Monday, December 8, 2014

~sudah berhabuk....~

as salam, salam pagi isnin....

fuh..fuh...lap habuk sikit....
ya rabbi...lama sungguh x update blog...
rindu nya nak menulis blog mcm dulu2...
tp kenkdg ada je benda lain nak buat...
boleh je menulis dr hp sbnar nya, tp kepuasan tu xde...
nak attach gmbr rs mcm x best...
nak menulis tu pun x best sbb nak tulis panjang2 tp duk touch2 screen...
kalau mcm kat laptop ni, real typing....i like... :)

errrrmmmmm...xtau nak start mana dulu....
tp ni pun kira auto publish....
semua org dah tido...
di kala malam minggu ni, x rs plak mengantuk....
td dah tertido, tp aqil asyik duk dtg kat bilik,
ketuk2 pintu....muntah2....
masuk angin la tu perut....
so, lepas 2x dia ketuk pintu, mama pun dah hilang ngantuk sikit2...
on laptop, terasa nak tgk nuffnang, ada 16 iklan tgh running...
ok..thanks nuffnang...time haku x update blog tu la dpt bnyk iklan kan...
apa2 pun thanks again...


then, rs plak nak menulis...
tp x tau nak tulis cite apa ni...
xpela..kita biar kan sahaja jari2 ini menaip....

alhamdulillah...
dah hampir 1 tahun full time buat bisnes insuran/takaful...
so far so good...
even x laju mcm org lain yg dah dpt mcm2 achievement,
berbaloi la kan...mcm mn kita kerja, hasil nya mcm tu la kan...
im proud with myself...
kadang2 dpt challenge yg kecik2 tu pun dah kira bersyukur sangat...
berterima kasih pada allah...
alhamdulillah.....
pasal bisnes tu, nnti2 la kita cite panjang lg....
ni kita cite yg basic2 je la dulu....

ajmal pun dah habis pre school dia...
next year insyaallah, di panjang kan umur, masuk la dia sekolah rendah plak...
rs mcm x percaya je pd diri sendiri...
sbb dah ada anak besar...
hihihi...nampak sgt dah tua kan....
alhamdulillah, ajmal bila masuk 6 tahun ni, pencapaian dlm pelajaran makin meningkat...
even x sehebat budak2 lain, tp xpela...xperlulah nak push sgt..
last day kat pre school hari tu, dia nangis2....
2-3 hari gak la monyok je..
sbb bff dah x satu sekolah....
and cikgu kesayangan dia pun dah x keje kat school tu lg....
nangis2 la anak bujang yg sorang tu...
dia kan hati lembut sikit...so, touching tu lebih la....
perwatakan dia sbgai abang yg sulung dah ketara nampak...
boleh di harap even x 100%...hihihi...
gaya dia marah adik2 dia, sebiji mcm mama marah dia dan adik2 dia...
hadoi la...yg ni mmg xleh blah la...
mmg mengikut betul2 perlakuan mama.... :)
hopefully bila sekolah rendah nnti, ajmal makin ok...

aqil plak payah nak cakap..
next year still remain kat school lama...
hari tu ingat nak tukar school sbb tgk dia x perform sgt.....
xtau la kenapa, mungkin sbb cikgu @ sbb dia sendiri yg lambat tangkap apa yg cikgu ajar @ dia jenis banyak main...
tp bila fikir2 balik, nnti dgn new environment, abg dia xde, takut cam payah plak dia nak sesuai kan diri kat tmpt baru,
so, keputusan nya, duduk je la school tu aqil..
part belajar, dia mcm lmbt skit la...
kena ajar betul2..puji2 lebih skit...
dia boleh buat sbnar nya, tp dia x berapa nak rajin...
sbb dia lebih ke arah benda lain...
dia suka buat benda lain....
tp xpelah..mama dan papa x paksa pun...
aqil ni dia lain sikit...x macam ajmal...
betul la org2 cakap, anak no 2 ni 'lain macam' sikit perangai nya...
mmg mama dan papa akui sgt...
tp apa2 pun, mama dan papa akan bg didikan yg terbaik utk aqil..insyaallah..
alhamdulillah result year end exam hari tu ada improvement....
hopefully thn depan, lagi ok ye aqil....
insyaallah..mama papa doa kan yg terbaik utk anak2 mama...

cik mek sorg ni plak...
adui...melasak boleh tahan...
cakap pun boleh tahan banyak nya...
baik bahasa dia, dah bahasa kita....
dah 1 thn 4 bulan, dia boleh cakap:
mama, papa, abang, jatuh, tumpah, nak, air, berak, kat(kucing)
ada banyak lg jugak la perkataan yg dia boleh sebut....
tp mama dah x ingat sgt la....
dia suka dgn kucing...
kat rumah skrg ni ada kucing(kisah kucing pun x citer lg)
alhamdulillah, still fully bf anak mama ni...syukur sgt...
even stok x bnyk sbb mama malas mengepam...
tp bersyukur dgn rezeki drpd allah swt....

erm....dah panjang dah menaip ni...mata mengantuk plak...
td plan nak lipat kain dulu sblm tdo...
tp xtau la kot2 mama yg duk terlipat bawah comforter...
hahahaha...
plan jugak td nak buat 2 entry....
hihii..mcm2 duk plan, tp x jalan gak...
apa2 pun alhamdulillah sbb dpt buat satu entry ni....


cinta hati mama & papa....moga anak2 mebesar menjadi anak yg soleh & solehah..insyaallah...