Tuesday, April 22, 2014

~3 hari 2 malam~

hi semua, salam hari selasa...
apa khabar semua...
dah hampir 2 minggu x bersiaran kan,
mcm2 hal berlaku dalam bulan 4 ni....
mmg ada yg planned dan ada yg unplanned...

ok, ni kisah 3 hari 2 malam baru2 ni....
minggu lepas ada gak kisah 3 hari 2 malam
yang tu kisah g kursus kat PD,
xpelah, xyah la cite yg tu...bosan kan cite hal2 kursus ni...
yg ni kisah 3 hari 2 malam di hospital

alkisah nya, rabu lepas, ptg nya tu kena hujan...
so, balik tu, terus la mandi....
tp badan rs x sedap jugak...
malaam tu terus demam,
siap dgn pakej muntah2,
cramp kaki, tangan, sakit pinggang...
esok nya mmg terjelepok je kat rumah....

malam nya tu, mr azam balik keje,
dia tgk i makin worst,
so, dia nak bw g hosp even i refuse to go...
so, setelah di paksa, kitaorg pun pegi la kat....
one of semi gov hosp ni...
pegi ni sbb ingat kan senang,
all record pasal allergy to drug semua dah ada kan...
but sadly emergency diaorg reject,
kata nya, emergency tgh renovate,
diaorg x terima un criticall case..
they suggest to go ampang hosp or any nearest clinic..
even dah bgtau ada allergy ubat pun diaorg xmo terima...
ok, fine....

so, ajak mr azam balik, ms dlm kereta, terbaring je la....
tp rs mcm lmbt je nak smpai rumah.....
tetiba kereta benti, mr azam kejut kan...
dia bw g kat satu pusat rawatan ni....
so, pasrah je la kan, 1st time kat sini....
ms waiting tu, mmg x larat sgt, so mintak nak baring...
diaorg bg baring kat blkg, then dtg la sorg doctor lelaki bg treatment...
lepas bersoal jawab pasal allergy ubat ni,
doctor agak bising bila dpt tau i'm still x buat allergy test...
huhuhu...dah brp lama dah asyik bertangguh nak buat...
now, dia pun xtau nak bg ubat apa,
but, he try to give one ubat to reduce fever...
ubat ni patut makan 5 biji sekaligus...
but he try with 1  biji dulu, tgk ada reaction or not...
ok, lepas ambik sebiji, pernafasan makin weak, rashes makin banyak naik.....
so, stop terus....
suddenly, temp makin jd tinggi, 40.7, doctor terus sponge kan kat badan i dgn kain without fail,
oxygen level terus drop until 90, terus kena on oxygen kat hidung....

lepas doctor discuss dgn mr azam, mmg nak x nak kena tolak to gov hosp.
sbb dia xmo ambik risk...risk is too high....
kitaorg ingat just nak duduk warded situ je la kan tp dia xnak bg...
so, utk ke gov hosp tu pun kena naik ambulan, sbb oxygen level drop sgt....
so, lepas pung pang pung pang, i asked mr azam suruh balik je sbb anak2 pun dah tired....
lgpun nnti nurse yg akan assist kan, so, should be no problem....
smpai gov hosp ni, duduk kat unit pantauan emergency dulu....
masa ni dah pukul 1030 malam....

tup tup....doctor td ada dtg jugak......
dia duduk sebelah, teman kan i sambil i tido kejap2 terjg sbb panas sgt badan.....
ada sekali tu, oxygen level drop to 85, doctor and nurse kat emergency tu xde action pun
but doctor yg follow i ni, duk panggil nama i, suruh tarik nafas....
then, ms tgh demam mengigigil2 tu, rs sejuk sgt, terus la aku ni,
"doctor, saya sejuk (mmg sejuk pun, selimut 1 je)...."
terus doctor g ambil selimut, then terus selimut kan badan i....
pergh........
dia duk jaga i untul 230am....
230am ok, korang ada pernah mcm ni?
padahal i byr dia utk caj ms kat klinik dia td je...
but he accompany me until morning....
pergh...terharu dgn layanan doctor tu...
masa dia nak balik tu, dia kejut kan i, bgtau dia dah nak balik, asked me to call nurse kalau nak apa2...
perghhhh.....sgt jatuh cinta dgn layanan dia.....

so, habis kisah doctor hensem lagi baik hati tu...
esok pagi, jumaat, dah tolak naik ward,
dpt duduk 1st class....alhamdulillah,
but x bertahan lama, sbb allergy case, so diaorg transfer to 3rd class...
tp 3rd class ni betul2 depan nurse station and yg mmg kes2 yg kritikal sahaja....
so, duduk la kat situ, selama 3 hr 2 mlm.....
ms tu, doktor just drip air, on antibiotic, and ada mkn 1 jenis ubat ni...
but suddenly ubat ni xleh plak, allergy jugak....so, terus stop,
on antibiotic thru drip...
mmg buat i menangis/ meraung...
seb baik xde doctor hensem, cuma doctor2 muda belia je ramai...
hahahahahaha..

just cont je  la dgn antibiotic tu.....
alhamdulillah, sabtu tu doctor dah cabut drip, demam pun dah xde,
so, sabtu tu just pantauan je la...
hari ahad, alhamdulillah, boleh balik.....

so, gitu je la alkisah nya...
thanks pada mr azam sbb berkorban terpaksa jg anak2,
family members yg dpt melawat, bg moral support...
lepas ni nak xnak mmg kena buat jugak drug allergy ni......
payah la sgt rasa nya bila demam mcm ni, mcm sgt ubat xleh ambik....

alhamdulillah, penyakit tu penghapus dosa2 kecil,
moga dosa2 kecil ku terhapus la semua nya...
insyaallah.....

3 comments:

Sidratul Muntaha said...

memang septutnya doktor yg refer kena fiollow smpai hospital govement.
dia pun ada etika kedoktoran sebelum main pasing je patient pada hospital atau mana2 klinik.
sbb documentation pun
kami pnh jugak kena kes mcm ni
tpi once dah confirm critical tu yg katil hadap nurse.
tingat masa kes hampir2 gugur dulu
doktor dari padang beso tu tunggu dlm ambulance and smpai katil.confirm dah kena pass pada doktor kat hospital temerloh, barulah deme ltk betul2 depan nurse punya station
sbb tkut bleeding lagi and segala mcm wayar pasang kat perut
alhamdulillah dah sihat
ank2 kami seme pun tgh bertarung dgn selsema dan batuk
si abang long dgn asthma
haih
kami?!tonsil ni on off on off
minum air makan seme rasa batu ada kat kerongkong

zety said...

ana :( ..kesiannye ko..cpt2 sembuh k..

A D I A said...

semi govt hosp mana u gi ni, setahu i semi govt PPUM? bagusnya doctor tu, dah la handsome. Eh.

no wonder tgk kat FB u, u warded. Syukur u dah ok. Lepas ni take care ok.