Monday, March 3, 2014

~arissa alisha-6 bulan~

salam semua, hihihi...
hari ni nak memunculkan diri, nak cerita pasal arissa,
padahal dah masuk 7 bln dah dia skrg ni....
tp xpela..kita update cite 6 bulan dulu....

bila dah 6 bulan, maka boleh dah la makan ye...
so, mama pun buat la bubur utk dia,
first bubur ialah bubur nasi dah carrot...
mama nya xde la jenis yg betul2 ikut buku,
bagi bubur plain dulu, pastu baru bagi bubur berperisa kan...
tidak..tidak...mama nya bukan jenis macam tu...
hehehehe...

1st time bagi, masa balik kg raya cina hari tu...
lewat 2-3 hari la...sepatutnya genap 6 bln dah boleh bagi kan...
sbb masa tu, jatuh tgh2 minggu, so, postpone tunggu cuti..
senang sikit nak pantau kan....

alhamdulillah, ok je dia makan bubur tu,
now dah try brocolli jugak, pun dia ok...
cuma baru ni try dgn bayam merah dan sawi, dia batuk2....
so, stop bagi 2 jenis sayur tu..
kadang2 campur dgn ayam...kadang2 ikan bilis...
tp banyak guna ikan bilis je la...lg sedap rasanya....

masa 6 bulan hari tu, g check up,
berat nya dah 7.9kg..
x naik banyak sgt compare bln sebelum tu...
xpela..janji anak mama papa ni sihat...
tp tinggi dia naik banyak.....
brp ntah jadi nya skrg ni.....

so far arissa dah boleh menyusur ke hadapan...
sgt bahaya kalau letak atas katil....
pernah sekali tu letak tengah2 katil, mama ni berpusing sekejap je, nak ambik barang..
pusing balik tgk dia tup tup ada tepi katil dah.....
huhuhu....
kenkadang bila ada sekali dgn dia,
tgk dia menyusur ke tepi katil tu,
bila smpai tepi katil, dia pandang je bawah katilll
mmg get ready nak terjun je tu...
huhuhu

bahasa2 dia pun dah keluar,
kadang2 dgr la bahasa2 dia cakap tu....

pantang kalau tgk 2 org abang dia ni...
mengekek2 ketawa,
padahal abg2 x buat apa pun
suka sgt bergurai senda dgn abg.....




muka arissa ni nmpak sgt muka boboi...
so, bila pakai kan baju pink utk dia, rs mcm kelakar nmpak...
hehehehe...
tunggu la rambut panjang skit, nanti mama beli kan kepit rambut....
biar nampak gegurl sikit... :)

ok, tu je la perkembangan arissa di usia 6 bulan....
alhamdulillah,sempat jugak menyelit utk tulis blog,
ada jugak cerita perkembangan arissa.....

ok, jumpa lagi di lain masa..insyaallah...

3 comments:

Chekgu Azrine said...

semoga membesar dengan sihat ye arissa alisha..

Queen said...

amboi tembamnya dia.. pipi tu mcm pau.. gebuss.

misz sheyla said...

olooo..bambamnye..geram gigit pipi tu