Tuesday, August 26, 2014

~resepi-shepard pie~

As salam semua....hai...apa khabar.lama x jenguk sini kan...hihihi....baru ni ada tulis cite pasal raya tp x ter publish....cite x abis tulis lg...hihihi

Ok, hari ni nak share resepi....x sure la pernah tulis ke x resepi ni sebelum ni....sbb jarang buat shepard pie ni...tp baru ni buat satu loyang kecik utk kwn yg dtg beraya, mak oi...licin....ajmal la asyik ulang alik makan...mengalah kan tetamu...hihihi...
Then, next day nya, dia request lg....so, mama nya pun buat la and terajin plak nak post kat fb...and ada plak kengkawan yg tanya resipi...

So, moh ler kita kongsi resipi ni ye...resepi ni di ambil dr bbrp blog dan kemudian di olah mengikut apa bhn yg ada kat dapur tu...bahan2 yg senang dpt....

Resepi utk inti daging:-

Bawang besar holand-1 biji potong dadu
Bawang putih-2 ulas potong dadu
Daging kisar (anggaran 300gm)
Sayur campur(anggaran 100gm)
Mushroom soup instant (1 paket)
Cendawan butang (skit je...xde pun xpe)
Garam secukup rasa
Black pepper serbuk (1 sudu kecil)
Olive oil/butter/ minyak biasa pun bolehhhh

Cara buat;-
Tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau.
Masuk kan daging kisar & sayur campur-masak sampai air daging keluar dan sayur campur masak.
Masuk kan mushroom soup (dlm resepi ni i letak je terus 1paket mushroom soup instant tu)
Then, masuk kan cendawan butang,garam, black pepper....kacau sampai sebati semua, then rasa la....

Pastu kena buat mashed potato lak...

Resepi utk mashed potato;-

Ubi kentang (lebih kurang 2 biji yg besar)
Fresh milk(secawan)
Butter(1 sudu besar)
Black pepper serbuk (1 sudu kecil)

Cara buat;-
Kupas kulit kentang, potong kecik(utk senang lecek) then rebus.
Bila dah masak, terus lenyek masa panas2  tu, then masuk kan fresh milk, butter & black pepper. Kacau hingga sebati.

*utk kes mashed potato ni, i advise utk korang guna potato jenis russet. Sbb nya potato ni lembut and senang nak lecek compare potato biasa. Kalau korang g pasaraya, biasa nmpk ada 2 jenis potato kan, sejenis tu yg biasa, ada kecik besar, and yg russet ni mmg potato besar2. Sbb tu, just guna 2 biji je. Tp kalau nal guna potato biasa pun ok, cuma time lecek tu ambik masa even tgh panas. Yg russet potato ni, kejap je lenyek, dah hancur.

Last step;-

Kena ada:-
Mozarella cheese
Cheddar cheese

Then, last step, ambik la loyang ke, mangkuk pyrex korang ke, loyang aluminium foil tu ke, remekin ke, letak la inti daging dulu kat bawah...pastu ambik mashed potato, salut kat atas inti daging tu biar tutup keseluruhan inti daging tu....then tabur cheese tu kat atas
Bakar lebih kurang 15min, suhu 250'c.

*cheese tu terpulang la pd korang nak guna cheese apa, biasa i mmg guna 2 jenis cheese ni je..kalau nak guna mozarella saja pun ok..

Ok, done...tu je la resepi yg boleh share, nnti kalau dah buat, sambil makan tu, ingat ler kat i nih...hahahaha...motif?????

Friday, August 8, 2014

~arissa alisha 1 tahun~

Salam aidilfitri..haish..berhabuk terus blog i nih kan....dah dpt fon screen besor, ingat kan ada la kerajinan nak update kerap, erm....xde makna nya jugak.....

Ok, ni kisah arissa alisha, even mama jarang sgt update pasal arissa compared abg2, tp mama tetap ingat setiap perkembangan arissa...

11 bulan hari tu, arissa dah tumbuh gigi bawah 2 batang, mama x perasan pun...masa bf kan dia pun x perasan sgt..papa yg ternmpk...hihihi.meniti kat tepi sofa, tepi katil, kerusi....dah pandai sebut mama....ketara boleh dgr, bila nangis nak susu mama...hahahaha....

1 day before raya, which is 27 july, genap la arissa setahun..masa ni kitaorg semua dah ada kat penang, utk raya...thn ni turn raya kat penang.....on that day, bnyk betul improvement dia...dia boleh sebut PAPA....asyik la dok ulang panggil papa..papa...yang papa nya plak, over happy la anak dara dah pandai panggil papa....then, on that day jugak arissa dah boleh berjalan...tp ms tu 2-3 langkah je la...tp makin hari makin banyak langkah, until today, dah boleh melangkah dlm 10 langkah. Bercakap pun bukan main lagi..tp dlm bhs dia la...bnyk cakap mcm mama dia anak dara sorg ni...hihihihi....makan pun x memilih sgt, apa yg org bg, dia mkn je...cuma klau dia xnak, mmg dia tepis terus tangan kita  yg suap ni...hah...gitu.....cuma satu je yg x best..arissa x friendly sgt....masa raya hr tu, xnak pun kat sapa2, padahal ramai je yg nak offer utk dukung...salam boleh, bg makanan boleh tp kalau nak dukung, nehi..nehi....

Nasib la jugak mama ada wrap pinjam dr kwn mama(thanks intan), sgt2 berguna...dukung guna wrap je, pastu terus lena.....

alhamdulillah, mama still bf kan arissa until now....even stok susu x bnyk, but, alhamdulillah...cukup utk arissa.....

Rambut pun dah panjang, papa mmg x bagi potong sbb nak anak perempuan dia rambut panjang..so, mama skrg ni kena kumpul getah rambut...mmg tocang pokok kelapa je la mama reti buat nya..hihihihi..

Lagi satu, arissa sgt lasak..baik masa tido @ x tido...tido atas tilam single tu sorang2, kepung dgn bantal pun boleh tergolek atas lantai, atas katil mmg x la mama letak..cr nahas la kan....klau kat bawah, cepat je dia pegi tuju kat tanngga nak naik turun tangga,.mmg kena sentiasa pantau cek mek sorang ni...

So, tu je la perkembangan arissa kot...nnti lain masa, mama tulis lg cite utk kenangan kita bersama  ...


Ni antara skit sebanyak gmbr arissa...cukup la kan buat kenangan....

Mama papa harap arissa terus sihat walafiat,jadi good girl, clever girl anak yg solehah....

Mama, papa, abg mal, abg aqil, sayang sangat kat arissa...