Tuesday, April 22, 2014

~3 hari 2 malam~

hi semua, salam hari selasa...
apa khabar semua...
dah hampir 2 minggu x bersiaran kan,
mcm2 hal berlaku dalam bulan 4 ni....
mmg ada yg planned dan ada yg unplanned...

ok, ni kisah 3 hari 2 malam baru2 ni....
minggu lepas ada gak kisah 3 hari 2 malam
yang tu kisah g kursus kat PD,
xpelah, xyah la cite yg tu...bosan kan cite hal2 kursus ni...
yg ni kisah 3 hari 2 malam di hospital

alkisah nya, rabu lepas, ptg nya tu kena hujan...
so, balik tu, terus la mandi....
tp badan rs x sedap jugak...
malaam tu terus demam,
siap dgn pakej muntah2,
cramp kaki, tangan, sakit pinggang...
esok nya mmg terjelepok je kat rumah....

malam nya tu, mr azam balik keje,
dia tgk i makin worst,
so, dia nak bw g hosp even i refuse to go...
so, setelah di paksa, kitaorg pun pegi la kat....
one of semi gov hosp ni...
pegi ni sbb ingat kan senang,
all record pasal allergy to drug semua dah ada kan...
but sadly emergency diaorg reject,
kata nya, emergency tgh renovate,
diaorg x terima un criticall case..
they suggest to go ampang hosp or any nearest clinic..
even dah bgtau ada allergy ubat pun diaorg xmo terima...
ok, fine....

so, ajak mr azam balik, ms dlm kereta, terbaring je la....
tp rs mcm lmbt je nak smpai rumah.....
tetiba kereta benti, mr azam kejut kan...
dia bw g kat satu pusat rawatan ni....
so, pasrah je la kan, 1st time kat sini....
ms waiting tu, mmg x larat sgt, so mintak nak baring...
diaorg bg baring kat blkg, then dtg la sorg doctor lelaki bg treatment...
lepas bersoal jawab pasal allergy ubat ni,
doctor agak bising bila dpt tau i'm still x buat allergy test...
huhuhu...dah brp lama dah asyik bertangguh nak buat...
now, dia pun xtau nak bg ubat apa,
but, he try to give one ubat to reduce fever...
ubat ni patut makan 5 biji sekaligus...
but he try with 1  biji dulu, tgk ada reaction or not...
ok, lepas ambik sebiji, pernafasan makin weak, rashes makin banyak naik.....
so, stop terus....
suddenly, temp makin jd tinggi, 40.7, doctor terus sponge kan kat badan i dgn kain without fail,
oxygen level terus drop until 90, terus kena on oxygen kat hidung....

lepas doctor discuss dgn mr azam, mmg nak x nak kena tolak to gov hosp.
sbb dia xmo ambik risk...risk is too high....
kitaorg ingat just nak duduk warded situ je la kan tp dia xnak bg...
so, utk ke gov hosp tu pun kena naik ambulan, sbb oxygen level drop sgt....
so, lepas pung pang pung pang, i asked mr azam suruh balik je sbb anak2 pun dah tired....
lgpun nnti nurse yg akan assist kan, so, should be no problem....
smpai gov hosp ni, duduk kat unit pantauan emergency dulu....
masa ni dah pukul 1030 malam....

tup tup....doctor td ada dtg jugak......
dia duduk sebelah, teman kan i sambil i tido kejap2 terjg sbb panas sgt badan.....
ada sekali tu, oxygen level drop to 85, doctor and nurse kat emergency tu xde action pun
but doctor yg follow i ni, duk panggil nama i, suruh tarik nafas....
then, ms tgh demam mengigigil2 tu, rs sejuk sgt, terus la aku ni,
"doctor, saya sejuk (mmg sejuk pun, selimut 1 je)...."
terus doctor g ambil selimut, then terus selimut kan badan i....
pergh........
dia duk jaga i untul 230am....
230am ok, korang ada pernah mcm ni?
padahal i byr dia utk caj ms kat klinik dia td je...
but he accompany me until morning....
pergh...terharu dgn layanan doctor tu...
masa dia nak balik tu, dia kejut kan i, bgtau dia dah nak balik, asked me to call nurse kalau nak apa2...
perghhhh.....sgt jatuh cinta dgn layanan dia.....

so, habis kisah doctor hensem lagi baik hati tu...
esok pagi, jumaat, dah tolak naik ward,
dpt duduk 1st class....alhamdulillah,
but x bertahan lama, sbb allergy case, so diaorg transfer to 3rd class...
tp 3rd class ni betul2 depan nurse station and yg mmg kes2 yg kritikal sahaja....
so, duduk la kat situ, selama 3 hr 2 mlm.....
ms tu, doktor just drip air, on antibiotic, and ada mkn 1 jenis ubat ni...
but suddenly ubat ni xleh plak, allergy jugak....so, terus stop,
on antibiotic thru drip...
mmg buat i menangis/ meraung...
seb baik xde doctor hensem, cuma doctor2 muda belia je ramai...
hahahahahaha..

just cont je  la dgn antibiotic tu.....
alhamdulillah, sabtu tu doctor dah cabut drip, demam pun dah xde,
so, sabtu tu just pantauan je la...
hari ahad, alhamdulillah, boleh balik.....

so, gitu je la alkisah nya...
thanks pada mr azam sbb berkorban terpaksa jg anak2,
family members yg dpt melawat, bg moral support...
lepas ni nak xnak mmg kena buat jugak drug allergy ni......
payah la sgt rasa nya bila demam mcm ni, mcm sgt ubat xleh ambik....

alhamdulillah, penyakit tu penghapus dosa2 kecil,
moga dosa2 kecil ku terhapus la semua nya...
insyaallah.....

Thursday, April 3, 2014

~saya pun nak jugakkkkkk...~

hi all, bertemu lagi kita di alam maya...:)

ok, sebelum ni, cite pasal present ajmal kan,
now sbb masa beli kan present tu, semua anak2 ada,
so, harus la nak jugak kan.....

so, mama dan papa suruh dia pilih sendiri....
end up, mama yg pilih kan sbnar nya...
hahahaha,
tp harga nya harus la murah dari birthday boy punya,
mr azam punya style mmg gitu,
every year, beli kan birthday present utk anak2,
mesti yg x sambut birthday pun dpt....
tp yg murah sikit la....

so, mama pilih kan lego apa kebenda ntah nama dia....
ni siap dgn bekas dia sekali,
so, senang sikit nak simpan,
xde la merata2 kan.....
and dia pun sama mcm abg nya,
sampai rumah, mandi2 terus pasang...
x dinner pun, sanggup mengadap je benda tu...
sunyi sepi jadi rumah tu sekejap
hahahahahaha.....

mama : mama x percaya la aqil boleh pasang lego tu
aqil : oooo mama x percaya, xpe..xpe...nnti aqil dah siap, mama tgk la....

hahahaha....ye la tu nak oi...
end up mr azam yg tlg pasang kan....tp masih mengaku dia yg banyak buat..
papa just tolong sikit2 je....
hihihihi.....



untuk arissa yilek,
sbb dah lewat....mama kepenatan....
papa nak pancing mama nak beli kan something utk mama pun,
mama dah xnak...sgt2 penat...
next time la ye papa....

aqil sgt mengelat, sblm smpai jusco,

aqil: mama, jgn lupa beli kan biskut arissa, biskut dia dah habis,
mama : ok, mama yang menurut perintah....:)

bila dah sampai,

lepas pusing2 g beli mainan, baru la nak g beli groceries.....

aqil; mama, papa, aqil dah penat, jom balik
mama: eh mana boleh, biskut arissa x beli lg...
aqil : ala...lain kali la..aqil dah penat.....

ngelat kan awak ni aqil.....
nakal....hahahaha...

Tuesday, April 1, 2014

~his 6th birthday~

hi all, salam tuesday,
rasa mcm janggal plak nak menulis blog skrg ni...
xtau nak start dari mana,

ok, nak cite pasal birthday boy
since birthday ajmal jatuh on weekday,
maka, tiada sbrg acara selain makan2 je la...
tu pun bbg dia pilih,
nak makan kerang,
alhamdulillah, puas hati tgk dia makan...
even ramai yg duk tegur apasal dia nampak kurus skrg ni,
tp dia makan banyak..mungkin dia sangat aktif,
kat school pun cikgu dok complain, dia aktif...
talk active??? sangat2 la...mcm mama dia la nih...hihihi....

tahun ni dia mintak present LEGO CHIMA
adoi...mak pak ko ni mana la tahu nama2 lego ni semua nak....
1st time kitaorg dgr, i pandang mr azam and mr azam pandang i....
masing2 duk tertanya, apa kebenda nya tu....
pening kepala dok fikir..apa kebenda nya tuh...
senang2 bw dia g pilih terus,
so, ke jusco blkg rumah ni je, suruh dia pilih,

ok la, x kisah la....
since 3 thn lepas, baru nampak ajmal more creative bila dia main dgn lego ni...
so, sejak lepas tu, kalau dia nak lego, mmg beli kan je....
tp actually dia pun dah ada set yg besar tu,
dulu masa dia umur setahun, auntie hana dia ada beli kan from japan....
mmg worth it sangat2 bila tgk mcm2 dia hasil kan dgn lego tu....
now, beli kan dia set2 mcm ni, suruh dia follow buku tu, and buat sendiri....

balik tu, lepas mandi, terus mengadap benda ni..
sampai xnak makan...
puas hati sangat la tu dpt apa yg di idam kan...
dah pesan suruh simpan elok2 sbb ni banyak small parts...
takut nya si arissa kutip, masuk mulut,

 dah pandai senyum x nak bukak mulut.....tp ada sebab nya jugak...


hihihii......

jumaat tu, one day after his birthday, mama bawa dia g jumpa dentist....
dah bnyk kali remind mama utk g jumpa dentist since gigi depan dia dah bergoyang..
nurse cabut 2 terus sbb yg sebelahnya tu pun dah slowly bergoyang...
alhamdulillah, x nangis pun....
ni actually dah kali ke 3 mama bw g jumpa dentist utk cabut gigi....
gigi dia now dlm fasa nak bertukar ke gigi kekal dah....
kali ni dia merungut sikit sakit sbb yg satu tu x goyang kuat sangat...
but xde la menangis2....
dia ni mmg la....kontrol macho is a must...hahahaha....

so, mmg nmpak x comel sgt bila xde gigi depan ni,
weekend hr tu, jumpa org sana sini, semua dok pakat tanya....
but, i sendiri pun duk kata dlm hati, 
sangat la x comel anak mama ni...
tp suara hati lain plak berkata,
eh ana, dulu ko pun pernah jugak merasa xde gigi depan kan....
so????? xyah nak kata ajmal x comel ke apa...
ko pun sama jugak dulu...
hahahahaha....sangat la jahat kan.......

ni ada a few lg request dia, yg biasa2 je la...
mama dan papa akan cuba penuhi nya ok....
insyaallah..... :)