huhuhu...

Bahan Crumble
75g tepung gandum
35g mentega tanpa garam
35g gula
35g chip cokelat


Gaulkan mentega, tepung dan gula sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan chip cokelat dan gaul rata

ni pun sama, ikut je...

Cara Menyediakan Pie
Panaskan ketuhar pada suhu 220C
Sediakan acuan pie 12"
Keluarkan doh pastri dari peti sejuk
Canai doh pastri menjadi nipis dengan ketebalan 5mm
Alihkan kedalam acuan pie. Kemaskan tepinya dan buangkan lebihan.
Masukan inti ke dalam pie hingga penuh. Tinggalkan sedikit hirisan apple sebagai hiasan
Tutupkan atas pie dengan crumble.
Hiaskan dengan baki hirisan apple
Bakar pie selama 15 minit pada suhu 220C.
Kemudian turunkan suhu kepada 190C dan bakar selama 45 minit hingga bahagian atas pie berwarna perang.

yg ni korang buat based on apa yg korang ada la..kalau xde acuan pie 12" guna je mn yg korang ada...i guna 8" tgk2 ada bnyk gak lebihan adunan pie tu..ingat nak guna acuan 10" takut mcm nipis sgt...tp xpela...

so, selepas keletung keletang, maka terhasil lah apple crumble pie dari dapur sendiri...hehehe....
alhamdulillah percubaan pertama menjadi...mr azam kata manis skit....mmg la..dah kata masuk kan gula ikut resepi kan..terlupa plak guna red apple...haish..padahal sifu dah pesan dah tu....huhuhu....

sedap kalau mkn panas2 dgn vanilla aiskrim kan...
but i tgh pantang2 lg minum ais2 and benda2 sejuk ni...
xpela..mkn panas2 gitu pun sedap....
ada banyak lagi kat dapur tuh...tau je la kids dgn mr azam ni..
dessert2 yg non chocolate, mana la diaorg nak mkn sgt...
sekadar rasa je la....
so, sapa2 nak rasa, meh la dtg umah i...i hidang dgn apple crumble pie ni..:)

selamat berhujung minggu ya...:)




Thursday, October 10, 2013

~marathon gunting & cukur rambut~

ni kisah lama...masa kat kg lagi..sebelum balik kl.....

tgk rambut ajmal dan aqil panjang sgt, so, ajak diaorg potong rambut dulu sblm balik kl..
senang skit xyah nak buat lawatan ke barber kat kl plak nnti...
plus, kos nya cheaper than kl..
rm3 per person..mana nak dpt kat kl kan....
last diaorg potong rambut 3 hari sebelum raya...
dalam sebulan je panjang balik...
erm......

 aqil refused nak duduk seat tu sorang2 even ada bangku khas utk kids...dia nak mama dia teman kan...so, mama terpaksa la jugak duduk atas seat tu sebelah dia...kesian adik yg potong rambut tu...terkial2 nak potong takut tersentuh mama.....sebelum ni papa yg pangku dia..tp nak tunggu papa balik takut x sempat plak....

ok, ni dah hensem dan..lepas potong rambut, ni la hasil nya...xde la nmpak serabut sgt....kemas je...

 ni plak turn arissa...dah plan dgn mr azam, sebelum balik kl, nak botak kan rambut dia...mmg masa ajmal dgn aqil pun buat mcm ni, sebelum balik kl, botak kan rambut diaorg siap2...senang...lgpun dah ada yg expert kan..so, kita serah kan pd yg expert...:)

 alhamdulillah, arissa x menangis pun masa cukur rambut dia...berbeza la dgn abang2 dia..padahal ambik masa yg agak lama utk cukur sbb rambut dia lebat sgt...

 lepas cukur, terus mandi kan dia...tok ma dgn mok cik dia duk buang daki2 yang lekat kat kepala dia, senyap je dia duduk...

lepas mandi, bf kan dia, terus tido...malam tu sekali je terjaga mintak susu....lena betul dia tido..agak nya rasa ringan kepala kot.....

alhamdulillah..selamat sudah botak kan arissa...lepas ni tunggu je la rambut tumbuh balik.....:)

Wednesday, October 9, 2013

~wordless wednesday-arissa alisha~

semalam arissa demam and flu jugak..
flu tu mungkin berjangkit dr abg aqil...
demam tu mungkin sbb penat...hari sabtu sehari suntuk travel..
ahad plak pegi jln2....
isnin plak teman kan mama ada urusan kat luar....
kurang rehat, demam la....
hari ni dah ok cuma bila tdo asyik terjaga-jaga..pastu meraung2....
kena peluk kuat2, 
moga anak mama cepat sumbuh ye sayang...
rindu nak 'borak' dgn arissa...

Tuesday, October 8, 2013

~kisah majlis konvokesyen~

alhamdulillah, selesai sudah majlis konvokesyen master...
bersyukur sgt2 sbb dah habis belajar, dapat konvo...
setelah setahun setengah, menghabis kan masa untuk belajar balik,
sanggup berenti kerja even ramai org kata rugi resign, sbb dah keje kat establish company,
tp xpela..
banyak sangat halangan, rintangan, yang di lalui dalam masa setahun setengah ni....
rasa x ter cerita...dulu masa awal2 ada jugak mengadu damba kat twitter, tp dah x larat la..
banyak sangat kisah pahit manis yang berlaku, x terluah kat sapa2 dah...simpan dalam hati je....

turun je dari pentas tu, rasa macam nak sujud syukur kat situ jugak, nak peluk mr azam dan anak2,
nak peluk ma, ayah dan che ngah, pil...rs mcm....
ntah la...x terungkap dgn kata2 rasa nya....
poyo ke? x kisah la nak kata apa,
mungkin sbb banyak kisah pahit, rintangan yang pelbagai yang di lalui,
sbb tu rasa sedih sangat2.....

ok, back to the story, konvo kali ni, ma dgn che ngah je dtg dr trg....
tp xpela..x kisah la sapa2 nak dtg pun kan..x paksa pun....
last minit buat keputusan xnak bermalam kat sana since ajmal x brp sihat,
so, nak overnight pun mesti x best sgt....
lgpun, ahad malam ma dgn che ngah dah nak balik trg, kalau hari ahad baru balik kl, mesti terkejar2....
gerak dari kl pukul 8am, pukul 1030am sampai pt raja, singgah umah kawan, ambik jubah, tumpang mandi kan arissa, bersiap2 terus....
then masuk campus, jumpa kengkawan, bergmbr sekejap.....
then, gerak ke dewan....
yg duk risau skrg ni ialah takut x boleh keluar utk bf kan arissa...since masuk dewan pukul 2 dan di jangka habis pukul 5...
but alhamdulillah, dapat jugak kejap2 keluar dewan...tp kesian diaorg kat luar sbb panas sgt...
plus skrin pun x clear sgt..so, x dpt tgk gmbr i naik stage....
ajmal dgn aqil frustrated sgt sbb x nmpak mama...dah la masa i naik stage tu, ada kesilapan teknikal, diaorg x sebut my name and nama x appear...
ntah kenapa, ada dekat 20 org kot jadi mcm tu masa sessi tu...sedih sgt...

habis majlis dekat pukul 6, g hantar slip utk gmbr, then itu ini, dah dekat maghrib,
ingat kan lepas solat maghrib nak gerak terus,
tp ada sorg member lama ni yg rumah dia betul2 depan u beriya ajak singgah,
so, tapau makanan kejap, bw ma dgn che ngah g beli kerepek, then pegi singgah rumah kawan tu...
borak2, tgk2 dekat pukul 930 malam jugak baru gerak dari pt raja..
penat xyah cite la...tp xpela..alhamdulillah semua dah lepas...

cuma ralat sbb x sempat nak ambik gmbr banyak2 dgn kengkawan,
x sempat nak cari supervisor kesayangan, nak ambik gmbr dgn dia...
x sempat nak bergambar dgn pensyarah2 yg telah banyak berjasa memberi tunjuk ajar...
and x sempat nak singgah rumah afne...sbb plan nya nak g rumah afne..x jumpa baby hani....
tp xpela..insyaallah ada rezeki, panjang umur, jumpa lagi....

gmbr banyak cilok dr fb kawan...yg gmbr dr kamera sendiri x brp banyak....
xpela..ada juugak dr xde kan...:)












xperlu buat caption la..biar gmbr je menceritakan segala2 nya...
apa2pun, alhamdulillah, semua nya berjalan dgn lancar...syukur pada mu ya allah...
insyallah ada rezeki, di kurniakan sihat tubuh badan, boleh la nak sambung phd plak...
erk...sanggup ke tapi nya??? hahaha...

Monday, October 7, 2013

~saat yang di nanti2 kan...:)~


saat yang di nanti2 kan....alhamdulillah..selesai sudah semua nya....
dapat master dan 'anak master'..alhamdulillah bersyukur pada allah swt....
cerita akan bersambung kemudian...hari ni bz sikit x sempat nak tulis panjang2...

Friday, October 4, 2013

~nak menulis...~

nak menulis panjang2 tp rs mcm masa tu mencemburui sgt...
nmpak sgt time management masih out kan...bila la nak berubah ana oi....
banyak lagi perkara yang kena buat ni...

baju x sidai lagi....washing machine dah 2x trip dah hari ni...
guest room x kemas lagi..baru kejap kena tegur dgn mr azam..ptg ni ma dgn che ngah sampai....
kasut hitam xde lagi, esok ptg nak guna...haish...duit lagi.....erk...duit satu hal, nak pegi beli tu pun satu hal...bila plak nak g beli nya?
and bla..bla bla la yg nak kena buat....

rasa nak cepat je masa berlalu, nak bagi lepas semua2 ni...
rs mcm nak hari isnin terus..
sbb untuk melalui hari esok, bnyk sgt benda nak kena fikir, kena buat, kena keluar kan duit...
banyaaaaaaaaakkkkkkkkkkkk sangaaaaaaaaat.........

oklah...selamat berhujung minggu semua....
:)

Thursday, October 3, 2013

~nervous....~

hari ni ntah kenapa, jari jadi kaku nak menaip...
so, taip seminima mungkin je la...

xtau la kenapa, rasa nervous...
dari semalam lagi...tp nervous2 pun, bila lapar, tetap makan,
bila ngantuk tetap tido...
hahahaha...

mungkin juga nervous sbb memikir kan 2-3 "event" yang akan di lalui pada minggu ni kot..
which is, ada yg i x suka tp terpaksa hadap utk masa depan,
and ada yg mmg i tunggu2 utk perkara tu,
and ada yg xde kaitan pun dgn i tp i terlebih nervous...

hopefully semua nya di permudahkan..insyaallah...



Wednesday, October 2, 2013

~23 september...~

23 september hari tu birthday mr azam....
dah seminggu lebih dah br nak update....
tp xpela...janji i ada cite kat blog, nnti boleh ingat, time birthday u thn ni, apa i buat....
mcm tahun lepas dah jadi tragedi berdarah kan....
dah kitaorg pun dah balik kl kan, mr azam pun ambik cuti,
nak bw kitaorg keluar jenjalan kata nya sbb meraikan kitaorg yg dah balik ke kl balik...

so, 23hb tu, plan nya nak ke ikea, tup tup, x jd...so, nak ke mid valley sudah....
on the way tu, mr azam kata nak renew lesen dia. sbb lesen dia dah expired...
so, ke JPJ bandr tun razak...turn yg ke 300++ .
masa ambik nombor tu, baru 100++....ok, fine...
then pergi la rumah baby sitter ajmal dan aqil dulu...
dah dekat situ jugak kan....
alhamdulillah, even skrg dah x hntr ajmal aqil kat sini,
tp hubungan kami dgn diaorg tetap rapat...
kenkdg bw jugak ajmal aqil melawat diaorg..tiap kali raya pegi raya rumah diaorg....

then lepas borak2 pegi balik ke jpj, mak ai...x smpai lagi turn kitaorg..masa tu dlm 20 org lagi..
i cakap kat mr azam., alang2 tunggu je terus....
dah smpai turn, lembap la plak...dari satu ke satu kaunter nak kena pegi...
haish....tension i...

siap semua dah dekat p ukul 3...
tp pegi jugak mv sbb mr azam dah janji kan...
kalau ikut hati i, nak balik umah tido je..tp sbb hari tu birthday dia, maka,
xyah la nak ikut perasaan kita....

smpai mv, jalan2 pusing2...
beli groceries sikit since brg kat dapur mmg xde kan..
dah 2 bulan tinggal kan dapur, so top up la sikit2...
beli itu ini tgk bil, dekat rm70++...
hoh...baru secuit brg dah dekat seratus...aduhai...tension haku...

ajmal aqil sibuk nak belikan kek utk papa diaorg,
so, ke sr je la...mana lagi kan..
beli 3 slice je..and birthday boy la pilih cake kan.....

cukup la, satu dari i, satu dari aqil dan satu lagi dr ajmal...arissa x reti lg, so xyah la...:)


balik tu pegi rumah mama kejap sbb mr azam ambik tag..dia tertinggal kat kereta lagi satu...mama buat kuih ni...kuih talam dgn seri muka....

balik tu mr azam singgah kedai makan, just tapau from kedai je la..hari ni xyah masak lagi katanya...lgpun letih balik dr kg x hilang lg, letih berjalan2 lagi...so, tapau je la...

to mr azam: happy birthday, moga panjang umur, murah rezeki selalu, dan berbahagia selalu di samping ur wife yg kuat membebel ni dan anak2 yg comel...:)..sorry thn ni i x bg apa2, bg cake tu cukup la..tunggu la i dpt kerja nnti insyaallah i beli kan ipong kat u erk...:)...

Tuesday, October 1, 2013

~arissa alisha-2 bulan~

jumaat lepas, arissa genap 2 bulan,

so, ada check up utk dia....

berat dah 5.8kg..
tinggi brp ntah..lupa plak,
so far, berat dan tinggi stabil...
arissa pun sihat alhamdulillah....

so, kena ambik injection utk 2 bln...
menangis kemain lagi kena inject..huhuhu...
but alhamdulillah x demam....

 

alhamdulillah, arissa x banyak ragam pun sejak lahir...baik masa kat rumah kat kg or dah balik kl ni, ok je dia...cuma baru ni la sekali tu, mama nya sengal pegi makan kacang buncis....2/3 hari arissa merengek sakit perut...huhuu..sorry arissa, mama terlupa....pelahap sgt nak makan kan...hahaha...

lepas ni kena hati2 la kalau nak makan apa2...masa kat kg hari tu, ma ada tlg ingat2 kan mknan yg x boleh makan, now, sendiri kena beringat la...huhuhu....


ni gmbr mama arissa....sama tembam dgn arissa dah kan....hahaha....

waaaa....stress mak tgk badan x kurus lagi ni...timbang minggu lepas, 50kg...
aduhai..banyak sgt la lemak degil ni.....

ok, tu je nak update hari ni......nak sambung buat kerja rumah pulak....bye...:)